Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Zdravko Mustač zaprijetio tužiteljima i sucima u vezi novih EUN-ova za udbaše

Oops...
Slider with alias none not found.

Zdravko Mustač uputio hrvatskim tužiteljima i sucima sarkastičnu prijetnju ukoliko nastave sa izručivanjem udbaša Njemačkoj: Vaša djela bit će gnjusnija nego što je otmica osobe u režiji zločinačke organizacije. 

 

Doživotni osuđenik za udbaško ubojstvo Zdravko Mustač ovoga se utorka oglasio kolumnom u “Nacionalu”. Zapravo je to reakcija na kolumnu suca Ivana Turudića u Jutarnjem listu od 15. svibnja o.g., a koju spomenuti dnevnik očito nije želio objaviti, pa se zadnji šef jugoslavenske Udbe morao obratiti kućnom tjedniku za pomoć. Nacional nije na naslovnoj stranici istaknuo najavu kolumne što ipak svjedoči o nevoljkosti te redakcije da ju objavi. No, taj za sada nesvakidašnji gest nekog hrvatskog medija da publicira kolumnu nekom zatvoreniku koincidira sa jučerašnjom odlukom predsjednika Zorana Milanovića da u Sabor uputi odluku da za predsjednicu Vrhovnog suda predlaže prof. Zlatu Đurđević. Mustačeva kolumna je naslovljena (najvjerojatnije od njega samog): Zašto Zlata Đurđević jest u pravu, a Ivan Turudić nije. 

Sve to skupa samo učvršćuje dojam da predsjednik Zoran Milanović inzistira na Zlati Đurđević kako bi pokušao spriječiti nova izručenja udbaša Njemačkoj. Kao svojevrsnu prijetnju tužiteljima i sucima koji će odlučivati o njemačkim EUN-ovima treba shvatiti i sljedeći citat iz Mustačeve kolumne:

Želim istaknuti, osobito na pažnju DORH-a i novoosnovanog Visokog kaznenog suda, da svako nezakonito rješenje o odobrenju europskog uhidbenog naloga istovremeno predstavlja ne samo kazneno djelo protiv službene dužnosti suca iz članka 291. stavak 1. odnosno 2. Kaznenog zakona, nego i djelo protupravnog oduzimanja slobode. Ovo drugo slijedi iz same definicije europskog uhidbenog naloga po članku 2. točka 8. ZPS-a: EUN je nalog nadležnog pravosudnog tijela države članice za uhićenje i predaju osobe… Nezakonito odobreni nalog tako djelo suca čini gnjusnijim nego što bi to bila, primjerice, otmica osobe u režiji zločinačke organizacije. Ovdje imamo zloupotrebu ukupne logistike, aparata i resursa države – od sudstva do policije, od državnih automobila do državnih lisica i mrčenja državnog papira.

Mustačeva je poruka školski primjer sarkazma. Njemački sudac Manfred Dauster osudio je Zdravka Mustača kao šefa hrvatskog ogranka Udbe – capoa zločinačke organizacije koja je likvidirala emigranta Stjepana Đurekovića. Bila je to vansudska likvidacija u režiji države. I, da obrana je tvrdila da Mustač i Perković nisu namjeravali Đurekovića ubiti nego da je on trebao biti otet.

„Prema originalnoj naredbi Đureković je trebao biti kidnapiran, doveden u Jugoslaviju i u njoj suđen“, rekao je Anto Nobilo.

  1. […] osobito zamjerili osuđenim šefovima Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, Marin Mrčela i Ivan Turudić obznanili su preko Jutarnjeg lista da će se javiti u trećem krugu na javni poziv za mjesto […]

  2. […] svoj stav o EUN-u, i po tom pitanju konfontirati s Mrčelom. I što da ne, pitati je li čitao Mustačeve kolumne gdje doživotni osuđenik gadi njegovog suparnika Marina […]

  3. […] Zdravko Mustač zaprijetio tužiteljima i sucima u vezi novih EUN-ova za udbaše […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: