Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Majstrović: Mičić mi je opisivao ubojstvo Joze Miloša

Oops...
Slider with alias none not found.

Ustavni sudac i Koćuša

Pokušajem miniranja njemačke istrage o ubojstvu emigranta Joze Miloša (1979) objavljivanjem informacije da su hrvatske vlasti zaprimile dva Europska istražna naloga za uzimanjem DNA od Tomislava Mičića i Branka Bradvice, tjednik “Nacional” otvara novi val diskreditiranja sive eminencije HDZ-a Vice Vukojevića i Vladimira Šeksa te njihove spone prema njemačkim vlastima, Bože Vukušića. 

Vladimir Šeksa je predsjednik NO “Počasnog bleiburškog voda”, podsjeća doživotno osuđeni Zdravko Mustač u svojoj predstavci parlamentu o ukidanju sudske prakse izručenja udbaša Njemačkoj jer su djela koja su počinili u zastari po hrvatskom KZ-u. Ime Vice Vukojevića nalazimo  u Upravnom odboru PBV-a, a jedno vrijeme je bio i predsjednik. Tajnik PBV-a je Bože Vukušić, a on i Vukojević nalaze se još u UO udruge “Hrvatski križni put” koja je ljetos najavila objavljivanje Hrvatskog registra suradnika jugoslavenskih tajnih službi. Mustač rastavljajući PBV napominje da je njemački državljanin Thomas Baumgartner, glavni tajnik PBV-a, bivši inspektor BLK-a, a sada agent BND-a. Vicu Vukojevića su već od Josip Manolić i Tomislav Mičić označili  kao najvažnijeg prijatelj Brune Bušića, moguće suradnik jugoslavenske tajne policije pod nadimkom “Koćuša”, a koji da je došao glave hrvatskom Che Guevari. 

Nijemci  Mičića i Bradvicu sumnjiče od 1979-e

Tomislav Mičić, Nikola Majstrović
Nikola Mastrović snimljen u razgovoru sa mnom za Globus. Tomislav Mičič je i njega okrivio za smrt Brune Bušića. Majstrović sad kaže da mu je Mičić opisivao ubojstvo Joze Miloša.

 

Nacional piše da je materijale za prijavu protiv Mičića i Bradvice Nijemcima dao Bože Vukušić podsjećajući da je isti “nelegalno” vršljao po arhivu Udbe dok isti nije bio otvoren za javnost. 

Tko god se imalo ozbiljnije bavio ubojstvima hrvatskih emigranata na tlu Njemačke zna da su njemačke vlasti sumnjičile Branka Bradvicu i Tomislava Mičića za ubojstvo Joze Miloša odmah na početku istrage 1979. Te sumnje se ponavljaju i 1980. u istražnim papirima nakon što je Mičić pritvoren za ubojstvo Nikole Miličevića Bebana. Podsjeća se na Mičićevu komunikaciju sa Bradvicom, ali i I.L Napose, istražitelji dovode Mičića i vezu sa Vinkom Sindičićem kada je 1972-e bio osumnjičen da je ubio kod Stuttgarta Josipa Senića.

Tom prilikom u pretresu Sindičevih stvari pronađen je jedan papirić sa Mičićevim kontaktima.

Sudionik i svjedok burnih emigrantskih zbivanja, televizijski snimatelj u mirovini, Nikola Majstrović, za 45 lines kaže:

– I danas se živo sjećam svih detalja o ubojstvu Joze Miloša o kojima mi je pričao Tomislav Mičić. Nažalost, jasam snimio na pogrebu Brune Bušića Jozu Miloša i Petra Gudelja, za koje su Mičić i drugi odmah rekli da su oni ubili Brunu i da ih treba likvidirati.

 

 

  1. […] U policijskom dosjeu o ubojstvu Nikole Miličevića Bebana, koji je predstavljen u Bujici, Tomislav Mičić je osumnjičen za ubojstvo, a Marijan Šuto za pomaganje u skrivanju dokaza. Državni odvjetnik u Frankfurtu te je veljače 1980-e odbacio policijsku kaznenu prijavu protiv Mičića i Šute, zbog nedostatka dokaza. Mičić je prethodno neko vrijeme bio u pritvoru, a kad je pušten bio je pod mjerama tajnog nadzora. Za razliku od onog vremena kada je moguće, ne samo zbog nedostatka dokaza već i zbog povezanosti s njemačkom unutarnjom tajnom službom (BfV), tužilaštvo odustalo od dalnjeg gonjenja Mičića, u međuvremenu se našlo više dokaza, a ni zaštita vlastitog suradnika više ne igra nikakvu ulogu. U dosjeu o ubojstvu Bebana, povučene su Mičićeve veze sa ubojstvom Joze Miloša. […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: