Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Je li Mesić kao predsjednik nezakonito posredovao?

Oops...
Slider with alias none not found.

U zagrebačkim odvjetničkim i novinarsko-crnokronikaškim krugovima sve se učestalije govori da bivši predsjednik RH Stjepan Mesić neće moći izbjeći sudbinu svog kohabitacijskog i inog partnera Ive Sanadera, odnosno da se gomilaju predistražni spisi u kojima se njegovo ime i bivša funkcija vežu uz kazneno djelo nezakonitog posredovanja. Za sada nema konkretnijih informacija o ojim slučajevima se radi, mada je indicija napretek.

Dok je obnašao funkciju predsjednika, posebno u vrijeme kad je trebalo skupljati novac za drugu predsjedničku kampanju posredovao je u mnogim slučajevima. Nije tako davno bilo da ga je optuženi bivši predsjednik uprave HPB-a, Josip Protega, po curenju podataka iz USKOK-ove akcije “Bankomat” prozvao da je zajedno sa Sanaderom kod njega intervenirao da se nekim firmama daju krediti. Protega je tako za Business.hr rekao da je Sanader intervenirao da sad već propala tvrtka SMS dobije kredit, a da je Mesić tražio kreditnu pomoć za sada isto tako kolabiranu KIO Orahovica. No ne lezi vraže, kako se doznalo odmah nakon prvog ispitivanja na Uskoku, istražitelji mu nisu postavili nijedno pitanje vezano za posredovanje Sanadera i Mesića. Bilo je to početkom siječnja 2010. kada se ni oko Sanadera nije stezao obruč, a Mesić je još uvijek bio predsjednik. A tek je kuriozum da je Protegin odvjetnik Čedo Prodanović, isti onaj koji od ranije zastupa Mesića pred sudom, odnedavna Sanadera i još se puštaju baloni da bi ga nova vladajuća koalicija željela na mjestu Glavnog državnog odvjetnika, umjesto izbušenog slučajem Lora Mladena Bajića. To bi tek bio kolaps ionako tendeciozno zamišljene “borbe protiv korupcije nezavinsog pravosuđa” za koji bi bila kriva nova vlast. Mašala, reklo bi se u BiH.

Stjepan Mesić je zamolio i čelnike Podravke bi li kako mogli pomoći Srđanu Mladiniću vlasniku bankrotiralog SMS-a. Zatim se spominjalo da je primio ekipu koja je za Glavaša htjela ishodovati privilegije na Vrhovnom sudu. To se ekipi sad sudi za nezakonito posredovanje, ali Bajić nije našao za shodno postaviti koje pitanje i Mesiću.

Osim tih poznatih, koji su po bivšeg predsjednika imali pozitivan epilog, ima još niz “koji se iza brda valjaju i čekaju promjene na čelu policije, svakako ne Ranka Ostojića jer se on nakon svađe s Mesićem oko prisluškivanja predsjednika dok je razgovarao s Gotovinom u bijegu, s istim izmirio, i na čelu DORH-a. Mladen Bajić je, između ostalog u rukama imao i slučaj Ane Jendriš-Jelesić, u kojem se Mesića navodi kao pokrovitelja višemilijunske prijevare, ali je navodno, umirovljenoj odvjetnici rekao da on tu ništa ne može i da je najbolje nek primjeni onaj star van pravni poučak: što se silom oduzme, samo se silom može povratiti.

Jedan od tih nadolazećih, a svakako bombastičan i nadasve koloritan, mogao bi biti slučaj Mesićeve umiješanosti u mutne, međunarodne poslove s dovršetkom izgradnje Sveučilišne bolnice. U toj igri je i njegov bivši miljenik Milan Bandić, poduzetnik godine 2005, stanoviti Mile Rudan iz Kanade, Ivica Zdunić, jedan od najbogatijih kanadskih Hrvata i svojedobni financijer norvalske skupine, kojoj je pripadao pokojni Gojko Šušak, a kojima su se navodno, zbog ideoloških razmimoilaženja suprotstavljali Mesić i Manolić, zatim uspješni sinjski podzetnik Jozo Marasović, zemljak Mesićevog prijatelja Dušana Bilandžića i još neki koloritni likovi, poput Bogoljuba Karića.

Mile Rudan (desno) na izboru Kraljice Hrvatske u svom hotelu Holiday u Zagrebu
Mile Rudan (desno) na izboru Kraljice Hrvatske u svom hotelu Holiday u Zagrebu

Za sada je zelen bostan obrao samo Mile kojeg se na pasja kola opanjkali na nekim portalima i u Glasu IstreA druge pikantne pojedinosti koje su preskočene u nabacivanju izmetom po Rudanu, doznat ćete uskoro na ovome siteu. Riječ je o doista opsežnoj dokumentaciji i ne baš ugodnoj po bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i neke njegove pajdaše. 

predsjednik Mesić investitori
S istom ekipom “provjerenih” investitora, Mesić se sastajao i privatno
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.