Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Don Blog Kaćunko i Vesna Kljajić o seksu u Crkvi

Oops...
Slider with alias none not found.

Gledatelj s problemom “svećenićkog seksa na radnom mjestu (u ispovjedaonici)” proglašen je špijunom, pripadnikom sekte, zlom osobom, onim koji čini kazneno djelo neovlaštenog snimanja… Gledateljici koja je govorila o svećeniku koji krši celibat, a Kaptol ne reagira, don Kaćunko je rekao da “svaki narod ima svećenike kakve zaslužuje”.

Katolička crkva u Hrvatskoj koristi podatak od preko 90 posto ljudi koji se pri popisu stanovništva izjašnjavaju katolicima kao temelj svog političkog angažmana. Kad god govore o politici, biskupi i svećenici ne propuštaju upozoriti na ovu statistiku. Ima i onih koji otvoreno, pozivajući se na izjašnjavanje građana o njihovoj religioznoj pripadnosti, tvrde da, govoreći o politici, govore u ime preko 90 posto hrvatskih građana.

Istodobno, ista ta Katolička crkva (čast iznimkama) neosjetljiva je na reakcije samih vjernika o crkvenim pitanjima. Sjetimo se samo slučaja Brezovica, Čuček i sličnih. Gledao sam u petak, silom prilika, OTV-ovu emisiju “Pečat vremena”, urednice Vesne Kljajić u kojoj je gostovao legendarni don Anđelko Kaćunko.

Javilo se i dvoje gledatelja s dosta intrigantnim pitanjima o “svećeniku koji je nagovarao ispovjedanu osobu na seks” i “svećeniku koji dvije godine javno živi sa ženom, a Kaptol ne reagira”.

Ne pokušavajući ozbiljno provjeriti ove navode, novinar Ivo Krištić, urednica Vesna Kljajić i don Anđelko Kaćunko, obrušili su se na gledatelje koji su iznijeli probleme. Gledatelj s problemom “svećenićkog seksa na radnom mjestu (u ispovjedaonici)” proglašen je špijunom, pripadnikom sekte, zlom osobom, onim koji čini kazneno djelo neovlaštenog snimanja… Gledateljici koja je govorila o svećeniku koji krši celibat, a Kaptol ne reagira, don Kaćunko je rekao da “svaki narod ima svećenike kakve zaslužuje”.

Zadnja Kaćunkova primjedba kao da pogađa točno u srž odnosa, katoličke, statističke većine i onih koji ju predstavljaju.
Prvobitno objavljeno 22.07.2007., nedjelja

A evo i komentara na to koji su uslijedili:

gavran

Opus dei i protiv blogera.
22.07.2007. (04:32) – – – –

studena

Jadna Hrvatska s ovakvim vjernicima.
Jadna i prejadna.
22.07.2007. (10:14) – – – –

nema me

vjernici? ovo je uvreda za vjernike, a o “don vražićku” sam već ostavio komentara da bih ispunio knjigu žalbe, no kao što i sam kaže : “svaki narod ima svećenstvo kakvo zaslužuje”
22.07.2007. (10:38) – – – –

studena

creativa, čini se da je “don” tom svojom rečenicom izrekao potpunu istinu, a da je nije bio ni svjestan, jer istina nije dobrodošla ljudima poput njega.
Peratoviću, pokvario si mi nedjelju ovim postom 😛
22.07.2007. (13:00) – – – –

45 lines

@studena°°°, što misliš kako je meni 😉 Morao sam to gledati više puta dok nisam složio video. Čudi me da se don Kaćunko još nije oglasio komentarom ili postom. A očekujem i reakciju Domagoja Margetića, Kaćunkovog prijatelja i Vesninu novinarsku simpatiju.
22.07.2007. (15:05) – – – –

nema me

al kad malo pogledaš baš se anž dobro uklapa u malnarovu družbu, nadam se da ce postati stalni član prve ekipe
22.07.2007. (15:53) – – – –

studena

Željko, NIŠTA me na ovom svijetu ne može tako izbaciti iz takta, kao ovakvi “propovjedači morala”.
To troje me podsjećaju na ona tri majmuna: prekri oči, začepi uši, zatvori usta, tri spodobe, slijepe, gluhe i nijeme za sve osim za svoje bolesne predodžbe i uvjerenja. Ta kvazi novinarka, koja je očito zaboravila da joj kodeks propisuje neutralnost, a ne analno uvlačenje onom inkvizicijskom monstrumu koji u svom perverznom umu sve vrijednosti pretvara u zlo, koji poziva na mržnju i progon neistomišljenika i neukalupljenih.
Nisam gledala tu emisiju (dovoljan mi je ovaj tvoj uradak), ali bilo bi interesantno da je netko spomenuo Kljaićkinu navodnu toleranciju spram homoseksualaca , pa poslušao razgovor medju to dvoje hipokritskih sljedbenika.
22.07.2007. (18:55) – – – –

45 lines

@studena°°°, više sam puta na ovome blogu pisao o Vesni Kljajić što mi je priskrbilo bujicu njenog ogovaranja, prijetnji mojim navodnim izvorima da će ostati bez posla, pljuvačina od strane njene simpatije Domagoja Margetića i sl. Najviše ju je pogodilo kad se preko moga bloga saznalo da je obavljala kurirske poslove za Ivu Sanadera, a navodno je i u Noćnoj mori imala ulogu amortizirati kritike na račun voljenoga premijera. Kako čujem, Sanader joj je u zadnje vrijeme okrenuo leđa, što si, neskromno, djelomice pripisujem u zaslugu. 😉
avatar
22.07.2007. (20:05) – – – –

vip71

Ja sam znam navesti primjere ( i još gore) svećenika koji su imali ljubavnice ili čak bili vjenčani na općini i u isto vrijeme dalje obnašali svećeničku službu. No to je samo jedna strana ogledala. Isto tako sasm poznavao dosta zaguljenih svećenika kao što je to vlč.Kaćunko. Ni to mi nije novost. Osnovno što me je moja mama naučila, još kao osnovca je bilo: u crkvu se ne ide zbog svećenika. Ja sam katolik ne zato što su svi svećenici sveci nego zato što ja to hoću. Išao sam u crkvu kad to nije bilo podobno a idem i danas. Vjerujem u osnove vjere koju propovijeda Katolička crkva. Ne zato što ima ovakvih ili onakvih svećenika ili biskupa ili kardinala ili vjernika, nego što ja to tako hoću. To se zove: moja slobodna odluka. I nemam namjeru to mjenjati. I ne tražim od ikoga da me u ičemu slijedi.
22.07.2007. (20:16) – – – –

Don Marko Karabajić

@4lines, neće ti se Kaćunko osvrnuti na ovo. Prepao se. Čak i od Margetića zazire:

A glede DM (Domagoja Margetića, op. D. M. K.) – hm, zbilja ne znam. Dugo se nismo vidjeli. Znam ga kao dobronamjerna čovjeka s iskrenim idealizmom. Nedavno mi netko reče da se promijenio nakon boravka u zatvorskom Haagu. Ne znam ima li to veze s promjenom DM u EUR (ovo je šala, naravno…).
U svakom slučaju, dobro je sve pratiti, koliko je moguće, jer se mnoge važne informacije doznaju upravo na mjestima kao što su neke male i naizgled nevažne internetske adrese.
Srdačan ti pozdrav & mir i dobro!

angelo, 22.07.2007. (22:48) –
24.07.2007. (13:56)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.