Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Milanović požurio pomilovat Perkovića i Mustača zbog EUN-a za pukovnika Mičića

Kako je podrška koju uživa među desnicom dosegla vrhunac, zahvaljujući i napadima na bosanske i bošnjačke političare u BiH te proruskom stavu, kako na području bivše Jugoslavije, a tako i na području Ukrajine, Milanović je krenuo s planom pomilovanja na zagovor generala. On računa da je Njemačka prezauzeta agresijom Rusije na Ukrajinu, pa neće reagirati na pomilovanje udbaša koje je ona osudila na doživotni zatvor.

Oops...
Slider with alias none not found.

Svrha predsjednikovanja

Kada se iz relativne poslovne anonimnosti odlučio kandidirati za predsjednika RH, Zoranu Milanoviću glavni cilj predsjedničkog mandata bio je zaštiti što je ostalo od Udbine mreže u Hrvatskoj. Odvjetnik udbaša Anto Nobilo prvi je javno počeo zazivati njegovu kandidaturu. Naravno da je Milanović isprva nijekao da će pomilovati Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. S tako deklariranim ciljem zasigurno bi mu bile manje šanse postati predsjednikom. Iz istog razloga nije ispoljavao ni desničarske ili proruske tendencije.

Nedugo nakon što je postao predsjednik, Milanović je krenuo sa pridobijanjem desnice na svoju stranu kako bi pripremio teren za ono što se danas događa – pomilovanje udbaša Perkovića i Mustača i sprječavanje daljnjih izručenja udbaških ubojica Njemačkoj. Počeo je u svoj ured pozivati razne braniteljske udruge, redovito Ljubu Ćesića Rojsa, odlikovati HVO brigade, relativizirati u Haagu presuđene ratne zločine, vratio čin i odličja Branimiru Glavašu…

“Prekinuti sa izručivanjem naših ljudi”

Istodobno je neutralizirao lijevo-liberalni dio političke scene naročito se iživljavajući nad profesorom Žarkom Puhovskim označivši ga kao udbaškog drukera 1971-e i svjedoka protiv Hrvatske u Haagu. Onda je pokrenuo kampanju s čelnim mjestom na Vrhovnom sudu gdje je htio insistirati profesoricu Zlatu Đurđević. Jasno je dao do znanja da je kandidatura profesorice Đurđević povezana s pitanjima Udbe, otvoreno rekavši u Križevcima da se sudska praksa izručivanja po EUN-ima u slučaju zastare mora ukinuti.

Kako profesorica Đurđević nije prošla, s istom nakanom predsjednik Milanović je podupro kandidaturu Radovana Dobronića. Bivši sudac trgovačkog suda se u kandidacijskom materijalu založio za preispitivanja sudske prakse izručivanja po EUN-ima u slučaju zastare. Kako predsjednik Vrhovnog suda ne može pridobiti većinu sudaca na Općoj sjednici Vrhovnog suda da bi oborio sudsku praksu po kojoj se izručilo Perkovića i Mustača, a očekuju se i novi slučajevi, pa tek onda prešlo na pomilovanja, aktivirana je ova opcija s podrškom generala.

Tranzicijski kontinuitet zločina

Zvono na uzbunu bio je izvještaj u Jutarnjem listu da su dvojica sumnjivaca za udbaško ubojstvo Joze Miloša iz 1979 u Kölnu, Branko Bradvica i pukovnik HV-a Tomislav Mičić, privedeni na saslušanje u prostorije DORH-a. Vijest je potvrdila odvjetnica osumnjičenog Mičića, Višnja Drenški Lasan.  Nakon ovog ispitivanja kojem je bila prisutna i njemačka policija, slijedi podizanje optužnice i EUN. Tomislav Mičić, vjerni suradnik Josipa Perkovića i generala Čermaka, ukoliko ne pobjegne u BiH iz koje je rodom, trebao bi biti za najkasnije dva mjeseca uhićen i stavljen u ekstradicijski pritvor. Optužnica protiv Tomislava Mičića biti će prvi slučaj da je netko optužen da je izravno sudjelovao u udbaškom ubojstvu, te bi tako i slika o Perkoviću i Mustaču kao organizatorima udbaških ubojstava bila cjelovitija, životnija. Bit će svima jasnije zašto govorimo o kontinuitetu zločina u tranziciji SRH u RH, uzmemo li u obzir da je Josip Perković, čovjeka koji je za njega kao službenika Udbe obavljao ubojstva hrvatskih političkih emigranata, 1991 zaposlio kod sebe u ministarstvo obrane na sličnom poslu – na organiziranju zločina nad Srbima i Bošnjacima.

Perkovića SIS iskaznica
Iskaznica Josipa Perkovića iz Sigurnosno-informativne službe s rednim brojem 0001

Ostvariti predizborna obećanja udbašima

Da bi se požurilo sa spašavanjem udbaške mreže promijenjen je redoslijed akcija. Kako je podrška koju uživa među desnicom dosegla vrhunac, zahvaljujući i napadima na bosanske i bošnjačke političare u BiH te proruskom stavu, kako na području bivše Jugoslavije, a tako i na području Ukrajine, Milanović je krenuo s planom pomilovanja na zagovor generala. On računa da je Njemačka prezauzeta agresijom Rusije na Ukrajinu, pa neće reagirati na pomilovanje udbaša koje je ona osudila na doživotni zatvor.

Generali, potpisnici podrške dobili su tekst koji im je sastavio odvjetnik Anto Nobilo, a zapravo je sukus svega onoga što je u vrijeme priče o Vrhovnom sudu, općoj i političkoj javnosti pisao Zdravko Mustač uz još poneko pravno objašnjenje. Generali će biti primljeni kod Milanovića gdje će za slobodu svojih “suboraca” Perkovića i Mustača založiti svoju čast i imena. Nacional, medijski servis udbaške mreže, pred taj susret na Pantovčaku plasirao je i Perkovićeve zabilješke iz zatvora u Glini o “stvaranju i obrani Hrvatske”. Nacional je čak plasirao i dezinformaciju kako se HDZ neće buniti protiv pomilovanja Perkovića i Mustača.

Zoran Milanović nema kud. Mora početi ostvarivati predizborna obećanja onima koji su ga gurnuli u predizbornu utrku za predsjednika.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.