Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

HHO nagradio Bajića zbog slučajeva kršenja ljudskih prava

Oops...
Slider with alias none not found.

Ivo Banac i HHO nisu htjeli uzeti u zaštitu ni Saliha Fazlića koji u brojnim prijavama međunarodnim i domaćim institucijama tereti Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da mu je 2005. prijetio da mora “ući u postupak protiv Gotovininih pomagača” jer da će u protivnom “izletiti iz državnog stana, žena će mu izgubiti posao, cijela će mu se obitelj naći na cesti, morat će odseliti iz Hrvatske, a još će mu svašta napraviti Gotovinini ljudi”.

HHO nagradio Bajića za zaštitu ljudskih prava

ZAGREB – Go­dišnju na­gra­du Hr­vat­skog hel­sinškog odbo­ra Mi­ko Tri­pa­lo, ka­ko smo do­zna­li, do­bio je gla­vni dr­ža­vni od­vje­tnik Mla­den Ba­jić. Na­i­me, na­gra­da se do­dje­lju­je za pro­mi­ca­nje ljud­skih pra­va i de­mo­kra­ci­je…

Vlado Vurušić, Jutarnji list, 06.12.2008

   Pred sudsku raspravu Salihu Fazliću, odvjetnica iz odvjetničkog ureda Veljka Miljevića, Tatjana Šijan pitala me je li me primio Ivo Banac. Kao pravna savjetnica u HHO-u, ovlaštena od predsjednika HHO-a Ive Banca, primila me u svibnju na skoro dvosatni razgovor prilikom kojeg sam joj predočio dokumente iz kojih je vidljivo da iza moga progona stoje, tada još šef SOA-e Tomislav Karamarko i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Kako je sama svojedobno radila kao državna odvjetnica, nije joj bilo teško, iz predočenih joj materijala i mojih objašnjenja uvjeriti se u opravdanost mojih sumnji da Bajića i Karamarka protiv mene povezuje zajednički doprinos u opstrukciji istrage ubojstva Milana Levara. Ispitujući me sastavljala je bilješke i kako mi je kasnije rekla sastavila je promemoriju za predsjednika Banca u kojem mu je obrazložila zašto bi HHO trebao stati u moju zaštitu. Tajnica HHO-a Marica Čičak, inače snaha Ivana Zvonimira Čička, rekla mi je da me Banac još ne može primiti jer ide na službeno put, ali da je ona bila prisutna kada mu je Tatjana Šijan izložila moje probleme s Karamarkom i Bajićem i da se on složio da mi treba pomoći te da će me primiti čim se vrati s puta. Nedugo, Tatjana Šijan je napustila HHO i zaposlila se u odvjetničkom uredu Veljka Miljevića, a od Banca nije stizao nikakv poziv. Zvao sam u njegov ured, ali ga nikad tamo nije bilo (?). Početkom lipnja napisao sam mu pismo i podsjetio na razgovor s Tatjanom Šijan i njegovo obećanje koje mi je preneseno. Do danas nisam primio odgovor od predsjednika HHO-a zašto me glasovita organizacija za ljudska prava ne želi uzeti u zaštitu.
Kada me Tatjana Šijan pred raspravu Fazliću pitala jesam li razgovarao s Bancem, podsjetio sam ju da sam joj na našem razgovoru u svibnju izrazio sumnju da do toga možda i neće doći jer da je predsjednik HHO nerazdvojan s Ivanom Zvonimirom Čičkom (Čičak je nedavno uz pomoć Banca ponovo postao član HHO-a i njegov potpredsjednik).
“Čičak vam je bliski prijatelj s Karamarkom i Bajićem na koje se ja žalim. Kum je s Tihomirom Oreškovićem kojega je policija poligrafirala na okolnosti ubojstva Milana Levara. Lagao je da je Milan Levar tražio novac od njega devedesetih za svjedočenja o gospićkim zločinima. Bajić ga nije progonio jer je službenu tajnu o USKOK-ovoj obradi Mate Granića nezakonito proslijedio osumnjičeniku…

A znate da je Banac komentirajući moje uhićenje za Radio Slobodnu Evropu dao u najmanju ruku čudnu izjavu, blagonaklonu onima koji su me progonili. Nadalje, i sami ste svjesni da se Banac nije ozbiljnije uhvatio u koštac s Mladenom Bajićem u slučaju Mirjane Pukanić A i sami ste svjesni da ni Ivo Banac u slučaju Mirjane Pukanić, nije dovoljno oštro upozoravao da je upravo Glavni državni odvjetnik bio glavna karika u lancu opstrukcije kažnjavanja onih koji su Mirjanu Pukanić nezakonito i doživotno htjeli zatvoriti udovicu Ive Pukanića u ludnicu“, rekao sam u svibnju pravnoj savjetnici HHO-a i na to ju podsjetio neki dan. Kako više ne radi u HHO-u, i ne želeći valjda više s čelnicima te korienske hrvatske udruge imati problema, odvjetnica Šijan je potvrdno i sućutno, uz duboki uzdah kimnula glavom.

    Ivo Banac i HHO nisu htjeli uzeti u zaštitu ni Saliha Fazlića koji u brojnim prijavama međunarodnim i domaćim institucijama tereti Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da mu je 2005. prijetio da mora “ući u postupak protiv Gotovininih pomagača” jer da će u protivnom “izletiti iz državnog stana, žena će mu izgubiti posao, cijela će mu se obitelj naći na cesti, morat će odseliti iz Hrvatske, a još će mu svašta napraviti Gotovinini ljudi”. Slične prijetnje, prema navedenim prijavama Fazliću je, u nazočnosti Mladena Bajića, Fazliću uputio i Tomislav Karamarko.
Ljubav HHO-a i Mladena Bajića stvarno je nešto vrijedno javnog divljenja.

P.S. Mladena Bajića HHO je imao razloga nagraditi i zbog opstrukcije slučaja Ane Jendriš-Jelesić u koji je također upleten Ivan Zvonimir Čičak.

– 09:14 – Komentari (21) Isprintaj #
 • Izgleda da neće biti dovoljno detektirati i zapisati ovakve slučajeve, misim da je krajnje vrijeme nešto i učiniti, jer će mo se počet gadit sami sebi. (rusch 07.12.2008. 10:53)
 • Svakakvih sam vidio lopova i pokvarenih ali tako llljigavih kao cicak nema. (hebeludzbunjenog 07.12.2008. 17:32)
 • Svi oni jedan drugome drže zategnuta jaja na žici, i ako jedan skrene sa puta, domino efekt bi bio strašan, a da se to ne dogodi, oni jedan drugoga čuvaju i titraju jaja… (vlaj 07.12.2008. 17:41)
 • tebe taj orešković svrbi… a zakaj te tak svrbi… (jasna 07.12.2008. 20:38)
 • g.željkec dajte prosim vas posložite sva kumstva u RH i šire bu vam to interesantno ,gdo je kum kumova a tek kumice kaj s tim … (jasna 07.12.2008. 20:47)
 • http://www.vecernji.hr/showbiz/tv/3202563/index.do
  dakle željko? molim tvoj komentar na ovaj clanak? prosjecno upuceni citatelj tvog bloga bi se na ovakvu informaciju zapitao puno stvari, poglavito o tome tko tu koga..? ili ti nas, ili oni sebe ili svi sve? da rastumacim, trubis vec ne znam koliko da je hloverka igrac pantovcaka, je li tako? trubis i da latin odrađuje teme za tu ekipu? i kako onda sukob, koji ne izgleda bezazleno, barem na ovakav, prvi pogled.. jesu li se mozda promijenili odnosi nakon smrti pukija, koji je po pisanjima na ovome blogu bio značajan igrač na tom području? kakav je novi odnos pavića i vlade i pavića i pantovčaka? mogao bi malo o tome, sigurno znaš više nego mi.. (matijas grabancijas 07.12.2008. 21:59)
 • @matijas grabancijas, to me uopće više ne zanima. Hloverka je Malića ugošćavala i na Novoj.
  Ja se u studiju Latinice nisam pojavio otkad se emitirala na Mreži, a nedavno su “smjeli” emitirati samo moju arhivsku izjavu. Ne zanima me taj sukob.
  @jasna, vjenčani su kumovi Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Orešković me ne svrbi. Njega su svrbili Srbi iako mu je otac bio partizan, pače oznaš, pače komunistički direktor. (45 lines 07.12.2008. 22:32)
 • dođite g.peratoviću liku ,perušić,selo bukovac pa se raspitajte za oca tihomira oreškovića .pok ivan je rođ.1929 .nije sudjelovao u 2.s.ratu cijeli život je proveo u građevini nikad na direktrskom mjestu,nikad u državnoj službi…umro je 1996.ispraćen i pokopan u perušiću u nazočnosti nekoliko tisuća ljudi—cijela obitelj je raidišna,čestita i poštena ,molim vas diođite u perušić,bukovac selo pa se raspitajte,može i kava i rakija kod hećimovića ili ćulumovića pozz (jasna 08.12.2008. 15:57)
 • @jasna, zanimljivo. A pokojni Ante Karić koji je bio partizan i oznaš i doveo Tihomira Oreškovića u Gospić 01. 09. 1991. pričao je da je je bio dobar s njegovim ocem iz partizana, a i sam “Tiho” u iskazu vojnom istražitelju u Valjevu povodom suđenja Mirku Rajčićui i drugima izjavljuje kako se ta njegova studentska sirotinja okupljala kod njih na ručkovima jer su oni oni dobro stajali. Pa onda bi se malo trebalo raspitati kod bivšeg oficira JNA Nikole Rendulića kod kojega je “služio” brat Ivica, pa Srebrenka Herold Mijatović se hvalila da je bila susjeda njegovim roditeljima na Dubravi… Nakon što je “Tihi” na poligrafu zadrhtao glas kad su ga pitali za Ivicu Rožića Roku u kontekstu ubojstva Milana Levara, nekako nerado zalazim u Perušić. A znam da je Tiho tamo bio više puta od kad je na bolovanju. Ima i drugih načina da se to sve ispita. Al koliko vidim “generalu” je i danas bolje nego meni, Levarovoj udovici, sinu, Zdenku Ropcu, Zdenku Bandi, Tomislavu Oreškoviću…. (45 lines 08.12.2008. 16:34)
 • g.željko ja sam iz tog kraja ,svi se poznamo,s tihom je moj brat išao u razred ,ja sam malo mlađa ali ih dobro poznajem…kao i neke koje ste naveli…ne nemojte zaobilaziti ni perušić ni bukovac…dođite ,raspitajte se…čini mi se da vas neko krivo usmjerava ili možda ja neznam a vi znate drugi i bolji nravno i pouzdaniji izvor od nas ličana …meni se čini dragi željko da glede like i tihe neko drugi tebi glavu nosi…ali dođi vidi ,pitaj,dobrodošao…hećimovići (jasna 08.12.2008. 20:30)
 • hahaha generalu je danas bolje nego meni…? a sto nisi 91.ostao u Gospicu mogao si i ti postati general… (hebeludzbunjenog 09.12.2008. 10:49)
 • @hebeludzbunjenog, prvo, ne znam od kad je on postao general. U zatvor je otišao kao umirovljeni pukvnik SIS-a. I umjesto da mu, kao i Norcu oduzmu čin, jer je pravomoćno osuđen za zločin, sad ga još zovu generalom. A što ću ostat u gospiću kad nisam iz Like, niti sam se tamo “borio”. A da sam ostao, nakon što sam spasio Mirka Stankovića pogubljenja, sigurno bih završio na lipovoj glavici. Dakle, ostao bih tamo pod zemljom i bez čina. (45 lines 09.12.2008. 13:45)
 • dobro djelo je spasiti covjeka i nemoj da ti bude zao a general ili ne svi cemo mi na tepih jednog dana (hebeludzbunjenog 09.12.2008. 14:49)
 • znaš peratoviću ovih dana sam se potrudila kontaktirat s ljudima iz like i mogu ti reći da je tihomir orešković kao injegova obitelj za sve njih i više nego pozitivan,a o tebi kažu da si splekaroš,plaćenik,pijandura,lažov …svejedno dođin u perušić …ne boj se istine…ali molim te ne laži više…dođi i vidi liku i gospić i perušić ,pozovi i bndovce,kosovce,udbaše,fbi-ce…. zbogom moj lažljivče…. (jasna 09.12.2008. 15:41)
 • niti si spasio stankovića niti ga je trebalo spšavat,fakat sereš ,bolesniče koji je tebi kurac ,majmune bolesni (pajo conjar 09.12.2008. 15:55)
 • @pajo conjar, nemoj se lažno predstavljati. Pajo Šimić Conjar je moj frend, a bio je i Levarov. Pazi da ti Milan Raste ne pokuca na vrata zbog krađe identiteta! (45 lines 09.12.2008. 20:23)
 • maleni iskompleksirani bolesni špijunčiću nedaj se i idi dalje u besvjest svoji laži,inače bi znao da je pajo bolestan i da je vas špiclove provalio davni dana (pajo conjar 09.12.2008. 20:36)
 • Lažni Pajo Conjaru, ti i tvoja ekipa slavite što je Mladen Bajić dobio nagradu HHO-a, valjda zato što je samo Mirka Norca optužio za Medački džep, a vas nekolicinu, poimence spomenutih na suđenju Mirku da ste ubijali, ostavio da uživate u mirovinama i lijepim sjećanjima. (45 lines 09.12.2008. 20:51)
 • AJDE BOLAN PUSTITE BUDALU KO ZNA NAČEMU JE KO DA ON ZNA OSIM DROGE I CUGE IONO ŠTO MU KAŽU DA SERUCKA ,AJDE MATERE TI PERATOVIĆU BUDI BEZ DOPINGA 3 DANA NAŠ SI GOST U POŠUŠJU….PRČI GA KO KLEKNE…… ….. (ROĐO 09.12.2008. 21:06)
 • A udara on i po Crkvi. Nije bezvraga napada i po Josipu Buljeviću, čelniku SOA-e. Tog poštenog čovika podržava Crkva i monsinjor Marin Barišić. Zna je to Seratović, vrlo dobro zna. To ga je i zanimalo sad kad je priko vikenda špija po Splitu. (kunta ki(n)ta 09.12.2008. 22:16)
 • @45lines, vidim da ti se ponovno okupljaju govna i govnojedi sa komentarima. Ne zaslužuju prostor na tvom blogu, a ako imaju hrabrosti nek otvore svoj blog i nek se potpišu pod ono što govore. Povuci vodu pa nek govna odu. (Sigmund 09.12.2008. 23:33)

 

 1. […] Mladen Bajić je bio u još izraženijem sukobu interesa u tzv slučaju “Lora”. Za vrijeme rata je kao tužitelj slao civile u vojni zatvor “Lora”, da bi nakon 2000-e pokretao procese za ratne zločine u tom istom zatvoru. U tome problem nisu vidjeli ni predstavnici nevladinih organizacijaza zaštitu ljudskih prava. Nakon postupanja u slučaju “Lora” Mladen Bajić je nagrađen 2008-e od strane HHO-a, Ivana Zvonimira Čička i Ive Banca, g­odišnjom na­gra­dom Hr­vat­skog hel­sinškog odbo­ra Mi­ko Tri­pa­lo, za pro­mi­ca­nje ljud­skih pra­va i de… […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: