Roditelji u šoku zbog kleroustaške lektire: Ni Milanovićeva Vlada nije odgovorila na prijavljeni zloćudni šund “Mali ratni dnevnik”

Centar za građansku hrabrost naglašava da  svi roditelji, koji smatraju da je obavezna nastavna obrada ove ksenofobne, nacionalno i vjerski netolerantne, nasilno poticajne i napose na razini šunda pisane knjige, kršila, krši ili će kršiti prava njihove djece,  iskoriste šprancu koju smo mi predložili te zasipaju pritužbama Pravobraniteljicu za djecu.  Njena je zakonska dužnost djelovati prema institucijama ako se pruže dokazi da se krše prava djece, a nedvojbeno se krše. Isto tako pozivamo roditelje i sve druge zainteresirane da nam se jave kako bismo organizirali daljnje pravne i javne korake kako bismo ovom dvadesetogodišnjem državnom teroru nad našom djecom, stali već jednom na kraj. 

 

Nakon što sam kao roditelj  09. svibnja o.g. Pravobraniteljici za djecu doc. dr. sc.  Ivani Milas Klarić uputio pritužbu na knjigu iz obavezne školske lektire “Mali ratni dnevnik” Stjepana Tomaša,  tražeći njeno izbacivanje iz nastavnog procesa, Centru za građansku hrabrost počeli su se obraćati roditelji tražeći pomoć na koji način da i oni to isto naprave.  Roditelji, ovdje su vam upute:

[box type=”info”]”Zbog mnogobrojnih upita zabrinutih roditelja, koji bi također rado reagirali na knjigu “Mali ratni dnevnik” Stjepana Tomaša, ali ne znaju kako i kome, Centar za građansku hrabrost nudi šprancu pritužbe u wordu, koju treba dopuniti osobnim podacima i vlastitim impresijama i mišljenjima, te poslati na adresu Pravobraniteljice za djecu (info@dijete.hr)”, stoji u poruci Centra za građansku hrabrost.

U tom dokumentu navedena su povrijeđena prava prema člancima UN-Konvencije o pravima djeteta, popis (nekih) spornih dijelova knjige i skenirani dijelovi iz knjige, prema mišljenju naših aktivista, a koji se mogu slobodno preuzeti.

“Pozivamo sve zainteresirane osobe da nam se slobodno jave, ako imaju pitanja i/li nas žele izvijestiti o svojim iskustvima i stavovima o knjizi. Pratit ćemo djelovanje pravobraniteljice i ostalih nadležnih institucija i uskoro pokrenuti snažniju javnu kampanju”.

klikni ink na šprancu [/box]

Ubrzo su se Centru počeli javljati i roditelji koji su i ranije pokušavali nešto poduzeti da se ta knjiga štetna za prava djece makne iz odgojno obrazovnog procesa, ali bezuspješno. Na ovome mjestu izdvojio bih jedan takav slučaj koji se dogodio za Vlade Zorana Milanovića, odnosno njegova ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Vedrana Mornara.

[box type=”note”]Šalje: T. B.  <tb@gmail.com>
Datum: 17. listopada 2015. u 21:36
Predmet: Lektira za 6. razred osnovne škole
Prima: info@ombudsman.hr, info@dijete.hr
Poštovana gospođo Vidović,
Poštovana gospođo Milas Klarić,

kao roditelj dvanaestogodišnje djevojčice, u vremenu kada smo u našoj zemlji ponovno svjedoci povremenih neprimjerenih istupa mladih, ali i onih starijih, ovim Vas putem molim da obratite pažnju na knjigu Stjepana Tomaša “Moj tata spava s anđelima” (“Mali ratni dnevnik”) koja je obvezna lektira koju čitaju djeca u šestom razredu osnovne škole.

Isto molim iz slijedećih razloga:

1. Po mome skromnom mišljenju, knjiga je pokušaj kopije Dnevnika Ane Frank.

2. Knjiga nosi teški emotivni naboj i težak emotivni teret za djecu te dobi (pričajući s nekoliko roditelja djece koji su istu knjigu čitali koju godinu ranije, rekli su mi da se sjećaju naslova knjige iz razloga što je dijete bilo potreseno i zgroženo, no priznali su da nisu knjigu i sami pročitali).

3. Djeca u školi još ni nisu saznala osnovne povijesne činjenice o četnicima, ustašama i Domovinskom ratu, o tome što je zlo u svemu tome i što ne bismo smjeli dopustiti da se ikada više dogodi, a u knjizi im se “serviraju” slijedeći citati:

– “Čistokrvna garda”

Mamu je nazvala teta iz Mederovca. Ispričala joj je, plačući, da u sve momge – Hrvate iz ulice uzeli u gardu osim njezinih sinova. Teta je udata za Srbina, djeca su im iz “miješanog” braka.
– Mogli su uzeti bar jednoga – komentirao je tata – majka im je Hrvatica.”

– “Dečki pjevaju o Drini koja je duboka, o Bruni Bušiću  koji viče Poglavniku da su Hercegovci spremni… Slušaju i proustaške pjesme, osobito preko vikenda kada u internatu nisu austrijski učenici. Uzalud ih učiteljice rastjeruju s hodnika.
A uz “Čavoglave” te “Juru i Bobu” ne može se plesati, samo ratovati.”

– “Svi su dečki na početku sastavka napisali:
CROATIA I ZA DOM SPREMNI!
Na dnu sastavka još većim slovima:
UVIJEK ZA DOM SPREMNI!”

– “Četnici su u Bogdanovcima batinali jednog gluhonijemog čovjeka sve do smrti jer “nije hteo da peva”. – Ovo je samo jedna slika nasilja, moramo li djecu izlagati tome, što očekujemo od njih kad odrastu?

– “Grad je oblijepljen plakatima na kojima je masnim slovima otisnuto da će Hrvatka biti sloboda tek onda kada bude pripadala Hrvatima do Drine.” – Djeca ne znaju što to znači u hrvatskoj povijesti.

– “Kad sam na radiju pronašla stanicu koja je emitirala ČAVOGLAVE, mama se nije pobunila (u Pinkafeldu je nismo smjeli slušati), štoviše slušaja ju je sa zanimanjem. Svaj e trepeila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo, ili Jure viče:
Mi smo spremni, Poglavniče!”

– “Osamnaestogodišnja Anja i njezin mladić zatekli su se na izlazu iz zgrade u kojoj je Anja stanovala. Pojurili su, čuvši fijuk granate, nazad no tada je mladić pao teško ranjen a njegova djevojka Anja bila je sporija od smrti.
Tog dana u Osijeku je poginulo pet a ranjeno je dvadeset ljudi.
Smrt je još jedanput otvorila svoja gladna usta.” – Djeca koja to čitaju imaju 12 ili 11,5 godina.

– Termin “izjednačavanje žrtve i agresora” koristi se prilikom opisa jedne manje obiteljske svađice između majke i kćeri.

– Nedavno smo svjedočili borbi protiv seksualnog i građanskog odgoja u školama, a istovremeno lektira u 6. razredu govori o samozadovoljavanju?!:
“Mama, znaš što, Zlatica mi je priznala da, kad se dolje dira, jako joj je ugodno i pitala me je l’ i ja to radim….. ”
…..”Nisam joj se usudila reći da ponekad osjetim kao da mi dolje kuca malo srce.”

Djecu bismo morali učiti ljudskosti, toleranciji, pomaganju čovjeku, ljubavi…., a ne nasilju, agresivnosti, diskriminaciji po vjeri i narodnosti… Na koji ih put navodi ovakvo štivo u tim nježnim godinama, kada je mnoštvo njih već ušlo i u pubertet, bez da poznaju bitne činjenice koje su dovele do toga?

Neupitno je da su određene pjesme i molitva (knjiga sadrži i dosta vjerskih motiva, a istovremeno ne kaže ništa o tome da su trpjeli i ljudi i djeca koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjera) davale snagu ratom pogođenom stanovništvu i hrvatskim vojnicima, no živimo u doba mira, voljeli bismo svi da mir potraje što duže, da nitko više ne osjeti takvu patnju i stradanje. Ne bi li bilo primjerenije ovakvo štivo dati na čitanje djeci u kasnijoj dobi, tek nakon što se upoznaju s poviješću i nakon što ih se pripremi na samo štivo?
Unaprijed zahvaljujem na pažnji koju ćete pridati ovom problemu te ovim putem molim za anonimnost. Ukoliko su Vam potrebni dodatni podaci ili eventualno kopije stranice, molim Vas da mi javite kako bih Vam ih odmah proslijedila.
S poštovanjem,

T. B.[/box]

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović se odmah ogradila da to nije u njenoj nadležnosti.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prebacila je odgovornost na Pravobraniteljicu za djecu doc. dr. sc. Ivanu Milas Klarić.

 

Kako je roditelj istodobno poslao pritužbu i Pravobraniteljici za djecu, od nje je dobio odgovor bez posebnog obraćanja, ali nakon kojeg do dana današnjeg, na ovu mu se temu, nitko od nadležnih nije javio.

[box type=”tip”]Šalje: Info <info@dijete.hr>
Datum: 23. listopada 2015. u 15:12
Predmet:
Prima: tm@gmail.com
DP-1146/15

Zagreb, 22. listopada 2015.

T.M

e-mail: tm@gmail.com

Predmet: Knjiga Stjepana Tomaša „Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik)“

– obavijest, daje se

Poštovana,

Primili smo Vašu pritužbu na obveznu lektiru za 6. razred osnovne škole, knjigu Stjepana Tomaša „Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik)“, u kojoj problematizirate citirane dijelove iz knjige i ukazujete na neprimjerenost sadržaja za djecu te dobi.

Obavještavamo Vas da Pravobraniteljica za djecu nema ovlast prosuđivati opravdanost uvrštavanja određenih književnih djela u školsku lektiru. O primjerenosti ili neprimjerenosti u sklopu obrade nastavne jedinice iz hrvatskoga jezika teško je prosuđivati izvan konteksta i izdvojeno iz cjeline, odnosno odvojeno od planirane odgojno-obrazovne zadaće. No ulomci koje ste poslali mogu kod djece izazvati najrazličitije reakcije, doživljaje i emocionalna stanja što od odgojno-obrazovnog radnika zahtijeva da se mnogo više angažira i poveže ih s načelima i odgojno-obrazovnim ciljevima nacionalnog i predmetnog kurikuluma i nastavnog plana i programa te da pomogne učenicima da razumiju takav sadržaj i njegove poruke.

S obzirom na navedeno, zatražili smo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje da ispitaju Vašu pritužbu i obavijeste nas o usklađenosti navedenih sadržaja s nacionalnim i predmetnim kurikulumom i nastavnim planom i programom te o poduzetom vezano uz sporni sadržaj.

S poštovanjem,

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić[/box]

Da, ponovim. Prijaviteljica do dana današnjeg nije dobila odgovor od Pravobraniteljice,  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Centar iznova naglašava da svi roditelji, koji smatraju da je obavezna nastavna obrada ove ksenofobne, nacionalno i vjerski netolerantne, nasilno poticajne i napose na razini šunda pisane knjige, kršila, krši ili će kršiti prava njihove djece,  iskoriste šprancu koju smo mi predložili te zasipaju pritužbama Pravobraniteljicu za djecu.  Njena je zakonska dužnost djelovati prema institucijama ako se pruže dokazi da se krše prava djece, a nedvojbeno se krše. Isto tako pozivamo roditelje i sve druge zainteresirane da nam se jave kako bismo organizirali daljnje pravne i javne korake kako bismo ovom dvadesetogodišnjem državnom teroru nad našom djecom, stali već jednom na kraj.

Predsjednica naše udruge, Nada Peratović, na upite uglednih međunarodnih udruga što to u Hrvatskoj dogodilo vezano uz ovaj slučaj, odgovorila je pismom, te napomenula da će međunarodnu javnost izvještavati i o svim nailazećim novostima.

AZOOCentar za građansku hrabrostIvana Milas KlarićlektiraLora VidovićMali ratni dnevnikMZOSNada PeratovićStjepan TomašVedran MornarZoran Milanović
Comments (1)
Add Comment