Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Vrhovnosudsko spašavanje pukovnika Tomislava Mičića

Oops...
Slider with alias none not found.

Europski istražni nalog za  izuzimanje DNA od pukovnika Tomislava Mičića i Branka Bradvice uvertira je u EUN za izručenje. Sada je sasvim jasno zašto su Zoran Milanović i udbina mreža žurili da dobiju predsjednika Vrhovnog suda po svojoj mjeri.

 

Pukovniku ima tko da piše

Tomislav Mičić se vjerojatno veselio jer je znao da ću neki dan dobiti pismo ciriškog državnog odvjetništva s pozivom na ročište na Općinski kazneni sud u Zagrebu gdje me spomenuti tuži za uvredu jer sam na ovome portalu objavio da ga u Njemačkoj sumnjiče za dva ubojstva emigranata: Joze Miloša 1979-e i Nikole Miličevića Bebana 1980. I nekako istodobno s tim pozivom, tjednik Nacional, blizak predsjedniku Zoranu Milanoviću i udbinoj mreži (Manolić, Perković, Mustač, Josipović...) objavio je u utorak da su u Hrvatsku stigla dva Europska istražna naloga za izuzimanjem DNA tragova od pukovnika Tomislava Mičića i Branka Bradvice pod sumnjom da su umiješani u ubojstvo emigranta Joze Miloša 1979 kod Kölna. Nacional je objavio i službene brojeve naloga. Do sada Mičić i Bradvica nisu demantirali objavljeno, a potonjem, s kojim sam donedavno bio u komunikaciji, navodno je pozlilo te je završio u bolnici. 

Rullmann, Luka Odak, Petar Penava, Stipe Jukić, Mario Barišić
Luka Odak, ratni pomoćnik zapovjednika 142. šibenske brigade, prije rata je u emigraciji usko surađivao s Brankom Bradvicom i Tomislavom Mičićem.

Branko Bradvica rođak udbaša Branka Budića

Osobno se ne veselim sudbini Tomislava Mičića mada s njim imam problema evo skoro 30 godina. Drago mi je tek  kao novinaru da sam imao točne informacije. O Mičiću sam dosta ekstenzivno pisao, pa bih se ovom prilikom dotaknio Bradvice. Njega sam upoznao 1999-e nakon serije tekstova o tzv "Šibenskoj aferi" (ratnim zločinima u vojnom zatvoru Kuline, Miljevcima, Lori). Branko Bradvica je putem, također bivšeg emigranta Luke Odaka, tražio glavnog aktera Šibenske afere Maria Barišića da nas spoji. Našli smo se u šibenskom stanu Luke Odaka. Prethodno je Odak doslovno poludio kad je vidio da sam u posjedu VHS kazete sa snimkama iživljavanja nad ratnim zarobljenicima nakon vojne akcije na Miljevcima. Bradvica se predstavio kao dugogodišnji istaknuti emigrant. Bilo mu je poznato moje ranije pisanje o ubojstvima Brune Bušića (1978), Mire Barešića (1991)... Počeo me nagovarati da se ostavim pisanja o hrvatskim ratnim zločinima. Da bi bio što uvjerljiviji iz neke torbe na stol je izvukao 10.000 DM u svježnjevima od po tisuću, složenih  od stotica. Ponudio mi je da si uzmem koliko mi "treba". Kad sam ga s gnušanjem odbio, značajno je napomenuo da sam idealist i da stvari nisu crno-bijele, jer da eto, njega je UDBA smatrala ustašom, a njegov bratić, sin njegove tete, Branko Budić radio je u UDBA-u u Slavoniji, a kasnije je postao i šef SZUP-a Centar Zagreb. 

 

Na scenu stupa Dobronić

Objava informacije Nacionala o ova dva Europska istražna naloga pokazuje manjkavosti u policijsko-pravosudno-sigurnosnom sustavu. Njena intencija nije objektivno i pravodobno informiranje već miniranje istražnog, a kasnije izručnog procesa. Zanimljivo je da u istom broju "Nacional" donosi intervju s novim predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, koji se u svom programu založio za preispitivanje sudske prakse izručivanja udbaša  i ovu informaciju, a da nigdje to dvoje nije dovedeno u vezu. Riječ je, naprosto, o pripremi terena za očekivani Dobronićev potez sazivanja Opće sjednice Vrhovnog suda s temom ukidanja prakse izručivanja udbaških ubojica zbog zastare u Hrvatskoj. O tome se čak nije usudio govoriti ni zastupnik DP-a Stephen Nikola Bartulica u Bujici odgovarajući na konkretno pitanje voditelja, općim mjestima o lustraciji. To za Bartulicu ne čudi, jer je i on , poput šefa SOA-e Daniela Markića, radio sa Josipom Perkovićem u HIS-u, gdje im je kolega bio bliski rođak Tomislava Mičića. 

80%
Awesome
  • Design
  1. […] bi biti za najkasnije dva mjeseca uhićen i stavljen u ekstradicijski pritvor. Optužnica protiv Tomislava Mičića biti će prvi slučaj da je netko optužen da je izravno sudjelovao u udbaškom ubojstvu, te bi […]

  2. […] po EUN-u, nervoza kod Milanovića raste. Objavljeno je da Njemačka vodi istragu protiv pukovnika Tomislava Mičića i Branka Bradvice za ubojstvo emigranta Joze Miloša iz 1979-e i svaki tren se čeka kada će u […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: