Kolege potpuno preuzele Počasni bleiburški vod

Počasni bleiburški vod je poluga kojom će se Andrej Plenković poslužiti nakon ratifikacije Istanbulske konvencije u parlamentu i neutraliziranja Milijana Brkića u HDZ-u, kako bi na Bleiburgu pokazao da je na putu dr. Franje Tuđmana i eliminirao konkurenciju s desna predvođenu Zlatkom Hasanbegovićem.

Tajnik Počasnog bleiburškog voda, Bože Vukušić, dovršio je u utorak privatizaciju i udbizaciju udruge koja se brine o održavanju sjećanja na žrtve “Križnog puta”. Isti dan kada je u Klagenfurtu održana sjednica Upravnog odbora udruge na kojoj s je za predsjednika izabran Vukušićev mentor Vice Vukojević, a članom UO postao njegov kolega Vladimir Šeks, u tjedniku “Nacional” plasirana je priča kako je pred dvije godine Zlatko Hasanbegović, član UO izjavio na jednom druženju: “Ako je Tuđman iz 1945 temelj te države, nek crkne ta država”.

Nacional i Bože Vukušić surađivali su i kad je Brunu Esih, nekadašnju blisku suradnicu Vukojevića i Vukušića trebalo natjerati da da ostavku u sestrinskoj udruzi “Hrvatski križni put”, jer se odmetnula od HDZ-a.

Naravno, na tom druženju bio je i Bože Vukušić, za kojeg autor Berislav Jelinić, da se ne bi posumnjalo u njegov izvor, piše da je o Tuđmanu misli gore od Hasanbegovića. Krivnja za snimanje razgovora trebala bi pasti na šefa HVIDRA-e Josipa Đakića, koji je na par mjesta spomenut kao sudionik razgovora, a koji se kao nije slagao s Hasanbegovićem. Uzmemo li u obzir da Bože Vukušić ima višedesetljetno iskustvo s tajnim snimanjem razgovora, a da Josip Đakić, kad pojede i popije i ne zna gdje mu je mobitel, a nekmoli da bi njime nekog tajno snimao, jasno je tko je priču pustio u “Nacional”. Na sastanku UO PBV-a se očekivalo potpuno poraziti Zlatka Hasanbegovića, ali nesretna okolnost, koja nema veze s Božom Vukušićem, omela je plan. Prije rasprave o uključivanju Vladimira Šeksa u Počasni bleiburški vod i glasanja, bivšem ministru kulture, javljeno je da mu je u Zagrebu umrla mati. Obuzela ga je tuga i jedino što je bio u stanju, ispričati se i vratiti u Zagreb. Svejedno, zli jezici bliski Boži Vukušiću, posprdno su komentirali kako je ostao do kraja i glasao za Vicu Vukojevića kao predsjednika i kolegu mu Vladimira Šeksa, kao člana UO PBV-a.

Vice Vukojević i Bože Vukušić ukotvljenjem Šeksa u Vod, namjeravaju ojačati vlastitu poziciju pri HDZ-u, jer će država i ove godine sufinancirati manifestaciju na Bleiburgu u svibnju, a Kolega i dalje ima veliki utjecaj na premijera Andreja Plenkovića.

A nakon saborske ratifikacije Istanbulske konvencije, čime Plenković namjerava poraziti desnu struju u HDZ-u, predvođenu Milijanom Brkićem, premijer će se pojaviti na Bleiburgu i demonstrirati da u njegovom slučaju nije bilo nikakvih lijevih skretanja. Naravno, osim što će ga na Bleiburg dovesti udbaši.

Zlatko Hasanbegović je rijetka konzistentna osoba na desnom političkom spektru. U saborskoj raspravi o lex Kolegi, pokazao je da inteligentno i dosljedno promišlja lustraciju. Nije ostao dužan Branimiru Glavašu, prijatelju osječkog udbaša Alije Đonlića, koji se upeo braniti Šeksa i sebe i da nisu bili suradnici UDBA-e. Hasanbegović je govorio o principu i zakonskom mehanizmu koji nesmije biti zloupotrijebljen u antilustracijske svrhe.

Petar Miloš, Srećko Pšeničnik, predsjednik HOP-a i zet Ante Pavelića, Marko Veselica, Ante Paradžik i Ivan Gabelica u svibnju 1990-e na Bleiburgu. Snimio agent UDBA-e Milan Dorič. Bože Vukušić je prozvao i Ivana Gabelicu za suradnju s UDBA-om u zatvoru na Svetom Grguru.

Prokazivanje Hasanbegovića kao političara koji izjavljuje da bi on prvi ubio Tuđmana jer je bio partizanski general, računa na dugoročnije učinke. Ono bi trebalo spriječiti okupljanje otpadnika iz HDZ-a oko Hasanbegovića i sasvim ga gurnuti na desnu marginu. Računa se da mu preostaje jedino pravaška atomizirana scena koju nitko do sada nije uspio ujediniti, pa se vjeruje da to neće poći za rukom ni njemu.

Bože Vukušić je poput komunističkih vođa zanat pekao u zatvoru. Na slici je, prema svjedočenju Zdravka Folnegovića zagrebačkoj UDBA-i iz svibnja 1988-e, sa svojim zatvorskim tjelohraniteljem, Ganijem Ahmetijem iz Prištine.

Hasanbegović bi trebao postati lider neke hrvatske verzije AfD-a, a Vice Vukojević, Vladimir Šeks i Bože Vukušić odveli bi HDZ u koaliciju s SDP-om. [review]

Alija ĐonlićAndrej PlenkovićAnte ParadžikBože VukušićBranimir GlavašBruna EsihFranjo TuđmanGani AhmetiIvan GabelicaJosip ĐakićMarko VeselicaMilan DoričMilijan BrkićSrećko PšeničnikVice VukojevićVladimir ŠeksZdravko FolnegovićZlatko Hasanbegović
Comments (5)
Add Comment