Hoće li Tihomir Orešković za Zdravkom Mamićem u BiH?

Iz slučaja Ivana Lasića, nekadašnjeg šefa II odjela savezne UDBA-e, koji živi u Uzarićima kod Ljubuškog, a bio je na njemačkoj tjeralici, sasvim je jasno da ako Tihomir Orešković ima BiH dokumente i u toj zemlji potraži spas, neće moći biti izručen Njemačkoj. BiH nije članica EU i za nju ne vrijedi ni EUN. 

Božidar Spasić, svjedok obrane na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, od nepravomoćne presude do nedavno je tvrdio kako su njegove kolege udbaši nevini, da sud nema dokaza za pravomoćnu presudu itsl. Sada, nakon pravomoćne presude, istu uopće ne komentira. Umjesto toga on na beogradskoj televiziji Happy, u sasvim jednoj drugog temi, spominje njih dvojicu tvrdeći da “neće progovoriti”. Čudno, a Josip Perković je već progovorio kada je netom prije pravomoćne presude u Jutarnjem listu za Vladimira Šeksa decidirano ustvrdio da je bio najbolji slavonski suradnik UDBA-e.

https://vimeo.com/273567985

Nije sasvim jasno je li Božidar Spasić u ime nekog, ili sebe samog, uputio Perkoviću i Mustaču poruku da prestanu govoriti ili njegova izjava treba poslužiti kao maska činjenici da su već progovorili.

Podsjećam da je Božidar Spasić osporavao prvostupanjsku presudu i time da sud nije utvrdio tko je ubojica Stjepana Đurekovića, da on od ranih devedesetih tvrdi da je to ubojstvo obavila Arkanova ekipa: Đorđe Božović Giška itsl.

Već skoro godinu dana tvrdim da njemački istražitelji sumnjaju da je Tihomir Orešković povezan s ubojstvima Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića. Prema informacijama kojima raspolažem, do kraja ovog mjeseca u Hrvatsku bi trebao doći EUN za njega iz Njemačke. Hoće li nakon toga Josip Perković i Zdravko Mustač biti vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne u kućnom pritvoru? Ako se događaji tako budu odvijali, možemo li utemeljeno sumnjati da su ipak progovorili mnogo više nego je bilo ono pismo o Kolegi Šeksu?

Šogorica Tihomira Oreškovića, slavna novinarka Nove TV, Ivana Petrović dala je svojim objavama na fejsu naslutiti da ju ne raduje pravomoćna presuda Perkoviću i Mustaču, odnosno ono što slijedi nakon nje.

Ivana Petrović je izvještavala sa suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Čak je pratila i izricanje prvostupanjske presude komentirajući kako ona demantira sve one koji su tvrdili da je UDBA bila uključena u stvaranje hrvatske države, prtljajući nešto kako “svi znamo kakva je uloga KOS-a bila 1986”. Nakon drugostupanjske presude ona se čudi i tvrdi da je BND sudjelovao u UDBA-inim ubojstvima na tlu Njemačke. BND je inače vanjska obavještajna služba i ne djeluje na teritoriju Njemačke. Usporediv je sa CIA-om ili MI6. Na tlu njemačke djeluje BfV. Na tlu SAD je FBI nadležan, a na tlu GB je MI5. Nemoguće je da to Ivana Petrović, koja je komentirala prijenos Kraljevskog vjenčanja iz Londona, naglasivši da smo zahvaljujući tom prijenosu saznali i važne stvari o MI5 i MI6.

Nervoza je Ivanu Petrović uhvatila nakon čudne smrti udbaša Ante Barišića, o kojoj je pisao Boris Rašeta u Expressu. Barišić je inače trebao biti svjedok istrage ubojstva Đure Zagajskog.

Zašto je smrt Ante Barišića uznemirila šogoricu Tihomira Oreškovića?

 

Ivana Petrović je 2016-e bila na proglašenju nepravomoćne opsuđujuće presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića u Münchenu. Kamera HTV-a zabilježile je njena jako dobro upućena u materiju pitanja odvjetnici Gizele Đureković, Zrinki Pavlović, o ubojstvu Damira Đurekovića.

U raspravi sa bivšim pripadnikom HVO-a iz Posušja, BiH nakon pravomoćne presude šefovima UDBA-e, šogorica Tihomira Oreškovića okomila se i na emigraciju, ustanovivši da je pola emigranata surađivalo s UDBA-om.

Ivana Petrović sumnja da emigranti jedni druge cinkaju njemačkim istražiteljima. Je li to poruka osobama koje bi mogle svjedočiti protiv njenog šogora?

Nakon bijega Zdravka Mamića u BiH uoči izricanja presude u njegovom slučaju na osječkom sudu, sve su učestalija pitanja hoće li se i njegov prijatelj, šef veterana BBB-ojsa Tihomir Orešković poslužiti istom taktikom pred optužnicom iz Njemačke.

Oreškovićeva veza u BiH je ovdje spominjani Zvonimir Jukić. Njihovo poznanstvo seže u 1992-u godinu kada je Orešković stigao u Posušje u pratnji Ante Rose kako bi se ustrojila prva jedinica HVO-a bojna “Knez Branimir” pod zapovjedništvom emigranta iz Švedske Slavka Grubišića. Udbolog Bože Vukušić je u nedavno objavio podatak da je Slavko Grubišić 1981-e proveo par mjeseci u švicarskom pritvoru pod sumnjom (pronađeni tragovi baruta na rukama) da je ubio emigranta Stanka Nižića. Vukušić je objavio i dokument koji sugerira da je Grubišić prvotno zavrbovan od KOS-a.

Jukić, koji je sa spomenutima Grubišićem i Oreškovićem, sudjelovao u bitci za Kupres, ima veliki upliv na nekadašnjeg predsjednika Federacije BiH, generala HV-a i HVO-a Živka Budimira. Za Budimira se pisalo da je bio veza Branimiru Glavašu kad je ovaj nakon hrvatske presude oglašen krivim za ratne zločine pobjegao u BiH. Osim što se nagađa da bi Orešković preko Budmirovih i Jukićevih veza mogao isposlovati BiH državljanstvo temeljem neke potvrde da je i on bio pripadnik HVO-a, uzima se u obzir da mu je supruga Milica porijeklom iz Duvna, te bi i po toj osnovi uz pomoć spomenute dvojice, mogao legalizirati bijeg u BiH.

Iz slučaja Ivana Lasića, nekadašnjeg šefa II odjela savezne UDBA-e koji živi u Uzarićima kod Ljubuškog, a bio je na njemačkoj tjeralici, sasvim je jasno da ako Tihomir Orešković ima BiH dokumente i u toj zemlji potraži spas, neće moći biti izručen Njemačkoj. BiH nije članica EU i za nju ne vrijedi ni EUN.

 

Ante RosoBože VukušićBožidar SpasićĐorđe Božović GiškaĐuro ZagajskiIvan LasićJosip PerkovićMilica OreškovićSlavko GrubišićStjepan ĐurekovićTihomir OreškovićZdravko MamićZdravko MustačŽivko BudimirZvonimir Jukić
Comments (3)
Add Comment
 • Zagrebačka trula grana Milijana Brkića u HDZ-u - 45lines

  […] veterani BBB-a, čiji je počasni predsjednik ratni zločinac Tihomir Orešković pod izravnom je kontrolom Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa, pa se svojedobno zbog toga dogodio i oružani incident kod […]

 • Škaro Damir je druga žrtva Istanbulske konvencije - 45lines

  […] supruga Tihomirova, preko koje vitez iz Münchena i Gospića ima pravo na bh državljanstvo, čime bi si priskrbio mogućnost da ostane izvan ruku njemačkog pravosuđa, jer BiH još nije u EU. Kako je u slučaju Škaro jasno da iz policije još uvijek cure informacije prema sumnjivcima, […]

 • Jakoslav - David Rojnica

  Poštovani,
  nemam baš neku preveliku potrebu komentirati neke utvrđene i neutvrđene istine, ali ću ipak napisati nešto načelno o “našim” ljudima koji su radili za UDB-u do te mjere da su namiještali ili sudjelovali, nekada svijesno, a nekada nesvijesno, u ubojstvima naših emigranata! Tihomira Oreškovića poznajem, na moju žalost dobro, a neke spomenute druge samo iz neformalnih susreta kad su nam se poklopila poznanstva i prijateljstva sa istim ljudima. Vjerujem da ih znaju oni ljudi koji su Danas zaduženi za sigurnost i pravni poredak naše države i da se prema njima odnose onako kako im stoji u opisu službe?!?
  Vrlo me zabrinjava činjenica da oni, kojima je dokazana kriminalna antihrvatska djelatnost, jako dobro žive. Osigurani su dobrim mirovinama, statusima, a mnogi oni koji se nisu “snalazili i surađivali” u onom režimu žive na rubu egzinstencije sa malom mirovinom… ili je još čekaju, ako je i dočekaju, bez stalnog posla i svega lošega što je svima poznato, a događa se u Hrvatskoj!
  Na žalost našu, naša vlast je napravila i dalje radi, obrnutu lustraciju pod krinkom pomirenja! Lustrirala je dosta onih koji su sve napravili da se izborimo za Državu, a prihvatila je pokajnike kao što je Manolić i drugovi! Treba biti iskren i prihvatiti činjenicu da je njihovo znanje dobro došlo predsjedniku Tuđmanu i još nekima u vlasti, ali ni u jednom slučaju nije trebalo lustrirati one koji ni u jednom periodu svog života nisu bili na plaći totalitarnog režima nego su od njega proganjani i zatvarani punih 45 godina! Zvonka Bušića je ubila jedna takva ignorancija, nezahvalnost, nebriga, netolerancija, tiha lustracija, a Manolić i drugovi uživaju u velikim mirovinama jednako za svoj antihrvatski, kao i za onaj rad u državnim službama nove Hrvatske!
  Nećemo daleko! Ne zbog oprosta svojim neprijateljima nego zbog nezahvalnosti svojim prijateljima! Ne zavaravajmo se! I Danas su s nama. I jedni i drugi. Onoga trenutka kad ih budemo besprijekorno dobro raspoznavali, jednima se “zahvalili”, a druge prihvatili ići ćemo naprijed! Nije to tako teško! Neka nam PRAVO i OZAKONJENA PRAVEDNOST bude iznad svih i svačijih INTERESA i sve ćemo riješiti! Odjednom ćemo postati duhovno, duševno i materijalno najbogatiji na Zemlji! Nije nemoguće!