Povezuje li Vanja Špiljak Milorada Dodika i Antu Nobila?

Vanja Špiljak je vlasnik firme iz Prnjavora koju se povezuje s Dodikovim ljudima. Direktor Špiljkove tvrtke blizak je s veleposlanikom BiH, svjedokom obrane Radovana Karađića, Anđelkom Grahovcem. Nobilo se u Banja Luci 2014-e sastao s Brankom Traživukom radi promjene iskaza protiv Perkovića, zabilježili su njemački istražitelji. 

 

Podupiratelji prosvjeda “Pravda za Davida” neugodno su bili iznenađeni kada je otac ubijenog banjalučkog mladića, Davor Dragičević istupio protiv dojučerašnjeg člana svog odvjetničkog tima Ante Nobila, optuživši ga za suradnju s vlastima za koje on sumnja da su mu ubile sina. Još ih je više iznenadio, zapravo šokirao, Nobilov odgovor, koji je nesretnog oca optužio da je manipuliran od strane britanske tajne službe u pokušaju rušenja Milorada Dodika.

Nama, koji desetljećima pratimo Nobilovu suradnju s raznim vlastima i tajnim službama, ta gnjusna Nobilova banjalučka epizoda bila je samo potvrda njegovih veza s režimom Milorada Dodika, a koje pak vode sve do Švicarske i Vanje Špiljka, u procesu protiv Krunoslava Pratesa za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, označenog kao kriminalca koji je iz INA-e mažnjavao milijune.

Predstavljajući ovih dana svoju knjigu o suđenju Josipu Perkoviću za organiziranje Đurekovićevog ubojstva, Nobilo je spomenuo i suđenje Pratesu gdje se prozivalo Miku Špiljka da je dao ubiti Đurekovića kako bi prikrio kriminal svog sina Vanje u INA-i. Tjednik Express je pak feljtonizirajući Nobilovu knjigu prenio jednu epizodu iz 2014-e kada su navodno policajci Republike Srpske zaskakivali nekoliko puta odvjetnika misleći da je s njim u društvu Josip Perković. Iako Nobilo u knjizi tvrdi da je u Banja Luci boravio nekim poslom nepovezanim sa slučajem Perković, pratili su ga njemački istražitelji jer se našao sa Brankom Traživukom, dugogodišnjim zaposlenikom bosanske firme Vanje Špiljka, inače svjedokom na suđenju Perkoviću. Njemački istražitelji sumnjali su da će Nobilo nagovoriti Traživuka da promijeni svoje izjave Dugi iz 1992-e kako je s Perkovićem putovao u Luksemburg, gdje je njihov suradnik Krunoslav Prates predao Perkoviću ključeve garaže u kojoj je potom ubijen Đureković. Zato su i dokumentirali Nobilov i Traživukov susret u Banja Luci. Kada je svjedočio na suđenju Traživuk je promijenio iskaz tvrdeći da je Milomir Marić izmislio te navode u Dugi, a i da se on htio osvetiti Perkoviću jer da su “hrvatski vojnici masakrirali njegova oca”. Novinarka Slobodne Dalmacije Zdravka Soldić Arar otkrila je da je Traživuk lagao o masakriranju oca, a sudac Dauster je ocijenio da Traživuk laže jer se njegova izjava u Dugi poklapa s onim što je kao agent S-3 KOS-ove skupine “Labrador” 1991-e izvještavao svoje pretpostavljene u protuobavještajnoj službi JNA.

Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan otkrio je u svojoj knjizi 2006-e da je Branko Traživuk zaposlen u firmi Vanje Špiljka u RS, a udbolog Bože Vukušić u feljtonu o KOS-u objavljenom u Hrvatskom tjedniku 2014-e navodi da je riječ o firmi “Standard” iz Prnjavora, a koja je u vlasništvu Špiljakove švicarske tvrtke Daccomet.

Edin Dacić, direktor Špiljkove prnjavorske firme “Standard” u društvu veleposlanika BiH u Bernu, Anđelka Grahovca, ratnog člana banjalučkog kriznog štaba, za kojeg se založio da dobije osporavani agrémen. Izvor i-platform.ch, portal udruge I dijaspora,  poduprte od švicarske vlade, a u kojoj je Dacić član Upravnog odbora, a Grahovac član kao pojedinac.

 

Edin Dacić, švicarski poduzetnik porijeklom iz Srbije, za sebe tvrdi da je “osnivač Daccometa, najveći pojedinačni dioničar, direktor i predsjednik Uprave”. A ja sam ga pitao početkom listopada:

U kakvoj je vlasničkoj i poslovnoj vezi Vaša tvrtka Daccomet s Mitan holdingom? Na web stranici Mitan holdinga objavljeno je da je Daccomet sastavni dio tog holdinga. Tko je većinski vlasnik Daccometa: Vi ili Vanjka i Vanja Špiljak?

Dacić dakle nije odgovorio na moje pitanje, pa držim da je točno ono što je naveo Bože Vukušić, a potvrdila i Vanja Moos Špiljak, kćer Vanje Špiljka, i predsjednica uprave Mitan holdinga. Potonja me uputila na web stranicu holdinga, a na njoj jasno stoji da je Daccomet sa svojim tvornicama namještaja u Prnjavoru i Ćupriji (rodnom kraju Dacićeve majke) sastavni dio Mitan holdinga pored Mitan oila (Smederevao i Mitan marine (Novi Vinodolski).

Nadalje, na pitanje radi li ili je li Branko Traživuk radio u Standardu iz Prnjavora, Edin Dacić mi je odgovorio:

Branko Trazivuk je meni nepoznato ime. U svakom slucaju niti radi niti je radio u Standardu iz Prnjavora.

Ali drugo važno ime iz KOS-ove skupine “Labrador” s kojim se često povezuje Josipa Perkovića, Slavka Malobabića, nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika CK SKH Mike Špiljka, pa potom Stanka Stojčevića, Edin Dacić nije zatajio. Odgovorio je da je “Slavko Malobabić bio predsjednik Skupšine dioničara Standarda iz Prnjavora”. Međutim, prešutio mi je svoje spoznaje o rodbinskim odnosima Slavka Malobabića i Veliše Malobabića. Potonji je jedno vrijeme bio šef kadrovske službe u Standardu iz Prljanovora i s njim je razgovarao Andreas Ernst, novinar uglednog Neue Zürcher Zeitunga u velikoj reportaži o pohvalnom švicarskom ulaganju u BiH.  Ernst hvali Dacića kao mladog švicarskog poduzetnika s jugoslavenskim korjenima koji hrabre ulaže u Prnjavor. On nigdje ne spominje da je zapravo riječ o firmi Vanje (u Švicarskoj je promijenio ime u Vanjka) Špiljka, koji je svoj Mitan holding registrirao 1999-e pri ciriškom trgovačkom sudu sa milijun švicarskih franaka osnivačkim ulogom. Jasno, bilo bi jako neugodno za najuglednije švicarske novine navele da zapravo pišu o ulaganjima bivšeg direktora INA-e kojeg je njemački sud okarakterizirao kao kriminalca i da se još zna da je švicarska država njegovoj firmi posudila 500.000 franaka za taj posao u Prnjavoru.  Bilo bi to neugodno i za švicarsku državu.  Edin Dacić potvrđuje informaciju da o kreditu švicarske države:

Svajcarska je u okviru SECO Start-up Fond-a dala kredit od CHF 500.000.- Daccomet AGu za projekat Standard u Prnjavoru koji je u potpunosti vracen 2011 godine. Niti jedan projekat Daccomet-a nije dobijo od Svajcarske besprovatna sredstva.

 

Podupiratelj grupe “Pravda za Davida”, Draško Stanivuković prosvjeduje pred banjalučkom gradskom skupštinom zbog zapošljavanja Veliše Malobabića, donedavnog šefa kadrovske službe u Špiljkovoj tvrtki iz Prnjavora. Foto: RAS Srbija

Mladi banjalučki političar Draško Stanivuković, podupiratelj grupe “Pravda za Davida” organizirao je prošle godine prosvjed pred gradskom skupštinom tvrdeći da je predsjednik iste korumpiran jer da si je zaposlio spomenutog Velišu Malobabića za šefa kabineta:

– Građanima su najavljene velike investicije, zapošljavanja, rečeno je da je švajcarski investitor došao u naš grad, međutim od silnog zapošljavanja, investior je investirao u Gradsku upravu. Malobabić, čovek koji je pre mesec dana sedeo u timu „Standard“ firme, sada radi u Gradskoj upravi. Kolika je njegova plata? Takođe, rodbina Veliše Malobabića je akcionar u prnjavorskoj firmi. Ako Grad da nešto toj firmi da li je to sukob interesa, nepotizam – upitao je javno Stanivuković.

Nataša Telebak, blic.rs,

Direktor Špiljkove bosanske firme Edin Dacić često se u Švicarskoj druži sa veleposlanikom BiH u Bernu Anđelkom Grahovcem. Taj nekadašnji čelnik banjalučkog SDS-a, član ratnog banjalučkog kriznog štaba i svjedoke obrane Radovana Karađića čekao je više nego što je uobičajeno da mu švicarske vlasti izdaju agrémen. Oko tisuću građana BiH koji žive u Švicarskoj u dva navrata su se pismeno obratile švicarskoj vladi zatraživši odbijanje agrémena za Grahovca uz obrazloženje da snosi odgovornost za ratno čišćenje Banja Luke od nesrba. Prema mojim izvorima u Bernu, upravo se direktor Špiljkove prnjavorske firme založio kod švicarskih vlasti da one ipak potvrde Grahovca za BiH veleposlanika.

Napadajući njemačke vlasti da su osudile Josipa Perkovića samo zato što je za vrijeme rata osujetio planove BND-a da obavještajno ovlada Hrvatskom, odvjetnik Anto Nobilo, usput je potvrdio neke neke ključne informacije oko logističke podrške koju osuđeni udbaši dobivaju preko Banja Luke, pa s tim u vezi, njemačka diplomacija već poduzima korake prema švicarskim vlastima.

 

 

Anđelko GrahovacAnto NobiloBože VukušićBranko TraživukDaccometDavid DragičevićDavor DragičevićEdin DacićJosip PerkovićKrunoslav PratesLabradorLjuban KaranMika ŠpiljakMitanRadovan KarađićSlavko MalobabićStanko StojčevićVanja ŠpiljakVeliša Malobabić
Comments (4)
Add Comment