Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Izbor Radovana Dobronića je Milanovićeva Pirova pobjeda

Oops...
Slider with alias none not found.

U parlamentu je u srijedu bilo euforično davanje podrške Milanovićevom kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću. Zastupnici su se utrkivali tko će na njegov račun izreći više hvale. U petak ih je 120 glasalo za njega, nasuprot troje iz DP-a koji su bili protiv.  Uskoro hladan tuš

 

Pretjerana hvala

Saborski zastupnici nisu birali riječi kojima bi ishvalili Radovana Dobronića. Urša Raukar je citirala i pohvalu na njegov račun napisanu od strane prethodne kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević da je riječ o intelektualcu u punom smislu riječi. Tko god je kritički bacio oko na Dobronićev životopis i program zna da to nije tako. Radovan Dobronić je čovjek izgubljen u vremenu i prostoru osim što mu je silno stalo postati predsjednik Vrhovnog suda, za što se, nakon što je završen izbor u Saboru, i zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću. Osim zahvale, morat će se i odužiti, a što je obećao i u svom izbornom programu na stranicama 19. i 20. 

 

Pirova pobjeda

Prije, a i poslije glasanja, jedino je zastupnik Domovinskog pokreta, Zlatko Hasanbegović, izrekao istinu. Izbor Radovana Dobronića je Pirova pobjeda predsjednika Milanovića. S tim u vezi je Hasanbegović podsjetio na 20 stranicu njegovog programa: 

Isto tako, bilo je puno govora o europskom uhidbenom nalogu. lako to nije grana prava kojom sam se bavio, mislim da je jedna stvar nesporna. Ako je riječ o primjeni EU prava i to onog koje je obvezujuće, onda naše tumačenje i primjena tog prava mora biti u skladu s onom praksom koju je usvojila većina zemalja EU-a i koju je već, eventualno, potvrdio i sud EU-a, dakle nikakva posebna hrvatska praksa s tim u vezi, a koja bi bitno odstupala od prakse ostalih zemalja članica, nije moguća. Budući da se ovdje radi o izručenju hrvatskih državljana i pitanju njihovih osobnih sloboda i ljudskih prava (makar i da su počinili kaznena djela) potrebno je čim prije preispitati praksu, a na raspravu treba pozvati i predstavnike akademske zajednice, s obzirom na važnost ovog pitanja kako iz motrišta primjene prava EU-a tako i iz motrišta zaštite ljudskih prava i pravne sigurnosti.

Svi saborski zastupnici, osim Hasanbegovića su to prešutili. Istina, nije se ni on izravno time bavio. Radije se fokusirao na Dobronićev stav o ustaškom pozdravu

izbor Oreškovići Široka Kula
Braća Ivica i Tihomir Orešković (u sredini) kao suradnici Udbe nisu zabrinuti izborom Radovana Dobronića.

Izbor protiv izručenja udbaša

Sumnjam da će se Radovan Dobronić baviti ujednačavanjem sudske prakse oko ustaškog pozdrava. Kao što je to predsjednik Milanović najavio u Križevcima, Dobronić će morati sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda, koji mu je o izjašnjavanju o njemu iskazao nesklonost, i zatražiti promjenu sudske prakse oko izručivanja udbaša. Jer premijer Milanović je u Križevcima jasno rekao:

Jer, posljedica tog nesretnog lexa Perkovića i izručenja ove dvojice Tuđanovih udbaša (Perkovića i Mustača, op. ž.p.), k vragu, ne tak je, imaju i oni neke zasluge za hrvatsku državu, zbog nekakvog emigranta (Stjepana Đurekovića, , op. ž.p.) kojeg smo počeli izjednačavat s Brunom Bušićem - a oni su nebo i zemlja - ta dva čovjeka, rezultira time da Hrvatska već osam godina izručuje svoje državljane šakom i kapom. Dakle, nastavit ću ovu priču. Ljude koje ne bi trebalo izručiti za nekakva djela koja su u zastari, džepare - ne ubojice. To su naši državljani. Nisu najbolji među nama. Mi ih izručujemo. I nitko drugi u Evropi. Jer je ta praksa postavljena tada zbog ove dvojice koji su sad u zatvoru. Ja ih pomilovat neću, ne kanim kao ni ikoga. Ali hrvatski ljudi, možda ne najuzorniji građani, kao zadnji tanki ćumur iz Bosne, idu u vagonima a drugi nama odbijaju. Osam godina to traje da bi se štitila stražnjica nekolicine sudaca koji su u toj zavjeri sudjelovali. Dosta je. Ukinite to više! Država koja ne štiti svoje građane, pa i barabe, nije država.

 

Mrčela ucjenjivao HDZ?

Predsjednik Milanović je u petak prije nego što je završio izbor njegovog kandidata na čelo Vrhovnog suda, otpočeo prekomjerno granatiranje tog suda kako bi omekšao sad već podređene suce Dobroniću za ukidanje prakse izučivanja udbaša. Tvrdeći da je neobjavljivanje donesene presude protiv HDZ-a za Fimi mediu bila zapravo temporarna ucjena, prevedeno da je sudac Marin Mrčela ucjenjivao Andreja Plenkovića tako što neće objaviti presudu dok njega ne potvrde za predsjednika VS-a, predsjednik Milanović je nastavio sa neutemeljenim objedama na suca zaslužnog za izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. 

Sumnja se da je i sam Dobronić pisao pod pseudonimom na ovom portalu protiv Mrčele

Skori dolazak novih EUN-ova za udbaše i očekivani pokušaj Radovana Dobronića da putem Opće sjednice VS-a ukine tu praksu, bit će   dokazi za Hasanbegovićevu tvrdnju o Milanovićevoj Pirovoj pobjedi. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.