Slučaj Gospić: Uloga policije u ubojstvu Milana Levara

Iako Ivica Rožić Roka u ovom iskazu niječe svoju povezanost s ubojstvom Milana Levara indikativno je da s tim ubojstvom u vezu dovodi Tihomira Oreškovića. Nalaz detektora laži kojem je bio podrvgnut Orešković a vezano na okolnosti ubojstva Milana Levara pokazao je da se kod Oreškovića pokazala uznemirenost na spomen Ivice Rožića Roke. A još je indikativnije da je vezano za Levarovo ubojstvo rekao i da “policija u ovakvim slučajevima pravi grešku jer nikada pozornost ne posvećuje pripadnicima svoje specijalne jedinice”. 


1. Sredinom mjeseca listopada 1991. god. po zapovijedi tadašnjeg
načelnika Kriznog štaba Gospić Tihomira Oreškovića sa svojom grupom koju je naprijed naveo izvršio je privođenje oko 20-ak osoba srpske nacionalnosti iz Gospića među kojima sjeća se da je bila jedna osoba po imenu Boško, koja je radila u robnoj kući u Gospiću. Odvedene osobe odvodili su iz stanova pod izgovorom do će uskoro granatiranje grada ili da su im oni potrebni za razmjenu za zarobljene hrvatske branitelje i civile, a privođenje su izvodili maskirani u potkapama, svi osim njega. On bi obično pokucao na vrata i osobama, koje je uglavnom poznavao odprije, saopćavao zbog čega su mu potrebni, a nakon toga preuzimali bi ih drugi pripadnici postrojbe i smještali u kamione, nakon čega su odvezeni u pravcu Pazarišta.

    Po dolasku na lice mjesta dovezene osobe izveli su iz kamiona i postrojili na jednu livadu, a nakon toga grupi su prišli Tihomir Orešković, Mirko Norac, Ivan Dasović, Mirko Kasumović, Marković Ivica (tajnik Lovačkog saveza Hrvatske), Čanić Milan zvan Bićo i osoba po prezimenu Glušac, prije rata bio oficir bivše JNA, koliko mu je poznato sada živi u Vrhovinama, a brat mu živi u kući preko puta Ivičinih roditelja. lvica nije siguran ali misli da je tu bilo još nekoliko osoba koje nije prepoznao obzirom da je već bio mrak nakon što su prišli postrojenim osobama naprijed navedeni su uporabom kratkog vatrenog oružja iz neposredne blizine izvršili ubojstvo svih dovedenih osoba. Ovaj događaj osiguravali su pripadnici postrojbe kojoj je pripadao i Ivica, a on sam je u to vrijeme držao baterijsku svjetiljku u pravcu ubijenih osoba. Pored njegove grupe ovom činu bili su i nazočni pripadnici Vojne policije, ali se nemože sjetiti niti jednog imena.

     Tijekom pucanja po privedenim osoboma prema mišljenju Ivice Čanić Milan zv. Bićo je nesmotreno opalio i tom prilikom ranio Zdunića zvanog Harga u predio noge. Nakon što su pobili sve osobe Ivica je dobio zapovijed od Oreškovića i Norca da sa lica mjesta pokupi sve ispucane čahure i nakon što je to obavio iste je predao Norcu.

    Nakon izvršenja ovog čina cjelokupna grupa udaljila se sa lica mjesta a njihovo pokapanje izvršeno je nakon nekoliko dana nedaleko od mjesto događaja. Nekoliko dana nakon što su izvršili pokop ubijenih dobili su obaviiest da su neke osobe koje su išle u skupljanje gljiva naišle na mjesto pokopa i primijetile da se iz jedne od raka vidi ruka. Odmah po toj dojavi njegova grupa je upućena na lice mjesta, ali on nije tada bio u njoj jer je zbog nekog događaja proveo dva dana u zatvoru. Prema pričanju pripadnika njegove grupe leševe su morali otkopati i premjestiti ih na lokacije po Velebitu za koje smatra da nitko od pripadnika tadašnje postrojbe ne bi mogao sada pronaći…

Službena zabilješka Odjela kriminalističke policije PU Ličko-senjske, sastavljena 12. rujna 2000 u vezi obavjesnog razgovora s Ivicom Rožićem, na okolnosti o događajima u gradu Gospiću i okolici tijekom 1991. god., odvođenja i nestanka civila, stradavanja civila od postavIjenih mina iznenađenja te na okolnosti stradavanja Levar Milana iz Gospića.

Do sada široj javnosti nepoznata, a odnedavna dostupna na internetu, gore citirana policijska zabilješka otkriva šokantne pojedinosti o procesuiranju, ali i zataškavanju ratnih zločina na području Like. Napose, taj dokument daje dodatno svjetlo za rasvjetljavanje ubojstva Milana Levara.

Dubravko Novak šef kabineta ministra policije i glavni urednik “Halo 92”, Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, Oliver Grbić, ravnatelj policije i Tomislav Karamarko ministar na misi za policijske službenike.

       Prije svega, zabilješka otkriva da je razgovor djelatnika gospićke policije kojoj je tada na čelu bio Dubravko Novak, aktualni šef kabineta ministra policije Tomislava Karamarka, bio “okidač” za uhićenje Tihomira Oreškovića i ostalih iz tzv gospićke skupine, izuzev Mirka Norca koji je uhićen nekoliko mjeseci kasnije. Ivica Rožić Roka alias Bijelog Vuka uhićen je u ponedjeljak 11. rujna 2000-e (ostali su uhićeni u utorak oko podne kad je njegovo saslušanje u policiji bilo već pri kraju) i kao što se vidi iz citiranog dijela zabilješke ispričao je policajcima ono što je kasnije na sudu dokazano kao krivnja Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću.
Međutim, njegov je iskaz uzet bez prisustva odvjetnika, stara praksa hrvatske policije kada se želi nešto zataškati (primjer Merčepove skupine vezano za ubojstvo obitelji Zec), pa ova zabilješka nije korištena kao dokaz na sudu, a masovna uboojstva u Pazarištu i na Lipovoj Glavici dokazivana su preko pokajničkih svjedočenja Mirka Kasumovića, Siniše Glušca, Ivana Dasovića i Stjepana Grandića.
Ono što je policiji ispričao Ivica Rožić Roka u Gospiću nije bila nikakva tajna. Šizofreno su se te priče od samih aktera događaja prepričavale po gospićkim kafićima, nekad kao samohvala, a ponekad kao izraz straha od mogućih posljedica. Uostalom, sve je to u medije do svoje smrti iznosio i pokojni Milan Levar, koji je pojedinosti saznavao od međusobno posvađanih aktera.

Zanimljivo je da je Ivica Rožić Roka bio sudionikom većine mračnih događaja, pa i danas postoje jake indicije da je zajedno sa Ivanom Jurkovićem zvanim Šareni (nedavno javno podržao Milana Bandića za predsjednika RH) bio neposrednim izvršiteljem ubojstva Milana Levara, da je više puta policiji, pa čak i na sudu priznavao zločine uz napomenu da je sve radio po zapovjedi iz Zagreba i da nikada za iste nije kažnjen. Navodno, trenutno služi zatvorsku kaznu zbog obiteljskog nasilja.

Izjava Ivice Rožića Roke policiji sadrži i neke manje poznate pojedinosti o zločinima koji do sada nisu procesuirani kao i optužbe na račun pojedinih svjedoka optužbe. Primjerice Rožić je ustvrdio da je za odvođenje bivšeg gospićkog milicajca Ivaniševića odgovoran Luka Matanić, aktualni vijećnik HDZ-a u Viškovu. Ili, da je haaški svjedok Zdenko Bando, odveo iz zatvora nekog Srbina iz zatvora i likvidirao ga a što može potvrditi Čorak koji je radio u zatvoru na održavanju. Beli Vuk je naveo i da je član braniteljske udruge kojoj je bio na čelu Miro Laco, vjenčani kum Mirka Norca i jeda od glavnih špijunskih logističara predizbornog stožera Milana Bandića

Iako Ivica Rožić Roka u ovom iskazu niječe svoju povezanost s ubojstvom Milana Levara indikativno je da s tim ubojstvom u vezu dovodi Tihomira Oreškovića. Nalaz detektora laži kojem je bio podrvgnut Orešković a vezano na okolnosti ubojstva Milana Levara pokazao je da se kod Oreškovića pokazala uznemirenost na spomen Ivice Rožića Roke. A još je indikativnije da je vezano za Levarovo ubojstvo rekao i da “policija u ovakvim slučajevima pravi grešku jer nikada pozornost ne posvećuje pripadnicima svoje specijalne jedinice”.

Miroslav Cindrić, drugi s desna. Do njega, u sredini, Josip Jurković Šareni. U civilnom odijelu, Josip Klemm.

Ova je rečenica ključna za razumijevanje evo već desetgodišnjeg tapkanja u mjestu policije i DORH-a, a vezano za ubojstvo Milana Levara. Prema meni, ali i policiji i DORH-u, dostupnim informacijama u ubojstvu Milana Levara, osim spomenutih neposrednih izvršitelja, kao karike u lancu sudjelovali su i aktivni djelatnici specijalne policije. Jedan od njih, Franjo Drljo, nedavno je uhićen pod sumnjom za masakr civila u selu Grubori kod Knina, a nakon “Oluje”, prema tim informacijama prenio je naredbu o ubojstvu Milana Levara iz Zagreba (od organizatora/naručitelja) do šefa specijalne policije u Gospiću, bivšeg proganika iz Slunja). Šef specijalne policije u Gospiću, naredbu o ubojstvu prenio je i neposrednim izvršiteljima i organizirao potrebne mjere na terenu da sam čin uspije. Ivica Rožić Roka je u to jako dobro upućen. Zato je policajcima i izrekao zloćestu primjedbu. Neposredni nadređeni krim policajcima koji su razgovarali s Rožićem Rokom, ali i šefu specijalne policije u Gospiću bio je Dubravko Novak, danas šef kabineta ministra policije Tomislava Karamarka.

Njega tadašnji ministar policije Šime Lučin nije smijenio s načelničke pozicije u Gospiću zbog propusta ili zataškavanja u istrazi ubojstva Milana Levara. Naprosto, Novak je bio toliko drzak da se javno prepirao s predsjednikom Mesićem, pa su ga morali maknuti jer je previše javno stršao. Uostalom, kao što je svojedobno pisala Slavica Lukić, Novak je još pred izbore 3.siječnja kao aktivni policajac u Bjelovaru sudjelovao u izbornoj kampanji bjelovarsko-bilogorskog županijskog HDZ-a na funkciji njegova potpredsjednika, pa je bio red da na njegovo mjesto dođe netko iz pobjedničke koalicije te je njegovu dužnost preuzeo HSS-ov kandidat Goran Grguričin.

Sada kad je mjesto ministra policije preuzeo nestranački i nekorumpirani Tomislav Karamarko, a Novak dogurao do njegova šefa kabineta i nakon što je ministar o pritvaranju Franje Drlje rekao da je “pravda spora, ali dostižna” stvorili su se preduvjeti da policija, napokon razriješi i ubojstvo Milana Levara. Ili se možda čeka signal premijerke Kosor koja bi trebala reći da je rješavanje Levarova ubojstva važno za nacionalne interese / nacionalnu sigurnost kao što je prema Karamarku rekla za pitanje korupcije, pa je policija krenula u akciju prema Sanaderu?

Čovjek koji je policiji bez prisustva odvjetnika priznao da je ubio Milana Levara, kasnije je uz odvjetnika pričao da ga nije on ubio, ali da treba obratiti pažnju na specijalnu policiju. Govorio je istinu. Specijalci ATJ Lučko uvijek su mu bili logistika kad bi postavljao bombe iznenađenja, prvo Srbima povratnica, pa onda i Levaru. Ali istraga se tim nikada nije bavila, a Karamarko je Markačeve specijalce iz ATJ Lučko imenovao za šefove policijskih uprava u Hrvatskoj / arhiv 45 lines

Za nadati se da će jedan od prvih poteza Ive Josipovića kad bude predsjedao Vijećem za nacionalnu sigurnost biti uputa SOA-i za koju kaže da sad djeluje profesionalno i policiji, da razriješe ubojstvo Milana Levara. Očekuje to od novog predsjednika nas nekolicina njegovih glasača, ali i neki međunarodni čimbenici.

Susret Ive Josipovića, prilikom prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu 2009-e, s udovicom Milana Levara, Vesnom, koji sam ja dogovorio na nagovor Drage Pilsela. Vesna Levar do tada nikad nije čula za Ivu Josipovića.
Drago PilselDubravko NovakFranjo DrljeGoran GrguričinGospićIvan DasovićIvan Jurković ŠareniIvica Rožić RokaIvo JosipovićJadranka KosorJosip KlemmMIlan BandićMilan Čanić BićoMilan LevarMirko KasumovićMirko NoracMiroslav CindrićŠime LučinSiniša GlušacStjepan GrandićStjepan MesićTihomir OreškovićTomislav KaramarkoVesna Levar
Comments (6)
Add Comment