Reorganizacija mreže sudova: Med i mlijeko hrvatskog pravosuđa

U Ministarstvu pravosuđa radi se od jutra do mraka. Uvode reorganizaciju mreže sudova. Opet. Uvode informatizaciju sudova, između ostalog i nešto što se naziva e-Spis. Opet. Samo još to i poteći će med i mlijeko hrvatskog pravosuđa. Opet.

Orsat Miljenić, ministar pravosuđa u Vladi Republike Hrvatske ne silazi s novinskih stranica. Tek je odahnuo kada je konačno u pregovorima oko ulaska u EU, kao posljednje od svih poglavlja i sa značajnim vremenskim odmakom, zatvoreno poglavlje pravosuđa, kad je na njegov radni stol sletio problemčić nazvan Lex Perković, pa neke čudne rasprave s Europskom komisijom i povjerenicom Viviane Reading, pa je iz vrha VRH-a naređeno povlačenje Lex Perković na rezervne položaje, pa najave promjene Ustava radi retroaktivnog ukidanja zastare za nešto oko čega se pozicija i opozicija u Hrvatskom saboru, neočekivano i nadasve nepredvidivo, nisu uspjele dogovoriti, pa onda poznati postupci oko europskih uhidbenih naloga za tihe umirovljenike sa sjevera i zapada šireg gradskog područja Zagreba, istjerivanje King Konga po bespućima Hrvatske, malo atentata pištoljem na vodu, dva Lufthansina klasična umirovljenička izleta na relaciji Zagreb-München s kartom s otvorenim datumom povratnog putovanja, pa malo natezanja s novinarima oko kaznenog djela sramoćenja, pa malo hrvanja s liječničkim lobijem koji najavljeni egzodus liječnika u zemlje Dembelije pokušava iskoristiti za sve oblike ucjena kojih se uspiju sjetiti pa i za ukidanja kaznenog djela nesavjesnog liječenja…

I taman kada je to sve i više nego uspješno riješio, u poznatoj i tradicionalnoj maniri hrvatske pravosudne administracije, vrag mu nije dao mira i krenuo je, naizgled ničim izazvan, godinu prije kraja mandata ove Vlade, u najnoviju reorganizaciju mreže sudova.

Cinici su u ovaj najnoviji birokratsko-pravosudni potez odmah proglasili niskim udarce na hrvatske suce i posebno njihovu svemoćnu komorsku-sindikalno Udrugu hrvatskih sudaca i s neskrivenom znatiželjom, pa i zluradošću čekale odgovor sudačkog gremija. Na njihovo razočaranje i znatiželju ostatka javnosti, bilo kakvo protivljenje sudaca najavljenoj reorganizaciji mreže sudova, barem javno, izostalo je. Nevjerojatno, ali u zemlji u kojoj se svi razbacuju stotinama tisuća neriješenih sudskih predmeta i u kojoj se sucima prigovara da su zaštićeni kao medvjedi, prijedlog za navodno drastično preuređenje sudske mreže naišao je na nezainteresiran doček.

Ministar Orsat Miljenić u punoparnom pogonu

Promjena ploča i obrnuti “autsorsing”

Neočekivano, najuzbudljiviji dio predstave predočen javnosti odigrao se u Hrvatskom saboru kada je ministar predstavljajući prijedlog novog Zakona o područjima i sjedištima sudova http://www.sabor.hr/prijedlog-zakona-o-podrucjima-i-sjedistima-sudova- obrazložio da pravosuđe nije lošije od ostatka društva ali, kako je rekao, nažalost, niti bolje. Uslijedio je niz statističkih podataka koji su trebali predočiti zatečeno stanje ali i opravdati najavljenu reorganizaciju koja se svodi na onu narodnu nije šija nego vrat. Na papiru se ukida nešto sudova i mijenjaju se ploče na ulazu u sudsku zgradu na kojima više neće pisati ovaj ili onaj sud nego stalna služba ovog ili onog suda. Ukratko, već viđeno.

Ipak, ima i novosti. Izračunato je da će ovom mađioničarskom operacijom nastati višak administrativnog osoblja koje se planira prekvalificirati u sudske poštare koji će nositi sudska pisma na vrata građana. Jer pravosuđe previše troši na poštanske troškove. Dakle, dok jedno ministarstvo zaključuje da spremačice, kuharice i domare iz školstva, zdravstva i sličnih ustanova valja “autsorsati” kako bi se smanjili troškovi koje ova gladna usta gutaju svakog mjeseca, ovdje je na djelu obrnuti poštarski “autsorsing”, očekuje se kupnja dobrih cipela i poštarskih torbi, pa i nešto automobila, mopeda i skutera za munjevitu dostavu po Lijepoj našoj. Ako se nastavi slijediti razvojnu logiku Hrvatske pošte, dostava pizze, ćevapa s lukom i ajvarom i raznih delicija kineske kuhinje te prodaja izvorne hrvatske bižuterije, sljedeći je razvojni korak kojim će hrvatsko pravosuđe ponosno zagaziti u dvadeset i prvo stoljeće.

Kako će sve ostalo što nas čeka u praksi izgledati nije baš iz zakonskog prijedloga jasno, pa se ministar potrudio objasniti što je pisac htio reći dajući intervju Jutarnjem listu od 26. srpnja 2014. godine.

Saznali smo da se radi na više frontova (sic!) na kojima se događaju bitke “na stvaranje zakonodavnog okvira i informatizaciju”. O zakonodavnom okviru nismo saznali ništa i koga to baš zanima neka posjeti gore navedeni link na site Hrvatskog sabora.

Kontrola na daljinski upravljač

Zato koncept informatizacije hrvatskih sudova koji nam je opisan upravo oduševljava. Uvodi se u sve sudove u Hrvatskoj e-Spis , za koji se kaže da je “sustav koji sudbenoj vlasti omogućuje više stvari”. E, sad, evo citirajmo što čini tih “više stvari”:

 

Među ostalim i to da se nasumce dodjeljuju predmeti i da predsjednik suda sjedne i točno vidi što mu koji sudac taj dan radi. Također, omogućuje strankama da nađu svoj broj spisa i da vide gdje je spis, koliko “sjedi” kod nekog suca. Sve će to moći kontrolirati od doma.

 

Izvrsno. Očigledno, iza maštovitog naziva projekta e-Spis stoji i maštovita funkcionalnost softvera. Nasumično dodjeljivanje sudskih predmeta, koje smo usput imali propisano i do sada, fascinantno zvuči na papiru. Osigurava nepristranost sudaca. Naravno, pod uvjetom da su svi suci jednaki u znanju, iskustvu i radišnosti.

Građanima Hrvatske svakako će još puno značiti da predsjednik suda neće više morati prošetati prosječnih deset metara po sudskom hodniku kako bi upitao što taj dan koji od sudaca radi već će to moći učiniti on-line i sjedeći. Kao što će građanima još i više značiti da to mogu vidjeti, također on-line i oni sami. Kako bi nakon takvog uvida mogli lupati glavom o zid vlastitog stana (ako ga još imaju), a ne oštećivati zidove sudskog hodnika nakon posjeta sudskim kancelarijama.

Ukratko, nakon ove genijalne organizacijsko-poštarsko-informatičke reforme pravosuđa, za građane će poteći pravosudno med i mlijeko u najčistijem obliku i saznat ćemo crno na bijelom ekranu zašto se sve naše tužbe, žalbe, zahtjevi, prijedlozi i molbe rješavaju tako brzo, jeftino i zakonito.

Ministar će biti ponosan efikasnom pomoćnicom Renatom Dukom

Jedno kratko i sasvim usputno pitanje ministru

Usput, htio bih iskoristiti vrijeme između dva čitanja prijedloga zakona za jedno kratko i sasvim usputno pitanje našem ministru. Naime, od silnih poslova na reorganizaciji pravosuđa, ministru je, čini se, promaklo kako i u kojim rokovima svoj posao obavljaju službenici njegovog Ministarstva pravosuđa. Za neupućene, Uprava za građansko pravo Ministarstva pravosuđa kojoj je na čelu ministrova pomoćnica Renata Duka, drugostupanjsko je tijelo u raznim upravnim postupcima i trebalo bi o žalbama o kojima ovise tražbine građana i trgovačkih društava koje se često mjere višemilijunskim iznosima rješavati u roku ne dužem od 60 dana. Kako im to dobro i nadasve efikasno ide, ministar će sigurno biti presretan i s ponosom objaviti prosječni rok rješavanja žalbenih predmeta u toj Upravi, kao i informatičku podršku koja im u tome pomaže.

Sa zadovoljstvom ćemo te podatke objaviti čim ih dobijemo.

e-SpisHrvatski saborinformatizacijaKing KongLex PerkovićOrsat Miljenićreforma pravosuđaRenata DukasudoviViviane Reading
Comments (0)
Add Comment