Škaro Damir je druga žrtva Istanbulske konvencije

U prošlom sam tekstu izvijestio kako skupina oko Mesića, Manolića i Nobila, a u koju svakako spadaju spomenuti Mrla i Bando nastoji da ne dođe do izručenja Tihomira Oreškovića Njemačkoj. To bi se moglo dogoditi ako Državno odvjetništvo u Rijeci podigne optužnicu protiv Tihomira Oreškovića – recimo za ubojstvo Milana Levara, moguće nestanak Milana Skendžića…

Isto tako, slučaj Damir Škaro, upućuje da bi Tihomir Orešković mogao biti nedostupan hrvatskom, odnosno njemačkom pravosuđu, pokažu li se točnim navodi da ured Krešimira Krsnika raspolaže informacijama iz sustava SIRENE. 

Istanbulska konvencija, neoprostivi grijeh Andreja Plenkovića po mišljenju ekstremne desnice predovođene predsjedničkim kandidatom Miroslavom Škorom i njegovim trbuhozborcem Velimirom Bujancem, odnijela je svoju drugu poznatu žrtvu – Damira Škaru. Prva je bio Škarin intimus Tihomir Orešković.

Škaro je bio popularan u crkvenim krugovima, osobito kod svećenika jarunske crkve Sveta Mati Slobode – gdje se odvijaju najznačajnija nacionalno-crkvena okupljanja: mise za ratnog ministra obrane Gojka Šuška i slično.

Ekipa suverenista Velimira Bujanca na večeri kod “Pere ustaše”: Tihomir Orešković je položio ruku na rame Bujancu. Franjo Ivić je u kariranoj košulji. Marin Sopta i Bože Vukušić sjede za stolom sa zajedničkim prijateljem Damira Škore iz SAD-a – Tonijem Kolanovićem

Organizirao je Škaro u toj župi i nastup Frane Ivića, nekadašnjeg igrača NK Zagreb, koji se emigriravši u SAD pridružio udboustaškom Hrvatskom narodnom otporu,  te dospio u zatvor jer je sudjelovao u švercu eksploziva za Jugoslaviju.

Da mu je Damir Škaro organizirao svečani doček sredinom devedesetih u Hrvatsku po povratku iz američkog zatvora i domjenak na Šalati na kojem su između ostalih bili Antun Vrdoljak i Branko Cikatić,  a da je s Tihomirom Oreškovićem ohrabrivao šatoraše ispred Savske 66, svjedoči Ivić u sljedećem videu snimljenom u prostorijama spomenute župe.

Damir Škaro i Tihomir Orešković u zagrljaju Krešimira Krsnika?

Odvjetnik Krešimir Krsnik je trenutno angažiran na obrani Damira Škare od optužbe za silovanje. Indikativno je da je Škaro zaprijetio žrtvi silovanja čim je prijava stigla na policiju, a zatim zbrisao na “odmor” na Ramsko jezero u BiH.

Iz tog kraja je porijeklom i Milica Orešković, supruga Tihomirova, preko koje vitez iz Münchena i Gospića ima pravo na bh državljanstvo, čime bi si priskrbio mogućnost da ostane izvan ruku njemačkog pravosuđa, jer BiH još nije u EU.
Kako je iz slučaja Škaro jasno da iz policije još uvijek cure informacije prema sumnjivcima, nije isključeno da je netko iz policije dojavio i Tihomiru Oreškoviću da ga se potražuje preko sustava SIRENE, pa se isti sklonio u BiH, a lako je moguće da se na ramskom jezeru družio sa Škarom. Ivica Orešković, brat u Njemačkoj osumnjičenog Tihomira, njeguje izvrsne veze s Krsnikovim odvjetničkim uredom.

Damir Škaro je angažirao Krešimira Krsnika, a njega na ovoj slici čvrsto grli Ivica Orešković

A upravo ovih dana do ureda Krešimira Krsnika docurile su neke informacije o njemačkim EUN-ovima, pretpostavlja se iz policije (nacionalni ured SIRENE). To je jako nezgodna stvar za Andreja Plenkovića jer je upravo on bio žestok u kritici Zorana Milanovića vezano za prvi EUN, i marifetluke koje je Milanovićeva Vlada s istim izvodila – popularno zvane Lex Perković.

Krešimir Krsnik početke svoje odvjetničke karijere duguje Josipu Oreškoviću, službeniku zagrebačke Udbe, koji je 1978-e u sklopu OO Kupa držao na vezi Tihomira Oreškovića. Upitan na suđenju u Rijeci za ratni zločin u Gospiću iz 1991.  poznaje li Josipa Oreškovića, Tihomir je slagao da ga uopće ne pozna. A da se Josip i Tihomir jako dobro poznaju može posvjedočiti i Milan Mrla, čovjek koji je izdao Milana Levara, a prijatelj je sa spomenutom dvojicom. O vezama Josipa Oreškovića, 1991-e zapovjednika policije u Otočcu s Tihomirom Oreškovićem svojedobno je za Nacional govorio i Zdenko Bando, svjedok pokajnik na suđenju za ratni zločin u Gospiću.

“Skendžić Mišo iz Otočca tijekom rata bio je napustio Otočac te se vratio natrag u listopadu 1991. Zapovjednik policijske stanice Otočac Orešković Josip u dogovoru s Tihomirom predao je Skendžića vojnoj policiji u Gospić, koja ga je prebila, dovela u zatvor, te kad su stražari počeli uzimati podatke od Skendžića isti je na stolcu umro. Odvezen je po vojnoj policiji negdje i bačen. Kasnije se Josip kod Tihomira interesirao gdje je nestao Skendžić, na što mu je on odgovorio da je pobjegao. Očito Tihomir Orešković nije dopustio obradu pritvorenika u našoj službi i policiji iz sračunatih razloga – da kompromitira ove dvije službe kako ništa ne rade te da s razlogom dovede na čelo službi svoje ljude. Posebno treba naglasiti da je ovim činom upropaštena mogućnost operativnog postupanja prema četničko-neprijateljskoj strani”, stoji u izvješću SZUP-a.

Nacional, 06. 04. 2015.

Dio iz zapisnika sa suđenja Tihomiru Oreškoviću u kojem prijatelj Damira Škare negira da je bio suradnik UDBA-e. Ovdje se ime Josipa Oreškovića ne spominje izrijekom, ali ga se može pronaći u istom spisu kao i u materijalima OO Kupa dostupnim njemačkom pravosuđu.

U prošlom sam tekstu izvijestio kako skupina oko Mesića, Manolića i Nobila, a u koju svakako spadaju spomenuti Mrla i Bando nastoji da ne dođe do izručenja Tihomira Oreškovića Njemačkoj. To bi se moglo dogoditi ako Državno odvjetništvo u Rijeci podigne optužnicu protiv Tihomira Oreškovića, recimo za ubojstvo Milana Levara, moguće nestanak Milana Skendžića…

Isto tako, slučaj Damir Škaro, upućuje da bi Tihomir Orešković mogao biti nedostupan hrvatskom, odnosno njemačkom pravosuđu, pokažu li se točnim navodi da ured Krešimira Krsnika raspolaže informacijama iz sustava SIRENE.

Istanbulska konvencija je s razlogom trn u oku krajnjoj desnici. No, ostaje otvorenim pitanje je li ona i jedini alat kojim Andrej Plenković raspolaže u obračunu s ikonama krajnje desnice kakva je Tihomir Orešković.

 

Andrej PlenkovićAnto NobiloBože VukušićBranko CikatićDamir ŠkaroFranjo IvićIvica OreškovićJosip ManolićJosip OreškovićJosip PerkovićKrešimir KrsnikMarin SoptaMilan LevarMilan MrlaMilan SkendžićMiroslav ŠkoroStjepan MesićTihomir OreškovićToni KolanovićVelimir BujanecZdenko BandoZoran Milanović
Comments (1)
Add Comment