Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Atmosfera je pregrijana. Proučite Dobronićev program!

Oops...
Slider with alias none not found.

Budući da se ovdje radi o izručenju hrvatskih državljana i pitanju njihovih osobnih sloboda i ljudskih prava (makar i da su počinili kaznena djela) potrebno je čim prije preispitati praksu, a na raspravu treba pozvati i predstavnike akademske zajednice, s obzirom na važnost ovog pitanja kako iz motrišta primjene prava EU-a tako i iz motrišta zaštite ljudskih prava i pravne sigurnosti. – Dobronić u svom programu o izručivanju udbaša.

Radovan Dobronić nije još odustao od ambicije da postane predsjednik Vrhovnog suda. No nije baš voljan istupati u javnosti jer smatra da je “atmosfera je pregrijana” i poziva da se prouči njegov program.

Kupus od Dobronovićeva životopisa i programa predstavio sam pred pola mjeseca u tekstu Dobronić u svom programu potvrdio da je protiv izručenja udbaša. 

Tko taj “program” ima volje čitati, prenosim ga i u ovaj tekst.

Jesu li Sačić i Grmoja čitali ovaj program?

Ako je vjerovati Večernjem listu od danas, premijer Plenković je dobro proučio Dobronićev program, pa je partnerima iz vladajuće koalicije rekao da iza te kandidature  “osjeća neku drugu političku agendu”. O toj udbaškoj agendi Dobronić izbjegava ragovarati u javnosti, ali neće moći na saborskom odboru za pravosuđe.

Kao da nisu čitali Dobronićev program, Milanovićevom kandidatu su bianco podršku dali saborski desničari Željko Sačić i Nikola Grmoja.

Još zimus je Željko Sačić prijetio predsjedniku Milanoviću opozivom jer je mimo procedure nametnuo svoju kandidatkinju Zlatu Đurđević. Kleo se u kandidata Šimu Savića da kao branitelj zaslužuje biti predsjednik Vrhovnog suda. Savić je i ovaj, treći put kandidat, ali je Sačić na njega zaboravio. Spremno je s Ivanom Jarnjakom, kumom Miše Deverića, udbaša čije se izručenje očekuje, otišao na prijem kod predsjednika Milanovića i podržao Dobronića.

Domoljubno pismo Grmoji

Nikola Grmoja se pravio nevješt da ne razumije koja je politička agenda iza kandidature Zlate Đurđević sve dok pred glasanje o njoj u parlamentu nije dobio pismo osuđenog šefa Udbe Zdravka Mustača. Osim što je davao podršku Milanovićevoj kandidatkinji, Mustač je žestoko napadao Marina Mrčelu, koji tada nije bio kandidat, ali jest trenutno.

Nisu svi saborski zastupnici tada dobili Mustačevo pismo, ali je Grmoji bilo jasno da će procuriti u javnost da on, kao šef kluba zastupnika Mosta, jest. Mostovci su odbili sudjelovati u glasanju o Zlati Đurđević izašavši iz dvorane.

Mrčelin grijeh i kapitalan nedostatak

Dobronić je jasno u programu deklarirao da se ne slaže sa sudskom praksom izručivanja udbaša, za koju Zdravko Mustač i Milanović prije svih krive njegovog protukandidata Marina Mrčelu. I to je jedini Mrčelin “grijeh”. Do sada se nije čuo ni jedan drugi konkretan prigovor na njegov račun.

Zato se u u priču uključio Ivo Josipović, glavni pokrovitelj priče o neizručivanju udbaša iz 2013-e, pronašavši Mrčeli “kapitalan nedostatak – nekritičnost prema stanju u pravosuđu“.

Josipović je aktivno sudjelovao i u kandidaturi Zlate Đurđević, jer riječ je o istoj političkoj agendi koja stoji i iza kandidature Radovana Dobronića. Sada je valjda jasno da od političke trgovine Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića (Vrhovni sud – supotpisi diplomatima) nema ništa i da ćemo uskoro svjedočiti još jednom predsjednikovom porazu u parlamentu.

 

  1. […] u punom smislu riječi. Tko god je kritički bacio oko na Dobronićev životopis i program zna da to nije tako. Radovan Dobronić je čovjek izgubljen u vremenu i prostoru osim što mu je silno stalo postati […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: