Zašto je Sačić pozdravio uhićenje Base za ubojstvo Dedića?

Sačić je poznavao uhićenog Basu kao što poznaje ljude iz vojnog miljea koji su osumnjičenom za ubojstvo Ibrahima Dedića bili nadređeni. Sačić se nije zahvalio Željku Dolačkom kojeg se sumnjičilo da je podmetnuo dokaz u slučaju ubojstva Željka Šobota, a za koje se pisalo da ga je naručio kasnije ubijeni bankar. Dolački i Josip Perković su u zatvoru, pa je možda došlo vrijeme da se počnu rješavati i “hladni slučajevi” – nakon Dedića i druga ubojstva koja su tretirana kao mafijaška, a moguće i ono političko – Milana Levara.

Željko Sačić je u vrijeme ubojstva bankara Ibrahima Dedića bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za kriminalističku policiju. Te 1999-e dogodilo se više mafijaških ubojstava osim Dedićevog:  Mijata Vrdoljaka, Željka Šobota, Damira Džebe i Zorana Dominija. Sačića medijska memorija pamti da je unatoč svemu dao izjavu kako u Hrvatskoj nema organiziranog kriminala. Danas, 21 godinu kasnije, odmah po uhićenju Tomislava Viktora Base, osumnjičenog za Dedićevo ubojstvo, Sačić je na svom Fb profilu na vrlo neobičan način pozdravio taj uspjeh policije.

         Doista…sa zahvalnošću i ponosom izražavam veliko priznanje i poštovanje svim svojim bivšim kolegama…profesionalnim, odgovornim, stručnim , savjesnim i požrtvovnim službenicima naše policije, krim.policije. Posebno iznimnim i ustrajnim pripadnicima ekipe za očevid PU Zagrebačke .,te .njihovim tadašnjim šefovima, g. Branku Lazareviću, Šeničnjaku, Belini,..Čađi..u MUP-u, g. Turkalju, Žarkoviću….i mnogim drugima (da se netko ne uvrijedi,čijih se prezimena, nažalost,zbog proteka vremena , više i ne sjećam), kao i forenzičnim veštacima našeg Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”…Naime,svi oni su tada,devedesetih ,svi zajedno, uigrano, sinergijski, harmonično, kordinirano, u međusobnom povjerenju, doprinijeli sa svojim tadašnjim stručnim i profesionalnim policijskim znanjem, radom ,poštivajući načela kriminalistitičke znanosti i policijske struke,kaznenog zakonodavstva, da danas, 20 godina kasnije, kriminalistički “otkrijemo” osumnjičenog za ovo ubojstvo. Dakle, oni su tada obavili svoje temeljne policijske i kriminalističke zadaće … pronašli, fiksirali te forenzički obradili i pravno “zacementirali” tada pronađene dragocjene tragove i predmete kaznenog djela, (tzv.nijeme svjedoke) tog užasnog, očito je, naručenog i plaćenog ubojstva pokojnog Ibrahima Dedića…Stoga,kolege,bivše i sadašnje – hvala vam..

No, kako vidimo, do svega toga ne bi ni došlo da se (u svim ovim godinama) kojim slučajem (namjerno ili nenamjerno ) odala “tajna mjesta događaja”(postojanje kapljice krvi počinitelja ili osobe povezane sa tim ubojstvom) .

Željko Sačić, 30. Siječnja u 21:11

I dok drugi sudionici rata, poput predsjednika HVIDR-e i saborskog zastupnika Josipa Đakića, izražavaju nevjericu da je uhićeni Tomislav Viktor Basa osumnjičen za ovo ubojstvo, Sačić je gotovo siguran da je riječ o pravoj osobi. Jako čudno obzirom da je sam Sačić bio suđen pa oslobođen za ratni zločin u Gruborima (po zapovjednoj odgovornosti), nakon čega je postao gorljivi prosvjednik protiv uhićenja branitelja. I ne samo da je Tomislav Viktor Basa bio branitelj, nego je on održao govor na pogrebu svom ratnom zapovjedniku Pavi Vukeliću Paji, pored čijeg je odra stajao i Željko Sačić (naslovna slika).

 

Željko Sačić na pogrebu Pavi Vukeliću Paji u društvu Ljube Česića Rojsa, Josipa Đakića, Đure Dečaka, Ante Gotovine, Mladena Rogića, Mile Ćuka…

ORAHOVICA – Gotovo 3000 ljudi okupilo se na orahovačkom gradskom groblju reći posljednje zbogom Pavi Vukeliću – Paji, orahovačkoj legendi, hrvatskom ratnom heroju. Uz rodbinu, došli su njegovi suborci, prijatelji i znanci iz Orahovice i cijele Hrvatske… Među njima i Pavin veliki prijatelj i suborac, general Ante Gotovina, Ljubo Česić Rojs, general-pukovnik Slavko Barić, general-pukovnik u mirovini Đuro Dečak, general Renato Romić, brigadni general Milan Knežević, general Tomo Medved, general Krešimir Ćosić, general Živko Budimir, general Miljenko Filipović, general-bojnik Marinko Krešić, general-pukovnik Mile Ćuk, umirovljeni general Željko Sačić, predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, stopostotni invalidi Darko Beštek, Borko Trifunovski te mnogi drugi visoki dužnosnici Hrvatskih oružanih snaga. Na ispraćaj Pave Vukelića došli su čelnici Hrvatskog športskog ribolovnog saveza, visoki dužnosnici političkog života Virovitičko-podravske županije i drugih županija, a brzojave sućuti poslali su Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson i Mate Bulić, koji zbog obveza nisu mogli doći.

Ispred kuće oproštaja od Paje se riječima tuge i ponosa oprostio general Renato Romić iznijevši ratni put Pave Vukelića te istaknuvši kako je Pajo istinski heroj Domovinskog rata i Hrvatske, čovjek koji nije izgubio ni jednu bitku do ove posljednje, životne.

Na grobnom mjestu, uza zvuke tamburice, posljednje riječi Paji uputio je Tomislav Basa u ime izviđačko-diverzantske satnije 81. gardijske bojne Virovitica te diverzantskog voda 132. brigade Orahovica-Našice, kojima je Pavo Vukelić bio zapovjednik. Između ostalog, rekao je ono što su osjećali svi koji su došli na posljednji ispraćaj: da velikani nikad ne umiru, pa će tako i Pave Vukelić – Pajo vječno živjeti u srcima onih koji su ga znali, voljeli i poštovali.

Glas Slavonije, V. Grgurić, 18. studenog, 2014

Osumnjičeni bivši pripadnik vojnih i policijskih postrojbi Tomislav Viktor Basa

Policija je odmah po Basinom uhićenju tvrdila da je 10 godina čekala da se Basa pojavi u Hrvatskoj kako bi mogla usporediti DNK trag (iz krvi sa mjesta ubojstva) sa DNK koje bi izuzeli od sumnjivca. Ubrzo se pokazalo da policajci na pres konferenciji nisu govorili istinu. Slobodna Dalmacija je sutradan objavila priču sa Čiova gdje osumnjičeni ima vikendicu. Susjedi su tvrdili da svake godine Tomu viđaju na Čiovu, a da zna otići i na koncerte Marka Perkovića Thompsona u Čavoglave kada se obilježava obljetnica “Oluje”.

Za Slobodnu su govorili neimenovani susjedi, ali u petak za portal 24sata i portal Večernjeg lista o Basinim redovitim boravcima u rodnoj Orahovici, pa i prijašnjim pokušajima policije da ga uhiti u Hrvatskoj govorili su njegovi zemljaci i suborci Nikica Krpan i Stjepan Pišta Kaltenbaher. Pretpostavlja se da je potonji i bio uhićen zajedno s Basom u srijedu. On je Basin kum, a osumnjičeni mu je prije odlaska u Švicarsku prodao svoj kafić. U spomenuta dva teksta Kaltenbaher iznosi do sada sasvim nepoznate detalje o vojno-policijskog karejeri uhićenika. Ispostavlja se da je Basa u trenutku ubojstva Ibrahima Dedića bio pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, kojim je zapovjedao general Mile Ćuk. Njegov ratni prijatelj i zapovjednik Pavo Vukelić Pajo bio je u 1. hrvatskom gardijskom zboru kojim je zapovjedao general Mile Ćuk.

Basin formacijski raspored poklapa se s navodima iz pisma Marina Tomulića o ubojstvu Ibrahima Dedića, a koje sam reobjavio u prošlom tekstu.

Prema informacijama kojima raspolažem, jedan od članova grupe koja je likvidirala Ibrahima DEDIĆA bio je i Marko NIKOLIĆ. Oružje je osigurao Marty Cappiau  posredstvom generala Milenka FILIPOVIĆA i to iz vojarne Rakitje. Marty je zapravo neslužbeno bio nadređen generalu.

Naime, tijekom ubojstva Ibrahima DEDIĆA, jedan od ubojica je bio ranjen od vlastitog metka koji se je odbio od zida. Ubojice su upotrebljavale vojno oružje i vojnu municiju čije su kugle od čelika, a ne od mjedi ili bakra poput municije koju upotrebljava MUP, te se ne upotrebljavaju u zatvorenom prostoru.

Po svemu sudeći, većinom oružja i municije koji su služili u ubojstvima, zločinačku organizaciju je snabdijevala vojarna Raktije.

Marin Tomulić, Pariz, FRANCUSKA, 13. 04. 2008

Do sada su mediji krivo izvještavali da je Ibrahim Dedić ubijen hicima iz izraelske kratke strojnice Uzi. Prema informacijama kojima ja raspolažem Dedić je ubijen iz strojnice Ero kakve su dužili pripadnici 1. gardijskog zdruga kojem je pripadao Tomislav Viktor Basa. Istim tipom oružja ubijen je par mjeseci ranije kriminalac Željko Šobot, kojeg se dovodilo u supraničku vezu sa Dedićem. Na kasnijem suđenju za ubojstvo Željka Šobota ispostavilo se da su strojnice Ero bile pohranjene u bazi 1. hrvatskog gardijskog zdruga u Rakitju, baš ondje gdje je Marin Tomulić napisao da su uzete i za ubojstvo Ibrahima Dedića.

Uz to, Marty Cappiau, kojeg je spomenuo Tomulić, a koji je 2001-e ubio Vjeku Sliška u Zagrebu na Cvjetnom trgu, prema dokumentaciji koju je objavio Feral Tribune, dobivao je preporuke spomenutih generala Mile Ćuka i Milenka Filipovića.

Slijedom navedenog, postaje jasnije zašto je Željko Sačić pozdravio uhićenje Tomislava Viktora Base. Ne može se oteti dojmu da je on o ubojstvu Ibrahima Dedića, pa i Željka Šobota, znao više nego su to i mediji objavljivali. I očito se tu nije radilo o međusobnim mafijaškim obračunima kako su policijski informatori usmjeravali novinare. U konkretnim slučajevima se pisalo da je Dedić naručio ubojstvo Šobota, pa su kasnije Šobotovi prijatelji likvidirali Dedića. Prije će biti da su i u jednom i u drugom slučaju “posao” odradile ekipe iz spomenutog 1. hrvatskog gardijskog zdruga, a tko im je platio, odnosno naručio ili zapovijedio, tek ostaje da se vidi. Sačić najvjerojatnije nešto zna i o tome.

Željko Dolački je policajac kojem se predbacuje namještanje dokaza u slučaju Željka Šobota, a trenutno je na izdržavanju zatvorske kazne nakon presude da je je iz policijskog sefa za koji je bio zadužen opljačkao zlato i devize. U uglu model strojnice Ero kakvom su ubijeni Šobot i Dedić.

Da su specijalne vojne i policijske postrojbe bile upletene u tzv. mafijaška ubojstva prva je detaljno pisala pokojna Jasna Babić. No, ona je preko Ive Pukanića koji je njegova prisne odnose s Hrvojem Petračem, a kojega se smatralo kumom zagrebačke mafije, u jednu ruku bila pristrana. S druge strane,  valja se prisjetiti jednog teksta iz Nacionala.

Najzanimljiviji je primjer Željka Šobota. Ubijen je na Selskoj cesti, u ožujku 1999. strojnicom “ero” na kojoj je vidljiva brojčana oznaka 173562. Slijedeći taj broj balističar Čatipović, kako je izjavio na sudu, otkrio je da je “ero” iz tvornice “Arma” bio isporučen u skladište vojarne Lučko. Ali ništa dalje nije uspio doznati. Zamoljeni da identificiraju osobu koja je potpisala zaduženje za automat 173562, predstavnici MORH-a u rujnu 1999. službenim su dopisom izvijestili zagrebačku Policijsku upravu da se taj podatak i nadalje ispituje. Od tada do danas to je jedini odgovor vojnog ministarstva. Na Nacionalov upit o imenu i prezimenu prvotnog vlasnika puške kojim je Šobot likvidiran, Dušan Viro, pomoćnik ministra obrane za informiranje, nakon četiri godine šutnje odgovorio je: “Kažu da ne mogu utvrditi tko je taj ‘ero’ zadužio jer se promijenila evidencija. Ni meni nije jasno što znači to objašnjenje, no tako su mi odgovorili u Vojnoj policiji.”

Svi koji poznaju evidencijsku proceduru HV-a tvrde da je odgovor apsurdan. Ili je vojna policija MORH-a posve nesposobna, ili netko u MORH-u namjerno prešućuje podatak koji bi izmijenio tijek suđenja protiv tzv. zločinačke organizacije.

Ubojstvo Željka Šobota Državno odvjetništvo pripisalo je Zečeviću samo na osnovi rukavice koja je, kako stoji u optužnici, kao dio njegove kilerske opreme pronađena nedaleko od žrtve. U sudskom procesu i ta je tvrdnja dovedena u pitanje. Prije svega, na rukavici nije bilo ni trunke barutnih čestica. Jedan kriminalistički tehničar posvjedočio je pred sudskim vijećem da rukavica nije nađena tijekom očevida. Naprotiv, tek naknadno dodana je dokaznom materijalu, kad ju je odnekud donio inspektor Željko Dolački, uz Radovana Ortynskog, tadašnjeg istražnog suca, glavni kreator tzv. procesa desetljeća koji je obojici trebao osigurati briljantnu karijeru.

Jasna Babić, Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Indikativno je da Željko Sačić pri spominjanju službenika policije kojima se zahvaljuje za dobro obavljen posao 1999-e ne spominje Željka Dolačkog. Nekad slavni krim policajac od prošle godine služi kaznu za provalu u vlastiti policijski sef i pljačku zlata i deviza. Je li Sačića bilo iz tog razloga sram spomenuti Dolačkog ili je bivša policijska zvijezda iz zatvora otkrila nešto svojim kolegama o ubojstvu Ibrahima Dedića što je napokon dovelo do uhićenja Tomislava Viktora Base, nezahvalno je nagađati. Ali dok do javnosti ne dopre još čvršćih informacija, u jednadžbu se može uvesti još jedna varijabla. U zatvoru je na odsluženju kazne 30 godina zatvora i Josip Perković. On je devedesetih, a i kasnije imao svoje ljude raspoređene kako u kriminalnom miljeu, tako i u onom formalno državnom – od tajnih službi, policije, vojske, DORH-a, sudstva, politike.  jednako i u onom represivnom. Njegov, čak i formalizirani agent suradnik bio je Veselin Marinov. Marinovljeva priča s potpisima Josipa Perkovića na dokumentima HIS-a, zapravo je i okosnica knjige Jasne Babić “Zagrebačka mafija”. Tko može jamčiti da možda Josip Perković nije iz zatvora progovorio o ubojstvu Ibrahima Dedića?

Jedno je sigurno. Netko je sigurno progovorio, a i druge okolnosti, nevezano za ono što je policija slagala da se Tomislav Viktor Basa tek sada, nakon deset godina pojavio u Hrvatskoj, su se posložile da bi se čak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović mogao pohvaliti pohvaliti da policija radi stručno i uporno. Znači li to da će i ostali hladni slučajevi, koje se do sad neuspješno procesuiralo kao mafijaške obračune, pa onda i slučaj političkog ubojstva svjedoka gospićkih ratnih zločina Milana Levara, uskoro doći na red?

Željko Sačić je te 1999-e temeljem zahtjeva Tužilaštva ICTY Vladi RH imao dužnost osigurati zaštitu Milanu Levaru. Iste godine Sačić je dao nalog policijskom inspektoru Stipi Novakoviću da ispita Ivicu Rožića Roku o ubojstvima Srba povratnika u Liku postavljanjem bombi iznenađenja. Na isti način je godinu dana kasnije ubijen i Milan Levar, a Rožić Roka se spominje kao jedan od izvršitelja. U organizaciji samog ubojstva sudjelovale su tada aktivni pripadnici Specijalne policije kojima je Sačić zapovijedao u ratu. Za očekivati je još čudnijih Sačićevih reakcija od ove na uhićenje Tomislava Viktora Base.

 

Branko LazarevićDamir DžebaDavor BožinovićIbrahim DedićJadranko BelinaLjubo Ćesić RojsMarin TomulićMarko BulićMarko Perković ThompsonMijat VrdoljakMile ĆukMilenko FilipovićMiroslav ŠkoroTomislav Viktor BasaTomo MedvedZdravko ŠeničnjakŽeljko SačićZoran Domini
Comments (2)
Add Comment