Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

Daniel Markić i EUN-i za udbaše

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić je otkazao poslušnost premijeru Andreju Plenkoviću kada dojavio predsjedniku Zoranu Milanoviću što se razgovaralo na sjednici vlade nakon napada na Banske dvore i kada je odbio biti prisutan na pres konferenciji o tom događaju s predstavnikom policije i DORH-a. Pod sumnjivim opravdanjima SOA je nastavila zadirati u privatnost osoba za koje pretpostavlja da bi mogle biti povezane s njemačkim državnim organima, a vezano za EUN-e za udbaše.

Oops...
Slider with alias none not found.

Daniel Markić odbio poslušati premijera

Novo zaoštravanje odnosa na relaciji Pantovčak - Banski dvori, a kojem su povod ovlasti nad vojskom, vraća nas na početak "zatezanja" kada je predsjednik Zoran Milanović uzurpirao ovlasti nad tajnom službom i minorizirao teroristički akt napada na zgradu vlade.

Milanović je jasno rekao da mu je info u vladi u subotu prije podne o konzultativnom sastanku vezanom za objavu videa Bezukovog napada dao Daniel Markić, šef SOA, koji da ga je obavijestio i da je Plenković tražio i da on bude na popodnevnoj presici, ali ispada da ga je Milanović od toga odgovorio. Valjda on, po ne znam kojem zakonu, ima veće ovlasti nad SOA-om od premijera.

Daniel Markić Radovan Dobronić Tomislav Mičić
Tomislav Mičić je za sada prvo verificirano udbaško ime koje će Radovan Dobronić pokušati spasiti.

 

Je li SOA nasljednica Udbe?

U natezanjima oko Vrhovnog suda od početka ove godine iskristaliziralo se da je glavni Milanovićev cilj dovesti na čelo tog suda osobu koja će pokušati promijeniti sudsku praksu izručivanja udbaša Njemačkoj. Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su na doživotne robije kao organizatori samo jednog takvog ubojstva (Stjepan Đureković), a samo na groblju u Münchenu sahranjeno je 20-ak ubijenih emigranata. Zar je netko mislio da se njemačke vlasti neće baviti i neposrednim ubojicama ili da neće Perkovića i Mustača teretiti kao organizatore i za druga ubojstva? Iako Zdravko Mustač od početka godine sve nivoe vlasti i javnost zasipa svojim pismima zahtijevajući promjenu sudske prakse izručivanja udbaša, u javnosti se u tome uopće nije raspravljalo sve do pojave Europskih istražnih naloga za Tomislava Mičića i Branka Bradvicu.

Na čelu SOA-e u vrijeme počinjanja procesa Perkoviću i Mustaču bio je sadašnji Milanovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić. SOA se nije baš iskazala u suradnji s njemačkim vlastima u ovom procesu, pa premda vlast nije pristala plaćati obranu Perkoviću i Mustaču ne priznajući da je SOA pravna sljednica Udbe, u stvarnosti se pokazalo da je služba nove države itekako nasljednica one stare. Primjerice, SOA je, prema Franji Maletiću, Manolićevom biografu, Udbin dosje Tihomira Oreškovića, osakaćen, predala u HDA tek 2016-e. A Dragan Lozančić, jako dobro poznaje Tihomira Oreškovića, u Njemačkoj osumnjičenog za dva ubojstva iz 1983-e, još iz New Yorka osamdesetih, a potom iz Gospića 1991-e, gdje je boravio kao prevoditelj za strane novinare.

Daniel Markić ih stavio pod nadzor

Sada Dragan Lozančić ima pod kontrolom svog nasljednika na mjestu šefa SOA-e Daniela Markića. On je stavio pod nadzor nekolicinu osoba za koje SOA pretpostavlja da bi mogle biti od pomoći njemačkim vlastima vezano za istrage o udbaškim ubojicama. U prethodnom tekstu spomenuo sam jednu od njih, umirovljenog agenta SOA-e Zorana Kotnika. Nakon ovog teksta Kotnik je od jednog suradnika SOA-e dobio poziv da zajedno otputuju u Njemačku i razgovaraju s tamošnjim vlastima o Tomislavu Mičiću. Umirovljeni agent smatra da je to potpuna glupost jer da on nema nikakva saznanja o Mičiću vezano za njegovu udbašku aktivnost niti bi ga, i da ih ima, njemačke vlasti na taj način zvale da ih s njima podijeli. On je u strahu za svoj život jer pretpostavlja da se radilo o klopci da ga se u nekom mraku likvidira dok se tobože nalazi na tajnom putu.

Zamjeraju mu da je potomak Folksdojčera

Drugi s popisa koje Markić nadzire zbog EUN-ova za udbaše je Kotnikov prijatelj Branimir Begović, umirovljeni agent VSOA-e (bivši SIS). Osim što je u čestom kontaktu s Kotnikom, on se na Markićevoj listi našao i jer se u svojoj sredini Koprivnici javno protivio proglašenju Pavla Gažija počasnim građaninom, što nije dobro primio ni Milanovićev junoša, koprivnički gradonačelnik i predsjednik saborskog odbora za pravosuđe Mišel Jakšić. Unatrag dvije godine Begović je fizički napadnut; pratili su ga po gradu automobili SOA-e registranim kod osiguranja kao traktori, demolirana mu je klet, nadzire mu se internet, a pronašao je i prislušni uređaj u autoradiju. Većinu nedaća je prijavljivao policiji, a kad nije bilo nikakve vajde, odustao je.

Od bivše kolegice iz SOA-e saznao je da mu se zamjera što mu je djed bio Folksdojčer, Pohl. Posebno su se ispitivale njegove veze sa zakladom CDU-a "Konrad Adenauer" (KAS). Pošlo se od toga da je Begović bio blizak sa slavonskim poduzetnicima Draganom Čarapinom i Dariom Marenićem, a koji da su održavali bliske odnose sa KAS-om i Zoranom Milanovićem. Čarapina je donirao Milanovićevu kampanju, a Marenić je i lokalni pravaš iz bivše Begovićeve stranke HSP AS.

80%
Awesome
  • Design
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.