Stanko Nižić i Slavko Grubišić: Udba piše jezive priče

Stanko Nižić bio je sudrug, dvije godine kasnije u Münchenu ubijenog Đure Zagajskog, za čiju smrt istražitelji sada sumnjiče Milana Štimca i Tihomira Oreškovića. Bože Vukušić, svjedok u njemačkim procesima Krunoslavu Pratesu i šefovima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ni na jednom mjestu u svom ogromnom publicističkom opusu ne dovodi u vezu Slavka Grubišića s ubojstvom Stanka Nižića.

Počasni doživotni predsjednik HOP-a (Hrvatski oslobodilački pokret kojeg je u Argentini utemeljio Ante Pavelić), utemeljitelj bojne Knez Branimir koja je poslala sljednica prve profesionalne postrojbe HVO Pukovnije „Ante Bruno Bušić“, kasnije istoimene brigade, nekadašnji hrvatski politički emigrant, pukovnik Slavko Grubišić proveo je u švicarskom pritvoru skoro tri mjeseca pod sumnjom da je u Zürichu u u hotelu “Kindli” 23. kolovoya 1981. ubio emigranta Stanka Nižića.

Slavko Grubišić je policijsku istragu ovako opisao u svojoj knjizi:

Vrata stana otvorio sam pažljivo kako mi je Stanko i rekao. Stolica se pomakla, a pepeljara je pala. Istuširao sam se, popio lijek, legao, i odmah zaspao. Bio sam jako umoran. Iza sna me probudilo zvono. Još nisam potpuno došao k sebi, ali sam po satu vidio da to ne moæe biti Stanko. Upitao sam tko je.

– Policija! – Čuo sam odgovor.

Prepao sam se, jer nisam imao ništa za obranu. Kada sam se uvjerio da će policija na silu otvoriti vrata, otvorio sam i uvjerio se da se zbilja radi o policiji. Bilo je oko pola tri ujutro. Policija me pitala stanujem li ovdje, a ja sam odgovorio da sam tek sinoć stigao i da spavam tu u stanu svog kolege koji treba doći ujutro oko osam sati s posla. Inspektor mi je saopćio tužnu vijest da je Stanko Nižić ubijen.
Rekao mi je da se spremim i uzmem svoje stvari.

Kad smo napustili stan, vidio sam da su ga zapečatili. Policijskim kolima smo poπli prema Zürichu i nakon dulje vožnje stigli u policijsku kasarnu. Za dvadesetak minuta stigla je prevoditeljica, koja je prevodila moju izjavu. Primijetio sam da tumačica krivo prevodi. Stalno se smješkala kao da se veselila smrti pokojnog Stanka Nižića i neprilikama u koje sam upao. Tražio sam da mi promijene prevoditelja. Druga prevoditeljica je korektno prevodila i bila je pristojna.

Za vrijeme istrage tražio sam da Stankovi prijatelji koji su znali za moj dolazak, a napose Franjo Macukić, kažu istinu o mojemu dolasku. Međutim, ni jedan od njih se čak nije ni pojavio. Posebno sam tražio da saslušaju Franju Macukića, jer je on znao sve o mojemu dolasku. Na to mi je tumačica odgovorila da on ne želi čuti ni za mene niti za Stanka. Tog momenta suze su mi navrle na oči, žaleći pokojnika jer je on Macukiću najviše vjerovao, a ovaj sad ne želi čuti ni za mrtvog Stanka.

Pitao sam se zašto je taj čovjek tajio ono što je znao, premda su istraæni organi ustanovili da je sva pošta između mene i Nižića išla preko njega. Na saslušanju sam upitao kako to da Macukić nije znao za moj dolazak kad je o mojemu dolasku bio obaviješten brzojavom. Kad sam to rekao, organi sigurnosti su odmah, putem pošte, utvrdili da je Macukić dobio brzojav. Što su istražni organi poduzeli dalje protiv Macukića, nije mi poznato.
Najteže mi je palo ispitivanje koje se odnosilo na Nižićev podrum, jer nisam znao o čemu se radi, a nisam ni znao da je on uopće imao podrum. Pitali su me je li moje oružje koje posjedujem kod kuće u Švedskoj, a na koje sam imao zakonsku dozvolu, i pristajem li da to pregleda švedska policija. Tražili su dopuštenje za pregled moje pošte u Švedskoj, kako bi ustanovili sadržaj pisama koja se odnose na mene i Stanka Nižića. Dopustio sam im da to učine, što je olakπalo posao istražnim organima. Pronađenim pismima je dokazano da je između mene i Stanka Nižića postojala iskrena suradnja na polju hrvatske oslobodilačke djelatnosti.

3. studenog saslušala me kriminalistička policija kojoj sam dao i otiske prstiju. Istraga je već bila pri kraju. Valja reći da su svi ljudi koji su sudjelovali u istrazi, postupali ljudski prema meni. Omogućili su mi čak bolesničku njegu, a doktor mi je propisao najbolje lijekove za moju bolest.

12. studenog pozvan sam kod istražnog suca gdje sam, pored njega, zatekao jednog zapisničara, mojega odvjetnika dr. Alfreda Müllera i prevoditeljicu. Istražni sudac, putem tumačice je rekao da sam slobodan i da ću dobiti odπtetu za vrijeme provedeno u pritvoru. Laknulo mi je nakon svega, zahvalio sam se Bogu:
– Veličat ću Te, Gospodine Bože, jer si me odabrao, i nisi dao da se moji neprijatelji nada mnom raduju.
Sudac mi je na kraju još kazao da su dobili dojavu iz Švedske da je Stanko Nižić bio jugoslavenski agent, na što sam reagirao riječima:

– To su obične podvale i laži koje je servirala jugoudba!
Toga dana sam saznao da je, onu večer kad sam ja stigao u Švicarsku, Stankov podrum bio prazan, a ujutro je u njemu pronađeno oružje. To je bila teška podvala meni i Stanku kako bi nas optužili kod švicarskih vlasti za terorizam i nasilje.

Zbog toga su me stalno pitali jesam li bio u Stankovu podrumu. Tek tad mi je bilo sve jasno.
Udbaši su me pod svaku cijenu htjeli prikazati kao teroristu kod švicarskih vlasti, jer me fizički nisu likvidirali skupa sa Stankom Nižićem, što im je sigurno bio cilj. To potvrđuje činjenica da su me svi tzv. Stankovi prijatelji utajili kako bi se slučaj zakomplicirao i kako bih ja odgovarao ili za Stankovu smrt ili za oružje koje su oni te noći postavili u Stankov podrum. Kad im to nije uspjelo, udbaši su širili glasine da je Stanko Nižić bio jugoslavenski agent što je bila čista laž.

Kad se stvar o Nižićevu slučaju razjasnila i kad su me istražni organi oslobodili optužbe, zahvalio sam sucu i ostalima, a on mi je rekao da zasluga pripada najviše mojemu odvjetniku Alfredu Mülleru.

Slavko Grubišić, Nad ponorom pakla, str. 254-255 – Zagreb: Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Zagreb, 2000

U prvom planu, slika Stanka Nižića iz švicarskog dosjea. U drugom planu: Slavko Grubišić promovira 3. ožujka 2017. godine svoju novu knjigu „Svjedok istine o Domovinskom ratu“ u društvu Ante Rose i Josipa Jurčevića.

Počasni predsjednik Pavelićeve stranke mirno živi u Švedskoj uživajući hrvatsku mirovinu koju je stekao preko HVO-a. U Švedskoj je do rata živio od socijalne pomoći. Inače je polupismen čovjek i nikako nije sam pisao “svoje” knjige. Kad god se pojavi neka informacija da se nešto događa oko mogućeg preotvaranja istrage o ubojstvu Stanka Nižića, Grubišić sjedne u kolica i naglo oboli. S razlogom. U posjedu sam policijskog izvještaja o Grubišićevom uhićenju koje otkriva ključnu stvar zbog koje je bio tako dugo pritvoren, a što je on prešutio u svojoj citiranoj knjizi “Nad ponorom pakla”.

U izvještaju ciriške kantonalne policije navodi se da je Stanko Nižić ubijen na način da nije pružao otpor. Dakle, ubio ga je netko koga je on poznavao. Ključno, na rukama uhićenog u njegovom stanu Slavka Grubišića (zatamnjeni podaci osumnjičenika) nađeni su tragovi barutnih čestica.

Prema švicarskim pravosudnim izvorima, Slavku Grubišiću pronađene su čestice baruta na rukama, ali kako forenzička znanost nije bila razvijena kao danas, nije mu se moglo dokazati da je on ubio Nižića pa je zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu.

Grubišić se branio da je riječ o tragovima baruta nastalim pucanjem iz njegova vlastitog pištolja koji se nalazio u Švedskoj, što bi značilo da tjedan do 10 dana nije prao ruke, koliko mu je trebalo da stigne od svog stana u Švedskoj do Nižićevog stana u Zürichu. U suradnji sa švedskim vlastima, švicarska policija je ustanovila da on u Švedskoj doista ima pištolj, ali naravno, nije mogla tada ustvrditi je li barut iz cijevi tog pištolja istovjetan onom pronađenom na njegovim rukama nakon ubojstva. Sve ostalo, što piše u Grubišićevoj knjizi, o toj istrazi, njegove su konstrukcije, uvjerava me švicarski izvor.

Stanko Nižić bio je sudrug, dvije godine kasnije u Münchenu ubijenog Đure Zagajskog, za čiju smrt istražitelji sada sumnjiče Milana Štimca i Tihomira Oreškovića. Bože Vukušić, svjedok u njemačkim procesima Krunoslavu Pratesu i šefovima UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, ni na jednom mjestu u svom ogromnom publicističkom opusu ne dovodi u vezu Slavka Grubišića s ubojstvom Stanka Nižića.

– Vukušić prikriva svaku povezanost Slavka Grubišića s ubojstvom Stanka Nižića i zbog činjenice što je počasni predsjednik Pavelićeve stranke član Počasnog blajburškog voda, a kojim upravlja taj najrazvikaniji stručnjak za UDBA-u, kazao mi je izvor blizak njemačkim istražiteljima.

I doista,na internetu se može naći dosta tekstova i slika gdje se u kontekstu aktivnosti Počasnog bleiburškog voda nalaze Slavko Grubišić, Bože Vukušić, Bruna Esih, Josip Jurčević i Zlatko Hasanbegović.

S lijeva na desno: Ilija Abramović, Omer Vrabac, Slavko Grubišić i Mirko Karačić, bivši predsjednik PBV -a.

Današnje političke zvijezde Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović bili su zajedno s Grubišićem istaknute mlade zvijezde u PBV-u, s tim da je bivši ministar kulture bio i član Grubišićevog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta.

No sve ove činjenice su obična hrvatska desničarska politika. Vukušić, Jurčević, Esih i Hasanbegović mogli su znati kakva je uloga Grubišića u ubojstvu Stanka Nižića – mogu reći da mu vjeruju… Prava drama odvija se na obiteljskoj razini.

Stankov brat Blago Nižić zivi u Kanadi. Na pogrebu u Zürichu rekao je nek “Stankova krv padne na njegovog ubojicu”, kako ga je citirao tabloid Blick. Davao je i intervjue za kanadske i američke medije.

David Demian Schärer, mladić iz Züricha 2008-e godine je saznao da je posvojen. Uz pomoć službenika u gradskom arhivu u Zürichu našao je podatke o svom ocu.

“Pregledavao sam mnogo kutija iz arhiva i napokon sam pronašao ono što sam tražio. U jednom dosjeu su bili dokumenti o mom ocu i njegovoj obitelji. Među njima je i bila fotografija mog oca. Kad sam je ugledao, šokirao sam se. Osjećaji koji su me u tom trenutku preplavili ne mogu se opisati riječima”, priča David. Tada je David saznao da se njegov otac zove Stanko Nižić.

Život piše najzanimljivije priče, ljubuški.info, 21. srpnja 2009

Slavko Grubišić (krajnje lijevo) povezao je sina Stanka Nižić, Davida Demiana Schčrera (u žutoj ljetnoj košulji), s njegovom rodbinom u Ljubuškom u srpnju 2009.

Sin Stanka Nižića tada nije znao podatke iz policijske istrage koje ovdje eksluzivno objavljujem.

nastavit će se…

Alfred MüllerAnte PavelićAnte RosoBlago NižićBože VukušićBruna EsihDavid Demian SchärerĐuro ZagajskiFranjo MacukićIlija AbramovićJosip JurčevićJosip PerkovićKrunoslav PratesMilan ŠtimacMirko KaračićOmer VrabacSlavko GrubišićStanko NižićTihomir OreškovićZdravko MustačZlatko Hasanbegović
Comments (49)
Add Comment
 • Generali pomilovali udbaše Perkovića i Mustača za Uskrs - 45lines

  […] još davno na ovim stranicama pokazao upravo je Ante Roso namjestio pokojnog suradnika Udbe i KOS-a Slavka Grubišića, osumnjičenog za ubojstvo emigranta Stanka Nižića u Zürichu 1981, za zapovjednika prve jedinice HVO-a u Posušju 1992. Eto, ovih dana i general Pavao Miljavac […]

 • ante kovac

  e moj zeljko s kim ti raspravljas. ovaj begic, za nekog tko nije u stanju ubit covika okaraktezira ga kao nesposobnog.

 • Bože Vukušić: Na čelu Počasnog bleiburškog voda bili udbaši - 45lines

  […] Bože Vukušić se sa Čuljkom i Grubišićem sukobio u siječnju 2007 oko teksta na spomen ploči u Bleiburgu. Spor je rezultirao izbacivanjem spomenute dvojice iz PBV-a, a u čemu je Vukušiću pomogao Zlatko Hasanbegović, kasniji ministar kulture RH. Sve do izdanja ove knjige, Vukušić je samo Čuljka dovodio u vezu s UDBA-om, ali ne i Grubišića. Znakovito je da su mu i za Grubišića bile dostupne informacije o suradnji s UDBA-om, ali da ih koristiupravo za ovu priliku kada treba skrenuti pažnju sa sebe, Vice Vukojevića i Kolege Vladimira Šeksa. Vukušić sada Slavka Grubišića dovodi i u vezu s ubojstvom Stanka Nižića u Zürichu, što do sada nikad nije učinio. […]

 • Jerko Begic

  ,,jednako važno i za Željka Ćuka i Jerka Begića. I ne samo ometanje istrage nego i prijetnje svjedocima. Bolje ti je da dva put razmisliš prije nego nešto napišeš. Ne živimo u Herceg-Bosni.,,

  valjda zivimo u selu u Slavoniji koje ima naj vise psihickih bolesnika ,,blesavaca-ludjaka,,,,u Hrvatskoj a sve zbog …prljave vode.. ili zbog loseg bijelog praha ili po pricanju susjeda medjubratske ljubavi.Ipak vazno je da nije u Herceg-Bosni.,,

  • Robert Zagajski

   Di je problem?

 • Cuk

  Zagajskog je ubila ista struja koja je ubila Durekovica. Milan Doric je dao informacije. Bavarska krimpolicija samo nema dovolno dokaza da ga pritvori, jer Bajic i Cvitan se prave blesavi.

  • Željko Peratović

   Ćuk, ne miješaj se u istrage! Bolje ti je da s bratom radiš na zidarstvu nego što se petljaš tamo di ti nije mjesto.

 • Željko Peratović

  Marine, svašta smo pametnog od tebe naučili. Zaista ti neizmjerno hvala.

  • Marinko

   Hvala …nema na cemu. (iako sam rekao da je to bio moj zadnji komentar). Za javnost je sada ovo stvarno moj zdnji komentar Vama. Mislite da je nama tako svejedno susrecati se ubuduce sa Grubisicem ?! (ne odgovorite mi, jer ovo nije pitanje, nego optuzba)
   Vise sam ja toga u zivotu prosao, nego Vi, Sindicic i Zagajski i Prates skupa. Za Nijemce ja sam Belgijanac …na papiru i u osjecajima. Pozdrav !

 • Marinko

  Zeljko, moj interes , za petljati se na ovakav nacin u pricu , je taj sto se ipak tu radi o mom rodjaku i mojoj krvi..Te kao takav ne zelim cuti nikakve manipulacije bez valjanih dokaza. Kod mene istinita konkluzija proizlazi iz valjanih promisa. A ne iz ; “rekla-kazala” ?! Zasto, naprimjer ne ispitate kod svicarske policije,, kako se je pojavio Slavko Grubisic na vrata, kad su mu kucali na vrata? Je li bio u spavacoj odjeci ili u odjelu ?! Jer , ako je bio u odjelu, to bi znacilo da je on tu donio nesto za namjestiti (na brzu ruku) pokojnom Stanku. A ako je bio u pidzami, onda je istina to sto on tvrdi…zar ne ?! Jer, ako je , poslije dugog putovanja, bio u krevetu, onda se ne bi oblacio za otvoriti policiji koja kuca na vrata.Mozda bi stavio hlace i to je to…?! Imajte razumjevanja. Jer Slavka poznam i ja. Pa zamislite koji osjecaji vladaju medju nama.

  • Željko Peratović

   Ima Stanko i bliže rodbine od tebe. Ima i sina u Švicarskoj. Nisu Slavku na rukama nađeni tragovi eksploziva, nego baruta. ja stvarno ne znam iz kojih ti razloga držiš stranu Slavku Grubišiću. Jel to namjerno ili si opičen po prirodi. Međutim, indikativno je da si se tako nepozvan upleo i u Robertovu raspravu s Božom Spasićem. Koje motive ti i Željko Ćuk, koji se čak nije ni osvrnuo na navode da mu je ćaća bio udbaš u Berlinu, a da ga je s oltara prozvao i posuški fratar, imate, ja stvarno ne znam. No, čini mi se da ste na tragu Slavkovog emigrantskog djelovanja. Tako je on potvrdio pisanje jugoslavenskog tiska da je Kurt Waldheim dobio od NDH odlikovanje za sudjelovanje u operacijama u Zapadnoj Bosni, ali je naveo da to nije nacističko, nego kraljevsko odlikovanje.

   • Jerko Begic

    …,,iz kojih ti razloga držiš stranu Slavku Grubišiću. Jel to namjerno ili si opičen po prirodi,,….

    Je li ti svakoga ko ima drugacije misljenje od tebe smatras ,,opičen,,-im.

    Je li istina da u Gradiscu ima vise incesta nego u bilo kojem drugom selu u Slavoniji.Bar tako pricaju u Cerni i Vinkovcima.

   • Marinko

    Zeljko,pazi sta pricas, pazi na tvoju prljavu gubicu , neotesani kretenu…majka te je rodila opicena, ne moze vise 🙂 . Ja ne vidim po cemu donosis takve zakljucke za mene. Ali, meni se cini da ti volis puno muljati. Ne muljaj mi s Davidom, ili cu ti ja zamuljati familiju i prirodu. Ne cudi me da si vec dobio po gubici…a mogao bi jos !

    • Marinko

     Ja se nisam nepozvan upleo u raspravu s Spasicem, nego sam to napisao na Facebook-profilu od Zagajskog, koji mi je u tom trenutku bio Fb-prijatelj. Neces mi valjda ti zabraniti sta cu ja napisati tvome i Robertovu pajdasu Spasicu ?! Meni se cini da vi imate puno toga zajednickog i vaznog. Pa se obracunajte na lijepi balkanski nacin. A Robert, je naivan ko kokoska. Podlijeze i vjeruje svemu i svatkomu. S takvom pozicijom, nece nikada otkriti istinu o pravom ubici…s takvim ljudima kao sto si ti i Spasic. Pa stvarno ste ridikuli , obadvojica. Nadate se da ce vam Spasic otkriti istinu 🙂

     • Željko Peratović

      Znaš li kolike su kazne u Njemačkoj za ometanje istrage? To je pitanje osim za tebe jednako važno i za Željka Ćuka i Jerka Begića. I ne samo ometanje istrage nego i prijetnje svjedocima. Bolje ti je da dva put razmisliš prije nego nešto napišeš. Ne živimo u Herceg-Bosni.

     • Robert Zagajski

      Nisam naivan kao drugi – pa sam na dobrom putu. nisam glup kao drugi, pa tako razumijem vise nego drugi. ne slusam gluposti i ne sirim ih, pa sam tako nedodirljiv za te stvari. ne radim klauna iz sebe kao drugi iz sebe. ne dajem saznanja u javnost, pa tako ne stetim istrazi, jer je to za ozbiljne mentalno zdrave ljude.

    • Željko Peratović

     Samo se ti prijeti. Za to se u Europi bude kažnjen prije nego u Hrvatskoj. A i ona ekipa u Karlovcu koju su poslali udbaši dobila je zatvorske kazne.

     • Marinko

      Glupane neotesani…znas li da u Europi postoji novinarski kodeks, po kojem novinar ne smije reci nekome da je “opicen”…opicen ti je otac koji te promasio …nepismena balkanska huljo . Boli me stvarno ona stvar za tvojom istrazivackom muljazom. Zelis mi reci da si ti netko i nesto. Znam ja dobro kako to ide na Zapadu. A ti, kad naucis pristojne civilizacijske izraze, dodji pricati sa mnom. Tesko ce ti to ici, s obzirom da si prestar i mozak ti je dobro ispran na Balkanu. Ponovo ti kazem, ne vrijedjaj me , jer ces lose zavrsiti, ako nastavis. Ti nemas veze s pojmom. Koja ekipa u Karlovcu ?! Pa ti mislis da mene interesira tvoj pogled i stav…sve montiras na nacionalni nivo. Pa ces zaglaviti, jer to tako obicno bude kod nas. Neboj se sa moje strane, jar ja sam miroljubiv covjek i ne trazim konflikte(izuzev kad me netko provocira teoretski, pa mu ja ne mogu ostati duzan…na primjer, razbiti ti gubicu, ali u stilu da ti se zagadi ponizavati nepoznate osobe.Nista vise. A sto se tice istrazivackog statusa, ti si nula Njemci ti vjeruju malo manje nego Perkovicu…smjesan si . I ti i Zagajski. Nedostaje vam gospodin Eterovic, da osvojite Munchen i Frankfurt ?! Bas si mi nabio strah, pa ne znam kako cu nastavit sa ovom tvojom prijetnjom, i kojoj me podsjecas na zakone u Njemackoj. Pupusi malo. Ja uopce nisam na Grubisicevoj strani. I ja istrazujem, eh moj mali klempavi Lekovicev potrcko…i ja sam bio u Münchenu 1983 , zbog iste cinjenice kao sto Zagajski radi danas. Moze to on provjeriti kod münchenske policije. Jer sam bio u Stadelheimu u to vrijeme. Ja sam bio jedan od prvih koji je ispricao njemackim istrazivacima u Münchenu o slucaju moga rodjaka Stanka. U Stadelheim sam zavrsio zbog kradje Wiskey-a (morao sam ziviti od necega ). Po izlasku iz Stadelheima, policija me preporucila nekom njemackom sucu zbog objasnjenja o tome sta zelim u buduce…traziti politicki azil ili biti istjeran iz Njamacke. Rekao sam mu da cu napustiti Njemacku. Otisao sam u Francusku s namjerom za javiti se u Legiju Stranaca. Nisam imao drugog izbora, jer nisam znao kako nastaviti zivjeti u takvom svijetu…gdje se ubijalo. Ovo je moje zadnje javljanje, te vam zelim reci ponovo…pazite sta pisete i koga osudjujete, jer time poticete mizeriju medju drugima. Kad mi dokazete da je Grubisic stvarno ubica moga rodjaka, sa stvarnim dokazima , onda cu vas cijeniti, A volio bih cuti da je to bio bas on, zato sto sam se i ja uvijek pomalo sumnjao u njega.Iako, za mene , organizaciju ubojstva moga rodjaka, kao i Robertova oca, vodio je jedan te isti covjek…Vinko Sindicic. Dogovori sa Arkanom i njegovoj ekipi, Sindicic je kovao u Rijeci, sa rijeckim nadleznim udbasima i vojnim admiralom Mamulom. Mamula je bio ta tajna sluzba o kojoj Sindicic prica, te to je ta istina(za mene) Sindicic je lazov, ali u njegovim lazima ima puno politike i skrivene istine A ovako…za mene ste nitko i nista…izgubljeni i “opiceni”. Ako se treba traziti odgovornost za Udbu i ubitstva , onda tu istragu treba traziti u Rijeci. A ne u Münchenu ili Zürichu, moj mali “Lekovicev potrckalo” (ovaj nadimak ti stvarno stoji, kako vidim). Neces ti to poduzeti, jer tebi je u interesu stvarati zizaniju medju hrvatskim emigrantima, kao sto je to Udba uvijek radila. Vrati se u Rijeku i istrazuj. Eno tamo Mamula zeli povratiti svoju vilu kraj Opatije, a Obersnel je sposoban , skupa sa tim okorjelim rijeckim Udbasima i podariti mu ju.
      Sto se tice Züricha, nase bake u Hercegovini su primijetile da se datum rodjenja Davida (predpostavljenog sina od pokojnog Stanka Nizica) ne poklapa sa danom ubojstva pokojnog Stanka, nego , ga je majka prenijela (visak) deset dana (sto je rijetkost). Druga cinjenica je, kao sto sam primijetio, da se policajac koji je kucao na vrata Grubisicu te noci, preziva istim prezimenom kao i David ( Schärer).

   • Cuk

    Pratovicu ne uzmi u svoja prljava usta ime moga oca…kojih je to fratar posuski
    prozvao moga oca lazove jedan ?!

    • Željko Peratović

     Nemoj izmišljati gluposti nego se u Novom Vinodolskom nastaviti družiti s bratom Milana Štimca i brinuti o vikendici Josipa Perkovića.

 • Vice Vukojević prešutno o Milanu Štimcu - 45lines

  […] predsjednica Hrvatskog križnog puta Bruna Esih i član te udruge Zlatko Hasanbegović. Kako sam već pisao, njih dvoje, kada su bili u toj udruzi i bavili se temom UDBA-e, nisu primijetili da je b…. Paško Dizdar je izjavio za Slobodnu Dalmaciju da je poznavao i Stanka Nižića – da su bili […]

 • Jerko Begic

  Lijepo vi obadvojica uz neke istinite stvari dodate i pomalo lazi i to ja za vama ne zelim isporavljati.Mozda se od toga da dobro zivjeti pa izvolite.
  Ipak sto se tice Slavka Grubisica Za mene ostaje da ON NIJE PUCAO NA STANKA NIZICA. Kad vi STRUCNJACI dokazete da je onda se javite. Sve ostalo ne vrijedi da bi ga se osudilo.Koga se ne moze osuditi on je NEVIN.

  Mozda je jedino nekome krivo da Slavko ,,eto u Zagrebu ima puno stanova,, a doticni nema pa ajd u nekakvi napad.Pozdrav obadvojici i puno uspjeha.

  • Robert Zagajski

   Jerko, dali nama dvojcima mozes mozda tvoju kristalkuglu nevinih prepustiti tako da ubuduce nismo vise o policiskim protokolima ovisni.

 • Robert Zagajski

  Jerko, nisam ja tebe kao prvi napao a povod ako vec pises su bile tvoje recenice u forumu ili majlu.

  “Toliko i zaboravi da smo se dopisivali jer ne volim one koji misle da su prepametni.”

  Prije toga si i nesta pisao o S. B., koj je na famozan nacin stigao i Svicerske preko Jugoslavije u München. Moj otac ga je ovdje policije prijavijo da ga prati – i sada si slazi tvoje cockice sta ti je on pricao itd. Slobodno ignoriraj da ga je neko policije prijavijo. Po tvojim je sigurno nevin covjek sato jer kad poznas iz posla.

  Pise Robert – jedan covjek koj nezna dali je hrvat, njemac ili mozda cak i …. Sudeci po drugima.

 • Jerko Begic

  Sad bih htjeo i nesto drugo,ja vjerujem da je tebi stalo do toga da se saznaju mnoge istine iz proslosti i vjerujem da ti je stalo do pravde ALI nije samo Levar nevina zrtva ima ih PUNO pa malo -,,šaraj,, – malo prosiri djelovanje tj. kad vec istrazujes onda i o drugim nevinim zrtvama. Vjerujem da je ovo sad krenulo zbog posljednje Slavkove knjige ali nije bitno,mozda ja grijesim. U svakom slucaju bi bilo dobro da se sazna ko je ubio Nizica i sve druge.
  Ipak koliko ova Slavkova knjiga nekome bila dobra ili ne u njoj postoje stvari koje su za Hrvatsku jako bitne a i za Hrvate koji su i danas zivi i ZRTVE su prljave politike.
  Recimo na stranici 114 nalazi se kopija pod ,,strogo povjerljivo,, i odnosi se na ,,Zapovijed No 153,,
  Zapovijed dolazi od MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKA HRVATSKA i zapovijeda se Ustrojavanje Bojne Knez Branimir koja djeluje na cijelom prostoru Republike Hrvatske.????
  Zapovijed potpisao GENERAL BOJNIK ANTE ZORISLAV ROSO.
  E SAD…Ja sam u to vrijeme bio u Posuskom Gracu i znam da su ti momci u Gracu potpisivali HRVATSKE ugovore i te ugovore je ,,netko nekud odnio,, tko i kuda ja ne znam ali znam da ti momci danas nemaju priznat status HRVATSKIH DRAGOVOLJACA ili nemaju skoro nikakav status a imali su pravo da -,,djeluju i rade na cijelom prostoru Republike Hrvatske,,- po meni IMALI SU PRAVO DA POGINU BILO GDJE U HRVATSKOJ.Zar i ovo nije nesto za istrazivacke novinare da se i tim PREVARENIM I ZABORAVLJENIM ZRTVAMA pomogne.

  Pa ova kopija zapovijedi u Slavkovoj knjizi je kao Bogom poslana da se na osnovu nje malo istrazuje.
  Na kraju ja sam tebi jednom nudio neke stvari i ti se rekao da ne trebas jer se ne zelis i time baviti.Radilo se o nekim stvarima iz vremena emigracije.Moj punac je bio u emigraciji od 1965.godine i kad je on umro kod punice u podrumu je ostalo VELIKO BRDO pisanih stvari koje je sakupljao ili pisao moj punac i njegovi prijatelji.
  Pozdrav Jerko Begic.

  • Zeljko Peratovic

   Ma Jerko, ti si meni dao sliku Schwartza i Pratesa u restoranu Vinodol. Nisam ja rekao da me ne zanimaju te stvari. Nema ovo nikakve veze sa Slavkovom knjigom. Ima veze s ubojstvima emigranata. Ti si na talibanovom blogu pisao protiv Boze Vukusica. Kako objasnjavas cinjenicu da Boze u svojum knjigama presucuje da je Grubisic bio zatvoren u Svicarskoj nakon Nizica, a kamp li da bi ohdje spominjao barut na njegovim rukama?

   • Marinko

    Ne bih nikoga ni napadao niti branio, jer nisam ni nadlezan za to. Htio bih samo konstatirati moje misljenje o barutu na Slavkovim rukama. poslije gore-navedene Robertove izjave stvar mi postaje malo jasnija. Mislim da je medju vama Robert jedini covjek koji razmisli prije nego sto nesto objavi. Ne zelim ga isticati , niti hvaliti, ali mislim da je najzrelije razmisljati na taj nacin oko “praska za pranje” (ja se ne bojim to prevesti sa barut). Stoga bih samo htio gospodinu Peratovicu objasniti moje misljenje o Robertovoj izjavi, jer, kako vidim da gospodin Peratovic to nije (ili ne zeli) razumjeti. Naime, radi se o tome, kad bi Slavko priznao da se manipuliralo barutom, onda bi on , jos i danas, mogao biti osudjen od svicarske policije kao clan teroristicke organizacije. Zeljko, oprosti, znam da ste dobro educiran i mudar, ali hmmm. Treba Vama biti isto jasno da ima i mudrijih od Vas. Zelite li se igrati navlakuse, ili ?!! U Zürichu ste…svaka cast interesirate se. Ali ne istrazuje se neki slucaj direktniim , slijepim napadima na odredjene osobe bez argumenata. Vidim da Vam je na meti i Oreskovic…dajte dokaze (nesto od napisanih dokumenata). Jer svako paljenje i navodjenje bez dokaza odvede nas postene (revoltirane) Hrvate u konflikt. A to nam nije potrebno. Svatko moze posati o istini, ali istina nije kodeksirana svatkome po istoj etici. Stoga bih htio dodati jos i to, da Vam, gospodine Peratovicu, nije bas inteligentno ponizavati ljude na taj nacin. Slavko za Vas ne vrijedi , jer nije skolovan, a ovaj drugi ne zna procitati Vas objavljeni clanak ?! Pa stvarno ste “gubica”, gospodine Peratovic. Je li vama stalo do istrazivanja istine ili do “namecanja istine” ?! (hmmm…mozda sam ovo pitanje trebao postaviti velikom Sasi Lekovicu , jer po meni, pripadate istoj udruzi ?!). A mislim da je slicno pitanje postavljeno takodje gospodinu Zagajskom. Jer , kako ja zakljucujem, vama nije potrebna pomoc od drugih, nego zelite prikazati onako kako Vi zelite da bude. Na pocetku sam rekao, da ne zelim nikoga napadati niti braniti. Stoga me ne shvatite kao provokatora, nego kao kriticara. Ako nisam u pravu, prihvacam prigovor. Slavka Grubisica sam ja odmah posumnjao, nakon obznane o tragovima baruta. Nikad se nisam sumnjao da bi on to mogao biti prije ove cinjenice. Ali…zasto ne razradite tu cinjenicu . Postoje razne mogucnosti danas. Stoga bi bilo korektno, da netko ispita Slavka, prije nego sto se prica covjeku iza ledja…zar ne ?! Pa kakva ste vi druzina, boze dragi ?!

    • Željko Peratović

     Marinko Nižiću iz Charleroia, Belgija u kakvom si ti srodstvu s pokojnim Stankom?

     • Marinko

      Pokojni Stanko i ja smo od dva brata djeca. Dakle, mi smo rodjaci.

     • Željko Peratović

      Dobro Marinko, koji je tvoj interes da se na ovakav način petljaš u priču. Ponašaš se isto kao onaj Željko Ćuk iz Novog Vinodolskog, gdje Perković ima vikendicu i gdje stanuje brat Milana Štimca. Nemoj se nepozvan petljat u istrage i ometat ih.

    • Jerko Begic

     Postoji li mogucnost da je ubojica dosao u neki lokal i rukovao se sa Slavkom pa tako prenio i cestice baruta sa svoje ruke na Slavkovu.
     U svakom slucaju nelogicno je da Slavko ubije covjeka i onda ide u njegov stan sapavati umjesto da je pobjegao za -recimo-Austriju ili Njemacku i onda dalje za Svedsku.U to vrijeme je bilo prelaza izmedju Svicarske i Njemacke koji su samo povremeno kontrolirani i moglo se bez problema preci iz jedne drzave u drugu.Pr. Bad Säckingen je od Züricha udaljen manje od 60 kilometara i za manje od sat vremena je Slavko mogao napustiti Svicarsku.

  • Zeljko Peratovic

   Jesi ti ovo Jerko napisao prije 6 godina: ‚Eto za kraj i jos nesto.Da bi Bozu Vukusica proglasili skroz nevinim onda onog siromaka u Njemackoj na pravdi Bozijoj nije ubio Bozo Vukusic nego ja Jerko Begic.Ne moze tako jedan fini covjek ubiti covjeka bez razloga to je sigurno.Predlazem jos da mu se isplati osteta sto su ga Njemci nevina zatvorili. Na sljedecim izborima molim da ga biramo za premijera a predsjednik je vec rezerviran.Jednoj lijepoj zemlji kaso sto je Hrvatska treba i casno vodstvo..kao i do sada.. Pa na kraju ako i mene neko ubije nemojte optuziti nikoga jer to sam bio ja.

   Objavio/la Gost_5884 Jerko Begic prije 6 godina 8 mjeseci #‘ http://www.blogger.ba/komentari/74537/2682201/str2

  • Zeljko Peratovic

   I ti Jerko nisi meni ponudio nikakvu dokumentaciju od svog punca. Ako imas neku dokumentaciju koja bi mogla pomoci rasvjetljavanju ubojstava koja se sad istrazujemo, slobodno posalji, a mogu i ja doc po nju. Ali, meni se cini da ti cijelo vrijeme radia na tome da se ta istina ne sazna. Ne znam po cemu se onda u tome razlikujes od Boze Vukusica. Trebam li ti podsjetiti da je Ante Roso 1991. djelovao pod komandom Josipa Perkovica?

 • Jerko Begic

  Halo Zeljko,Robert je mene bez ikakvog povoda u jednom mejlu nazvao jugonostalgicarem i to je bilo prije nego sam ja napisao ovo o 44 kilograma praska za pranje rublja.Ja ni u kojem slucaju nizasto ne optuzujem Đuru Zagajskog, ne daj Boze, za mene je on kao i svi koji su umrli za Hrvatsku Legenda ili svetinja.Skupa sa Lukom Kraljevicem i jos jednim emigrantom sam nosio cvijece pokojnom Đuri Zagajskom na grob.

  Ipak dogadjanja iz tih vremena su se cesto drugacije odigravala nego se u javnosti zna.Netko je dobio prasak za pranje rublja a nekomu je ruka odletjela od ,,istog praska,,. A pokojni Stjepan Buconjic-Veliki- je pak odvalio u Straubingu 15 godina.Kad je izisao iz zatvora stanovao je kod mog punca….

  Sto se tice stanova u Zagrebu da mi daju ne bih uzeo a ne treba mi ni Slavkov stan ako ih ima toliko koliko ti kazes,ja ne znam da li ima ili nema.Ja nisam od Hrvatske uzeo niti jednu Dionicu iako me neke sljeduju a ne trebam ni stan.AKO se nekad htjednem vratiti u Hrvatsku onda cu vjerujem i imati novaca da si kupim neku kucicu negdje u nekom malom selu u Hrvatskoj.Zagreb me ne zanima pogotovo dok u njemu zive bandic i mesic.Ti si poslije mene odselio iz Hrvatske,zasto, ..i zasto se ne vratis.

  Sto se pak tice ,,potucanja,, po Olchingu tu malo grijesis.Ja se ne potucam po Olchingu nego tu zivim,imam obitelj sa cetvero djece koji ovdje ili rade ili studiraju a naj mladji sin ide u gimnaziju.Na kraju imam i svoju kucu koju sam kupio novcem koji ja i moja zena radom zaradjujemo.Istina ima malo i kredita ali ako Bog Dragi da i to ce biti brzo otplaceno a kuca mi je novcano sigurno vrijednija nego svi stanovi koje Slavko u Zagrebu ima pa mi nije potrebno da mi on ili bilo tko daje svoj stan.U zagrebu i u Posušju ne bih zelio zivjeti onda radije ostajem u Olchingu.

  Sto se tice ove tvoje recenice:,, da se ne moraš potucati po Olchingu, u državi koja se srami nacističke prošlosti,, ja ne znam cega se ,,ova država,, srami ali ja znam da ME OVA DRZAVA PRIMILA I OMOGUCILA MI ZIVJETI JEDAN LJUDSKI ZIVOT sto mi one drzave doli nisu dozvolile tako da JA OVU DRZAVU VOLIM VISE NEGO ONU DOLI pa makar kako to nekom ruzno zvucalo.Kad bi jos jednom trebao ici u rat za Njemacku bih ratovao za Hrvatsku NIKAD VISE.

 • Jerko Begic

  Zeljko mene ne zanima gdje si ti,Slavka sam htio obavjestiti o tome da vidi sta je izislo i da zauzme svoj stav,ili odbranu ili priznanje, a sto se tice tebe Zagajski kazes za mene-,,mozda si mentalno smaknut ili..,,
  ti mene vrijedjas a ne poznajes me i to je dokaz dvoje niskosti,nazvao si me jugonostalgicarem u jednom tvom dopisu,pa super to je za mene kompliment jer svatko zna da sam taj a tebi cu pojasniti tko sam: rodjen sam u Ustaskoj obitelji za st sam sretan jer nisam partizanski kopilan,Bio sam Branitelj Dragovoljac i jedan medju prvima pod zapovjednistvom Ante gotovine,u rat sam otisao iz Njemacke gdje sam ostavio obitelj sa dvoje male djece i to je dokaz tvoga iskaza da sam jugonostalgicar.
  reci mi jos sta si ti,po imenu nisi bas Hrvat,Njemac nisi zna se gdje onda spadas,
  za mene si ti samo sporedni glumac iz nekog filma gdje si odigrao malu ulogu i to je sve,tu ti je karijera zapocela i tu zavrsava.To je misljenje tvog mentalno smaknutog Jerka Begica.
  Sad zurim ali javit cu se opet.Jerko Begic.

  • Željko Peratović

   Jerko, ti izgleda imaš problema s razumijevanjem pročitanog. Nisam ja tebe zvao u Zürich već Slavka Grubišića. I nije tebe Robert prvi napao nego ti njegova pokojna oca. Lijepo ti je objasnio da to što ti braneći Grubišića, optužuješ Đuru Zagajskog, ne drži vodu. To što je tebi otac bio ustaša i što si ti bio branitelj, kakve veze ima s ovom pričom? Jel to dokaz da si ti Hrvat, a da Robert nije? Zašto ti Slavko Grubišić nije ostavio neki od svojih stanova u Zagrebu da se ne moraš potucati po Olchingu, u državi koja se srami nacističke prošlosti i zatvara jugoalsvenske komunističke ubojice? Zar ne bi bio miran u Zagrebu ili Posušju?

 • Jerko Begic

  Mene zanima zasto se i Slavko Grubisic jos nije oglasio ali mozda ne zna za ovo pa cu ga sad obavjestiti nek vidi pa ako je nevin neka iznese svoj stav o ovome.Za mene osobno po onoj staroj,,svak je nevin dok mu se ne dokaze krivnja,, a Slavku nije DOKAZANA KRIVNJA PA JE ZA MENE NEVIN:
  Vjerujem da se ovo sad pojavilo jer je Slavko u svojoj zadnjoj knjizi ,,PECNUO,,nekoga pa se taj sad sveti.Posto ja vjerujem da znam o kome se radi imam i ja nesto interesantno sto je davno u Australiji u Vijesniku pisano o Dinku Dedicu a pisala je ista osoba koja se sa mnom nekad dopisivala i pisma sam sacuvao pa ce biti interesantno sta ce Dinko Dedic kazati.

  • Željko Peratović

   Samo ti njega obavijesti. Ja sam u Zürichu. Zna on di je to. A tebi nije baš pametno to što si uzeo branit Slavka napadajući pokojnog Đuru Zagajskog i posredno pokojnog Nižića. Time samo potvrđuješ sumnje u Grubišića. Dakle, ovi su bili teroristi pa nije ni šteta što su ubijeni. Što je Slavko Grubišić bio? Politički radnik, pisac. Koje božje knjige. Pa taj ne zna sastavit zadaću za jednu stranicu papira.Svaka čast onima koji su mu pisali knjige. Ja ne bih bio u stanju sastaviti bilo što iz njegove “bujice riječi”. https://youtu.be/Q36IeVT-EEw

  • Robert Zagajski

   Ako vec krivis stvari onda ocu to dodati sta si zgleda zaboravijo staviti: der Münchner Gjuro Zagajski gar 44 Kilo in Koffern und Planrohren bei sich einlagerte. Der Hinweis wäre wohl nicht nötig gewesen, denn die Überbringer waren Udba-Leute, und die HRP war nach einem Untersuchungsbericht der schweizerischen Bundesanwaltschaft längst “von Udba-Agenten unterwandert”.
   Kao sin Zagajskoga te moram ovo pitati, ako ti imas 44 kg toga navedenoga i ja to javim policiji pa sta mislis koliko godina te bi mogao posjecati u Stadelheimu – ja mislim najmajne 7 godina.
   Ali te mogu smiriti u vezi dijece, ribolov u drugih stvari tvoje fantazije – policija je istrazivala i moj otac je sedijo nula godine u zatvoru u jednoj demokratskoj zemlji sa jako dobrim pravosudem na koje sam ja licno ponosan.!! Ko je to vodijo taj komplot i radi cega – tako da mozeju politicke Emigrante ubijati, to ili neces kazati ali pise gore, mozda si mentalno smaknut ili simpatiseur tih UDBASA koje neprekidno stitis i branis.

   Zagajski Robert

 • Jerko Begic

  Kad vec koristis ove novine na Njemackom evo jos jedna adresa pa pogledaj…

  izmedju ostalog stoji:,, als ein kroatischer Religionslehrer in Mainz 13 Kilogramm dieses Sprengstoffes annahm, der Münchner Gjuro Zagajski gar 44 Kilo in Koffern und Planrohren bei sich einlagerte. ..
  Mene interesira zasto je netko trebao toliko dinamita,dali mozda za ribolov ili je mozda ?bilo planirano da negdje neki NEVINI LJUDI ILI PAK DJECA odlete u zrak.
  Ja sam ne mogu donijeti zakljucak pa bih volio razmisljanje strucnjaka.
  Ako pak novine iznose neistinu o dinamitu onda je neistina i ovo o Slavku Grubisicu i tragovima na njegovoj ruci.
  Isto tako bi me radovalo da mi malo pojasnes ovo o Majerskom jer do sada nigdje nisam naisao da o njemu nesto negativno pises.Ako grijesim oprosti jer mozda si pisao ali ja nisam procitao.

  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14018060.html

 • Jerko Begic

  Poznajem ,,dobro,, Slavka Grubisica i ne vjerujem da je on ubio Nizica.Ne vjerujem zato sto Slavko nije taj koji moze ubiti covjeka.Poznavao sam mnogo onih koji su nekog ubili (i ja sam jedan od njih) i zivio dugo godina u zatvoru medju ubojicama.Slavko sigurno ne moze ubiti covjeka jer nije za to sposoban,ovo ne govorim da bih ga branio nego govorim o njegovim sposobnostima.
  Drugi razlog sto smatram da Slavko nije ubio Nizica je da sam poznavao Slavka Bozica od Zadra koji je do tog kobnog dana stanovao kod Nizica. Radili smo skupa i puno mi je pricao o tome.On je trebao dati Slavku kljuc od stana ali ga je izgubio i to je razlog da je Slavko isao kod Nizica na radno mjesto,bar tako sam ja zakljucio iz price Bozica.Posto se znalo da Slavko dolazi iz Svedske taj dan moguce je da mu se pokusalo namjestiti a moguce je?? i da je Slavko vidio ubojice ali vjerojatno iz straha nije smio o tome kazivati.Ja sam iz Boziceve price znao i da je Slavko bio u zatvoru zbog toga ali nisam o tome do sada nikome govorio jer bi ja bio crna ovca medju ljudima koji su poznavali i Slavka i mene.

  Ja pak ne tvrdim nista samo iznosim svoje uvjerenje a mislim da bi Slavko Bozic trebao puno vise toga znati ..ako je jos ziv jer ga dugo nisam vidio,preko deset godina.

  Na kraju ja bih volio da se dozna istina bez obzira ko je ubojica trebao bi odgovarati.

  • Robert Zagajski

   Trebao je i Prates reci da je kljuc izgubijo ….. hehehe

 • Željko Peratović

  Nach dem Mord im Kindli verhaftete die Zürcher Polizei einen Mann in Nizics Wohnung in Dietikon. An dessen Händen konnten die Kriminaltechniker Schmauchspuren nachweisen. Er gab auch zu, in der fraglichen Nacht Nizic im Hotel Kindli aufgesucht zu haben, bestritt aber jede Beteiligung an der Tat – obwohl laut einem damaligen Polizeisprecher die Indizien gegen den Mann schwerwiegend waren.

  https://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/Geheimdienstmord-in-Zuerich-soll-aufgeklaert-werden/story/30999945