Ovaj Portal promovira ljudska prava, sekularnost i slobodu izražavanja

Autor:

Željko Peratović

Željko Peratović

Autor i glavni urednik 45lines.com. "Ich werde über eure schreckliche Vergangenheit schreiben, die zur Geschichte werden wird."

Vezani članci

3 Comments

 1. 3
  Avatar

  Milan Boban

  Odgovor Stipi Grizelj

  San Francisco, dna 1 srpnja 1971. god.

  Poštovanje dragi Stipe,

  Mogu Ti reći da sam primio Tvoje pismo koje sam u cijelosti razumio. Mali si napisao ali si svakako dao mnogo naslutiti. Kada bih na svaku Tvoju napisanu i prikrivenu misoa odgovorio, uzelo bi mnogo vremena i prostora. Zato ću nastojati prikazati stavri onakve kakove u stvari i jesu.

  Pismo si pisao meni i o meni se osobno radi. Poradi toga ja nikako ne mogu biti provoditi moj život, koji mi je tako drag i kojeg toliko volim, po raznim stranama kugle zemaljske. Mislim da bi bilo suvišno opisati razloge i sve pritiske na mene mojeg odlazka iz Domovine Hrvatske, jer neće imati svrhe. Bolje bi bilo da sam oatao u mojoj rodnoj grudi, Domovini Hrvatskoj i na taj način pomogao mojem narodu njegovu izgradnju za njegovu bolju budućnost, pomogao njegove napore na putu u povijestnom progresu, kojeg nitko više ustavit ne može; (ovdje se radi o događajima iz godine 1971., Hrvatskom Tjedniku, “Hrvatskom Proljeću” i svim zbivanjima koji su predhodili prije Karađorđevića prvih dana 1971., mo) nego što sam prepustio na milost i nemilost moj voljeni hrvatski narod, ne sam ja nego na tisuće i tisuće drugih Hrvata, te pomogli našim odsustvom iz Domovine Hrvatse izgrađivati domovinu drugih naroda.

  Sve kada se to uzme u obzir, mnoge nas vani u srcu i duši boli sudbina našeg hrvatskog naroda. Kroz povijest netko je uvijek bio kriv za sudbine naroda, pa tako će netko biti kriv i za tragičnu (nadati se je zadnju) sudbinu našeg hrvatskog naroda i da će nekog povijest okriviti. Kako svaka povijestna epoha ima svoje vlastite zakone, tako i naš hrvatski narod imade svoje mlade, zdrave i nove naraštaje koji nastoje povratiti svojem narodu ono što ga pripada i našto ima puno pravo.

  Da ta nova snaga, narodna nada, uspije ostvariti želje i zahtjeve svojeg naroda, potrebno je u prvom redu da tu novu snagu razumiju i shvate oni odgovarajući čimbenici koji nose svu vlast i pa tako snose i svu odgovornost pred narodom u ovom presudnom vremenu, a i Ti su jedan od tih čimbenika koji si u vlasti i pri vlasti, te tako snosiš odgovornost za sve loše i za sve dobro pred svojim hrvatskim narodom. Ako ovi zadnji nastave svojim razumijevanjem prema željama i težnjama svojeg naroda, u ovom slučaju, dragi moj prijatelju Stipe Grizelj, radi se o našem hrvatskom narodu, ja Te uvjeravam da će naš narod zadobiti povjerenje svih vas i narod će biti uz vas. To će se ubrzo čuti i preko granica naše zemlje, te će to povjerenje doći u srca mnogih sinova naše Domovine razbacanih diljem svijeta, te će se mnogi bez oklijevanja povratiti svojoj rodnoj grudi, pa i ja među njima.

  U tom povjerenju mi ćemo toliko ojačati da ćemo moći predsusresti i nove beogradske pučiste, sinonime generala Simovića iz 1941. Tko iole poznaje svoje neprijatelje, neće mu biti teško shvatiti da će nas ista sudbina zadesiti kao i u zadnjem ratu 1941-1945. Oni će najprije nastojati zavaditi i razdvojiti Hrvate da se između sebe tuku a oni će pripremati razne makinacije da nas što više likvidiraju. Kada nas toliko smanje i protiv nas nature razne neo-fašiste i neo-naciste, tada će doći Ranković i Djilas da zavladaju nad nama Hrvatima u ime “bratstva i jedinstva”, te se bojim da bi i Ti mogao biti sa onima i među onima koji će im pljeskati i vikati “Živio”.

  Zato vladajuća elita u Domovini treba svim sredstvima nastojati dati garnaciju tolikim iseljenim Hrvatima, sinovima naše Domovine, da se ovi sa povjerenjem vraćaju sa svojim kapitalom u rodni kraj, kojeg će bez sumnje svim mogućim naporima izgradjivati. U nedogledno vrijeme naša bi zemlja bila jedna od najboljih u Europi u kojoj bi se svi jezici svijeta govorili i u kojoj bi bila najkonstruktivnija elita u svijetu. U protivnom slučaju će se dogoditi sa našim narodom kao što se je kroz povijest dogadjalo i sa Židovima; razasuti po cijelom svijetu i bez svoje Domovine. Onaj tko i najmanje doprinese tragediji svojeg naroda, neka bude proklet za vijeke vijekova!!!

  Izmedju tisuće načina kako se može dokazati da si dobar Hrvat, najbolji je onaj kojim to dnevno dokazuješ.

  Iskreni i srdačni pozdravi Tebi i Tvojoj obitelji, kao i mojem rodijaku Ivanu kada budeš sa njim govorio, lijepo ga pozdravi.

  Bog! Mile Boban.

  Odgovori
 2. Pingback: Miljenko Eljuga: Vukušić mi je u Zagrebu zapalio automobil - 45lines

 3. Pingback: Nikola Katalinić iz Pariza potvrdio pisanje o HDP-u i Doriču - 45lines

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2014 45lines. All Rights Reserved

%d blogeri kao ovaj: