Huzjak izvijestio Tita o 8 likvidacija emigranata od 1970-1972

Valent Huzjak je želio je obraniti čast hrvatske UDBA-e, pa je Titu rekao da je ona do tada  u samo dvije godine  8 vodećih emigranata, među kojima je istaknuo ubojstvo HRB-ovca Josipa Senića u Njemačkoj 09. ožujka 1972.

Među poštovateljima lika i djela Josipa Broza Tita i danas je mnogo onih koji će tvrditi da on nije imao ništa s političkim ubojstvima UDBA-e, da je to njemu rađeno iza leđa itsl. Bilo ja takvih rasprava i na sudu u Münchenu tijekom suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Sudac Manfred Dauster nije se dao uvjeriti da su se ubojstva u Titovo ime događala Josipu Brozu iza leđa.

Rasprava o ovom pitanju ne bi ni morala voditi da je sud raspolagao transkriptima sa 2. sjednice “Saveza bezbednosti Predsjedništva SFRJ”  koju je 13.07.1972 vodio ju  J.B. Tito. O stanju u Hrvatskoj govorio je republički sekretar za unutarnje poslove Valent Huzjak. Želio je obraniti čast hrvatske UDBA-e, pa je Titu rekao da je ona do tada  u samo dvije godine  8 vodećih emigranata, među kojima je istaknuo ubojstvo HRB-ovca Josipa Senića u Njemačkoj 09. ožujka 1972. Otkrio je to koncem prošle godine u Arhivu Jugoslavije slovenski istraživač Roman Ljeljak

Roman Ljeljak je ove dokumente objavio na svom FB profilu, usput pitajući tko je Valent Huzjak, a kasnije je dao na tu temu intervju za slovenski tjednik “Reporter”, blizak Janezu Janši.

Naprosto je nevjerojatno da ovim dokumentom nije raspolagao svjedok njemačkog tužiteljstva Bože Vukušić, a spominjao ga je u svom tekstu iz studenog 2013: Josip Broz Tito znao je sve o ubojstvima

Valent Huzjak, postao je republički sekretar za unutarnje poslove 15. rujna 1971 još za Vlade proljećara Dragutina Haramije i na toj funkciji ostao i u Vladi Ive Perišina do 1974 godine.

Kada je riječ o ubojstvu Josipa Senića kojim se Huzjak pohvalio Titu, evo što je o tome navedeno u nalazu saborskog Vijeća za utvrđivanje poratnih žrtava komunističkog sustava ubijenih u inozemstvu:

[box type=”custom” color=”#bc1c00″ bg=”#eda736″ border=”#969696″]Likvidacija Josipa Senića

Josip Senić, rođen 18. ožujka 1936. u Novoj Gradiški, još kao maloljetnik postao je član organizacije Hrvatski nacionalni pokret i tako došao u sukob s jugokomunističkom vlašću. Godine 1956. godine bio je osuñen na dvije godine uvjetne kazne zbog neprijateljske djelatnosti. Senić je 1957. godine pobjegao u Italiju, a odatle je odselio u Australiju, gdje je pristupio skupini mladih hrvatskih emigranata koja je osnovala HRB, u kojemu je zauzeo jednu od vodećih dužnosti. Nakon nestanka Geze Paštija, Senić je 1965. godine došao u Europu da nastavi tamo gdje je Pašti stao.

U Senićevom dosjeu stoji: “29. 5. 1969.: Konzultacija u Osijeku po pitanju operativno-tehničkih mjera prema Seniću. Prisutan Srećko Šimurina. Osnovni zadatak: likvidacija kao jedina ispravna mjera. U tu svrhu radi se na pronalaženju pogodne osobe. Ima se u vidu mogućnost veze ‘Prijatelj’ iz Australije. Spremni smo ga najljepše primiti i osigurati ugodan boravak…”. Zatim: 18 “Osijek, 2. 3. 1971. Neposredno u vezi s ciljem obrade – izvršenje specijalnog zadatka – angažiramo se na pronalaženju podesne osobe za izvršenje ovoga zadatka. Prethodna kombinacija s vezom ‘Prijatelj’ je u toku. ‘Prijatelj’ se sada nalazi u SR Njemačkoj. Operativni radnik Došlić Ivan“.

U Senićevoj blizini nalazio se još jedan opasan suradnik Udbe – Vinko Sindičić. Prema “Informaciji br. 48” Centra SDS Rijeka, koju je potpisao Jerko Dragin, Sindičić je, pod pseudonimom “Mišo”, redavno dostavljao informacije o Senićevom kretanju i namjerama. U spomenutoj “Informaciji” stoji: “Na sastanku u Zagrebu dana 3. III 1972. g. suradnik ‘Mišo’ dao nam je detaljan plan gostionice HRB-a u Wislochu”.

Kad je 10. ožujka 1972. upravitelj dotične gostionice u Wieslochu kod Heidelberga ušao u sobu u kojoj je Senić spavao, zatekao je Senića mrtvog: s prerezanim grkljanom i dva naboja iz pištolja u glavi. Nakon što je ubio Senića, ubojica je pretresao njegove stvari i dostavio ih centrali hrvatske Udbe u Zagrebu. Udbi je, kako se vidi iz “Depeše br. 291/61” tadašnjeg šefa Udbe u Zagrebu Melkiora Baranovića, posebno zanimljiv bio Senićev adresar. [/box]

Bože VukušićDragutin HaramijaIvo PerišinJanez JanšaJosip Broz TitoJosip PerkovićJosip SenićMelkior BaranovićRoman LjeljakSrećko ŠimurinaValent HuzjakVinko SindičićZdravko Mustač
Comments (1)
Add Comment