Protutužba protiv pukovnika Tomislava Mičića za uvredu

Protutužba protiv Tomislava Mičičića jer me je kao tužitelj uvrijedio da sam strani špijun i da me vidio da se družim sa stranim špijunima, novinarom Deutsche Welle, rekacija je kojom pokazujem da se oni za koje se sumnja da su bili udbini agenti, brane klasičnom projekcijom. 

Za koji dan, točnije 27. ožujka trebao sam svjedočiti kao okrivljeni na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu povodom tužbe umirovljenog pukovnika SIS-a Tomislava Mičića, često spominjanog u kontekstu ubostva emigranata Joze Miloša i Nikole Miličevića Bebana, te svjedoka u korist šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na suđenju u Münchenu. Sudska uprava odgodila je sve rasprave (osim onih gdje optuženi dolaze iz pritvora) do kraja mjeseca sukladno i otvorila mogućnost komuniciranja sa sudom mailom. Obzirom da me je Mičić na prethodnom ročištu uvrijedio da sam strani špijun i da me vidio u društvu stranog špijuna, novinara DW-a Franka Hofmanna, iskoristio sam mogućnost koju mi pružaju Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku da zbog uvede tužitelja na račun tuženika,  moja protužba putem maila, ima zakonsko uporište i bude uredno zaprimljena.

[box type=”custom” color=”#000000″ bg=”#82a2bf” border=”#aa2743″]

Kazneni zakon

Uvreda

Članak 147. (NN 56/15)

(1) Tko uvrijedi drugoga,
kaznit će se novčanom kaznom do devedeset dnevnih iznosa.

(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba,

kaznit će se novčanom kaznom do sto osamdeset dnevnih iznosa.
(3) Ako uvrijeđeni uzvrati uvredu, sud može oba počinitelja osloboditi kazne.

Zakon o kaznenom postupku

Članak 61. (NN 70/17)

(1) Za kaznena djela za koja se progoni po privatnoj tužbi, tužba se mora podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena zička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja.

(2) Ako je podignuta privatna tužba zbog kaznenog djela uvrede, okrivljenik može do završetka rasprave i poslije proteka roka iz stavka 1. ovog članka, podignuti tužbu protiv tužitelja koji ga je uvrijedio istom prilikom (protutužba). U takvu slučaju sud donosi jednu presudu.[/box]

Kratki osvrt na Novosti i 7Dnevno

No, prije nego prenesem što sadrži protutužba, osvrnuo bih se na tekstove o potpredsjednici HDZ-a i prvoj drćavnoj tajnici MVP-a, Zdravki Bušić u tjednicima Novosti i 7Dnevno. Kako vam je poznato, spomenuto se nerijetko dovodilo u vezu sa Mičićem, a i on sam je na zadnjem ročištu protiv mene isticao da sam i nju uvrijedio.

Snimka ekrana s 45lines objavljena u Novostima

Novosti su me u primpremi svoga teksta intenzivno kontaktirale, počam o informacijama vezanim za Zdravkine slike u paramilitarnoj odori s pištoljem u ruci iz 1977-e u kampu Hrvatskog narodnog otpora u Clevelandu, ali i o njenim vezama s Mičićem i drugim spornim stvarima koje idu u prilog sumnjama o njenoj mogućoj suradnji s jugoslavenskom tajnom policijom. Osim fotografije iz Clevelanda i rečenice da sam ju ja pribavio, ništa od ovog drugog, naličja medalje njene emigrantske prošlosti nije spomenuto. Zdravka Bušić je prikazana kao zagrižena proustaška emigrantkinja što joj je obzirom da je tekst objavio tjednik čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće, donijelo stanovite simpatije kod desnog biračkog tijela u HDZ-u, i na koncu je postala potpredsjednica HDZ-a unatoče anketama koje su ju ostavljale ispod crte prolaznosti. S druge strane, i nije za očekivati da tjednik, uz čije se ime usko veže lik Milorada Pupovca, koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, na bilo koji način Zdravku Bušić dovede u vezu s jugoslavenskim tajnim službama.

Pozitivno je pak iznenadio ozloglašeni 7Dnevno. Proučili su isti dosije Zdravke Logarušić Bušić u HDA, ali stavili naglasak na njene susrete s Tomislavom Mičićem, za kojeg su istaknuli da je kao bivši emigrant svjedočio u korist šefova Udbe na suđenju u Münchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Istaknuli su da je drugi brat Zdravke Logarušić Bušić, Ante, koji je živio u Hrvatskoj bio član Saveza komunista. Veliki dio udbinog odsjea o Zdravki Bušić sastavljen je temeljem informativnih razgovora sa njenom sestrom Marijom, koja se sa Zdravkom i njenom “opasnom” emigrantskom ekipom: Mičićem, Butkovićem, Bilandžićem, ubijenim Antom Kostićem, Vinkom Logarušićem ,sastajala po Evropi i Americi i vraćala u Hrvatsku. I Tomislav Mičić u svojoj knjizi “U potrazi za Hrvatskom” na više mjesta citira te Marijine izvještaje Udbi. Posebno one koji se tiču zajedničkih susreta njega i Zdravke Bušić u Njemačkoj. Međutim, za razliku od 7Dnevno, Mičić u svojoj knjizi izostavlja informaciju Udbe o razgovoru Zdravke Logarušić Bušić i njega o ubojstvu Joze Miloša:

 

Kada je pak riječ o arhivskim zapisima, u njima o susretu Zdravke Bušić i Mičića stoji kako su tijekom tog frankfurtskog druženja razgovarali o Franji Mikuliću, a spominjali su i izvjesnog emigranta Miloša iz Gruda u BiH. Miloš je bio u Legiji stranaca, a po riječima Zdravke Bušić i Mičića, Udba mu je platila da ubije Bruna Bušića.

Govorili su da je Miloš zatim ubijen u rodnome mjestu i sahranjen u SR Njemačkoj.

Iva Međugorac, 6. ožujka 2020. 7Dnevno

Jako je važno i da 7Dnevno u svom tekstu dovodi Zdravku Logarušić Bušić u vezu s Tihomirom Oreškovićem, bivšim emigrantom kojeg kao i Mičića, istražuje njemačka policija za udbaška ubojstva.

Interes Službe za Zdravku intenzivirao se početkom raspada Jugoslavije, kada je praćen Tihomir Orešković. Tako je Orešković rekao da se 20. ožujka 1990. sprema više čarter letova za Zagreb, ali da se na letovima nalazi više ljudi koji nikako ne bi smjeli doći u Zagreb jer je riječ o potpunom ološu koji bi demokraciju iskoristili za provođenje ekstremističkih ciljeva. Orešković je komentirao i promjene u društvu, a posebno registriranje političkih stranaka u SR Hrvatskoj, izrazivši čuđenje brzinom kojom se to odvija. Boravak Franje Tuđmana, Ivana Zvonimira Čička i Slavka Goldsteina ocijenio je korisnim, ali po njegovu mišljenju, Čičak i Goldstein nisu odigrali očekivanu ulogu. Služba je došla do saznanja da će u jednom od tih čartera biti i Zdravka Bušić, koja u zemlju namjerava doputovati s Vinkom Grubišićem te da će odsjesti kod svog brata Ante koji je do tada bio lojalni član Partije. No, Zdravka nije odsjela kod brata, nego u hotelu International u sobi broj 139, a s bratom se tajno sastajala, te je s dvojicom fratara uspjela turistički otputovati u Međugorje. Sve sastanke Udba je pratila i bilježila kamerom. S njom je pokušan i informativni razgovor, no pripadnici službe zbog stalnog njezina mijenjanja programa nisu mogli stupiti u kontakt.

Iva Međugorac, 6. ožujka 2020. 7Dnevno

Na sve te činjenice, Zdravka Bušić se u razgovoru s Tihomirom Dujmovićem u predizbornoj kampanji za čelništvo HDZ-a osvrnula lakonski da je ona naravno još davno vidjela svoj dosje iz Udbe, ali da su to gluposti jer da tamo eto piše kako su ju pratili kad je doletjela iz SAD u Zagreb, a kasnije joj nisu mogli ući u trag. A istina je da je ona ustala u 4 sata ujutro i otišla u Međugorje, a naravno, udbašu je to bilo prerano za ustajanje, pa se u tom krije tajna zašto je Udbi nestala iz vizira.

Ne samo da Zdravka Logarušić Bušić u ovom razgovoru nije demantirala ništa što je objavljeno u Novostima i u 7Dnevno, nego ona ni jednom riječju nije spomenula svog bivšeg supruga Vinka Logarušića, koji je financirao njeno školovanje u SAD-u, a nakon što je pušten na uvjetni dopust iz američkog zatvora, umro u bijedi u Zagrebu dok je ona bila tajnica predsjednika Franje Tuđmana. 

Vjenčanje Zdravke Bušić i Vinka Logarušića uz fra Leona Galića 1971.
Foto: Novosti

Priložena je moja protutužbe protiv pukovnika Tomislava Mičića, koji je s Tihomirom Oreškovićem, čini tandem najneugodnih svjedoka mračne prošlosti potpredsjednice HDZ-a.

 

 

 

7DnevnoAndrej PlenkovićAnte BušićFranjo TuđmanFrank HofmannIva MeđugoracIvan Zvonimir ČičakJosip PerkovićJozo MilošLeon GalićMilorad PupovacNikola Miličević BebanNovostiSlavko GoldsteinStipe BilandžićTihomir DujmovićTihomir OreškovićTomislav MičićVinko LogarušićZdravka BušićZdravko Mustač
Comments (1)
Add Comment