Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Pravobraniteljica za djecu o knjizi “Mali ratni dnevnik”: Očekujemo da će donositelji odluka voditi računa da sadržaji obavezne lektire ne budu protivni Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka

Oops...
Slider with alias none not found.

Očekujemo da će nadležni poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti te otkloniti s aktualnog popisa ona djela koja su protivna Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka, a  koja se posebice odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina te ravnopravnost spolova.

Nakon klerikalnog saborskog odbijanja izviješća Pravobraniteljice za djecu, u kojem joj je notorni Ladislav Ilčić predbacio da je subjektivna jer da je prihvatila primjedbe na lektirnu knjigu “Mali ratni dnevnik / Moj tata spava s anđelima”, do mene, kao podnositelje jedne od 30 prijava, koliko je pravobraniteljici prema njenim riječima stiglo, stigao je danas i njen odgovor.

Thompson Čavoglave
Dio iz obavezne lektire za 6. razred osnovne škole u kojoj se veliča u svijetu filofašistički ocijenjen izvođač Marko Perković Thompson i ustaštvo

 

DP-0622/16-3

DP-0623/16-3

DPR-602-01/16-0011

Zagreb, 29. lipnja 2016.

 

Poštovani,

 

Zaprimili smo vaše primjedbe vezano za sadržaj knjige Mali ratni dnevnik /Moj tata spava s Anđelima autora Stjepana Tomaša koja je na popisu obavezne lektire za osnovnu školu.

Pravobraniteljica za djecu ne može naređivati ni zabranjivati, niti se od nje očekuje stručna recenzija bilo kojeg sadržaja pa tako ni sadržaja koji su na popisu obavezne lektire za osnovnu školu. Očekujemo da će donositelji odluka voditi računa da sadržaji obavezne lektire ne budu protivni Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka.

 Nadalje, prema novom prijedlogu kurikuluma hrvatskog jezika iz veljače ove godine, dostupnog na web stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sporna knjiga nije na popisu predloženih književnih djela za cjelovito čitanje. No budući, novi prijedlog kurikuluma još nije na snazi, Vaše primjedbe možete uputiti na nadležno postupanje ministru znanosti, obrazovanja i sporta.

Očekujemo da će nadležni poduzeti sve mjere u okviru svojih ovlasti te otkloniti s aktualnog popisa ona djela koja su protivna Ustavu Republike Hrvatske i proklamiranim načelima demokratskog poretka, a  koja se posebice odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina te ravnopravnost spolova.

 

S poštovanjem,

                                                                                  PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

                                                                                          doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić

Obzirom da je pravobraniteljica u saborskoj raspravi rekla da je od Ministartsva dobila očitovanja na naše primjedbe na kleronacionalističku, ksenofobnu i na druge načine, lektiru kojom se krše prava djeteta te da je dodala kako će te odgovore proslijediti nama, pomalo smo razočarani što nam ih nije proslijedila. No, obzirom u kakvoj se ona situaciji našla, zapravo pred razrješenjem, kakva tragična politika vlada u MZOS-u vezano za Kurikularnu reformu, ipak prevladava osjećaj zadovoljstva da je ona prepoznala da se prijavljenom knjigom krši Ustav RH, proklamirana načela demokratskog poretka, a koja se posebice odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina te ravnopravnost spolova.

Podjsećam da sam u pritužbi pravobraniteljici naveo koja su prava mog djeteta i prema kojim aktima povrijeđena:

Povrijeđena su prava mog i ostale navedene djece iz Konvencije o pravima djeteta UN-a, iz članka 29.: 1. Države stranke su suglasne da odgoj i obrazovanje djeteta treba usmjeriti prema: b) razvoju poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, i načela sadržanih u Povelji Ujedinjenih naroda;

  1. c) razvoju poštivanja djetetovih roditelja, njegova kulturnog identiteta, jezika i vrijednosti, nacionalnih vrednota zemlje u kojoj živi i zemlje iz koje potječe i civilizacija drugačijih od njegove;
  2. d) pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnom društvu u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti, jednakosti/ravnopravnosti među spolovima i prijateljstva medu svim narodima, etničkim, nacionalnim i vjerskim grupama te osobama starosjedilačkog podrijetla;

A prekršen je i članak 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u dijelovima koji propisuju sljedeće ciljeve odgoja i obrazovanja:

  1. razvijati učenicima svijest o nacionalnoj pripadnosti, očuvanju povijesno-kulturne

baštine i nacionalnog identiteta,

  1. odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima,

ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom

svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje

u demokratskom razvoju društva.

 

Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić zamjerio je pravobraniteljici što je prihvatila prijavu u kojoj se veliča ustaški pozdrav u knjizi iz obvezatne lektire.
Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić zamjerio je pravobraniteljici što je prihvatila prijavu u kojoj se veliča ustaški pozdrav u knjizi iz obvezatne lektire.

Ovaj put u ime Centra za građansku hrabrost, pozivam sve koji smatraju da knjizi, kojoj nije mjesto u lektiri, jer ne samo što je njen sadržaj u suprotsnosti sa svim gore pobrojanim, svojim stilom predstavlja nepatvoreni šund, da šalju prigovore MZOS-u, ali i Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja se uplela u priču o kurikularnoj reformi, a javno je osudila i promoviranje ustaštva što “Mali ratni dnevnik / Moj tata spava s Anđelima” nerijetko na kojoj stranici ne čini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.