Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Milanović nudio i Kseniji Turković usluge Zdravka Mustača

Oops...
Slider with alias none not found.
Prvi izbor Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda bila je profesorica Ksenija Turković. Ona nije htjela prihvatiti zadatak Zdravka Mustača da kao predsjednica VS-a promjeni praksu izručivanja udbaša s čime se složila Zlata Đurđević i što podržava Radovan Dobronić.

Zdravko Mustač se oglasio iz zatvora i povodom kandidature Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Saznajemo to u ovotjednom broju tjednika “Nacional”. Istina, to je pismo formalno usmjereno diskreditaciji kandidata Marina Mrčele i Nacional ga ovaj put nije objavio u formi kolumne.

Mustača na mala vrata

Autor teksta, Boris Pavelić na dva mjesta napominje da se “kontroverza” o kojoj piše Mustač “pretvoriIa u jedan od nažešćih prijepora u aktualnome izboru predslednika Vrhovnog suda” i zamjera članovima saborskog odbora za pravosuđe što nitko o tome nije na saslušanju pitao Marina Mrčelu, podrazumijevajući valjda da su i oni, kao što su  ranije, dobili Mustačevo pismo protiv Mrčele.

Marina Mrčelu nitko u Saboru nije ispitivao je li kršio zakon kad je odlučivao da se ne treba gledati domaću zastaru za udbaška ubojstva kada su se izručivali Perković i Mustač. Šefica lijevo-zelenog bloka u Saboru Sandra Benčić obavezno dobiva sve materijale od Mustača za rasprave o Vrhovnom sudu, ali je ona na saslušanje Dobronića i Mrčele poslala Radu Borić, koja pak, nije postavljala provokativna pitanja nijednom kandidatu.

Zato se nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto usudila na koncu svog ispitivanja Radovana Dobronića postaviti mu pitanje o računanju zastare za udbaška ubojstva što je kod Milanovićevog kandidata izazvalo takav stres da mu je skoro pozlilo. Kandidat predsjednika Republike jasno je u svom programu deklarirao preispitivanje sudske prakse izručivanja po EUN-u u slučajevima udbaških ubojstava. Uhvatilo ga je kašljanje kad je trebao odgovarati na pitanje koje mu je postavila zastupnica Karolina Vidović Krišto na tu temu. Kao da mu je netko drugi pisao taj dio programa pa ga jednostavno nije bio u stanju samo ponoviti. Bilo je očito da mu na sjednici suflira profesorica Zlata Đurđević koja je tu temu stručno obradila za obranu Josipa Perkovića.

Ne samo Zoran Milanović već i svi drugi koji podržavaju Dobronića iskorištavaju u nečasne svrhe osobu koja ima problema sa zdravljem.

Dobronić se trese na pitanja oko Mustača

Sva je prilika da vladajuća koalicija neće podržati Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda i da će udbaška mreža kao jokera u četvrtom pokušaju kandidirati Ivu Josipovića. Kako kaže jedna ugledna profesorica prava, Josipović barem neće morati u svom kandidacijskom programu deklarirati da se protivi izručenjima udbaša. To se podrazumijeva još od kada se 2010 u predizbornoj kampanji nezakonito koristio uslugama Saše Perkovića, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Stjepana Mesića, i sina Josipa Perkovića koji se od 2009 nalazio na Interpolovoj tjeralici sa Zdravkom Mustačem za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Od Ksenije Turković do Ive Josipovića

Premijer Andrej Plenković je u priču o izboru čelne osobe VS-a ubacio Kseniju Turković rekavši u odgovoru Sandri Benčić da se još u veljači mogla naći suglasnost oko njenog imena između Pantovčaka i Banskih dvora. Šefici lijevo-zelenih u Saboru ime Ksenije Turković je dobro poznato ne samo kao bivšoj studentici na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je profesorica bila i prodekanica, nego i kao dugogodišnjoj aktivistici koja je surađivala s Pravnim fakultetom. Za razliku od Zorana Milanovića koji je negirao da je uopće čuo za Kseniju Turković, Sandra Benčić je ignorirala njeno spominjanje. A prema pravosudnim izvorima pravi razlog zašto je profesorica Turković odbila predsjednika Milanovića leži u činjenicu da joj je bilo neprihvatljivo složiti se s Mustačevom predstavkom i jamčiti šefu Udbe i predsjedniku da će se kao predsjednica VS-a založiti za ukidanje sudske prakse izručivanja udbaša na što su kasnije pristali Zlata Đurđević i Radovan Dobronić.

Navodno je podrška nuđena i sucu Damiru Kosu jer je njegova žena Jadranka Kos na sudu u Velikoj Gorici odbila izručiti Zdravka Mustača temeljem zastare, a i on je kao sudac Vrhovnog suda 2014-e smatrao da je domaća zastara prepreka za izručenje. Sudac Kos je takvo što javno odbio, ogradivši se od predsjednika Milanovića javno. Bivši predsjednik Josipović će se sam morati baciti u vatru za spas udbaške mreže, jer teško da će ista naći nekog sličnog Dobroniću – njegovoj ambiciji i narušenom zdravlju.
U nastavku teksta u Nacionalu Pavelić hvali i prenosi Mustača:

 “No, Zdravko Mustač, premda osuđen za pomaganje u ubojstvu počinjenom u ime države, zasigurno nije kriminalac ordinarne vrste, nego čovjek s velikm iskustvom u sigurnosnim i pravnim sustavima, ali i jedan od utemeljitelja  sigurnosnog sustava neovisne RH, koji je stvarao uz puno povjerenje predsjednika Franje Tuđmana. Povrh toga, on je vješt pravnik, a dokument koji je Nacional ekskluzivno objavio pravno je relevantan i činjenično zanimljiv.

Prije nešto manje od mjesec dana Mustač je objavio novi dokument o istoj temi, otvoreno pismo koje je poslao predsjedniku Republike, Sabora, Vlade, ministru pravosuđa, Vrhovnom sudu i najvišim pravosudnim institucijama te nekim medijima.

U tom pismu Mustač – istina, posve neprimjerenim riječnikom koji u priličnoj mjeri diskreditira tvrdnje koje iznosi – dalje razrađuje svoju tvrdnju da je “Vrhovni sud uspostavio pogrešnu primjenu ZPS sugerlrajućl da je za to izravno odgovoran među ostalim sucim Vrhovnog suda – i Marin Mrčela. “Mrčela i kolege začetnici su nezakonite prakse. To ne znači nužno da su oni začetnici takve interpretacije ZPS-a, ali netko jest”, izrijekom tvrdi Mustač. On navodl dva rješenja VS-a o primjeni EUN-a, donesena u razdoblju od mjesec i pol,u kolovozu i rujnu 2013., za koja tvrdi da su oprečna. Piše: “Praksa je postala supstitut Zakona, njegov “fake”, surogat, falsifikat. Silom suda, a ne Zakona, zastara kao institut koji isključuje kazneni progon pred domaćim sudo druge države.” Mustač potom nastavlja: Samo jedan akter akrobacije VS-a sudjelovao je u oba predmeta – časni sudac Marin Mrčela. Samo on zna zbog čega je u razmaku od 40 dana zastupao dva oprečna pravna gledišta. Zna zašto je smatrao da je drugo ispravno, jer ga više nije mijenjao”.

Sudac Kos Glina Mustača
Sudac Damir Kos podržao Mrčelu i Turudića protiv Udbe

Mustač javno proziva Marina Mrčelu da odgovori na pisanja, podsjećajući na njegovatelj izjavu u intervjuu tjedniku Globus od 14. srpnja ove godine, u kojoj se Mrčela zauzeo za “produktivni javni pristup da svi sudovi, a ponajviše Vrhovni sud, trebaju iskoristiti medijski prostor za objavu i jednostavno objašnjenje svojih postupaka i odlukzbog čega VS nije, prije početka primjene ZPS-a, održao Opću sjednicu ili sjednicu KAznenog odjela kako biste proučili sve odredbe tog Zakona eurounijskog značenja? Nego – grlom u jagode. Zbog čega niste pozvali “profesore diplomatskog sveučilišnog prava” (članak 40. Zakona o sudovima), npr. profesoricu Đurđević i profesora Derenčinovića? I kada ste uopće zadnji put održali takvu proširenu sjednicu? Zbog čega niste 2013. godine, a niste ni do danas, analizirali paralelnu praksu o izvršavanju EUN-a u državama Unije? Tada, kad je Hrvatska počinjala postupati po svojem implementacijskom Zakonu,u članicama Unije već je trajala dobrih 10 godina. Kako to da su s praksom, kojoj si ti glavni začetnik, nastavili gotovo svi suci KAznenog odjela VS-a? Poznati izuzetak je jedino sudac Damir Kos.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.