Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Duhovni obnovitelj i gospodarski spasitelj (2): Kolinda Grabar Kitarović i HDZ okrenuli leđa Njemačkoj?

Oops...
Slider with alias none not found.

U utorak 19. siječnja o.g. u 14 sati na Oberlandesgericht München u procesu Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, svjedoči Vladimir Šeks. Njegovo svjedočenje, dakle ne samo njegov iskaz već i ponašanje tužitelja i sudaca, biti će još  jedan važan indikator kako se Kolinda Grabar Kitarović i nova Vlada stvarno odnose spram ubilačkog dijela komunističkog naslijeđa, odnosno što će ta vlast u budućnosti moći očekivati od svog “strateškog partnera Njemačke” , koja upravo procesom u Münchenu na tome inzistira, i zbog kojeg je bivši premijer Milanović imao nepremostive probleme  s EU i Berlinom, a kako vidimo, upravo to mu predbacuju i oponenti iz SDP-a, koji bi ga se sad htjeli riješiti.

Podrškom madataru Tihomiru Oreškoviću, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, okrenuli su leđa Njemačkoj, “zemlji strateškoj partnerici Hrvatske” iz predsjedničine  predizborne kampanje  i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na čiju se podršku pozivao šef Domoljubne koalicije.

Predsjednica je Njemačkoj okrenula leđa još na početku migrantske krize kritizirajući Angelu Merkel da je ona

Višegradska skupina Grabar Kitarović
Višegradska skupina destabilizira EU

odgovorna za istu jer je pozvala izbjeglice “pa povukla ručnu kočnicu”. Zatim je Grabar Kitarović otišla u Budimpeštu na sastanak čenika Višegradske skupine – zemalja koje se protive razmještanju izbjeglica u svoja dvorišta, u kojima je djelu konzervativna kontralevolucija, koje se sve više pozicioniraju kao neki klin između Njemačke i Rusije.

A onda je na summit Brdo-Brijuni koji se održavao u Zagrebu 25. studenog o.g. regionalne inicijative kojom se želi stabilizirati Balkan, a glavni su joj pokrovitelji Francuska i Njemačka, Kolinda Grabar Kitarović, pozvala američkog potpredsjednika Joe Bidena, koji je bio na proputovanju za Ukrajinu gdje je trebao zagovarati borbu protiv korupcije. Zanimljivo je da i vodeći američki mediji kritiziraju svog potpredsjednika zbog njegova sina Huntera Bidena, bivšeg lobista, koji da se u Ukrajini poslovno udružio s navodnim korumpiranim oligarsima.

Grabar Kitarović Merkel Gauck Karamarko
Zoran Milanović je oduvijek bio probritanski orijentiran i nije moljakao njemačke političare za pomoć. Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko, a prethodno Ivo Sanader, činili su suprotno. Hoće li i njih dvoje “poći Sanaderovim stopama” nakon što su Njemačkoj okrenuli leđa?

Mađarska, kao bitna sastavnica famozne Višegradske skupine odavna je izložena kritikama EU i nije nepoznato da premijer te zemlje Viktor Orbán koketira s Rusijom (MOL), a na unutarnjem planu je blizak s klerikalnim nacionalnistima. Na snažnom udaru EU i Njemačke našla se i Poljska otkako je vlast preuzela euroskeptična i klerikalno-nacionalistička stranka Pravo i pravda pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskog.

I dok je Kolinda Grabar Kitarović dulje vrijeme pod utjecajem određenih američkih lobija kojima prvenstveno nije u interesu politika EU prema Rusiji (Ukrajina), Tomislav Karamarko je preko svog međunarodnog tajnika, Mire Kovača, rođenog u Njemačkoj i bivšeg veleposlanika RH u Berlinu, još u parlamentarnoj predizbornoj kampanji želio održati privid privrženosti Bruxellesu, odnosno Berlinu.

No, Bruxelles, Berlin, pa čak i München (IFO institut, promatrači na suđenju šefovima Udbe Mustaču i Perkoviću na Oberlandesgerichtu) procijenili su da Tomislav Karamarko, u završnici predizborne kampanje više ne spominje lustraciju, ekonomski program bavarskog instituta, te da i po po mnogo čemu drugom da nije osoba koja bi bila sposobna biti hrvatski premijer. Iz EU-a su, prekasno, počeli davati sve veću podršku europarlamentarcu Andreju Plenkoviću, pa i preko savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Vladimira Šeksa, utjecati da u slučaju ponovljenih izbora on bude kandidat Domoljubne koalicije za premijera. Između svih ostalih kompetencija, osobito se isticao njegov snažan doprinos smirivanju stanja na istoku Ukrajine, politike koju su usuprot britanskoj i američkoj koje su naginjale ratnoj opciji, uspješno kreirali francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, kako rekoh, i pokrovitelji inicijative Brdo-Brijuni.

Mediji u Hrvatskoj pisali su da je i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić nezadovoljan Karamarkovim vođenjem kampanje, ulogom u istoj Josipe Rimac i osobnog medijskog savjetnika predsjednika HDZ-a, Miljenka Manjkasa, koji je odnedavna glavna medijska ispomoć mandataru Tihomiru Oreškoviću.

Šuškalo se i o uroti Vladimira Šeksa i Milijana Brkića. U strahu da osoba od povjerenja europske osovine Pariz-Berlin, Andrej Plenković, na ponovljenim izborima stvarno ne postane premijer, Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Karamarko (koji bi svojoj stranci morao tada polagati račune kao što to sad mora Zoran Milanović SDP-u) te oligarsi u sjeni Mosta, složili su se da mandatar postane Orešković, a Most će u Vladi dobiti resore pravosuđa, MUP-a, pa moguće i utjecaj na SOA-u, kako bi se spriječio bilo kakav utjecaj Vladimira Šeksa i Milijana Brkića na reforme represivnog aparata koje bi imale za cilj suočavanje s mračnim dijelovim komunističke prošlosti. Od toga su, ne samo u retorici, već i praksi, koalicijom s Mostom i izborom Tihomira Oreškovića za mandatara, odustali Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko, a Most Nikole Grmoje, Bože Petrova i Jure Martinovića, nikad na to nije ni pomišljao. Jedini koji je bio za takvu politiku, Drago Prgomet, miniran je zajedničkim snagama: SDP-a, HDZ-a i Mosta.

Vladimir Šeks Kolinda Grabar Kitarović
Predsjednik HAZ-u Zvonko Kusić i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, Vladimir Šeks na tribini o suočavanju s prošlošću, direktora arhiva istočnonjemačke tajne policije STASI, Rolanda Jahna. Snimio: Boris Ščitar/Večernji list/PIXELL

U utorak 19. siječnja o.g. u 14 sati na Oberlandesgericht München u procesu Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, svjedoči Vladimir Šeks. Njegovo svjedočenje, dakle ne samo njegov iskaz već i ponašanje tužitelja i sudaca, biti će još  jedan važan indikator kako se Kolinda Grabar Kitarović i nova Vlada stvarno odnose spram ubilačkog dijela komunističkog naslijeđa, odnosno što će ta vlast u budućnosti moći očekivati od svog “strateškog partnera Njemačke”, koja upravo procesom u Münchenu na tome inzistira, i zbog kojeg je bivši premijer Milanović imao nepremostive probleme  s EU i Berlinom, a kako vidimo, upravo to mu predbacuju i oponenti iz SDP-a, koji bi ga se sad htjeli riješiti.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.