UDBA: Nikola Štedul je zaštitio našeg agenta Milana Doriča

Nikola Štedul je štitio jugoslavenske agente u HDP-u, pa je vrlo lako moguće da je i on surađivao s jugoslavenskim službama. Atentat na njega kojega je izveo Sindičić, a pripremio Dorič, vjerojatno je bila kazna UDBA-e zbog greške u suradnji. Istinu o svemu zna Bože Vukušić koji kod sebe drži 400 stranica iz UDBA-inog dosjea o Nikoli Štedulu. 

U Hrvatskom državnom arhivu nedostaje 400 stranica iz dosjea UDBA-e o Nikoli Štedulu. Za razliku od dosjea Stjepana Mesić koji SOA uopće nije proslijedila u HDA, u Štedulovom se nalazi ipak nekih 50-ak strana, istina potpuno irelevantnih, te napomena da je onih 400 preuzeo SZUP. Kako je u to vrijeme Bože Vukušić kao djelatnik SZUP-a i saborske Komisije za žrtve 2. svjetskog rata i poraća koristio dosjee UDBA-e i vršio ispitivanja bivših udbaša po Dalmaciji i Hercegovini, mnogi su skloni povjerovati da se tih 400 bitnih stranica o Štedulu još uvijek nalazi kod njega. Ta građa nije bila dostupna ni prof. dr. Josipu Jurčeviću, vrlo angažiranom autoru na temu povijesti UDBA-e, a nešto je iz slovenskih arhiva uspio prikupiti Roman Ljeljak.

Odlukom Smiljana Reljića, šefa SZUP-a, a navodno na prijedlom Miroslava Tuđmana, Bože Vukušić je 22. listopada 1993 udaljen s dužnosti.

Nikola Štedul je jedini odlikovani emigrant. I dok ljevica prigovara predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je odlikovala čovjeka koji je napisao knjigu o križarima i predstavlja desni terorizam, neki glasovi s desnice, prigovaraju joj da se kompromitirala odlikovavši stranog agenta.

Bože Vukušić je koristio Ljeljakovu dokumentaciju o Štedulu, ali samo onaj dio koji ne kompromitira njegovog bivšeg vođu u HDP-u. Tko zna što se sve nalazi među onih 400 stranica udbinog hrvatskog dosjea o Štedulu, ako Vukušić prešućuje i stvari koje su poznate njemačkim pravosudnim organima preko Romana Ljeljka.

A Nijemcima je među ostalog poznato da je hadepeovac Franjo Majić provalio Milana Doriča da je agent UDBA-e, pa su ga zbog tog otkrića Nikola Štedul, Milan Buškain i Dinko Dedić izbacili iz HDP-a.

Ilija Adamović Škembo iz Reutlingena, Zdravko Vukojević iz Stuttgarta (suradnik mostarske UDBA-e pod pseudonimom “Kim”) Ljubica Violet Šego iz Chicaga, Milan Buškain Gagarin (suradnik splitskog centra UDBA-e “Knez”), Srećko Felix Korpar (posljednji kontinentalni zastupnik HDP-a), Nada Karin (ljubavnica Dinka Dedića) i Vlado Baotić iz Kanade, u Škotskoj 1989-e  za vrijeme suđenja  Vinku Sindičiću za pokušaj ubojstva Nikole Štedula.

Tako pomoćnik načelnika uprave savezne UDBA i načelnik 2. odjela za neprijateljsku emigraciju, Zoran Savičević piše 12. siječnja 1988. načelniku 2. odjela slovenske UDBA-e Milanu Pavlinu (desetljećima držao na vezi Milana Doriča), “STROGO POVERLJIVO – VRLO HITNO”:

 

[box type=”custom” color=”#000000″ bg=”#7099bf” border=”#e04233″]Od dva  izvora SDB smo dobili podatke o izjavama određenih emigranata, koje se odnose na vašeg saradnika “Floru”.

Prema izvoru SDB Crne Gore (“Vizitor”), na sastanku koji je održan 27. 12. 1987. godine u Štutgartu, pokrenuto je pitanje odgovornosti i status M.D. Zaključeno je da se u vezi sa sumnjama, koje se ispoljavaju prema njemu pribave konkretni dokazi, jer za M.D. garantuje lično Štedul Nikola, koji kaže da im je M.D. potreban i da bi se prema njemu nešto preduzelo samo ako bi postojali konkretni dokazi o njegovoj saradnji sa Udbom ili nekim njegovim aktivnostima protiv emigracije.

Izvor SDB SR BiH (“Kim”), konkretnije govori o sastanku Stutgartu, 27. 12. 1987. godine, odnosno optužbama na račun M.D. Prema njemu, Majić Franjo je zatražio da M.D. bude isključen iz HDP. Ovome su se suprotstavili Milan Buškain i Dinko Dedić, nakon čega je Majić napustio sastanak. Većina prisutnih kritikovala je Majićevo ponašanje i predlagala da se on isključi iz HDP, “Kim” procenjuje da je to vrlo moguće.

Prednje vam dostavljamo radi vašeg odgovarajućeg postavljanja prema saradniku “Flori”, odnosno njegovog odgovarajućeg instruisanja u smislu pravilnog postavljanja u odnosu na navedene provokacije. [/box]

Bivši članovi HDP-a, s kojima sam u kontaktu,  zgroženi su ovim otkrićem.

Nikola Štedul je stalno pravdao Doriča, u smislu da nam je potreban, jer da znamo da radi za njemačku tajnu službu, pa bismo preko njega plasirali dezinformacije prema Nijemcima. Zbog toga što su Štedul, Buškain i Dedić štitili Doriča, stradali su mnogi naši domoljubi i to od strane jugoslavenskih službi. Pa ako su Štedula okruživali sami agenti jugoslavenskih tajnih službi (Milan Dorič, Boris Lukšić, Krunoslav Prates, Zdravko Vukojević…) nemoguće je da i on, u konačnici, nije radio za jugoslavenske službe. Jedino tako se može razumjeti i atentat na njega, koji su pripremili Milan Dorič i Željko Horvatić, boraveći kod Štedula neposredno prije dolaska atentatora Vinka Sindičića. UDBA je izgleda posumnjala u Štedulovu lojalnost i poslala mu upozorenje preko Sindičića. Ključ za saznavanje istine nalazi se kod Bože Vukušića, zaključuju moji sugovornici, bivši, razočarani članovi HDP-a.

P.S. Zoran Savičević, pomoćnik načelnik asavezne UDBA-e i načelnik 2. odjela za borbu protiv neprijateljske emigracije, brat je sad već pokojnog direktora najpoznatije UDBA-ine firme, Geneks, Milorada Mikija Savičevića.

 

Boris LukšićBože VukušićDinko DedićFranjo MajićJosip JurčevićKolinda Grabar kitarovićKrunoslav PratesLjubica ŠegoMilan BuškainMilan DoričMilan PavlinMilorad SavičevićNada KarinNikola ŠtedulRoman LjeljakStjepan MesićVinko SindičićVlado BaotićZdravko VukojevićŽeljko HorvatićZoran Savičević
Comments (9)
Add Comment
 • Semsudin Dugonja

  Dobro se sjecam Dorica,Hudis,Pratesa a i Srecka Korpara. Tih dana sam se trebao susresti sa Stedulom u Glsgovu,no radi obveza morah se vratiti u Muenchen. Ne znajuci da se vracam u Murnchen UDBA je provela akciju…Stedul je ranjen, Prates i Korpar su vec objavili u Hrvatskoj Drzavi da je “JNA porucnik Dugonja Semsudin ubio hrvatskog domoljuba Stedula”….itd. To me frapiralo,pogodilo.No Stedul prezivi,Englezi pronadjose Sindicica a u meni osta gorcina…Sa kojim sam se to bitangama spetljao….Poslije sam se povukao i jedino sa pokojnim Andrijom Maricem druzio,cak radi ove epizode nikada nisam niti Domovnicu trazio,a nisam ni za jednu sluzbu htio raditi. Pobrojani su radili neke stvari za Njemacke sluzbe u kojima je pak bilo pojedinaca koji su radili za UDBU,kao npr. Motzer i Wittman..itd….prljavstine na pretek.

  • Srecko Korpar

   “Stiv” (Semsudin Dugonja) je opet “prevazisao” sebe samoga i zaboravio(?) za koga je i kako on sam radio! I za BvS i za jugo sluzbe (on najbolje zna za koje). Ja sasvim izvjestno nisam objavio to sto on govori, ali znam da je cijeli ogranak HDP-a (skup samnom) zavrsio u antiteroristickom istraznom zatvoru, nakon sto nas je “druknuo”, navodeci antiteroristickoj brigadi bavarske policije da “spremamo pljackaske akcije za financiranje hrvatskog terorizma”. Naravno da je “zaboravio” i “pajseriranje automata”, sto mu je bilo glavno zanimanje u Muenchenu (u pauzama izmedju drukanja za Nijemce ili yugo gadove). Biljezim se bez stovanja.
   SFK

   • Jerko Begic

    Srecko uvijek si imao bujnu mastu pa i sada,,

    ….,,ali znam da je cijeli ogranak HDP-a (skup samnom) zavrsio u antiteroristickom istraznom zatvoru, nakon sto nas je “druknuo”, navodeci antiteroristickoj brigadi bavarske policije da “spremamo pljackaske akcije za financiranje hrvatskog terorizma”.,,….

    pa i ja sam u to vrijeme zivio u Münchenu i nikad ni cuo za ovo gore a mi se i osobno ,,malo ,,poznajemo.

 • Anto Jukić

  Poštovani Željko ,
  Cijenim istraživačko novinarstvo i istinoljubivost , ali ovo što ti radiš i Domagoj Margetić je
  opasno i pogrešno . Opasno za vas i one koje obrađujete , a pogrešno zbog toga što sve
  što ze događa je DRŽAVNA STVAR , a ako netko koristi svoj službeni položaj da bi priva-
  tno djelovao , pa to će sama služba brzo otkriti . Nedavno je Dorić javno napisao da ni je-
  dan emigrant nije bez veze ubijen , jer je to zaslužio i to je zaista istina , kao i za Levara ,
  koga je služba ubila , te za to nikada nitko neće odgovarati . Politika se mijenja , ali služba
  uvijek ostaje služba i nju treba poštivati . Naravno da se službenici teško sa tim mire , ali
  služba je služba i oni dalje traju dok su pošteni , lojalni i poslušni i bez pogovorno izvrša-
  vaju svoju zadaću , ali nikada u nićije privatne svrhe . Ima i društveno korisnih tema koje
  obrađujete , ali kriminal u ratu i ratni zločini su sve po pravilima ondašnje političke doktrine
  a za nju odgovara samo vrh političke moći koji se stalno mijenja , a poslednji nikada ne
  krivi predhodnika osim ako za to ne dobije dozvolu od onoga koji ga je doveo na vlast .