Zašto je Vučić pohvalio snahu ratnog zločinca Oreškovića?

Aleksandar Vučić sigurno nije obećao Kolindi Grabar Kitarović da će Srbija suditi četničkom vojvodi Radi Čubrilu za ubojstvo pet hrvatskih civila u Lovincu u svibnju 1991. Vučić to nije ni trebao obećati jer ga hrvatska predsjednica isto nije ni tražila. Zato je njena omiljena novinarka, snaha hrvatskog ratnog zločinca iz Gospića Tihomira Oreškovića, Ivana Petrović, dobila pohvalu od Vučića. 

 

Protokol predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zabranio je prvog dana boravka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića novinarima da mu postavljaju pitanja o njegovu velikosrpskom govoru u Glini 1995-e.

Naravno, hrvatski novinari nisu bili obavezni poslušati tu sugestiju Pantovčaka, no Vučić ipak nije dobio pitanje o Glini. Od hrvatskih medija za pitanja su prozvani novinari HTV-a Dragan Nikolić i Nove TV Ivana Petrović, koji ga nisu postavili. Naročito je potonja imala priliku s obzirom na to da je održala solilokvij kao uvod u svoje pitanje, što je kasnije pohvalio i sam predsjednik Vučić. Ostali novinari koji su Vučića htjeli pitati o njegovom velikosrpskom govoru u Glini jednostavno nisu dobili priliku to učiniti.

Gordan Duhaček, Index.hr, 13. 02. 2018

Drugog dana, za njegovog posjeta Vrginmostu, to pitanje postavio mu je reporter N1 televizije, koju desničari inače nazivaju “kragujevačkom”: Vučić lažno optužio reportera N1 da je izmislio V. Srbiju.

Ivana Petrović je životna partnerica Ivice Oreškovića, brata gospićkog ratnog zločinca Tihomira. Na slici je urednica Nove TV u društvu familije Orešković: Tihomirova brata i mlađe kćeri, a fotografirala je njegova žena Milica.

Urednica Nove TV zapravo je najpogodnija novinarka za dodvoravanje Aleksandru Vučiću i odličan izbor Kolinde Grabar Kitarović. Braniteljska populacija čiji je šator Kolinda Grbar Kitarović iskoristila u svom pohodu na mjesto predsjednice, emotivno je vazana za Ivanu Petrović, obzirom na njenu životnu situaciju. Korištenjem sličnih kanala prema braniteljima, predsjedničin tim, prije svega Milijan Brkić, uspio je minimalizirati mogući značajniji gnjev braniteljske populacije zbog Vučićeva boravka u Hrvatskoj.

Kada se prošle godine dodjeljivala Večernjakova “Zlatna ruža”, mnogi branitelji, poput Mladena Rogića, koji sad rogobori sebi u bradu zbog Vučićevog dolaska i reakcije Kolinde Grabar Kitarević, koja je prosvjednike na čelu sa Željko Sačićem prozvala marginalcima, javno su iskazivali podršku Ivani Petrović, koja je tu nagradu i dobila.

 

Mladen Rogić se prošle godine zakačio sa Zdenkom Krpanom braneći čast Ivane Petrović.

 

Mladen Rogić je zajedno sa Zvonimirom Trusićem, organizatorom mnogih antisrpskih prosvjeda, veliki prijatelj braće Orešković i Ivane Petrović, ali sada im ništa ne preostaje nego škrgutati zubima.

Naravno, pragmatičnom Aleksandru Vučiću došlo je kao naručeno da se skoro iskumi s urednicom Nove TV. Njen šogor Tihomir Orešković hvalio se svojedobno kako je u Gospiću 1991. zaslužan za eliminaciju Đorđa Božovića Giške, šefa Draškovićevih četnika, te da su pod njegovom komandom od Gospića odbačeni četnici kojima je zapovjedao vojvoda Rade Čubrilo, nekadašnji pripadnik Legije stranaca.

Suprug Ivane Petrović, Ivica Orešković javno je podržao susret Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Orešković i Čubrilo su emigranti iz SAD-a, povratnici u Liku. Čubrilo se slično Oreškoviću, žalio da su i njega pokušavali prikazati suradnikom jugoslavenskih tajnih službi.

Današnje ustaško-četničko bratstvo i sestrinstvo kovalo se pod palicom UDBA-e i KOS-a u ratu u Gospiću 1991-e. Tihomir Orešković, ratni zapovjednik u Gospiću, osuđen u Rijeci za ubojstvo najmanje 50 gospićkih civila Srba, i tip koji je u ime HDP-a namjerovao maknuti i Tuđmana i proglasiti Nezavisnu državu Liku, hvalio se da je zaslužan za smrt šefa Srpske dobrovoljačke garde, Đorđa Božovića Giške.

 

Giška

— Nedavno sam vidio osmrtnicu u beogradskim novinama u kojima žale pogibiju Dragana Božovića Giške, koji je poginuo u Lici “braneći srpske zemlje”?
Dragan Božović Giška bio je zapovjednik Srpske dragovoljačke kraljevske garde kojom su zapovijedali Vuk Drašković i njegova supruga Danica.
Trebate znati da je Arkan za Gišku bio malo dijete. Giška je nakon Ljube Zemunca bio najpoznatiji srpski kriminalac. Kad je poginuo na ulazu u Gospić, beogradska “Duga” je u nastavcima pisala o njegovoj pogibiji navodeći da je ubijen zbog izdaje. Ja mogu reći da je Giška junački poginuo ispred svoga tenka. Oni su, naime, na nas krenuli s tri tenka, a mi smo imali tad samo pješačko naoružanje. Međutim, pogibijom Giške stali su i tenkovi.
Jedan smo zarobili, a dva su se uspjela izvući.

Tihomir Orešković, Slobodna Dalmacija,  7. svibnja 2000

“Branili smo se”

— Istražitelji Haaškog suda izvijestili su javnost da su otkrili nekoliko leševa na području Obradović Varoši. Koliko Vi znate o tome?
Činjenica je da su Srbi započeli ovaj rat, da su izveli agresiju, da su u Lovincu zaklali pet civila na početku rata, da su napali Hrvatsku, da su napali Gospić i druge gradove. Činjenica je da smo se mi branili, i to žestoko branili, i pri tome bili prisiljeni ubijati. Gospić je trpio velike napade upravo iz Obradović Varoši. Deseci tisuća granata su iz tog sela ispaljeni na Gospić, a u ofenzivi hrvatskih snaga upravo se na tom području vodila žestoka borba. Pročitao sam da su haaški istražitelji u Obradović Varoši pronašli četiri ili pet leševa. Izjavljujem da mi je žao što ih nisu našli više jer su to leševi pripadnika Belih orlova, Srpske garde i lokalnih četnika koji su danima sijali smrt po Gospiću i okolnim ličkim selima. U njihovim dokumentima smo otkrili da su iz Pirota, Beograda, Leskovca, ali i nekih mjesta u Hrvatskoj — Knina, Benkovca, Lapca i drugih. Ti ljudi su poginuli u žestokom obračunu i ako se radi o tim ljudima, ne bi mi bilo nimalo žao da takvih kostura ima više.

Tihomir Orešković, Slobodna Dalmacija,  8. svibnja 2000

Reakcija Tihomira Oreškovića na jedan moj tekst u Globusu iz svibnja 1999-e u kojoj se hvali kako je potukao Šešeljeve, Draškovićeve i Čubrilove četnike.

Četnički vojvoda Rade Čubrilo, kojeg Orešković spominje, u Hrvatskoj je osuđen za ratni zločin zbog ubojstva 5 hrvatskih civila u Lovincu u svibnju 1991-e. Za razliku od Oreškovića, on svoju kaznu nije izdržao jer živi u Vučićevoj Srbiji gdje mu se nije sudilo. Zato se Čubrilo prvi javio demantirati navode da je Đorđe Božović Giška ubijen s leđa, od strane JNA ili četnika, kako su godinama tvrdili Giškini prijatelji i time potvrdio Oreškovićeve tvrdnje.

Po kazivanju mojih sugovornika iz Beograda, Srba porijeklom iz Like, Rade Čubrilo je nekadašnji suradnik KOS-a u Legiji stranaca. KOS ga je i poslao na ratište u Lici gdje se pojavio u Lovincu s grupom uredno obrijanih i u maskirne uniforme JNA odjevenih “četnika”. Rade Čubrilo je danas “ministar obrane Vlade Republike srpske Krajine u progonstvu” i voli davati tv intervjue, osobito nekadašnjem uredniku KOS-ova glasila “Duga” Milomiru Mariću.

Aleksandar Vučić se danas ograđuje od četnika tvrdeći da nitko u njegovoj obitelji nije bio četnik.

Najozbiljnije sumnjam da je hrvatska Predsjednica od srbijanskog Predsjednika tražila da Srbija sudi Radi Čubrilu za zločine počinjene nad Hrvatima u Hrvatskoj, kao što je RH sudila Tihomiru Oreškoviću za zločine počinjene nad hrvatskim Srbima. Hrvatska predsjednica je odlikovala Nikolu Štedula, predsjednika Oreškovićeve terorističke stranke HDP, za koju se opravdano sumnja da je bila produžena ruka KGB-a, pa od nje i nije za očekivati neke suverenističke poteze.

Aleksandar VučićDragan NikolićĐorđe Božović GiškaIvana PetrovićIvica OreškovićKolinda Garabar KitarovićLjubomir MagašMladen RogićRade ČubriloTihomir OreškovićVuk DraškovićŽeljko Ražnatović ArkanŽeljko SačićZvonimir Trusić
Comments (3)
Add Comment