Tomislav Karamarko kao hrvatski Nicolas Sarkozy

 

Od “facebook” i braniteljskih prosvjeda u subotu u srcu Zagreba najviše koristi izvući će ministar policije Tomislav Karamarko. Jadranka Kosor biti će prisiljena odstupiti s mjesta predsjednice HDZ-a u korist Karamarka koji će pokušati kao Nicolas Sarkozy s mjesta ministra policije doći za šefa države. 

Željko Sačić se pred mjesec dana u “Bujici” Velimira Bujanca oštro obrušava na ministra policije Tomislava Karamarka

Do uvodnog zaključka došao sam prateći rad pojedinih istaknutih pojedinaca iz “Braniteljske akcije”, vođe “facebook akcije” Ivana Pernara i nazočeći na njihovim prosvjedima u subotu.

Od kako se pojavio slučaj Purda pozorno pratim istupe Željka Sačića, jednog od nositelja inicijative “Braniteljska akcija” i suorganizatora subotnjeg braniteljskog prosvjeda. Najčešće je nastupao u emisijama Velimira Bujanca na Jabuci TV upućujući oštre kritike na račun Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali i ministra policije Tomislava Karamarka, tvrdeći da su njih dvojica ucijenjeni zbog svojih repova iz prošlosti. Pored toga, kako je sam izjavio za medije početkom prošle godine, on je protiv Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića podnio kaznenu prijavu USKOK-u zbog ometanja utvrđivanja istine i pravde pred Haaškim sudom. Kaznene prijave podnio je još u pritvoru krajem prošle godine, samo dva dana nakon što je uhićen. Uhićen je pod sumnjom za zapovjednu odgovornost u slučaju Grubori, s tim da je navedeno da je sumnjiv i jer nije ništa poduzeo protiv svojih podređenih koji se sumnjiče da su zločin počinili iako je bio na licu mjesta u vrijeme počinjenja što je navodno izjavio jedan od bivših policajaca iz krim policije koja je tada bila na terenu.Drugi svjedok protiv Sačića, jedan od bivših specijalaca, sada na visokoj policijskoj dužnosti i uz to osobni prijatelj ministra policije Tomislava Karamarka, navodno tereti Sačića da mu je osobno zapovijedio da lažira izviješće o događaju.

Prema neslužbenim informacijama u kaznenoj prijavi i njenoj dopuni koja je uslijedila na zahtjev ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, Željko Sačić tereti Karamarka i Grbića da su odgovorni za “lažne iskaze” protiv njega, da su omeli “utvrđivanje istine i pravde pred Haaškim sudom” jer da je on tih dana kad je uhićen trebao kao svjedok suda, ne tužiteljstva ili obrane, svjedočiti u predmetu Gotovina, Čermak i Markač. Prema mišljenju nekih stručnjaka za policiju, zanimljivo je da vezano za slučaj Grubori (zbog kojeg Haag tereti Markača, a hrvatsko pravosuđe Sačića) nije optužen nitko iz zapovjednog lanca koji je stvarno zadužen za istraživanje zločina, primjerice Marijan Benko, u to vrijeme pomoćnik ministra za kriminalističku policiju ili sam ministar Ivan Jarnjak.

Navodno da se u Sačićevoj prijavi protiv Karamarka nalazi i podatak da je ministar policije za vrijeme uhićenja bivših specijalaca osumnjičenih za ratni zločin u Gruborima, osobno otišao u bazu Antiterorističke jedinice Lučko kako bi smirivao nezadovoljstvo te da je izjavio da uhićenja više neće biti, iako je državna televizija već objavila vijest da je uhićeno 17 osoba (a uhićena su 5-orica) i da je “sad sve u redu jer da je uhićen Sačić”.

O okolnostima oko ove prijave protiv Karamarka Željko Sačić je progovorio u jesen prošle godine  u emisiji Vesne Kljajić na Z1 televiziji. Navodno je ministar policije Tomislav Karamarko zvao Vesnu Kljajić za vrijeme Sačićevog izlaganja kako bi ga prekinula, ali se ona nije javljala na njegove pozive. Kasnije se doznalo da je osim novinarke zvao i navodne vlasnike Z1, Slobodana Ljubičića Kikaša i Ivu Sanadera, koji se tada nalazio u SAD-u, pukušavajuži spriječiti reprizu emisije koja se davala sutradan. Karamarko je na koncu uspio. Nije bilo reprize Sačićevog napada na njega.

Mladen Rogić, dopredsjednik zagrebačkog UHDDR-a, jedan od organizatora skupa “Braniteljska akcije u subotu” i prijatelj Tomislava Karamarka, Ljube Ćesića Rojsa, Ante Gotovine, Tomislava Merčepa i Željka Sačića u emisiji Bujica Jabuke TV s početka ove godine od 2 minute i 50 sekunde u ovom videu, pa do 8 minute i 10 sekunde razobličava lik i djelo svog zemljaka ministra zdravstva Darka Milinovića. 

    Poznavajući navedeno, nemalo sam se začudio čuvši u četvrtak 24-og u prostorijama HVIDRA-e Črnomerec da su samo nekoliko dana ranije Željko Sačić i Mladen Rogić, još jedan suorganizator subotnjeg prosvjeda bili na razgovoru s ministrom policije Tomislavom Karamarkom. Koliko mi je poznato, prosvjedni skupovi se ne prijavljuju ministru policije već nadležnoj policijskoj upravi, tako da je taj motiv za razgovor otpadao kao alibi. Znano mi je i da je Tomislav Karamarko kao ravnatelj SOA-e zaposlio kći Mladena Rogića u SOA-inu podružnicu Zagreb. Rogić mi se 2007. sam hvalio dobrim odnosima s Karamarkom, uvjeravajući mi na jednoj tribini u Gospiću da je razgovarao s šefom SOA-e i da isti nema veze s mojim uhićenjem.  Dakle, nije me začudilo što je Rogić pred prosvjed išao na razgovor s Karamarkom već što se na isti dao povesti Sačić za kojeg sam mislio da prema ministru policije ne gaji pomirljive osjećaje.

U petak kada je Sačić ispred “Braniteljske akcije” u medijima najavljivao prosvjed ne spominjući više da je Karamarka kazneno prijavio već za tportal izjavivši da je prijavio Grbića, bilo mi je potpuno jasno da je “pao dogovor” i da će Karamarko na prosvjedu u najmanju ruku biti pošteđen.

I ne samo to. Na retorički žestokom prosvjedu nitko ne samo da nije spomenuo Karamarka već se izravno napadalo njegove, u ovom trenutku očite konkurente Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i predsjednika Josipovića, a osobito je bila kritizirana ministrova šefica Jadranka Kosor.

Braniteljske udruge koje nju podržavaju, istodobno su se sastale na ručku u Policijskoj akademiji, ali nitko od prosvjednika tu činjenicu nije htio komentirati.

Bilo je jasno da se braniteljska populacija podijelila na one koje podržavaju premijerku i one koje podržavaju ministra policije Tomislava Karamarka. Podrška Karamarku, posebno je došla do izražaja kada su započeli sukobi “facebook” prosvjednika s policijom u Radićevoj ulici, čiji se intenzitet pojačao baš za vrijeme istupa Željka Sačića. On je prosvjednike iz Radićeve nazvao provokatorima koji neka se ne zajebavaju jer da će imati posla s braniteljima.

    A ekipa “facebookovaca” koju su uglavnom činili skinheadsi, BBB-ovci i mnogi skoro maloljetni proustaški huligani nije imala živaca čekati da Sačićevi govornici završe “dosadne govorancije”. Još prije početka braniteljskog prosvjeda moglo ih se uočiti kako se okupljaju na rubovima mase ispijajući pivo, podižu desnicu uvis na zapaljivu rečenicu s bine, a poneki s nestrpljenjem premeću lance i boksere u rukama.

Njihov sukob s dobro organiziranom policijom koja im nije dozvolila da se probiju do Markova trga, pjevanje ustaških pjesama i ostalo ekstremističko ponašanje odličan su alibi za već postojeću Karamarkovu “policijsku državu” i za usporavanje bilo kakvih ozbiljnijih socijalnih prosvjeda koji bi mogli ugroziti vlast. Opravdavanja Siniše Sudara, suradnika vođe “facebooka” prosvjednika Ivana Pernara kako su oni željeli samo mirno prosvjedovati, ali su ih u tome omeli huligani koje oni nisu pozvali, pada u vodu pogledaju li se Pernarove izjave od petka u kojima on kaže da zapuca li policija treba odgovoriti oružano i potegne li policia palice, prosvjednici trebaju molotovljevim koktelima napasti prostorije HDZ-a diljem Hrvatske.

Sporne Pernarove izjave izrečene pred krvavi “facebook” prosvjed i najava gostovanja u “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića.

Glasnogovornik zbunjene premijerke Jadranke Kosor, Mladen Pavić izjavio je da iza “facebook” nasilnika stoje neke oporbene stranke koje su ih financirale. Sačićev prosvjed nije komentirao. Karamarko se u javnosti legitimira kao prihvatljiv “desničar” kojega branitelji ne kritiziraju i koji je u stanju suočiti se s opasnim, rušilačkim desnim ekstremizmom. Jadranka Kosor svakim danom izjavama koje vrijeđaju zdrav razum većeg dijela javnosti postaje uteg vlastitoj stranci. Vrijeme je da joj Tomislav Karamarko objasni kako da će ga uskoro morati pozvati u HDZ i ponuditi mu svoje predsjedničko mjesto, ako želi da joj on na čelu te stranke nakon predstojećih parlamentarnih izbora osigura mjesto u Saboru i spokojnu mirovinu.

Aleksandar StankovićAnte GotovinaBraniteljska akcijafacebook prosvjedIvan ČermakIvan JarnjakIvan PernarMladen MarkačMladen RogićNicolas SarkozySiniša SudarTomislav KaramarkoŽeljko Sačić
Nekategorizirano
Comments (2)
Add Comment
  • Anonymous

    Ako se ne varam je Pernarov prosvjed bio jedan dan prije onog krvavog.

  • Anonymous

    Dobro, a na cije maslo sve to ide, nije valjda da je povijesnicar tomo sam samcat iza cijele akcije?