Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Centar za građansku hrabrost poziva na prosvjed: Za sekularno obrazovanje bez kompromisa

Oops...
Slider with alias none not found.

Iako smatramo da predložena reforma ima određenih nedostataka, mislimo da je obaveza svih građana ove države ustati protiv daljnjeg klerikalnog nasrtanja na javno školstvo koje Crkvena hijerarhija i njezini politički poslušnici i ortaci žele sasvim podrediti vlastitim ideološkim i političkim interesima te stoga podržavamo predloženu Cjelovitu kurikularnu reformu uz apel za njezinom daljnjom doradom.

Centar za građansku hrabrost podupire prosvjede podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi koji će se održati u srijedu u 18 sati. Tim povodom Centar je izdao je izdao i vlastito priopćenje.

[box type=”note”]Oštro osuđujemo napade klerikalnih predstavnika, katoličkih aktivista, kao i proklerikalnih političkih aktera (od pojedinaca do čitavih stranaka) na Cjelovitu kurikularnu reformu. Iako smatramo da predložena reforma ima određenih nedostataka, mislimo da je obaveza svih građana ove države ustati protiv daljnjeg klerikalnog nasrtanja na javno školstvo koje Crkvena hijerarhija i njezini politički poslušnici i ortaci žele sasvim podrediti vlastitim ideološkim i političkim interesima te stoga podržavamo predloženu Cjelovitu kurikularnu reformu uz apel za njezinom daljnjom doradom. Ako su spremni napadati predloženi program, koji ostavlja konfesionalni vjeronauk pod izravnom crkvenom kontrolom u javnim školama, ako su spremni napadati kurikulum koji sadrži nemali broj ustupaka klerikalnoj strani i ultradesnim ideologima i koji nikako ne jamči sekularnost javnog odgojno-obrazovnog sustava, možemo zamisliti koji su krajnji ciljevi ultradesnih političara, članova organizacije Opus Dei i same crkvene hijerarhije koja je namjerila rušiti ovakvu reformu kako bi školstvo posve podredila svojoj ideologiji i svojim interesima.[/box]

vjeronauk škola

Predsjednica Centra dodatno poručuje:

U siječnju 2013. godine po najvećem snijegu, koji je počeo padati dva sata prije prosvjeda – okupilo nas se je 350-ak najpredanijih aktivista i aktivistkinja na Skupu razuma na Cvjetnom trgu. Tada smo davali podršku Zdravstvenom odgoju, koji je izložen snažnim klerikalnim nasrtajima. Davali smo podršku civilizacijskom iskoraku u odgojno-obrazovnom procesu, a ne aktualnoj vlasti.

Bili suglasni/e ili ne sa cjelovitom kurikularnom reformom, imali zamjerke ili ne na stručni tim, bili kritični ili ne prema ljudima koji organiziraju ovaj prosvjed, bili roditelj ili ne, ticalo se vaše djece ili ne – u ime budućnosti koja treba dati prostora vašoj djeci da žive životom dostojno čovjeka – budite sutra – kao građanin&građanka – na prosvjedu. Budite vidljivi!

Boris Jokić se premišlja hoće li doći, nemojte, molim vas, i vi. Vidimo se na prosvjedu! 🙂 Vidimo se na Trgu!

Nada Peratović, predsjednica Centra za građansku hrabrost

 

[mom_video type=”youtube” id=”c-e8eqs9RvQ”]

Ovim povodom kao  potpredsjednik Centra i roditelj, koji je Pravobraniteljici za djecu još 09. svibnja o.g. poslao pritužbu protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog kršenja prava mog djeteta držanjem već 20 godina u obaveznoj lektiri za 6. razred osnovne škole, ksenofobne i po mnogo čemu protuljudskopravaške knjige “Mali ratni dnevnik”, Stjepana Tomaša, obavještavam javnost da do sada nikakvog odgovora od pravobraniteljice doc. dr. sc.  Ivane Milas Klarić nisam dobio. Nije me obavijestila čak ni da je pritužbu proslijedila ministru Predragu Šostaru na očitovanje.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.