Miroslav Škoro: Predsjednik sa desetarskim čvarcima

Škoro je “Ne dirajte mi ravnicu” skladao u zajednici američkih Srba u okolici Pittsburgha. U restoranu njegova punca Emila Luzaicha još se osjeti “duh srpskog obilja”/Aleksandar Stanković ga o tome nije ništa pitao

Najava da će se Miroslav Škoro kandidirati za predsjednika RH za desnicu razočaranu Kolinom Grabar Kitarović mana je s neba. Tomislav Sunić, jedan od čelnika “Suverenista” ponudio se odmah da mu bude savjetnik. Cvatu grupe podrške Škorinoj kandidaturi na Facebooku. Velimir Bujanec, dobrim dijelom zaslužan i za Kolindin uspjeh, sada preko svoje emisje Bujica vodi kampanju za osječkog pjevača. Škoro je pohvaljen i od Stjepana Mesića, što su desničari protumačili kao trik sličan onom kada je Bujanec nazvao četnika Vojislava Šešelja da nahvali Ivu Josipovića i tako pomogne Kolindi Grabar Kitarović. Tako je, po njima, u ovom slučaju, Mesić “nahvalio Škoru da pomogne Zoranu Milanoviću.

Kao i obično, umjesto kruha, s neba će doletjeti cigla.

Miroslav Škoro se neformalno kao predsjednički kandidat prezentirao u zadnjem broju “Nacionala”, lista oduvijek bliskog Stjepanu Mesiću. Naravno da proustaški glasači taj detalj nisu primijetili. Ne smeta ih ni što je Miroslav Škoro, prema vlastitoj fotografiji objavljenoj u “Nacionalu”, u JNA imao desetarski čin.

Škoro na meti provokatora

Ne uzimaju u obzir da se desetarski čin nije tek tako davao nekom vojniku, čiji je otac, recimo bio gastarbajter, ili mu je porijeklo vuklo na veze s NDH. Kažu da je Škoro bio dobar vojnik (ma što to značilo), pa je zaslužio taj čin. Sve koji ukazuju na taj problem, nazivaju provokatorima, stranim plaćenicima, udbašima…

Miroslav Škoro je prema dostupnm podacima u JNA bio generacija 1981/82. Godinu dana nakon smrti Josipa Broza Tita zaslužio je desetarski čin.

Neki objašnjavaju da je Škoro dao ovu sliku “Nacionalu” kako bi se približio glasačima centra, Srbima… To može biti točno, ali sad dolazimo do najslabije točke njegove kandidature. On je ipak kandidat proustaške desnice, a njegov punac je bio Srbin. Da, dobro ste pročitali.

Naposljetku, nije li i kantautor Miroslav Škoro, tijekom svojih ekumenskih napora krajem 80-ih u Sjedinjenim Državama, svoju suprugu Kim Ann (djevojački Luzaich, Lužajić) pronašao u zajednici američkih Srba? Život u mješovitom braku nije ga omeo u tome da iza sebe ostavi neke od najpoznatijih domoljubnih balada. U dijaspori bi se trebalo radovati svakome zemljaku, naročito onima koji su spremni graditi mostove. Prebrojavanje krvnih zrnaca glup je i uzaludan posao.

O kakvoj se to ekumenskoj misiji Miroslava Škore u SAD-u, a pred početak rata u Jugoslaviji radilo, još ne znamo. Iz razgovora za 24sata sa Škorom iz 2010-e doznajemo da je on 1988-e u Pittsburghu svirao s tamburašima kada mu je Joe Perozich doveo “Kimicu za ruku” i rekao da se ona hoće upoznati s njim.  Joe, naravno, vuče porijeklo iz Hrvatske, ali nije ni katolik ni pravoslavac. Joe je propovjednik Obnoviteljske crkve. On i supruga Rena zajedno su još 1987-e krenuli u apostolske vode.

Najveće vrijednosti su vjera, ljubav i domovina

Nije poznato jesu li i supružnici Škoro pripadnici neke od američkih kršćanskih zajedinica, ali Miroslava vole na Hrvatskom katoličkom radiju na kojem je nedavno ispričao da je njegova pjesma “Ne dirajte mi ravnicu” nastala u gradiću iz kojeg mu je supruga, te naglasio:

U pjesmi ‘Svetinja’ pjevam kako su, barem meni, a trebali bi biti i većini ljudi, najveće vrijednosti vjera, ljubav i domovina.  Bez toga nas nema. Ja živim tako što se na neki način  igram emocijama.  Prepuštam im se i pišući pjesme doslovno kradem od života.  To je ono što ja znam raditi, to je ono gdje sam vjerojatno najbolji i gdje bih trebao i ostati.

Do sada je lijevo orijentirani dio javnosti mislio da je Škoro prije rata i 1991-e pjevao na nekim ustaškim dernecima po SAD-u, Kanadi i Australiji, i da će mu najveći problem u kampanji biti činjenica da zbog toga nije aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu. Osmrtnica njegovom puncu, pokojnom Emilu Luzaichu otkriva da je on sahranjen 2009-e po običajima Srpske pravoslavne crkve , a pogrebnu ceromiju su obavili u crkvi Svetog Nikole u Monroevilleu. Škorina šogorica, Kristine Kochis, je nastavila voditi očev restoran radničke prehrane Emil’s Lounge u Rankinu, a Bill Toland je za Pittsburgh Post-Gazette zabilježio da taj srpski duh obilja nije nestao.

Danas je obitelj Miroslava Škore u prilici rodbini u SAD slati financijsku pomoć. Kako smo vidjeli u priloženom videu, Emilov restoran u Rankinu, nije neki osobiti izvor prihoda ni za hrvatske ugostiteljske prilike, a nekmoli u usporedbi s onim što je Miroslav Škoro stekao nakon što je u njemu skladao “Ne dirajte mi ravnicu”.

I ne samo da Škoru život u “miješanom braku nije omeo u tome da iza sebe ostavi neke od najpoznatijih domoljubnih balada”, nego ga je doveo do zaključka da su najveće vrijednosti u životu: vjera, ljubav i domovina. Mislim, u to barem vjeruju oni koji žele da on povede narod na Bleiburg. Ali što je njega stvarno nagnalo da sve što je stekao u životu (od novca do vlastite obitelji) uvjeravajući nas u tu priču, sad stavi na kocku kandidirajući se za predsjednika RH, i dalje će ostati nepoznanica.

[box type=”custom” color=”#000000″ bg=”#9eb0bf” border=”#841e34″]Update 15. rujna 2019.

Aleksandar Stanković sparing partner Miroslavu Škori u wrestlingu

Već dulji niz godina kruži priča da je Aleksandar Stanković imao aktivnu ulogu u specijalnim propagandnim operacijama MORH-a 1995-e. O tome se pisalo i na društvenim mrežama, ali  Stanković  nikada nije osjetio potrebnu razjasniti, potvrditi, demantirati ili bilo se na bilo koji način osvrnuti na tu priču. Stoga se nekako čini da s razlogom nije imao potrebu ni ove nedjelje Miroslavu Škoru podrobnije ispitati o njegovom boravku u SAD-u od 1989-1992, a o čemu je nadavno iscrpno govorio bivši predstojnik UNS-a Krunislav Olujić na N1. Stanković je Škoru od svih groznih optužbi Krunislava Olujića, pitao samo za boravak u Osijeku 1990-e na predizbornom skupu Koalicije narodnog sporazuma.

Podsjetimo se sad što je sve Stanković propustio pitati Škoru, a kasnije ćemo ispitati i dokumentirati Stankovićevu ratnu epizodu.

[/box]

Aleksandar StankovićEmil LuzaichJoe PerozichJosip Broz TitoKim Ann ŠkoroKolinda Grabar kitarovićKristine KochisKrunislav OlujićMiroslav ŠkoroStjepan MesićTomislav SunićVelimir BujanecVojislav Šešelj
Comments (7)
Add Comment
 • Jelica

  Treba biti dobar čovjek da bi bio dobar vjernik,liječnik, učitelj, predsjednik,a Skoro je i dobra osoba,pjevač i mogao bi biti i dobar predsjednik.Vjerujem da će svakako biti bolji od dosadašnjih,Jelica Sarajlija

 • Marijan 2011

  Škorica, Suncokret se zovem !

 • Jerko Begic

  ,,Četnici su išli od kuće do kuće i ispitivali ljude tko je katolik, a tko pravoslavni. Ako bi naišli na katolika, odmah bi ga zaklali nožem.

  Talijani su cijelu akciju pokrenuli pod lažnom namjerom protukominističke djelatnosti, a glavni cilj i Talijana i četnika u Dalmaciji bio je etničko čišćenje Hrvata, jer je teritorij Dalmacije bio mjesto na koje su prisezali i Srbi i Talijani.

  Većina osoba je zaklana, a neke su brutalno izmasakrirane.

  Tako je Buljan Jure Vidin zaklan i iščupan mu je grkljan. Buljan Iva pok. Jure je zaklana i izvađena joj je utroba, dok je Buljan Frano pok. Mije živ bačen u vatru.Matković Mijo pok. Mate je priklan i izrezane su mu žile na nogama da iskravari, dok je Ćurković Mate zaklan i izvađene su mu oči. Ćurković Marija je bačena niz stepenice i slomila je vrat, a Ćurković Mile Markov je zaklan i izmasakriran.

  Ovakvi masakri nad Hrvatima Cetinskog kraja počinjeni su i u Domovinskom ratu, a bili su po surovosti jednaki gore opisanim zločinima.,,

  da li je ovo istina i ako je kako ti kao nekakvi ,,jebeni,, istrazivacki novinar o ovome ne pises… a ne ti pises samo o onome gdje mozes pljuvati po Hrvatima

 • Jerko Begic

  i sta je pjesnik htio kazati…. ja ne kuzim…je li sad Skoro dobar ili nije.Rojs kaze da su u igri nekakve mracne-tamne-mrkle sile stevana burdosa u igri a Rojs je prvi koji stevana poljubi nakon izborne pobede.Ti pises o nekakvoj Skorinoj rodbinskoj vezi sa Srbima u cemu ja ne vidim nista losega jer bolje je imati rodbine medju postenim Srbima nego imati rodbine medju izdajnickim Hrvatima kao sto ja na zalost imam.Nama nisu problem Srbi nego pokvareni Hrvati pogotovo oni zarazeni partizanizmom,komunizmom i mrznjom prema svemu Hrvatskom.
  Ja pak svoj glas dajem Miroslavu Skori.Ne zato sto znam da je bolji od drugih jer ga ne poznajem ali zato znam da drugarica Kolinda nije bolja ni od naj losijeg burdosa steve.Znam da moj glas ne igra nikakvu ulogu u svemu tome ali moje srce mi kaze da trebam tako napraviti pa zasto ne bih.

  • Tomislav

   Znaći moj Jerko ti glasaš za muža kćeri srpskog vojvode i još k tome dezertera. Divno ti srce kaže. Savjetujem pregled kod kardiologa..😎😉