Tihomir Orešković kao udbaš ‘Oro’

Za sada se ne može jednoznačno tvrditi zašto je Josip Orešković iz zagrebačkog SDS-a dao Tihomiru Oreškoviću kodno ime “Oro” – misli li se tu na lički izgovor za orla ili je nešto izvedeno od njihova prezimena.

Tihomir Orešković, slavni ustaša iz emigracije, osuđen za ratni zločin nad civilima u Gospiću na 15 godina zatvora, bio je suradnik Udbe (Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH) pod kodnim imenom ‘Oro’.
U posjedu smo tri informacije zagrebačkog centra SDS-a iz 1988/89/90 iz kojih je to nedvojbena činjenica. Na vezi ga je držao službenik zagrebačkog SDS-a Josip Orešković (nije mu rod). Joža Orešković je ratne 1991-e bio načelnik policije u Otočcu, a kasnije zamjenik načelnika zagrebačkog SZUP-a, Branka Budića.
Spomenute tri informacije koje je sastavio Josip Orešković iz razgovora 1988. s Tihomirovim mlađim bratom Ivicom, 1989 sa suradnikom u pripremi ‘Oro’ tj. Tihomirom i 1990. opet sa Tihomirom Oreškovićem, potpisao je načelnik zagrebačkog centra SDS-a Kolja Družić.
Tihomir Orešković je Udbi cinkao predsjednika HNV-a Matu Meštrovića, predsjednika Hrvatske republikanske zajednice Ivu Korskog, Nikolu Štedula, predsjednika HDP-a, Franju Tuđmana, predsjednika HDZ-a, Ivana Zvonimira Čička, svog vjenčanog kuma i predsjednika HSS-a, Slavka Goldsteina čelnika HSLS-a i Marijana Buconjića, svog domaćina u New Yorku.
    Udba je ovu suradnju ostvarila preko Tihomirovog brata Ivice (konobara u hotelu ‘Central’ u Zagrebu) i supruge Milice, rođene Kutleša.  Iz dokumena SDS-a proizilazi da su brat i supruga zapravo bili neka vrst kurira.

Oreškovića emigracija još 1983 sumnjičila da je udbaš

Na suđenju za ratne zločine u Rijeci početkom 2000-ih, sutkinja Ika Šarić pitala  je  Tihomira o Josipu Oreškoviću, službeniku zagrebačkog SDS-a koji ga je držao na vezi i “krstio” ga kodnim imenom “Oro”.  Tihomir je negirao da uopće poznaje Jožu Oreškovića. Negirao je da je bio suradnik Udbe i u reakciji na pismo Dobroslava Parage Novom listu da je kao udbaš počinio zločine u Gospiću. Tvrdio je da posjeduje svoj dosje iz SDS-a i da u njemu nema nikakvih informacija da on je surađivao s Udbom, ali je zato suradnju s jugoslavenskom tajnom policiji temeljem tog dosjea pripisao Paraginom bratu Domagoju, Marku Juranoviću, Ivici Milkoviću i Anki Jukić.
U Novom listu, od 14. siječnja 2003, str. 40 u rubrici “Reagiranja”, pod stavkom C, Tihomir “Oro” Orešković je napisao: “Brojni profesionalni udbaši i oficiri KOS-a su Tihomiru Oreškoviću radili o glavi, a tome su im svesrdno pomagale naše “korisne budale”. Kao što lisice ne bi bile lukave da kokoši nisu glupe, tako ni UDBA ne bi bila uspješna da (bar po onom što stoji u dossieru) nije bilo raznih Marka Juranovića, Ivica Milkovića, Anka Jukić – pa i nekih Paraga.”
Prvi put donosimo dijelove iz dosjea Tihomira Oreškovića zavedenog pod brojem 249272, a iz kojih je vidljivo zašto je on spomenute prozvao “korisnim budalama”, odnosno suradnicima Udbe. Naime, Ivica Milković i Anka Jukić, koji su 1983 pomagali njegovo prebacivanje iz Münchena (gdje se družio s Milanom Štimcem) u SAD, već su ga tada sumnjičili da radi za jugoslavensku tajnu policiju. On je sam o sebi širio glasine da radi za CIA.
P.S. Za sada se ne može jednoznačno tvrditi zašto je Josip Orešković iz zagrebačkog SDS-a dao Tihomiru Oreškoviću kodno ime “Oro” – misli li se tu na lički izgovor za orla ili je nešto izvedeno od njihova prezimena.
nastavlja se
Anka JukićBranko BudićDomagoj ParagaFranjo TuđmanIka ŠarićIvica MilkovićIvica OreškovićIvo KorskyJosip OreškovićKolja DružićMarijan BuconjićMarko JuranovićMate MeštrovićMilan ŠtimacMilica KutlešaMilica OreškovićNikola ŠtedulTihomir Orešković
Comments (5)
Add Comment