Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Sudac Damir Kos podržao Mrčelu i Turudića protiv Udbe

Oops...
Slider with alias none not found.

 

Sudac Kos je oslobodio Vinka Sindičića za ubojstvo Brune Bušića. Njegova supruga Jadranka Kos nije izručila Zdravka Mustača Njemačkoj 09. 01. 2014. zbog zastare. Mustač u predstavci parlamentu hvali suca Kosa. Svejedno, sudac je javno odlučio raskinuti veze s Udbom.

Sudac Vrhovnog suda Damir Kos dugo je u javnosti važio za suca na kojeg se Udba može osloniti. Javnim odsutajanjem od kandidature za predsjednika VS-a nakon što je predsjednik Zoran Milanović napao njegove kolege Marina Mrčelu i Ivana Turudića s Korčule, sudac Kos je poručio da Udba na njega definitivno ne može računati. Predsjednik mu to nije prešutio.

U prethodnom tekstu sam opisao što za predsjednika Milanovića i njegovog trbuhozborca iz glinskog zatvora, doživotnog osuđenika Zdravka Mustača, znači kandidatura Marina Mrčele i Ivana Turudića u ovom trećem javnom poivu za predsjednika VS-a. Da se javio bilo koji potencijalni kandidat i rekao da odustaje zbog načina na koji predsjednik Milanović dezavuira kandidate i sam postupak, ne bi vijest imala težinu, odnosno tako zorno upućivala na udbašku pozadinu predsjednikova biranja, kao što je to slučaj s potezom suca Kosa.

On je 2000 oslobodio Udbinog kilera Vinka Sindičića optužbe za ubojstvo Brune Bušića, a u obrazloženju presude naveo je da tužiteljstvo nije dokazalo ni da je Bušićevo ubojstvo organizirala Udba.

 

Operativni sastanak za likvidaciju Brune Bušića

 

Udbolog Bože Vukušić je pred dvije godine kritizirao Kosa zbog te presude tvrdeći da je nagrađen imenovanjem na Vrhovni sud, a DORH-u je zamjerio da je sakrio dokument iz kojeg je bilo jasno da Udba priprema Bušićevo ubojstvo.

Vukušić je u emisiji otkrio da je sporni dokument pronašao odvjetnik oštećene Gizele Đureković, Siniša Pavlović. Riječ je o operativnom sastanku u RSUP SRH koji je održan 11. 01. 1977. godine u Zagrebu u vezi najava terorističkih akcija od strane “ustaške emigracije”. Na tom sastanku je donesena odluka da se Brunu Bušića likvidira.

Sudio i Tihomiru Oreškoviću

 

Vrijedi se prisjetiti da kada je sudac Damir Kos napredovao na Vrhovni sud, našao se u vijeću koje je odlučivalo o žalbama na prvostupanjsku presudu Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću za ratni zločin u Gospiću.

Kao izvjestitelj Vjesnika pratio sam sjednicu održanu dana 31. svibnja i 1. i 2. lipnja 2004. godine. Sudac Kos je u jednom trenutku kao izvjestitelj kazao da je Tihomir Orešković želio otkloniti primjedbe da je za vrijeme emigracije bio suradnik Udbe, pa je zatražio tijekom prvostupanjskog suđenja svoj dosje iz tadašnjeg SZUP-a.

Kada mu je dosje predočen, i iz njega bilo vidljivo da jest bio suradnik Udbe, on je dokumente proglasio falsifikatom, rekao je Kos.

 

Jadranka Kos nije izručila Mustača

 

Njegova supruga, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Jadranka Kos 09. siječnja 2014 samo dan nakon što je Ivan Turudić odlučio izručiti Josipa Perkovića na Županijskom sudu u Zagrebu, odbila je izručiti Zdravka Mustača poštujući hrvatsku zastaru. I sudac Kos je nešto kasnije na Vrhovnom sudu u jednom predmetu imao izdvojeno mišljenje tvrdeći da se EUN ne može izvršiti zbog zastare po domaćem pravu. Zbog toga na više mjesta Zdravko Mustač u svojoj predstavci parlamentu od svih drugih sudaca koje kritizira, osobito Mrčelu i Turudića, jedino hvali Kosa.

 

Kos svjedočio i na procesu u Münchenu

 

Sudac Damir Kos bio je pozvan u svibnju 2015-e svjedočiti na procesu Perkoviću i Mustaču u Münchenu obzirom na okolnost da je bio predsjednik sudskog vijeća u slučaju Vinko Sindičić kada su i spomenuta dvojica šefova udbe svjedočila.

Na kraju svog svjedočenja Kos je ustvrdio kako su mu tijekom rada u procesu protiv Vinka Sindičića i posebice prilikom pribavljanja dokumenata iz arhiva organizacija koje su se bavile tajnim službama upao u oči nedostatak mnogih spisa koji su, kako je rekao, uklonjeni prije ili poslije osamostaljenja Hrvatske.

“S istim fenomenom se suočavamo i mi cijenjeni kolega”, rekao je Dauster.

Piše B.V. , 16. travnja. 2015. @ 18:17  dnevnik.hr

Nakon svega, čini se da su na Damira Kosa djelovale mnoge novootkrivene činjenice i spoznaje o djelovanju Udbe, pored toga što je davno znao da je njen suradnik bio i ratni zločinac Tihomir Orešković, te se odlučio u ključnom trenutku staviti na pobjedničku stranu. Vidjet ćemo kako će na to reagirati Nacionalov gost kolumnist, Zdravko Mustač.

 

  1. […] Udbe. Za njih dvojicu, ali i ostale niže u Udbinom lancu koji bi tek trebali biti procesuirani, Milanović se bori i danas kao predsjednik. Zašto bi nas onda čudilo, ako ikog uopće javno zanima, zašto Milanović nije za svog […]

  2. […] Radovana Dobronića na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda obiluje smiješnim detaljima. Portal Telegram se […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: