Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Kako je Krunica Politeo zašutio otkad se otkrilo da je radio za Udbu

Oops...
Slider with alias none not found.

Ivo Politeo je najpoznatiji  hrvatski odvjetnik, branitelj Josipa Broza u “Bombaškom procesu” i kardinala Alojzija Stepinc u poratnom procesu Titovog tužitelja Jakova Blaževića. Krunislav Olujić bi se trebao ponositi kodnim imenom koji mu je osječka Udba dala kao operativnoj vezi. Njegov kolega iz operativne mreže osječke Udbe Vladimir Šeks dobivao je kodna imena Kolega i Dejan. Njega su uistinu mrzili. Da komunizam nije propao, dogurao bi Olujić i do statusa starijeg suradnika. Istina, ne bi postao “hrvatski Ranković” kako se volio hvaliti kad ga je Tuđman postavio za šefa UNS-a (krovne obavještajne službe), ali bi sigurno dobio neko kodno ime po svjetski poznatijem pravniku. Recimo, Nikičenko, po sovjetskom sucu na Nirnbernškom procesu.

“Politeo” – otkrio je udbolog Bože Vukušić koje je kodno ime 1987-e dala osječka Udba Krunislavu Olujiću kada ga je zavela kao svoju operativnu vezu na lokalnom pravnom fakultetu i sveučilištu.

1 Tuđmanova mrtva usta ne govore

Tuđmanova mrtva usta ne govore
Krunislav Olujić je svojevoljno pristao na suradnju s Udbom obećavši dostavljati informacije s Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Osijeku

Bože Vukušić se, za razliku

2 Politeo je davao pravne savjete Glavaševima

Krunislav Olujić Politeo danas se pokazuje najisturenijim zagovornikom Milanovićevog nastaja na Vrhovni sud da bi se spriječila nova izručenja udbaša Njemačkoj čega je zagovornik i Radovan Dobronić. Na desnici mu asistira Branimir Glavaš nazivajući suca Marina Mrčelu udbašem. Glavaš tako zove čovjeka kojeg udbaši posebno mrze jer je omogućio izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj i suočavanje Hrvatske s tim dijelom njene prošlosti. Glavaš i Olujić su u osječki stari znanci što potvrđuju i njihovi dosjei u Udbi. Krunislav Olujić je prema jednom izvješću osječkog udbaša Alije Đonlića čak nagovorio Glavaševog oca Ljubomira 1980 na prekid suradnje s Udbom. Otac je prestao, ali su Branimir i Politeo nastavili. Ta ljubav traje do danas, pa je zabilježeno da je Olujić i na suđenju za ratne zločine Branimiru Glavašu svjedočio u njegovu korist. Samo se pri tom nije pozivao na mrtvog Tuđmana.

3 Olujićev tabadžija prijetio novinarki

Krunislav Olujić se ušutio otkad smo ga Bože Vukušić i ja razotkrili kao operativnu vezu osječkog centra Udbe. Naprosto je nevjerojatno koliko je on bio eksploatiran u medijima kao stručnjak za pravosuđe, tajne službe itsl. On je dobio presudu Europskog suda za ljudska prava zbog proceduralnih propusta HDZ-ove vlasti koja ga je smijenila s mjesta šefa Vrhovnog suda u drugoj polovici devedesetih, a nakon što je kao kolektivna žrtva upao u mjere tajnog nadzora policije te se ispostavilo da održava kontakte s kriminalcima koji su mu namještali maloljetnike ženskog i muškog spola. Jednog od tih kriminalaca i sam sam upoznao kao urednik tjednika “Panorama” kada je nakon jednog teksta kolegice Marine Borovac o Olujiću ušetao u redakciju i prijetio istoj u Olujićevo ime. Kolegica je bila uplakana, a ja sam Olujićevog tabadžiju istjerao iz redakcije. To je bilo 1995-e dok još u javnost nisu isplivali podaci o Olujićevim nečasnim i kriminalnim sklonostima.

4 Lijevo-liberalni zatvaraju oči i usta

Posebno je licemjeran odnos lijevo-liberalne javnosti prema liku i djelu Krunislava Olujića. Njega mediji danas tretiraju kao znalca i žrtvu A da se danas dogodi takav slučaj s predsjednikom/com bilo kog suda, a ne čak Vrhovnog, tražila bi se odgovornost i odstupanje s funkcije ne samo njega već ministra pravosuđa, premijera i predsjednika. Nitko s lijevo-liberalnog spektra društveno-političke scene ne bi pravio problema oko procedure micanja suca koji se ogriješio ne samo o moral već i o zakonske, posebno osjetljive članke.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.