Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Plan Milanović – Zlata Đurđević: Spriječiti nova izručenja udbaša

Oops...
Slider with alias none not found.

Zlata Đurđević bi kao predsjednica Vrhovnog suda trebala inicirati Opću sjednicu VS-a na kojoj bi se ukinula praksa izručivanja po EUN-u hrvatskih građana za djela koja je u Hrvatskoj nastupila zastara. To je jasno nagovijestio predsjednik Zoran Milanović nastupom u Križevcima kad je rekao da to treba ukinuti.

 

(Prvotno objavljeno na fb stranici 45lines u ponedjeljak 28. ožujka o.g.)

 

Špranca po kojoj Zoran Milanović želi dovesti Zlatu Đurđević na čelo Vrhovnog suda nalazi se u predstavci osuđenika Zdravka Mustača Saboru čije su dijelove objavili Nacional i tjednik Novosti baš kao uvod u priču “reforme pravosuđa”. U toj predstavci Mustač na 160 stranica obrazlaže da je Vrhovni sud uveo nezakonitu praksu izručivanja hrvatskih građana po EUN-u. Temeljna pravna mišljenje kojim se Mustač koristi su ona koja je Zlata Đurđević iznijela za Novi list 04. listopad 2013 i 23. travanj 2014. Evo i linkova na njene izjave

Đurđević: Odluka Vrhovnog suda o “lex Perković” nezakonita je i skandalozna

Dr. Zlata Đurđević: Vrhovni sud u slučajevima Perkovića i Mustača nije poštovao Ustav

U prilozima su dani i dijelovi predstavke u kojima Mustač spominje profesoricu Đurđević.

Tjednik Novosti se iscrpno bavio pravnom stranom Mustačeve predstavke u tekstu Hrvoja Šimićevića.

[quote bgcolor=”#e08433″ bcolor=”#dd1818″]

Tako su suci Ustavnog suda krivi što je hrvatsko sudstvo u tom segmentu pravde potonulo duboko u nezakonje, što je Vrhovni sud nastavio s nepoštenim sudskim postupcima uskraćujući pogođenim izručenicima pravo na pošteno suđenje iz članka 29. stavak 1. Ustava”, napisao je Mustač, konstatirajući da je od 2013. do kraja 2018. godine Hrvatska dobila 207 zahtjeva za izručenje. Negdje u isto vrijeme Njemačka je odbila izručiti Hrvatskoj osumnjičenika za privredni kriminal, pozivajući se upravo na zastaru. Takve odluke bile su standard njemačkog pravosuđa, potvrđen i na njihovom Ustavnom sudu.”

Mustač protiv pravosuđa

[/quote]

Inače, u Mustačevoj predstavci napada se Vladimira Šeksa kao suradnika Udbe što redovito u svojim izjavama čini i predsjednik Milanović. Nadalje, Mustač napada i Šeksovog kuma, predsjednika Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, kojeg je redovito u svojim izljevima bijesa atakirao i Milanović. Na predsjednika Visokog kaznenog suda Ivana Turudića obojica su jednako ljuti. Naravno, obojici je meta i aktualni zamjenik Vrhovnog suda i predsjednik GRECO-a Marin Mrčela.
Predstavku je Mustač uputio Saboru kako bi se dokinula kako Mustač piše “kriminalna” praksa izručenja naših građana. U Njemačkoj je dovršeno nekoliko EUN-ova na temu udbaških ubojstava, a neke optužnice opet će zahvatiti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kao organizatore ubojstava (ubojstvo Đure Zagajskog). Tko je najbolje rješenje na čelu Vrhovnog suda za ukidanje postupanja po ovi EUN-ovima za kaznena djela koja su po hrvatskom KZ-u u zastari? Logično, profesorica Zlata Đurđević.
Guranje Zlate Đurđević na mjesto predsjednice Vrhovnog suda mimo Zakona o sudovima, trebalo je otvoriti put i izravnoj primjeni predsjednikove ovlasti o pomilovanju mimo Zakona o pomilovanju. U ministarstvu pravosuđa nalazi se 200-njak molbi za pomilovanje kojima predsjednik Milanović ne želi da se bavi. Među njima naravno nisu one Perkovića i Mustača. Njih će Milanović pomilovati izravno kad Zlata Đurđević kao predsjednica Vrhovnog suda proglasi ništetnom praksu po kojoj su izručeni.
I to bi bila sva pozadina predsjednikovog bijesnog okomljavanja na sve koji mu se nađu na putu ostvarivanja ovih ciljeva. Njegov karakter samo je u službi Udbe, a njegovo psihičko stanje posljedica frustracije da se stvari ne odvijaju kako žele oni koji su ga gurnuli u ovu avanturu.
  1. […] udbaša Njemačkoj, a što je Milanovićev glavni motiv u ovoj priči, a kojem su prisegnuli propala kandidatkinja Zlata Đurđević, a i Radovan […]

  2. […] Donosim i dijelove predstavke osuđenog šefa Udbe Zdravka Mustača koja je temelj svega ovoga što Zoran Milanović pokušava sa Vrhovnim sudom i zbog čega opet stradaju hrvatski […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: