Vladimir Šeks: Dragi Kolega, zatvorite arhiv UDBA-e!

Andrej Plenković se uspješno nosio u predizbornoj kampanji sa Zoranom Milanovićem spočitavajući mu lex Perković.  A premijeru Plenkoviću se sada s lex Šeksom, izmjenama i dopuna zakona o arhivskoj građi, događa onaj famozni King Kong na kojeg je Milanović mislio kada je hadezeovce upozoravao da se kane  tema o UDBA-i.

Najstrašnije u priči Jutarnjeg lista o operativnoj suradnji Vladimira Šeksa s UDBA-om jest da je ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, Dinko Čutura nezakonito najdugovječnijem hrvatskom političaru omogučio uvid u informacije o korisnicima arhiva. Novinar Jutarnjeg lista napisao je:

Šeks je napomenuo kako je samo usmeno zatražio da mu se dostave ti dosjei, a onda ih je i dobio. Pritom valja reći da nije sporno to što je Šeks zatražio, mogao je tražiti bilo što, ali je krajnje zabrinjavajuće da su nadležni u HDA za njegove privatne potrebe krenuli u provjeru podataka svojih korisnika i potom mu dostavili tražene dokumente. Šeks nam je u svom uredu u središnjici HDZ-a, gdje smo s njim razgovarali, i pokazao kopije raznih dosjea koji su mu dostavljeni. Čak nam je dopustio i da ih fotografiramo.

Međutim, ravnatelj HDA Dinko Čutura, kojega smo potom telefonski kontaktirali te pitali temeljem kojih su propisa u HDA za Šeksa provjeravali podatke o vlastitim korisnicima, ustvrdio je da to nije točno i da nikome, pa ni Šeksu, dokumentacija nije dostavljena na opisani način.

– Ja za to ne znam – izjavio je Čutura, a pri istom je odgovoru ostao i nakon što smo mu rekli da smo tu informaciju dobili upravo od Vladimira Šeksa.

Dinko Čutura je recenzent Šeksove knjige, što nam je i sam rekao napominjući da su zbog knjige u kontaktu, ali je dodao da se “ovih dana” nisu čuli. I onda je prekinuo vezu.

Željko Petrušić, 26. 11. 2017 

Nije Dinko Čutura ovdje bitan samo kao recenzent Šeksove knjige. On je i prijatelj Tomislava Karamarka, kojeg su Josip Manolić i Ante Barišić prozvali da je bio suradnik UDBA-e. Čuturu neki izvori smještaju u priču o udbinoj akciji “Trs” na istom zadatku koji su imali Tihomir Orešković i Karamarko. Da Dinko Čutura protupropisno obavlja svoju dužnost u interesu zaštite suradnika jugoslavenskih tajnih službi shvatio sam nakon jednog maila povjesničara Josipa Jurčevića u kojem je ustvrdio da su moji napisi površni i nestručni te da nisam koristio fond UDBA-e u HDA.

Usput, moguće zainteresirane, koje zanimaju vječne teme o Udbi, skrećem pozornost na knjigu koju sam objavio prije četiri godine (2013) “Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti”, te na mogućnost (od ove godine) da u Hrvatskom državnom arhivu postoji svima dostupni fond 1561 SRH RSUP SDS, tj. fond udbinih dokumenata, u kojem su goleme količine pisane, digitalizirane i mikrofilmirane građe.
Nažalost, ni nositelj bloga niti ostali zainteresirani do sada nisu koristili ni znanstvenu literaturu niti navedeni ili druge (koji su i ranije bili dostupni) arhivske fondove.

Josip Jurčević, Korijeni prijateljstva Karamarka i Oreškovića u TRS-u, listopad 24, 2017

Doista, ja se osobno tim fondom u HDA nisam koristio, a to Josip Jurčević nije mogao nikako drugačije saznati nego od Dinka Čuture. Ravnatelj državnog arhiva je zreo da ga se smijeni s te funkcije i da se detaljno istraže njegove veze s jugoslavenskim tajnim službama. Nezamislivo je, recimo u Njemačkoj, koja je Hrvatskoj uzor po ovim pitanjima, da ravnatelj arhiva STASI-a ovako zloupotrebljava funkciju. Dinko Čutura još nadmeno u Večernjem listu brani HDZ-ove izmjene aktualnog MOST-ovog zakona o arhivskoj građi i izriče smiješnu tvrdnju da će arhivi biti otvoreniji nego sad. Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja s razlogom je rekao HDZ-ove izmjene zakona idu za tim da zaštite sve operativne veze jugoslavenskih tajnih službi kakva je bio Vladimir Šeks.

Odvjetnik Gizele Đureković na njemačkom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, Siniša Pavlović upozorio je 6 spornih točaka HDZ-ovog prijedloga zakona:

– nedostupno gradivo od 30. svibnja do 22. prosinca 1990., u vrijeme tranzicije vlasti

– zakon štiti osobe koje su surađivale s Udbom

– štite se i “drugi podaci od nacionalnog interesa”, pa Vlada praktički može proglasiti tajnom što god želi

– gradivo koje je klasificirano može se koristiti 40 godina od nastanka, ali isključivo ako je deklasificirano, ali ne postoji odredba kada se mora deklasificirati

– nije jasno hoće li se uništavati originalni dokumenti nakon što se digitaliziraju

– produljen je rok sa 1,5 na 10 godina za dostavu gradiva i digitalizaciju

Vladimir Šeks se u očitovanju Jutarnjem listu pravdao da je on surađivao s UDBA-om i KOS-om kako bi ih nadigrao, a da pri tom nikom nije nanio zlo.

Novinar Željko Petrušić danas objavljuje drugi dio svog istraživanja o Šeksovoj suradničkoj aktivnosti pod kodnim imenom Kolega – o planiranju atentata na Josipa Broza Tita u AustrijiRanije su se objavljivale informacije o kasnijoj Šeksovoj suradnji s operativcem osječke UDBA-e Zdravkom Pejićem koji mu je dao nadimak Sova.  Čini se kako bi ranija Šeksova suradnja s UDBA-om mogla biti od interesa i za njemačko pravosuđe koje se bavi ubojstvima hrvatskih emigranata Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića.

Tek u tom svjetlu postaje jasnije kako je i zašto, nakon promocije njegove knjige u Sheratonu ljetos nastala slika s osumnjičenim u tim postupcima, Tihomirom Oreškovićem. Vladimir Šeks se na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravko Mustaču obranio od optužbi bivšeg šefa II odjela savezne UDBA-e Ivana Lasića Gorankića da je kao bivši suradnik jugoslavenskih tajnih službi trebao ispitivati Gorankića, ovaj put u svojstvu hrvatskog državnog odvjetnika. Vladmir Šeks i drugi suradnici poradovali su se da je time opasnost od njemačkog pravosuđa za njih minula. Kod Šeksova vrlo dobrog prijatelja Đure Perice u Hrvatskom društvu političkih zatvorenika – žrtava komunizma tajnik je Milan Štimac, osoba također od interesa njemačkih istražitelja u spomenutim slučajevima. Marko Grubišić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika zagrlio je Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa u Sheratonu i uključio u slikanje svog odličnog prijatelja Tihomira Oreškovića. Vladimir Šeks, kao vladar iz sjene u HDZ-u, bio je jamstvo tim osobama da ih neće stiči ruka pravde.

Vladimir Šeks se nakon promocije s Branimirom Glavašem i Tihomirom Oreškovićem u Sheratonu, još jednom, ovaj put na moru, slikao sa svojim osječkim prijateljem.

Branimir Glavaš je odmah po objavljivanju Šeksove suradničke uloge pod nadimkom Kolega stao u njegovu obranu tvrdeći da mu aferu namješta savjetnik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Mate Radeljić, a da on jamči da Vladimir nikad nije surađivao s UDBA-om. Glavaš je ovime Šeksu učinio medvjeđu uslugu jer se upravo njega povezivalo s Josipom Perkovićem, bivšim osječkim udbašem, kasnijim šefom republičke UDBA-e, zašto je on sam davao povoda.

Preksinoćnja HTV-ova emisija “Otvoreno” u kojoj se govorilo o njemačkoj tjeralici za Josipom Perkovićem, djelovanju Udbe u sedamdesetim i kasnijim godinama te prelascima udbaša u hrvatske obavještajne službe imala je i zanimljivu pozadinu. Naime, petnaestak minuta prije završetka emisije u njezinu redakciju javio se Branimir Glavaš želeći se uključiti u raspravu.
Predstavio sam se imenom i prezimeom te na upit što ću govoriti rekao da kanim stati u obranu Josipa Perkovića jer ga osobno poznajem još od djetinjstva. Uzvraćeno mi je da pričekam, no nakon 15 minuta čekanja emisija je završila, a telefonska veza je prekinuta objasnio je Branimir Glavaš. Smatra da na kraju u emisiju nije pušten upravo zato što je htio podržati Perkovića. Usto je dodao kako je cilj gostiju te emisije bio veličanje svojih uloga u stvaranju države, a minoriziranje Perkovićevih.

Božena MATIJEVIĆ, Mladenka ŠARIĆ, Vecernji list, 04.11.2005 19:28

Ne samo da se Glavaš još 2005-e stavio u zaštitu Josipa Perkovića već je njegov HDSSB u Saboru predvođen Borom Grubišićem, bratom gore spominjanog Marka Grubišića, 2013-e bio spreman glasati za ustavne promjene kojim bi bilo spriječeno izručenje Josipa Perkovića. Nakon što mu je stranka zbog toga doživjela kritike i povukla se iz rasprave o ustavnim promjenama, a on izašao iz zatvora, Glavaš se pravdao u javnosti da ga je bivši predsjednik Ivo Josipović htio namamiti u zamku s Perkovićem.

Glavaš je još kao osječki đak započeo suradnju jer je htio pomoći ocu kojem je UDBA prijetila uzimanjem putovnice, a radio je u Njemačkoj. To bi obitelj bacilo na prosjački štap. Njegov otac, u zemlju nije dolazio sve do osamostaljenja Hrvatske. U međuvremenu, Glavaš se našao među osječkom trojkom osnivača HDZ-a: Šeks, Ivan Vekić i on. Na osnivačku skupštinu HDZ-a 17. lipnja 1989. on je osobno predložio Franju Tuđmana za predsjednika, a kasnije je priložio i potpise 32 osječka probisvjeta koji podržavaju odluke osnivačke skupštin, a e o čemu nas je izvijestila Ankica Tuđman u svojoj knjizi “Moj život s Francekom”.

I što je bitno za njemačku priču, Glavaš je janjevačkom tajkunu Josipu Guciću, krizmenom kumu mlađeg sina ubijenog emigranta Đure Zagajskog, omogućio kupnju Osječke pivovare, najveće robne kuće te profitabilno “Slavonija osiguranje”.  Pisao sam i u kakvim su odnosima bili Gucić i mafijaš Zlatko Bagarić, o kojem je Šeks izvještavao kao Kolega.

Andrej Plenković se uspješno nosio u predizbornoj kampanji sa Zoranom Milanovićem spočitavajući mu lex Perković.  A premijeru Plenkoviću se sada s lex Šeksom, izmjenama i dopuna zakona o arhivskoj građi, događa onaj famozni King Kong na kojeg je Milanović mislio kada je hadezeovce upozoravao da se kane  tema o UDBA-i.

Ante BarišićBoro GrubišićBožidar KalmetaBranimir GlavašDinko ČuturaĐuro PericaĐuro ZagajskiFranjo TuđmanIvan VekićIvo JosipovićJosip GucićJosip JurčevićJosip ManolićJosip PerkovićMarko GrubišićMate RadeljićMilan ŠtimacNikola GrmojaPetar ŠaleSiniša PavlovićVladimir ŠeksZdravko MustačZlatko BagarićZoran Milanović
Comments (6)
Add Comment
 • Genscher razgovorao s Dizdarevićem ubojstvima UDBA-e i SID-a - 45lines

  […] Ova prepričana bilješka njemačkog ministarstva vanjskih poslova javno je dostupna kao što je uostalom javno dostupan i arhiv političke policije DDR-a STASI-a. Za razliku od Njemačke, Hrvatska, koja je Hans-Dietrichu Genscheru dizala spomenike, davala odličja i proglašavala ga počasnim građaninom svojih gradova zbog iznimnog dopirnosa međunarodnom priznanju, arhive svoje tajne policije, najnovijom inicijativom Vladimira Šeksa, opet želi skriti daleko od očiju javnosti. […]

 • Gojko Cerkez

  Jugoslavensko izdajnicko smece nikad nemoze postat nicije cvijece.

  • Branka Matohanac

   Sa ove slike dvojicu upoznala- TADA DEVEDESETIH, VLADIMIR SEKS JE BIO-
   VELIKI “DOMOLJUB I HRVATINA” (boravio u Svedskoj koliko ja znam tri puta) A, DJURU PERICU SRELA SAM U ZAGREBU – U DRUSTVO BIVSIH LOGORASA ( moj pok.(otac je bio clan BIVSIH LOGORASA-7godina “ZARADIO JE “CLANSTVO” sa 7 godina u logoru STARA GRADISKA U STAROJ GRADISKI- UCLANIOLO GA -ali nikada, postao OVO- KAO OVA DVA SPOMENUTA – CINKER , PA POTOM – UDBAS))

 • Mile Ivančić Matkov

  Udba naša sudba! Bitno je koji je cilj obavještajnog rada i koga se servisira podacima!? Vlasti odlaze i dolaze a služba ostaje! Pitanje je tko službu plaća!? E moj narode!?