Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Udbina mreža u sprintu da progura Radovana Dobronića

Oops...
Slider with alias none not found.

Mrežu oko Andreja Plenkovića i Marina Mrčele ovaj put su ispleli Ivo Josipović, Krunislav Olujić, Čedo Prodanović i Branimir Glavaš. Potonji, rehabilitirani ratni zločinac, tipično idbaški, proglasio je Mrčelu udbašem. 

U finišu procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda podigla se udbina mreža. Izostale su javne upute doživotnog osuđenika Zdravka Mustača, čijom predstavkom Saboru, a onda pismima premijeru, saborskim zastupnicima i kolumnama u Nacionalu je počela i praćena dosadašnja kampanja kako da Milanović na čelo Vrhovnog suda instalira osobu koja će ukinuti sudsku praksu, koju je kreirao Marin Mrčela, izručivanja udbaša Njemačkoj jer su djela za koja su optuženi, u Hrvatskoj u zastari.

Mreža bez Mustača još ubojitija

Mustač se ne oglašava, ali Ivo Josipović, koji je svojedobno kao predsjednik predložio premijeru Zoranu Milanoviću Branka Hrvatina drugi put za redom za predsjednika Vrhovnog suda, kako bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nastaupa u podršci Dobroniću i Milanoviću di stigne.

Onda se opet javlja Krunislav Olujić, udbin poznanik s osječkog Pravnog fakulteta, napadajući Dobronićevog protukandidata Marina Mrčelu, da je napredovao zbog presude Feralu s konca devedesetih, ali da je zato on kao predsjednik Vrhovnog suda koji tu presudu nije srušio, izgubio posao i sad se godinama vuče po odvjetništvu. Ranije se Olujić hvalio da ga je dao maknuti pokojni Franjo Tuđman jer tadašnji predsjednik Vrhovnog suda, koji je u kratko vrijeme kao Udbin pouzdanik i HDZ-ov kadar, obnašao najviše represivne funkcije, od Glavnog državnog odvjetnika, preko predstojnika UNS-a, do predsjednika Vrhovnog suda, nije imao mišljenje kao Vrhovnik o rezultatima izbora u Zagrebu. Nikada do sada Olujić u tu priču nije uveo Mrčelinu presudu Feralu.

Inače se Olujić služio uvredljivom retorikom na račun premijera Andreja Plenkovića kakvu često koristi predsjednik Milanović: Plenković je patrijarh, a Mrčela je njegov mitropolit.

Mraža i njen bitni čvor Branimir Glavaš

Mrežu je pojačao i antimrčela i prodobronić istup ovjetnika Čede Prodanovića, recenzenta Nobilove knjige o obrani udbaša u Muenchenu.
Daleko od glavnostrujaških medija, u komentarima na fejsu, oglasio se i ne bitan čvor bez kojeg ova mreža ne bi bila potpuna, rehabilitirani od predsjednika Milanovića, Branimir Glavaš. Pamtimo više puta njegovu  izraženu podršku šefu hrvatske Udbe Josipu Perkoviću, koja se temelji na suradnji s osječkom Udbom da se vlastitog oca Ljubomira, koji je živio u Njemačkoj kao politički amigrant, privoli da dođe u Jugoslaviju gdje mu je prijetilo hapšenje jer je zemlju napustio potisavši da će surađivati s Udbom, a kad je stigao u Njemačku, odmah pogazio potpisano.
I onda taj Perkovićev i Milanovićev dužnik na fejsu komentira vijesti da je Opća sjednica Vrhovnog suda sa 29 naprema 4 glasa dala prednost Mrčeli u odnosu na Dobronića:

– Udba bi kontrolirala pravosuđe i dalje. Mrčela predsjednik VS, a njegov potrčko Horvatović predsjednik VKS.
– Mrčela i Horvatović su dva oka u glavi starih Yu-udbaških struktura.

Mreža zamjenjuje teze

Tako nam Branimir Glavaš, stari pouzdanik Udbe, kojemu zaštitnik Udbe Zoran Milanović vraća čin i odličja, udbašem proziva suca Mrčelu, najpoznatijeg po sudskim odlukama koje su omogućile  izručenje šefova Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, i sudske prakse koja će omogučiti izručenja novih imena s njemačkih optužnica udbaških ubojica. Ima li klasičnije udbaške zamjene teza?

 

Upitno pojavljivanje Dobranića na Odboru

Milanović je navukao Dobronića da u svoj program rada ubaci osudu sudske prakse izručivanja udbaša, ali mu je, očito nakon izleta komentiranja na ovom portalu, zabranio javne nastupe. Pitanje je, hoće li se uopće Dobronić pojaviti i na saslušanju u parlamentu danas. Olujić je rekao da je to nepotrebno. Ako ne povuče kandidaturu, a samo se ne pojavi na saslušanju, hoće li time biti diskvalificiran, pa dalje prolazi Mrčela ili će ga diskvalificirati kao višestruko sporan predsjednikov prijedlog na samoj saborskoj sjednici, ostaje da se vidi.

  1. […] Udbina mreža u sprintu da progura Radovana Dobronića […]

  2. […] Udbina mreža u sprintu da progura Radovana Dobronića […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: