Željko Peratović u NU2 o Perkoviću, Karamarku i drugima

“Očekivao sam otpor od HDZ-a jer se Perkovića vezivalo uz Šeksa, Glavaša. Lukav je potez HDZ-a da se od toga odmiče. Bio sam dobar s nekim krugovima oko Milanovića i rekao sam da ide europski nalog za Perkovića i govorio im da se s time ne zafrknu. I Dragovanu i Lučinu i Zinki Bardić rekao sam što će biti s uhidbenim nalogom, a oni su govorili da neće biti tako” rekao je te se složio s konstatacijom voditelja koji je podsjetio na izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da bi o tome mnogo više mogli znati Miroslav Tuđman i Tomislav Karamarko, a Peratović je još dodao i ime ustavnog suca te bivšeg ravnatelja HIS-a Miroslava Šeparovića.”, rekao je Željko Peratović,

Index.hr, 26.1.2014.

DANAŠNJI gost emisije Nedjeljom u dva bio je slobodni novinar Željko Peratović koji je govorio o svom radu, ali i o slučaju Perković kojim se dugo bavio.

Govorio je o medijskom odjeku slučaja Perković te kritizirao postupke izvršne vlasti. Ipak, kako ističe, postoji i pozitivna strana toga. “Da nije bilo lex Perkovića i inzistiranja da ga se zakonski zaštiti, mnogi zapravo ne bi znali tko je Perković i naši mediji o tome ne bi izvještavali. To što sam ja napravio ne bi došlo do javnosti”, rekao je.

Rekao je da njegov sin Saša Perković nije nikad smio biti savjetnik predsjednika, ni Mesića, ni Josipovića. “Naravno da Saša Perković nije odgovoran za djela svoga oca, ali njegov je otac nacionalni problem i suludo je da sin dobiva obavijesti o svojem ocu od tajnih službi”, rekao je te podsjetio da su si oni cijelo vrijeme bili u dobrim odnosima.

Također je rekao da je Milanovićevu borbu za zaštitu Perkovića potaknuo upravo predsjednik Josipović, kojega je mlađi Perković bio savjetnik.

Perković mi je rekao da me može ubiti ili mi biti zlatna koka za informacije

Istaknuo je da mu je Josip Perković pokazivao pištolj i rekao mu da ga može ubiti ako nastavi pisati o njemu, ili mu može biti zlatna koka koja će mu davati informacije. “Instiktivno sam se uhvatio za pepeljaru i rekao mu da su to prijetnje, a on je rekao kako može dobiti najviše dvije godine uvjetno”, dodao je.

“Perkovića sam doživljavao kao nekoga tko mi je cijelo vrijeme u životu i karijerno prijetnja. Ne osjećam sreću ni sladostrašće, već olakšanje što je uhićen i izručen”, rekao je te dodao da u pozadini tog slučaja stoje ratnoprofiterski krugovi vezani za slučaj Ina, privatizaciju i uvoz oružja. “Njima je to bilo odlično pokriće da se ne vidi što se radi”, rekao je.

Istaknuo je kao je zanimljivo da je na Milanovića, koji se snažno založio za Perkovića, utjecao predsjednik Josipović. “Mlađeg Perkovića je na mjestu savjetnika preuzeo od Mesića, a on mu je nezakonito pomagao još tijekom kampanje”, istaknuo je Peratović.

“Očekivao sam otpor od HDZ-a jer se Perkovića vezivalo uz Šeksa, Glavaša. Lukav je potez HDZ-a da se od toga odmiče. Bio sam dobar s nekim krugovima oko Milanovića i rekao sam da ide europski nalog za Perkovića i govorio im da se s time ne zafrknu. I Dragovanu i Lučinu i Zinki Bardić rekao sam što će biti s uhidbenim nalogom, a oni su govorili da neće biti tako” rekao je te se složio s konstatacijom voditelja koji je podsjetio na izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da bi o tome mnogo više mogli znati Miroslav Tuđman i Tomislav Karamarko, a Željko Peratović je još dodao i ime ustavnog suca te bivšeg ravnatelja HIS-a Miroslava Šeparovića.

Na pitanje o tome što misli tko je ubio Stjepana Đurekovića, rekao je da je i dalje uvjeren da je ubila Arkanova grupa. “Opet će se time još jednom baviti njemački sud”, rekao je.

Na Bajića je u slučaju Perković izravno utjecala izvršna vlast”

Kritizirao je ulogu glavnog državnog odvjetnika koji je dopustio da na njega izravno utječe izvršna vlast. Rekao je da državni odvjetnik nije zastupao Njemačku, što je trebao, nego interese vlasti, zbog čega će se naći na udaru Viviane Redding. “Vrlo je jasno da je radio pod utjecajem izvršne vlasti. To će mu donijeti reizbor u Hrvatskoj, ali kritike izvana”, dodao je.

Govorio je i o smrti Milana Levara koji je ubijen podmetnutom bombom u Gospiću nakon što je dobrovoljno svjedočio pred Haškim sudom o hrvatskom masakru Srba, a kojega počinitelji nikada nisu procesuirani ni pronađeni.

Ispričao je da se general Ante Gotovina pristao sam predati, ali uz uvjet da ga se uhiti u inozemstvu. Željko Peratović je podsjetio na dramatična uhićenja Karadžića i Mladića, “dok je Gotovinino imalo romanesknu crtu”. Kako ističe, to je bio dogovor s haškim tužiteljstvom sklopljen posredovanjem državnog odvjetnika i Tomislava Karamarka.

“Ova država je produkt Udbe i Katoličke crkve”

Govorio je i o utjecaju Katoličke crkve te rekao da je Hrvatska produkt Udbe i Katoličke crkve. “Nekim vjernicima je dosta toga što im servira Opus dei i Kaptol. Zalažem da se ne plaća Crkvi, nego da se uvede porez kao i u drugim državama, da plaćate vjerskoj zajednici kojoj pripadate ili da plaćate nekoj humanitarnoj udruzi. Neka Crkva dobije onoliko koliko ima vjernika. Predsjednikov savjetnik Stjepo Bartulica je izjavio da je pripadnik Opus Deia, a Josipović je agnostik”, rekao je Peratović.

Željko Peratović je rekao da mu se mnogo prijetilo, bio je i uhićen, ali najteže mu je pala prijava za seksualno zlostavljanje njegove u to vrijeme petogodišnje kćeri. DORH je prijavu odbacio, ali mu je narušen ugled, a cijela se obitelj otišla oporaviti u Švicarsku.

Aleksandar StankovićAnte GotovinaJosip PerkovićMarko RakarMilan LevarMladen BajićNada PeratovićNorbert Mappes-NiediekPavle GažiRadovan KaradžićRatko MladićSaša PerkovićŠime LučinTomislav KaramarkoViviane ReddingZinka BardićZoran Milanović
Comments (0)
Add Comment