Udbaš Mario Profaca Sokrat suradnik australskih ustaša

Osim što je mitomanski veličao Ivana Gorana Kovačića, Profaca se bavio i četnikom Borom Blagojevićem, koji je pjesnika ubio 1944., a kojeg je UDBA 1975. likvidirala u Belgiji.

Paralelno sa suđenjem Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, u Hrvatskoj je HDZ prije tri godine krenuo s preuzimanjem vlasti preko braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66. Njemačko suđenje šefovima UDBA-e i činjenica da je tadašnji premijer Zoran Milanović poduzeo sve da do njega ne dođe, poslužile su HDZ-u i ostalima s desne strane političke scene da potaknu bunt branitelja i isprovociraju atmosferu poluizvanrednog stanja u kojoj je jedna od glavnih parola bila “lustracija”. Kao prva žrtva takve krajnje nedemokratske, nasilne i selektivne lustracije, pala je šefica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Iskorišten je povod što je Vijeće na tri dana oduzelo koncesiju Z1 televiziji koja je emitirala govor mržnje i poziv na linč nazovi novinara Marka Juriča spram Srpske pravoslavne crkve. Predvođeni, Juričevim kolegom Velimirom Bujancem, branitelji iz šatora u Savskoj 66 uputili su se u sjedište Vijeća i tamo su na najodvratniji način maltretirali Mirjanu Rakić.

Mario Profaca je kod Centra Službe državne sigurnosti Zagreb zaveden kao suradnik “Sokrat” angažiran na kontraobjaeštjnoj problematici.

Njoj se kao najveći krimen uzimala informacija prvi put publicirana u Hrvatskom listu (danas Hrvatskom tjedniku) 2006-e da je bila suradnica UDBA-e pod pseudonimom Lora. Ona je u intervjuu Aleksandru Stankoviću u Nedjeljom u 2, a prema transkriptu kojega je na svom FB profilu prenio Mario Profaca, ovako objasnila tu okolnost:

❑ Aleksandar Stanković (u 21:13 minuti emisije): “2005. vi postajete, neću reći državni neprijatelj broj jedan, postajete državni neprijatelj, konfliktna osoba, nakon istupa jednog bivšeg kolege koji vas je optužio za suradnju s KOS-om i nakon što je, ako se ne varam, Ivan Aralica u svojoj knjizi vas također doveo u vezu sa obavještajnom službom. jugoslavenskom obavještajnom službom. Da čujemo: KOS, vaša odrednica, kako ste, jednostavno, to doživjeli: nikad nikakve afere a sada je Mirjana Rakić neprijatelj?
● Mirjana Rakić: Dobro, to je bilo, valjda, vrijeme kad su ljudi iščitavali tuđe dosjee i dolazili do njih. Činjenica jest da u bivšoj državi novinari vanjske politike bili su obavezni, svaki put kad su odlazili na službeno vanjsko putovanje, mi smo imali jedan obrazac koji smo trebali ispuniti kud idemo, koji je bio povod i s kim smo se sastali i razgovarali. Moja putovanja su uvijek bila vezana za međunarodne skupove. Ja se nisam nikada susretala ni sa kim našim nisam susretala vani, službeno, po nekoj drugoj osnovi, I samim time sam sam sigurno uvedena, kao i niz drugih, u neke kartoteke…
❑ Aleksandar Stanković: Jeste li svjesno surađivali… da tako kažem, kako vas optužuju…?
● Mirjana Rakić: Ne to je bila obaveza svakog od nas u vanjskoj politici da se to moralo ispuniti.
❑ Aleksandar Stanković: Da ispunite formular hoćete li se sastajati, s kim ste se sastali…
● Mirjana Rakić: Ne, (nego) s kim ste se sastali, šta je to bilo i to je to.
31. siječnja 2016 u 23:40

Jan Gabriš, bivši arhivar hrvatske UDBA-e je s Josipom Perkovićem 1997-e izradio Rekonstrukciju suradničke mreže SDS-a od 1980 do 1990.

Mario Profaca je bivši novinar Vjesnikove kuće, čije se ime nalazi na svakom popisu novinara suradnika UDBA-e, a on se od promjene vlasti angažirao kao veliki desničar pa aktivno sudjeluje u progonu svojih bivših kolega i kolegica s istog popisa. Upitan od jednog komentatora da objasni svoje ime na istom popisu na kojem je objavljeno i ime Mirjane Rakić, Profaca je odgovorio:

Mario Profaca: * PERKOVIĆEV FAMOZNI POPIS “UDBAŠA”

Josip Perković je u jednom intervjuu kazao da je on osobno “po sjećanju sastavio tu listu za potrebe HDZ-a (!)“. A kad je već i sam kazao da je to radio “po sjećanju”, ja ne sumnjam u njegovo sjećanje, ali baš zato mi je zanimljivo da na toj listi nema nekih glavnih urednika, komentatora ili stalnih dopisnika iz inozemstva iz onog vremena kao da Udba nije imala nikakve veze s njima niti su joj bili zanimljivi za suradnju.
Međutim, sastavljajući tu listu on se pritom dobro sjetio, i još se dobro sjeća, mojih novinarsko-istraživačkih tekstova o Udbi, kao što je primjerice serija mojih tekstova pod zajedničkin nazivom “PTT slučaj Osijek”, o tome kako je Udba pratila, prisluškivala Hrvate i kontrolirala njihovu poštu (pisma) u vrijeme dok je Josip Perković radio upravo na tim obavještajnim poslovima u centru SDB/SDS u Osijeku, ili moje novinarsko istraživanje ubojstva obitelji Ševo (Stjepana Ševe, njegove supruge Tatjane i njihove devetogodišnje pokćerke Rosemarie Bahorić) objavljenom u Vjesniku u srijedu, br. 1062, 6. rujna 1972. Lako vam je za mene; čuvajte se vi onih čija imena je Josip Perković izostavio u tom svom famoznom “popisu novinara suradnika Udbe”!

Mario Profaca u svoju obranu da nije bio suradnik UDBA-e na FB objavljuje faksimile iz novina koji dokazuju upravo suprotno.

1. veljače 2016 u 2:19

Hvaleći se kako je pisao o aferi PTT Osijek koju je kao tužitelj pokrenuo Vladimir Šeks, Mario Profaca samo potvrđuje da je bio suradnik UDBA-e. Poznato je da je UDBA angažirala Šeksa, ako ne u samoj PTT aferi, a ono svakako nakon nje. Na popisu na kojem se nalaze Profaca i Mirjana Rakić, naveden je i Vladimir Šeks. Još 90-ih, novinarka Jasna Babić je u “Nacionalu” objavila dio UDBA-inog dosjea o Vladimiru Šeksu, a ljetos je ta priča aktualizirana u Nacionalu i na Indexu.

Isto tako, kad navodi da je pisao o slučaju ubojstva obitelji Ševo, i prilaže faksimil iz Vjesnika, to može zadovoljiti samo publiku koja nema pojma o tim vremenima. Mirjana Rakić je bila tek vanjsko-politička dopisnica što znači da je, kako je sama priznala, mogla pisati izvještaj za UDBA-u samo o susretima sa stranim političarima. Mario Profaca je bio specijalni dopisnik koji se bavio upravo djelovanjem UDBA-e u inozemstvu, kao što je slučaj ubojstva obitelji Ševo ili suđenjem Miri Barešiću u Stockholmu za ubojstvo ambasadaroa Rolovića, pa je medijski sanirao eventalnu štetu po UDBA-u, a u izvještajima kao “Sokrat” iscrpno je obavještavao svoje gazde o emigraciji i svemu ostalom što ih je zanimalo. On je kao specijalni dopisnik pratio i ratna zbivanja u afričkim zemljama u koje je Jugoslavija izvozila oružje pa se pretpostavlja da je radio i za KOS.

I ne samo da se bavio kontraobavještajnom problematikom. Profaca je uz pomoć UDBA-e sudjelovao u građenju mitova o narodnim herojima, primjerice Ivanu Goranu Kovačiću. Na to je u znanstvenoj studiji “Smrt Ivana Gorana Kovačića: činjenice,interpretacije, mit”, upozorio beogradski povjesničar Goran Miloradović 2011-e. Profacino se ime nalazi čak u 19 fusnota u radu o Kovačiću.

Osim što je mitomanski veličao Ivana Gorana Kovačića, Profaca se bavio i četnikom Borom Blagojevićem, koji je pjesnika ubio 1944., a kojeg je UDBA 1975. likvidirala u Belgiji. Povjesničar Miloradović znakovito primjećuje:

118. Mario Profaca, “Susret s Goranovim ubojicom”, 5. Profaca je raspolagao podacima koji nesumnjivo potiču iz državnih institucija koje su se bavile neprijateljskom političkom emigracijom, kao i dokumentima Sreskog suda u Foči, koji je presudom br. 3/45, od 25. IX. 1945., Blagojevića osudio kao ratnog zločinca.

Mario Profaca se strašno naljutio što je o Miloradovićem otkrićima pisao Jutarnji list 11. 09. 2011. pa je u Hrvatskom listu izvrijeđao novinarku Adrianu Pitešu, znanstvenika, kolegu Branimira Pofuka, Čedomira Višnjića i tada vlasnika EPH-a, Ninoslava Pavića.

Nigdje se ni kasnije Profaca nije ogradio od toga da je od UDBA-e dobivao podatke za svoje tekstove o Kovačiću i njegovom ubojici Blagojeviću.

Profaca je od konca devedesetih izuzetno aktivan na internetu. U vrijeme s krizom oko bijega Ante Gotovine, pružao je logističku potporu Gotovininoj mreži u suradnji s Domagojem Margetićem. Kako je Margetić nepouzdan, odnosno sklon čestom “mijenjanju strana”, Profaca se od njega ogradio. Nastavio je suradnju s bivšim osumnjičenikom za zločine u Pakračkoj Poljani, Zvonimirom Trusićem, urednikom Maxportala, Markom Markovićem, australskom proustaškom aktivistkinjom Inom Vukić, bivšim emigrantom, članom HDP-a iz Australije te voditeljem “Projekta Velebit”, Dinkom Dedićem.

S njima je obilazio šator u Savskoj 66, bio angažiran u hajci na Olivera Frljića, Slavka Goldsteina, Milorada Pupovca…

Mario Profaca redovito održava sastanke u kafiću na zagrebačkim “Srednjacima” sa Zvonimirom Trusićem (lijevi), dugogodišnjim prijateljem ratnog zločinca Tihomira Oreškovića i Miroslavom Alerićem (desni), voditeljem Službe za provjere u središnjici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e).

Zanimljivo je da su Mario Profaca i Dinko Dedić 1978. istodobno boravili u Stockholmu za vrijeme suđenja Miri Barešiću i Anđelku Brajkoviću. Prvi kao specijalni dospinik kuće Vjesnik, a drugi ispred HDP-a osoba zadužena za obranu uhićenih emigranata. Obojica su tada izvještavali za UDBA-u pa postoji velika vjerojatnost da su i jedan o drugom dojavljivali. Zato je danas njihovo prijateljstvo neraskidivo. Više im nisu u fokusu hrvatski nacionalisti. Sad su se ujedinili u progonu Srba. Jedna od njih je i Mirjana Rakić. Za nju, za razliku od Proface, ne može se naći dostupnog kompromitirajućeg materijala iz vremena Jugoslavije.

Tako su Mirjanu Rakić lustrirali oni koji su prvi trebali biti lustrirani. To je i bit poimanja lustracije od strane HDZ-a i njegovih kvaziustraških satelita.

Adriana PitešaAleksandar StankovićAnđelko BrajkovićBoro BlagojevićDinko DedićDomagoj MargetićGoran MiloradovićIna VukićIvan AralicaIvan Goran KovačićJan GabrišJosip PerkovićMario ProfacaMarko JuričMilorad PupovacMirjana RakićMiro BarešićMiroslav AlerićProjekt VelebitSlavko GoldsteinSOAStjepan ŠevoTihomir OreškovićUDBAVelimir BujanecVladimir ŠeksZdravko MustačZoran MilanovićZvonimir Trusić
Comments (4)
Add Comment
  • hgkztl buiu

    peratovicu, ti si jos jedna novinarska sramota, braniti rakicku svetu kravu sa hrt-a, tu odvratnu udbasku cinkarosicu, moze samo smece slicno njoj. Pitaj njene kolegice sa htv-a sto misle o njoj pa to objavi. A ime marka jurica nisi vrijedan ni spomenuti. Jedino vrijedno sto bi ti mogao napisati, bilo bi da javnosti otkrijes tko te placa. Ffffffuuuuuuujjjjjj!!!!!!!!!!!!!!!!