Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

O lažima iz HND-a (2): Kako sam “iznudio” da Leković podrži moju kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva

Oops...
Slider with alias none not found.

Naravno, čak ni ovo saznanje, koje su posjedovali Saša Leković i Vesna Alaburić, nije im bilo dovoljno važno da mi odluče stvarno pomoći u borbi s policijom, pravosuđem, ubojicama…, da zaštite moju obitelj, da nas ohrabre da ne napuštamo Hrvatsku. Po klasičnom autoritarnom obrascu, žrtva je optužena da viktimizira okolinu. Sva sreća da nemaju nikakvih pravnih instrumenata zatražiti da me se prisilno hospitalizira. 

 

U uvodnom tekstu ovog feljtona izvukao sam citate predsjednika HND-a Saše Lekovića i glavne odvjetnice Centra za slobodu izražavanja Vesne Alaburić koje držim ključnim poluistinama i neistinama vezanim za njihov angažman u mom slučaju te započeo s demantiranjem istih pisanim tragovima. Tekst je završio prenošenjem e-mail prepiske s početka kolovoza kada sam im dostavio do tada raspoložive mi materijale vezane za istragu pokušaja ubojstva, koju sam ja inicirao kaznenom prijavom, a Saša Leković mi je za istu pružio podršku pod svojevrsnom ucjenom jer sam na mailing listi HND-a napisao da ću ga prijaviti Novinarskom vijeću časti kako me diskriminira temeljem mog zdravstvenog stanja. Prethodno sam već imao podršku za tu kaznenu prijavu Reportera bez granica, pa Leković nije imao izlaza nego podržati me. Ali, apsolutno je bezobrazno da se on tom podrškom ide hvaliti kao nekom svojom samostalnom, savjesnom odlukom.

Nakon pokušaja ubojstva od 28. svibnja 2015-e Saša Leković je izdao priopćenje u koom je osudio taj napad, a u istom obraćanju javnosti je spomenuo da je i on na mail adresu HND-a dobio anonimnu prijetnju smrću. Policija je protiv trojice osumnjičenika predala ODO Karlovac kaznenu prijavu za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a zamjenik županijske odvjetnice dao je skandaloznu izjavu kako u cijeloj stvari nema nikakve političke pozadine, da su napadači pjeskari, da su bili jako alkoholizirani, a da sam ja pisao o pjeskarenju. Ne samo to, vlast uopće nije reagirala ni daljnje prijetnje i atmosferu progona koju sam doživljavao na mjestu napada, a o čemu sam obavještavao istu, ali i kolege novinare. To je potaknulo savjesnog kolegu Gorana Čopa da pokuša sofisticirano potaknuti predsjednika HND-a i člana mog bivšeg ogranka na reakciju.  Donosim neke bitnije dijelove prepiske.

Dana 4. lipnja 2015. u 23:13 Goran Čop <[email protected]> je napisao/la:

Pozdrav svima,

 sorry kaj nekome možda kvarim raskalašene tijelovske svečanosti, također, ispričavam se ako sam nešto propustio u korespondenciji tijekom ovih turbulentnih tjedana.

 Ukratko, da ne gnojim i da ne gnjavim, s zaprepaštenjem i nevjericom smo primili vijest o vandalskom napadu na kolegu Željka Peratovića u dvorištu i unutar njegove obiteljske kuće a isto tako je, saznaje se posredstvom društvenih mreža newslettera HND-a, na adresu Saše Lekovića stiglo nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji s poznatim repertoarom uvreda i kletvi.

 Obojica su, osim što je Željko aktualni laureat u konkurenciji istraživačkih novinara godine a Saša predsjednik HND-a, također i viđeniji, poznatiji članovi našeg ogranka Slobodni novinari. Mislim da ne bi učinilo štetu kad bi se i naš ogranak u javnosti referirao o navedenim incidentima s naglaskom na suosjećanje s napadnutim kolegama i s čvrstom, odlučnom i bezkompromisnom preporukom da istražna tijela države razotkriju i razobliče delikvente koji su sudjelovali kao izvođači, naručitelji i ideolozi tih podlih napada.

 Bok

 Goran Čop

……………..

Dana 5. lipnja 2015. u 12:35 Sasa Lekovic <x[email protected]> je napisao/la:

Poštovani,

 U priopćenju povodom prijetnji i napada (napad na kolegu Peratovića i prijetnja meni nisu jedini ekscesi ove vrste u posljednje vrijeme) naglasili smo kako tražimo da napadi na novinare u vezi s njihovim poslom budu obavezno tretirani kao kazneno djelo a u nizu razgovora koje ću imati sa ministrima (a nadam se i premijerom i predsjednicom države) to će biti jedna od tema.

 Saša Leković

 ……………….

Od: Goran Čop <[email protected]>

Predmet: Odg: psssst

Datum: 5. lipnja 2015. u 15:13:59 CEST

Za: Saša Leković <[email protected]>

Cc: Zorica Zivkovic <[email protected]>, Sasa Lekovic <[email protected]>, Igor Lovrentjev <[email protected]>, Melisa Skender <[email protected]>,  <[email protected]>

HND je reagirao onako kako je vodstvo udruge u užem i širem smislu procijenilo da je najbolje i to je u domeni diskrecijske ocjene te na horizontu, valjda, dosljednog pristupa istražno – penološkog aparata u navedenim predmetima. To nitko niti ne osporava, niti dovodi u pitanje premda uvijek ima slojevitih pogleda o intenzitetu i rezonanci reakcije. 

Ako se iz prvog čitanja ne razumije, onda je dobro još jednom provjeriti napisano. U startnom postu ovog mail čavrljanja nisam ništa predbacivao HND-u već sam sve nas upitao bi li trebao reagirati ogranak Slobodni novinari čija su dva člana žrtve stvarnog fizičkog nasilja ili pod prijetnjom istog s najavom konkretne likvidacije. Moguće je da sam staromodan ali mislim da ti događaji nisu nimalo bezazleni i da zaslužuju reakciju temeljnog ogranka.

Ako su istrage u tijeku i ako je tajnost istih kondicija njihovog uspjeha, onda bi zasad trebalo pritajiti znatiželju i targetiranim kolegama dopustiti samostalan izbor trenutka kad će istupiti s detaljnim opisom situacije. Momentom medijske artikulacije to više nije privatna stvar napadnutih već i materija kojom se ovaj ceh mora energično pozabaviti. Nažalost, kako vidimo, to nisu usamljeni slučajevi. Osim ovih egzaktnih ugrožavanja tijela, slobode i privatnog vlasništva te zlostavljanja prijetnjama, vidi se svakog tjedna kako izvjesni ‘javni djelatnici’ i ‘kontroverzni poduzetnici’ nasrću na kamere i mikrofone kolega te otvorenim gardom izvjestiteljima / reporterima / novinarima najavljuju nevolje, nedaće, zlo i naopako.

Tematska rasprava s potencijalno vitalnim dionicima (murja, urednici, vlasnici medija, zakonodavci, suci, napadnuti kolege, name it…) ovog zakutka javne sfere možda zaslužuje otvorenu manifestaciju.  

Napadači su se branili sa slobode, prijetili su posredno da će pobiti moju obitelj i mene i obračunati s mojim svjedokom. O svemu sam obavještavao i vlasti, ali i vrh HND-a. Nikakve reakcije nije bilo ni s jedne strane, pa sam se odlučio isprovocirati reakciju preko fejsa.

Željko Didier Peratovi: @Saša Leković, @Mario Kamenizg Ćužić, @Denis Romac, ima li HND išta u planu nastaviti s reakcijama oko ovog slučaja ili sve ostaje na onom priopćenju? Jesam li ja član HND-a ili je problem u tome što nisam Srbin, homoseksualac, SDP-ovac, HNS-ovac, laburist, iz Radničke fronte, Josipovićeve stranke?

Sviđa mi se · Odgovor · 15 · 13. lipanj u 22:45

Ivan Vule Fridman: dovoljno bi bilo da si se upisao u stranku podobnih, ali sad je kasno Sviđa mi se · 1 · 13. lipanj u 23:55

Saša Lekovic: Žac, zaista ne znam u čemu je tvoj problem. Kao što znaš zvao sam te u bolnicu sat i pol nakon što si pretučen (istog trenutka kada sam saznao za napad) a već 3 i pol sata nakon napada je objavljeno priopćenje HND-a u kojemu se taj napad najoštrije osuđuje i traži da se krivci kazne (iako je bilo 23.30). Obavijestio sam odmah i sve iole važne međunarodne organizacije koje se bave zaštitom prava novinara i medijima i sve su objavile priopćenja u kojem osuđuju napad te sam dodatno taj napada osudio u nekoliko izjava medijima. Čak smo i maksimalno ublažili priopćenje nakon što sam slijedećeg dana ja primio pismo sa prijetnjom smrću kako bi slučaj napada na tebe i dalje ostao prioritet. I sve to u trenutku kada HND riješava tvoju žalbu u kojoj tvrdiš da je namješten HND-ov izbor za novinara godine jer ti nisi pobijedio. Kakve Srbe, homoseksualce, SDP-ovce, HNS- ovce, Laburiste, Radničku frontu i Josipovićevu stranku ti sanjaš? U toj tvojoj noćnoj mori je neki drugi HND a svakako nije ovaj kojem sam ja predsjednik, a ti član. Mogao bi biti bar elementarno pristojan i ne lupetati. Sviđa mi se · 2 · 14. lipanj u 0:25

Željko Didier Peratovi: Kakve veze ima moja prituzba sa sumnjama u regularnost natjecaja za novinara godine s pokusajem ubojstva? Gdje sam ja to tvrdio da je rezultat natjecaja namjesten? Je li isto primiti mailom prijetnju smrcu i biti pokusan ubijen? Zasto tvrdis da sam ja prituzbu na regularnost natjecaja podnio zato sto nisam pobijedio? Zasto prejudiciras rezultate HND-ove istrage? Zasto nisi pristojan vec vrijedjas o nekom lupetanju, nocnoj mori itsl. Jel se tebi zalio direktor HRT-a Gordan Radman da prvo priopcenje kao predajednik HND-a potpises u njegovu zastitu a iz kojeg se ne vidi zasto ga treba stititi: tko, gdje, kada, kako…? Jel ti razumijes koncept zastite clanova svoje udruge? Mozete ti Denis Romac i Slavica Lukic svaki dan pisat 10 priopcenja osude napada, prijetnji, govora mrze itsl. To se tako ne radi. Ako institucije opstruiraju napad na novinara, ako potkvalificiraju djelo, onda HND vrsi pritisak na institucije: policiju, DORH, Vladu. U slucaju Miljus smo mi tada koji aktivno djelovali, radili. Trazili smo smjenu ministra, vise put prosvjedovali, zvizdali Mesicu koji se slepao uz nas prosvjed kad smo zaustavljeni od policije pred kamenitim vratima… Vjerojatno si to mogao pratiti u medijima kad vec nisi bio s nama. To kako ti sad nastupas govori o tvom osobnom stavu prema meni, a ne o meni. Nemam ja problema s tobom nego ti sa mnom. Da tebe pokusaju ubiti, a da te institucije ne stite, ne poduzimaju nista, ja te ne bih samo nazvao u ponoc i sastavio jedno priopcenje i ublazio uz to dodao ublazenu izjavu o mailom upucenu prijetnju meni, vec bi te svaki dan zvao i pitao sto mislis da treba poduzeti, pisao dopise policiji, DORH-u, Vladi, Predsjednici, makar ti do tada iskazivao milijun puta negativniji stav prema meni nego ga sad iskazujes. Jer ti si ugrozeniji od mene, a ja sam tu da ti pomognem jer je to moja gradjanska duznost, a ne samo obaveza kao eventualnog predsjednika HND-a. Jel ti razumijes sto je solidarnost i s nekim tko ti se ne svidja, tko ne misli kao ti o politici, novinarstvu, tko naprosto drugacije misli? Molim te, ako vec ne razumijes taj koncept, barem budi pristojan u skladu sa svojim milijun put deklariranim pristojnim stavom i ne vrijedjaj! Izabran si da bi stitio dignitet profesije i svoje clanove, a ne da ih ponizavas.

Sviđa mi se · 7 · 14. lipanj u 8:30

 

Tog istog dana sročio sam kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva i urudžbirao ju 15-og lipnja 2015. u ŽDO Karlovac. Na threadu spomenute mailing liste poslao sam niže citirani mail i Saša Leković je kao oparen kontaktirao EFJ te sam na taj način “iznudio” podršku za kaznenu prijavu.

 

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: psssst

Datum: 18. lipnja 2015. u 00:53:35 CEST

Za: Goran Cop <[email protected]>

Cc: Saša Leković<[email protected]>, Zorica Zivkovic<[email protected]>, Sasa Lekovic<[email protected]>, Igor Lovrentjev<[email protected]>, Melisa Skender<[email protected]>,  <[email protected]>

Poštovane kolegice i kolege, 

nisam do sada reagirao na ovu prepisku nadajući se da će vodstvo Organka slobodnih novinara i vodstvo HND-a poduzeti neke daljnje korake u mom slučaju. Naravno, ne mislim tu na pritužbu NO-u na regularnost izbora za Novinara godine, na koju rok za odgovor ističe za dva dana. Svakako, riječ je o pokušaju ubojstva koji sam preživio 28. svibnja o.g. Suprotno svim traženjima međunarodnih organizacija za zaštitu novinara i zaštitu ljudskih prava da se radi pritisak na vlast kako bi se slučaj rasvijetlio i adekvatno procesuirao, nigdje nisam primijetio, pa ni u ovoj prepisci da su moj matični Ogranak i vodstvo HND-a poduzeli više od prvotne reakcije. Stoga sam jedne zgode na svom fejsbuk profilu napisao ogorčeno ironičan status (prilažem ga u privitku) na koji sam dobio neočekivano uvredljiv odgovor člana našeg ogranka i predsjednika HND-a, gospodina Saše Lekovića (vidi privitak). Bio sam primoran dalje pritiskati vlast da u skladu s demokratskim standardima koji vrijede u zemljama EU, a na koje se RH obvezala pristupajući EU, slučaj bude riješen pa sam neki dan predao kaznenu prijavu nadležnom ŽDO protiv jednog poticatelja na ubojstvo i dva pokušatelja ubojstva – što isto prilažem ovom mailu. Ne znam je li predsjednik našeg društva dorastao funkciji koju je prihvatio i aktualnoj društveno-političkoj situaciji ili je potresen onim prijetećim mailom o čijem sadržaju na ovoj mail razmjeni nije želio govoriti u interesu policijske istrage, pa je ipak dio tog sadržaja otkrio u pismu portalu direktno.hr, ali mene je njegova reakcija tako zgrozila i mislim da su se stekli svi uvjeti da ga prijavim NVČ za povredu našeg Etičkog kodeksa. Ne samo da sam ja zgrožen već i dio domaće i međunarodne javnosti. Vrijeđati kolegu temeljem zdravstvenog stanja i govoriti mu da lupeta ispod svake je civilizacijske razine, a svakako ne priliči prvom među nama koji je obavezan pridržavati se Etičkog kodeksa, kada ga, osim svega, u javnosti i tumači.

Uz pristojan i srdačan pozdrav, svima sve najbolje u radu i životu,

Željko Peratović

Sve te činjenice nisu sprječavale Sašu Lekovića da i nakon mog protestnog napuštanja HND-a te rakcija javnosti, pa makar i Denisa Kuljiša, koji je nesklon meni – isto toliko i činjenicama, ne nastavi sa svojom poluistinitom mantrom da su on i HND sve učinili za mene, a da je posrijedi samo moj subjektivni dojam da nisu.

Kuljiš Leković Podumljak Peratović
Objektivni portal Fairpress prenio je integralno Kuljišev i Lekovićev tekst u kojem obojica iznose poluinformacije i nesitine o meni i mom slučaju, ali nitko se nije sjetio pitati što ja mislim o tom narcističkom mlaćenju prazne slame tuđim spolnim organom.

 

U sljedećem nastavku feljtona, nastaviti ću sa prenošenjem prepiske sa Sašom Lekovićem i Vesnom Alaburić nakon što sam im početkom rujna dostavio većinu do tada raspoloživih informacija vezanih za istragu pokušaja ubojstva. Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako predsjednik HND-a neobjašnjivo agresivno reagira, a glasovita medijska korporativna odvjetnica, pokušava sanirati štetu njegovih nekontroliranih ispada. Leković će tvrditi da Centar za zaštitu slobode izražavanja nema mandat zastupati me na sudu, a odvjetnica će ga demantirati. Vesna Alaburić će inzistirati da joj se dostavi iskaz krunskog svjedoka iz istrage, a kad joj isti bude dostupan, bez ikakvog obrazloženja prestati će komunicirati.  Kao uvod u ovu priču citirati ću dio iz tog iskaza kako ga je prenijela Hina.
 Iz ranijeg zapisnika o ispitivanju Franje Požgaja pred Županijskom državnim odvjetništvom proizlazi kako mu je izvjesni Mladen Grdina rekao da su mu, dva tjedna nakon napada, dvojica napadača u jednom kafiću u Karlovcu rekli da će “ubiti Peratovića, njegovu ženu i kćer i na kraju sebe”. Navodno su i potvrdili da su prijetili i Požgaju kao glavnom svjedoku, zbog čega se uplašio. Požgaj je također ispričao da mu je u DVD-u Šafar rekao da Peratović ne može više “ni prići” tom dobrovoljnom vatrogasnom društvu, te mu je predbacivao što svjedoči za novinara.
Naravno, čak ni ovo saznanje, koje su posjedovali Saša Leković i Vesna Alaburić, nije im bilo dovoljno važno da mi odluče stvarno pomoći u borbi s policijom, pravosuđem, ubojicama…, da zaštite moju obitelj, da nas ohrabre da ne napuštamo Hrvatsku. Po klasičnom autoritarnom obrascu, žrtva je optužena da viktimizira okolinu. Sva sreća da nemaju nikakvih pravnih instrumenata zatražiti da me se prisilno hospitalizira.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.