Zovko je 1978 vozio Gudelja, a 2016 Glasnovića po Njemačkoj

Ante Zovko je 2016 prije natjecanja za Hrvatski sabor u Njemačkoj pravomoćno osuđen zbog korupcije na 2 godine zatvora uvjetno i plaćanje novčanog dijela kazne u iznosu 580.000 eura. U Jugoslaviju je 1978-e u bijelom BMW-u prevezao sumnjivca za ubojstvo Brune Bušića Petra Gudelja.

Zastupniku dijaspore u Saboru Željku Glasnoviću puna su usta UDBA-e, koju samo što nije počeo kriviti i za vremenske nepogode. Do sada je jedini put konstruktivno govorio o UDBA-i nedavno kada se usprotivio HDZ-ovom Zakonu o arhivskoj građi kojim se dokumenti komunističke tajne policije opet stavljaju pod ključ.

https://youtu.be/4UZ25l-7f7o

Mnogima je promaknulo da je Josip Manolić u svojoj knjizi “Špijuni i domovina” s konca 2016-e prvi doveo u sumnju Glasnovićev odnos spram UDBA-e, odnosno njenih suradnika.

Zapisi SDS-a otkrivaju da je Ante Toni Zovko* u bijelom BMW-u na pogreb (Brune Bušića) vozio iz Njemačke već spomenutu dvojicu – Petra Gudelja i Jozu Miloša. Gudelja je nakon pogreba dovezao u Split. Koja je uloga Ante Zovka, danas uglednog poduzetnika u Hrvatskoj, u tim događajima ne znam no s obzirom na okolnosti ona je u rasvjetljavanje detalja važna.

* Ante Zovko bio je kandidat na neovisnoj listi nositelja Željka Glasnovića na prijevremenim izvorima za Hrvatski sabor 11. rujna 2016.

Josip Manolić, Špijuni i domovina, strana 364

Jozo Miloš i Petar Gudelj su emigranti koje je emigracija sumnjičila da su ubili Brunu Bušića. Jozo Miloš je ubijen u još nerasvijetljenim okolnostima. Tomo Sedlo, emigrant iz Frankfurta upirao je prstom u Tomislava Mičića tvrdeći da se isti nakon ubojstva Miloša hvalio kako je Bruno Bušić osvećen. Petar Gudelj je u splitskoj UDBA-i imao nadimak “Florijan”. Miloš i Gudelj su kako piše i Manolić bili na Bušićevom pogredu, a kamera je zabilježila unezvjereno Gudeljevo lice (naslovna slika).

Ante Zovko se hvalio da je u Njemačkoj naprosto potukao HDZ 2016-e.

Do sada se u publicističkim radovima Bože Vukušića i Vice Vukojevića, najboljih poznavatelja okolnosti ubojstva Brune Bušića i prozivanih za otmicu Petra Gudelja koncem 1991 , nije spominjalo ime Ante Zovka, pa se može činiti da Josip Manolić nešto podmeće zastupniku Željku Glasnoviću. No, Manolićevo pisanje potvrđuje i Petar Penava nekadašnji član HDP-a u iz Stuttgarta.

– Točno je što Manolić piše o Zovku i Gudelju. Oni su prije odlaska u Jugoslaviju nakon Bušićevog ubojstva pokušali mene kidnapirati. Ja sam o tome dao izjavu za “Hrvatski list” iz Zadra 2011-e. Zovko i Gudelj su inače spavali u Meinzu u uredništvu Kroatische Berichte dok je uredni bio Tomislav Mičić. Da je Zovko vozio Gudelja po našim skupovima, a na kraju s njim pobjegao u Jugoslaviju pisali su još u emigraciji “Otpor” i Zlatko Markus u “Hrvatskom listu”.  Gudelj ostaje u Splitu, a Zovko se vraća u Njemačku u Heilbronn gdje se ženi i otvara građevinsku firmu. Kum Gojka Šuška Marin Sopta je veliki zaštitnik Ante Zovka. Ne mogu se načuditi da biografiju tog čovjeka nitko nije propitivao, a s tim u vezi su mi sporni i istupi zastupnika Željka Glasnovića kad govori o UDBA-i, kazao je u izjavi za ovaj portal Petar Penava.

Ante Zovko i Željko Glasnović su u predizbornom natjecanju u Njemačkoj imali medijsku podršku portala fenix-magazin.de.  Ante Zovko je par mjeseci prije tih izbora pravomoćno u Njemačkoj osuđen zbog korupcije na dvije godine zatvora uvjetno i 580.000 eura novčano. Dakle, čovjek s ovakvom pravomoćnom presudom njemačkog suda ravnopravno se natjecao za mjesto u Hrvatskom saboru i aktivno pridonio da u njega uđe Željko Glasnović. U Hrvatskoj, a posebno među Hrvatima, je sve moguće ako vičeš protiv UDBA-e, Srba, Jugoslavije…

Ante ZovkoBože VukušićBruno BušićJosip ManolićJozo MilošMarin SoptaPetar GudeljPetar PenavaStipe PuđaTomislav MičićTomo SedloVice VukojevićŽeljko GlasnovićZlatko Markus
Comments (5)
Add Comment