Cilj SOA-ine OA “Rullmann” je blokirati njemačke istrage

Njemačke su vlasti upoznate sa SOA-inom operativnom akcijom “Rullmann” i za sada su poduzele sve da zaštite one osobe kojima se bavi hrvatska tajna služba, a koje se nalaze na teritoriji Njemačke. Iz krugova pogođenih saborskih zastupnika može se čuti da će Miro Bulj i Zlatko Hasanbegović tražiti od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija da se osnuje parlamentarno povjerenstvo koje će ispitati zakonitost rada SOA-e u ovom slučaju. 

 

Od prošlog ljeta SOA drži aktivnom Operativnu akciju “Rullmann” koja za cilj ima blokirati njemačke istrage o udbaškim ubojstvima. Mete SOA-ine akcije između ostalih su: Petar Penava, bivši član HDP-a i suradnik njemačkog tužiteljstva nastanjen u Stuttgartu; Luka Odak, bivši član HDP-a iz Nürnberga, ratni pomoćnik zapovjednika za IPD 142. šibenske brigade, nastanjen u Zadru, Ivan Lozo, bivši tajnik Ujedinjenih Hrvata Europe, sudski tumač nastanjen u Kölnu; Josip Majerski, bivši agent SID-a i njemačkog BfV,  nastanjen u Zagrebu, Branko Bradvica, bivši član HDP-a iz Španjolske, trenutno stanar umirovljeničkog doma u Zagrebu, Miljenko Eljuga, bivši predsjednik HDP-a za Skandinaviju, nastanjen u Stockholmu; Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Nezavisni za Hrvatsku, nastanjen u Zagrebu; Velimir Bujanec, urednik i voditelj “Bujice”, nastanjen u Zagrebu; Denis Šešelj, pravaški političar iz Podgradine kod Opuzena; Miro Bulj, zastupnik MOST-a iz Sinja, Mario Barišić i Stipe Jukić, umirovljeni djelatnici MORH-a i autori knjige o ubojstvu Mire Barešića; Robert Zagajski, sin ubijenog emigranta Đure Zagajskog, nastanjen u Augsburgu; Milan Dorič, bivši višestruki egent, nastanjen u Fürthu, Roman Ljeljak, slovenski istraživač zločina jugoslavenske tajne policije, nastanjen u Radencima; Ante Barišić, bivši djelatnik UDBA-e, nastanjen u Zagrebu, Stipe Rojnica, bivši načelnik SIS-a, nastanjen u Splitu, Zdenko Bando, bivši djelatnik MORH-a u Gospiću, nastanjen u Zagrebu, Marko Erceg, bivši djelatnik BND-a i suradnik SZUP-a, nastanjen u Mračinu kod Duge Rese; Vlado Orešković, bivši načelnik SZUP-a u Gospiću, nastanjen u Gospiću… Naravno, i moja malenkost, pored još nekih osoba koje u ovom trenutku ne mogu imenovati, ali sam ih obavijestio.

Operacija SOA “Rullmann” podsjeća na onu koju su protiv mene 2007-e pokrenuli tadašnji šef SOA-e Tomislav Karamarko, njegov pomoćnik Josip Buljević, a koju je operativno vodio Tomislav Milčić. Ona se formalno bavila mojim navodnim “objavljivanjem klasificiranih podataka i ugrožavanjem sigurnosti djelatnika SOA-e”, a zapravo joj je cilj bio opstruirati suđenje udbinom suradniku Krunoslavu Pratesu.

Operacija “Rullmann” je mnogo sveobuhvatnija, sa mnogo težim političkim konotacijama jer je Hrvatska danas članica EU i njene obavještajne službe dužne su surađivati u sudskim postupcima sa zemljama EU, u ovom slučaju opet s Njemačkom. S operativnom akcijom “Rullman” upoznati su premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koji su je zapravo i odobrili.

Luka Odak, ratni pomoćnik zapovjednika 142. šibenske brigade, na udaru je SOA-e jer navodno raspolaže s 80-ak dokumenata UDBA-e o svojoj djelatnosti u HDP-u, a koje zajedno sa 400 dokumenta UDBA-e o HDP-u, koji su navodno u posjedu Petra Penave, misli ustupiti Mariu Barišiću i Stipi Jukiću za njihovu novu knjigu o Bruni Bušiću.

Operacijom “Rullmann” osobno rukovodi Miro Musić, šef uprave za operacije u SOA-i, bivši kadar mostarske UDBA-e, poznat iz slučajeva uhićenja i saslušanja hercegovačkih udbaša Ivana Lasića Gorankića i Rade Vukojevića (1992-e i 1993-e). Operacija je dobila ime po njemačkom novinaru Hans-Peter Rullmannu, koji je posvetio život za stvaranje Hrvatske, da bi ga novoizabrana vlast odmah nakon slijetanja na Pleso u proljeće 1990-e u liku Ante Belje, vratila nazad za Njemačku.

Saborski zastupnici Miro Bulj i Zlatko Hasanbegović su se našli obuhvaćeni ovom operacijom zbog protivljenja novom HDZ-ovom zakonskom prijedlogu o arhivskoj građi, kojim se želi potpuno onemogućiti javnost da ima uvid u arhivsku građu UDBA-e u HDA. Pored toga SOA-i želi ove saborske zastupnike, ali i druge osobe koje su s njima u kontaktu, omesti u namjeri da dosjei udbinih suradnika, koji uopće nisu dostavljeni HDA-u, nego se još uvijek nalaze u SOA-i, i dalje ostanu nedostupni kako za HDA-a, a tako i za njemačko pravosuđe koje namjerava dovršiti istrage o ubojstvima Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića, a za što su mu neophodni upravo ti dosjei koje SOA skriva.

Urednik “Bujice” Velimir Bujanec pohvalio se na svom FB profilu 09. 11. 2017 u 19 sati fotografijom s večere prije nogometne utakmice: KOD “PERE U…..” NA ŠALATI ČEKAMO POBJEDU HRVATSKE REPREZENTACIJE!
Okupio nas je naš prijatelj iz Privlake, a sada New Yorka – Toni Kolanović…
PHOTO: Pukovnik i heroj Domovinskog rata Tiho Orešković, Toni Kolanović (naš domaćin i jedan od najjačih Hrvata u New Yorku), urednik Bujice Velimir Bujanec, vlč. Valter Kotlar (naš Arbanas iz Privlake), Marin Sopta (ugledni povratnik iz Kanade), Franjo Ivić (legendarni nogometaš Zagreba i emigrant koji je u Americi za Hrvatsku robijao 15 godina), moj frend Bože Vukušić (vodeći hrvatski udbolomac) i Nediljko Kolanović (Tonijev ponosni nećak)…

Voditelj Bujice, Velimir Bujanec, na udaru je SOA-e, zbog svojih čestih posjeta Njemačkoj pod krinkom desničarenja, a hrvatska tajna služba pretpostavlja da se on tamo sastaje s njemačkim agentima i prenosi ima informacije vezano za spomenute istrage.

Slovenskog istraživača sumnjiče, najviše temeljem informacija nekadašnjeg suradnika njemačkog tužiteljstva Bože Vukušića, da pod krinkom promocija svojih knjiga i filmova o komunističkim zločinima u hrvatskoj dijaspori, prikuplja informacije za njemačke istražitelje.

Milan Dorič je na poklon od UDBA-e dobio sliku posebnu napravljenu po njegovoj zamisli, kao dar za višedesetljetnu vjernost Službi, kad je formalno umirovljen početkom devedesetih. Tu uramljenu sliku sebe za volanom merzedesa kako po Europi slika neprijatelje Jugoslavije i danas drži u svom stanu u Fürthu i okiti ju za razne blagdane.

 

U SOA-i se upalio crveni alarm kada su primjenom mjera tajnog uhođenja i snimanja došli do podataka da su njemački istražni organi došli do informacija da je njemačkim istražnim organima potvrđeno iz više gore navedenih izvora pod obradom u OA “Rullmann” da je Milan Dorič bio veza između Nikole Štedula i tzv domovinskog HDP-a. Prema tim potvrđenim informacijama kod Milana Doriča u Fürth su još 1988/89 dolazili Nikola Krišto i Antonio Lekić, čelnici Domovinskog HDP-a nakon uhićenja Juraja Pilka. Oni su, navodno od Doriča primali Štedulove naredbe i materijale za djelovanje u Jugoslaviji. Jedno vrijeme su preuzimali samo letke, a kasnije i eksploziv, koji nije upotrijebljen sve do rata 1991.

Nikolu Krištu je novinar “Nacionala” Srećko Jurdana upoznao u Njemačkoj koncem osamdesetih. Jurdanina supruga je u Stuttgartu radila u jugoslavenskoj dopunskoj školi i izdržavala Srećka koji se družio sa HDP-ovcem Milanom Buškainom Knezom. Kontaktirao je i Tomu Sedlu u Frankfurtu. Preko Buškaina i Doriča Jurdana je upoznao i Krištu s kojim je ostao na vezi i po povratku u Hrvatsku. Godine 1996-e Srećko Jurdana je u Nacionalu objavio jedan tekst protiv Josipa Perkovića za koji ga je izbrifirao Krišto i najavio nastavak. Nastavka nije bilo, jer kako je kasnije objasnio, Perković ga je pozvao na ručak i Jurdana je “shvatio da je riječ o finom gospodinu”. Zato je Srećko po formiranju Štedulovih Nacionalnih demokrata 1997-e u čijem je vodstvu bio Nikola Krišto, o potonjem napisao panegirik, upozorivši cjelokupnu javnost da je riječ o nevjerojatno moćnom špijunu.

 

Njemački istražitelji raspolažu informacijama i da je na preporuku Štedula, Milan Dorič pružao utočište Tihomiru Oreškoviću koji je koncem osamdesetih dolazio iz SAD-a u Njemačku, sastajao se s Krištom i Lekićem i tajno boravio u Jugoslaviji. Milan Dorič je svojim automobilom vozio Oreškovića i 1990 u Jugoslaviju, gdje ga je u Sloveniji preuzeo član HDP-a iz St. Blasiena, Baden-Würtenberg, psihijatar Miro Tomljanović, i odvezao u Zagreb, a on produžio u Senj. Nikola Štedul se također u zemlju vratio uz pomoć Milana Doriča. Agent UDBA-e Hansi, Flora i Pogan, Milan Dorič je organizirao i prihvat u Njemačkoj Mire Barešića koji je se 1991 u ljeto iz Paragvaja preko Španjolske, gdje ga je preuzeo Antonio Lekić, našao u Njemačkoj. Doričeve veze u UDBA-i bile su presudne da Barešić sigurno stigne u Hrvatsku.

Preostalo oružje i eksploziv “Semtex” koji je Dorič držao kod sebe za potrebe HDP-a u Njemačkoj, preko Oreškovića, Krište i Lekića prebacio je 1991-e u Hrvatsku. Semtex je kasnije upotrebljavan za terorističke akcije HDP-a u Gospiću i Zagrebu.

Doričev lovački snajper za kojeg se tvrdi da ga je Tihomir Orešković odnio u Gospić. Iz tog oružja su prema informacijama gospićkog SZUP-a ubijani nepodobni Hrvati 1991, a nalazio se kod Milana Čanića Biće.

Uoči Nove 1994. Hans-Peter Rullmann je preko posrednika dobio pismo čestitku Milana Doriča u kojoj ga ovaj izvještava o tome gdje su i kako su pjedini HDP-ovci.

Milan Dorič šalje poruku Rullmannu preko posrednika da je Nikola Štedul otvorio na tuđe ime lokal u Zagrebu; da Bože Vukušić opet radi u MUP-u; da je Slavica Barešić zaposlena kod Gojka Šuška u MORH-u; da je kum Tomislava Mičića, Stjepan Pepo Arlović bez položaja; da je Branko Dilberović iz Freiburga, a od 1992. potpredsjednik HOP-a, u vojnoj policiji, da Tomo Sedlo ratuje protiv Šuška i Vukojevića… Hans-Peter Rullmann je u to vrijeme u “Globusu” izašao s intervjuom u kojem je Mladena Naletilića Tutu prozvao agentom UDBA-e, pa se Dorič slaže s njim i Sedlom.

 

Njemačke su vlasti upoznate sa SOA-inom operativnom akcijom “Rullmann” i za sada su poduzele sve da zaštite one osobe kojima se bavi hrvatska tajna služba, a koje se nalaze na teritoriji Njemačke. Iz krugova pogođenih saborskih zastupnika može se čuti da će Miro Bulj i Zlatko Hasanbegović tražiti od Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija da se osnuje parlamentarno povjerenstvo koje će ispitati zakonitost rada SOA-e u ovom slučaju.

 

Andrej PlenkovićAnte BeljoAntonio LekićBranko BradvicaBranko DilberovićBruno BušićĐuro ZagajskiFranjo IvićHans-Peter RullmannIvana LasićJosip BuljevićJosip MajerskiKolinda Grabar kitarovićKrunoslav PratesLuka OdakMarin SoptaMario BarišićMarko ErcegMilan BuškainMilan Čanić BićoMilan DoričMiljenko EljugaMiro BuljMiro MusićMladen Naletilić TutaNikola KrištoPetar PenavaRade VukojevićRobert ZagajskiSlavica BarešićSrećko JurdanaStipe JukićStipe RojnicaStjepan ĐurekovićTihomir OreškovićTomislav KaramarkoTomislav MilčićTomo SedloToni KolanovićValter KotlarVelimir BujanecVlado OreškovićZdenko BandoZlatko Hasanbegović
Comments (4)
Add Comment