Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Ivan Iko Livajić, ubojica Joze Miloša, tereti Tomislava Mičića

Ivan Iko Livajić slikao se s vodstvom Hrvatskog državotvornog pokreta (Milanom Buškainom, njegovom ženom Nadom i Dinkom Dedićem). Livajić je oduvjek percipiran kao osebujni izvođač radova i u HDP-u su smatrali da se kao takav ne smije previše pojavljivati u javnosti.

Oops...
Slider with alias none not found.

Ivan Iko Livajić slikao se s vodstvom Hrvatskog državotvornog pokreta (Milanom Buškainom, njegovom ženom Nadom i Dinkom Dedićem). Livajić je oduvjek percipiran kao osebujni izvođač radova i u HDP-u su smatrali da se kao takav ne smije previše pojavljivati u javnosti.

Iko Livajić dao izjavu prije 3 godine

Prije tri godine, Ivan Iko Livajić iz okolice Imotskog, dao je izjavu Boži Vukušiću da je po nagovoru Tomislava Mičića ubio emigranta Jozu Miloša. Tu je izjavu Vukušić proslijedio njemačkom tužiteljstvu jer je ono nadležno i taj slučaj od 1979 istražuje kao udbaško ubojstvo. Je li u međuvremenu Iko Livajić umro ili je živ i krije se kao zaštićeni svjedok, još nije sasvim poznato. To bi eto bio doprinos Bože Vukušića rasvjetljavanju slučaja Miloš, a sve ostalo su Nijemci imali još od 1979.

Njemačka policija je u spis ubojstva Nikole Miličevića Bebana iz 1980-e priložila i saznanja o upletenosti Mičiča, Branka Bradvice i Ivana Ike Livajića u ubojstvo Joze Miloša od godinu ranije. Ivan Iko Livajić i njegova brać Nedjeljko Livajić Mesar i Nenad Livajić Nenac bili su sumnjičeni od Udbe da su pripremali ubojstvo specijalnog novinskog izvjestitelja Udbe Đorđa Ličine.

Iko Nedjeljko Livajić Majić Barešić i Dorič
Nedjeljko Livajić Mesar bio je šef klana Livajić na kriminalno-terorističkoj sceni Zapadne Njemačke s kraja sedamdesetih i kroz osamdesete. Završio je u zatvoru 1989-e nakon što je u narkomanskoj krizi iskasapio svoju djevojku. Ovdje ga vidimo na vjenčanju Mire Barešića u Švedskoj 1985-e u društvu Stipe Majića, mladoženje i Milana Doriča, agenta slovenske Udbe, njemačke, austrijske, talijanske i britanske tajne policije te šefa tajne službe HDP-a.

Iko Livajić i pogibija Ludviga Pavlovića

Bože Vukušić je s Ikom Livajićem razgovarao i o pogibiji Ludviga Pavlovića i o tome izvijestio prošle godine.

Da nije Mate Bašića, novinara ogrezlog u udbodesničarski milje, ne bismo ni ranije znali kakav čudesan opis Livajić daje pogibije Ludviga Pavlovića:

Mate Bašić: U intervjuu Nacionalu Mladen Naletilić Tuta, zapovjednik širokobriješke Kažnjeničke bojne, spominje vas kao jednoga od rijetkih preživjelih iz prvih trojki od kojih je nastala Kažnjenička, zajedno s AndabakomPavlovićem...

Ivan Iko Livajić (Khomeini): Točno je, bio sam tamo, ali se ne sjećam više imena svih ljudi. Znam da je Tuta donio snajpere. Glavnu riječ u to je doba vodio Gojko Šušak. On i Tuta u to su doba bili zajedno. Tuta mi je javio da dođem jer treba onemogućiti konvoje JNA pri prolazu kroz Hercegovinu, a kojima su tenkovi, topovi i municija prebacuju iz Mostara, preko Širokog Brijega, Posušja i dalje, sve do slavonije. U međuvremenu, u Slavoniji je ranjen Ivan Andabak. S njima sam uvijek dobro surađivao.

Jedne je večeri u moju kuću došao Ludvig Pavlović. Imao je papire od Ministarstva obrane RH kojima je mogao dokazati da u ime MORH-a vodi akcije u BiH - s time da se to ima smatrati tajnom, da Hrvatska ne bi bila optužena!

Pošli smo NenacLudvigKatić, ja, sedmorica nas ukupno. Blokirali smo kanjon iznad Posušja. Ja sam kretao isturen, sasvim naprijed. Znali smo da JNa dolazi s nešto više od 50 ljudi i s dva tenka.

Greška je bila što je vozilo kojim smo namjeravali blokirati kanjon prerano u njega ušlo.

Sjećam se da je pokojni Ludvig govorio kako je Adolf Andrić, vođa Bugojanaca stradao kad se podigao iza zaklona.

Nažalost, tako je stradao i Ludvig.

Ne mogu zaboraviti tu sliku: bio sam 200 metara ispred njega. Ludvig nam je bio naredio da ih ne ubijamo ako oni ne počnu prvi pucati.

Vikao im je da da se predaju. Namjeravali smo oružje zarobiti i nabrzinu ga prevesti u Hrvatsku. No, oni su osuli strahovitu paljbu iz hecklera po nama, počeli su skakati u zaklone. Njihov prvi pinzgauer u koloni dobio je,valjda, 500 metaka. Na njihovu je tenku stajao mitraljezac koji je rafalima pucao na nas.

A ja sam predlagao da mi u pripremi akcije probijemo brdo, miniramo ga i sve ih zatrpamo zemljom! Bolje bi tako bilo.

Nacional, prosinac 1995

Sipe Bilandžić i ubojstvo Joze Miloša

Iko Livajići Josip Senić
Na 10 obljetnicu smrti Josipa Senića na njegovom grobu kod Stuttgarta okupila su se izaslanstva HNO i HDP-a. Među njima najmanje su četvorica utvrđenih suradnika UDBA-e: Milan Dorič, Zdravko Vukojević, Ivan Erceg i Boris Lukšić. S lijeva na desno: Stanko Tomić, do njega s brkovima suradnik UDBA-e pod kodnim imenom "Andro" Ivan Erceg, trojica neprepoznatih, zastavu drži Nedjeljko Livajić Mesar, iza njega s musketriskim brčićima Nenad Livajić Nenac, trojica Bilandžićevih iz Koelna, Milan Dorič, suradnik UDBA-e pod nadimcima "Hansi", "Flora", "Pogan", Stjepan Bilandžić šef HNO, Dinko Dedić, plavi Ivica Schumacher, iza njega Zdravko Vukojević u mostarskoj UDBA-i zaveden kao "Kim", proviruje Franjo Bubalo, Luka Kraljević s pomoćnikom, Duško Loje i suradnik UDBA-e Boris Lukšić, kodnog imena "Dejan".

Sumnja se da je Josipa Senića 1972 ubio Vinko Sindičić, a da mu je Tomislav Mičić pomagao. 

Prema "Nacionalu" Stipe Bilandžić je dao nalog da se uhiti i ispita, ali ne i ubije Jozo Miloš zbog sumnji da je ubio Brunu Bušića. Josip Perković je jedno vrijeme bio osumnjičen u Njemačkoj da je organizirao ubojstva Frane Gorete i Stipe Bilandžića. Kasnije je ta prijava odbačena, a Stipe Bilandžić nije pozvan ni za svjedoka kad se sudilo Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Luka Kraljević jest, ali ni Robert Zagajski na koncu nije svjedočio. 

S razlogom se pretpostavlja da Stipe Bilandžić ima status jednog od važnijih  svjedoka tužiteljstva u postupku za ubojstvo Joze Miloša. 

Zauzet registrom suradnika Udbe?

Bože Vukušić je više puta pisao o upletenosti Tomislava Mičića u udbaška ubojstva, ali od kad je Nacional objavio informaciju o EUN-ovima za izuzimanje DNA od Mičića i Bradvice, on šuti. Nije poznato jel zauzet objavom registra suradnika Udbe što je najavljivao još za konac lipnja ili je naprosto riječ samo o promjeni istraživačke taktite. 

  1. […] Tomislav Mičić, osumnjičenik za ubojstvo emigranta Joze Miloša (1979) u zadnje se vrijeme često druži sa državnim tajnikom  u ministarstvu pravosuđa Jurom […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: