Andrej Plenković šalje u mirovinu Zdravku Bušić

U Njemačkoj politika ne utječe na rad pravosuđa. Istina, nove optužnice za udbaška ubojstva možda malo kasne. Ali gledaj, nitko u njemačkoj politici nije vjerovao da bi Vlada Zorana Milanović samo dva dana pred ulazak u EU, a nakon što je njemački parlament ratificirao odluku o primanju Hrvatske u članstvo, mogao donijeti Lex Perković. Možda je naše pravosuđe ovaj put malo opreznije pa nije žurilo dok se ne stvore političke pretpostavke za nove optužnice protiv Josipa Perkovića, Zdravka Mustača, Miše Deverića, Milana Štimca, Tomislava Mičića i Tihomira Oreškovića. Andrej Plenković je sigurno sposoban političar i on je vješto otklonio mogućnost sukoba s njemačkim i EU partnerima kakav pamtimo iz vremena Zorana Milanovića, rekao mi je u današnjem razgovoru izvor s početka teksta. 

 

Andrej Plenković će umiroviti Zdravku Bušić čim prođu izbori za EU parlament. U dogovoru s Miloradom Pupovcem nije se tražilo njeno odstupanje zbog skandala s nazivanjem šest veleposlanstava u Zagrebu da ne idu na komemoraciju u Jasenovac koju su organizirali potomci žrtava zločinačkog NDH režima. Također u dogovoru s Pupovcem, ali i kandidatom EPP-a za predsjednika EU komisije Manfredom Weberom, nije traženo njeno odstupanje zbog otkrića njenih fotografija s terorističkih vježbi u Clevelandu 1977-e i upletenosti u opstruiranje njemačkih istraga o udbaškim ubojstvima, rekao mi je još pred tjedan dana jedan visoki izvor iz bavarskog CSU-a.

Isti izvor mi je ovo ispričao dan nakon HDZ-ovog predizbornog skupa u “Ciboni”, tumačeći između ostalog zašto je Andrej Plenković, svojoj nekadašnjoj bliskoj kolegici u EU parlamentu preporučio da ne dolazi na skup gdje će biti Angela Merkel i Manfred Weber. Te subote Zdravke Bušić nije bilo ni na Bleiburgu.

Dogovor Plenković, Pupovac, Merkel, Weber

Da postoji visoki konsenzus diplomatskog zbora, CDU/CSU, SDSS-a s predsjednikom HDZ-a i premijerom Plenkovićem da mu neće praviti probleme oko kompromitirane druge žene MVEP-a, ako je on udalji u tišini, ukazivala je i činjenica da mi nitko od njih do danas, pa ni prozvana Zdravka Bušić, nije odogovorio na upit o gore navedenim spornim detaljima.

Iz koloara bliskih Andreju Plenkoviću također dolazi potvrda umirovljenja Zdravke Bušić u tišini, ali se odbacuje bilo kakav njen krimen.

Tek nakon što je njen nevjenčani suprug Tomislav Mičić objavio knjigu “U potrazi za Hrvatskom”, pa je navode u istoj oštro reagirala Julienne Bušić (Zdravkina snaha, op. ž.p.), državna tajnica je shvatila s kim živi. Ona do tada nije vjerovala u priče da je Tomislav Mičić radio za jugoslavenske tajne službe, pa niti da se u Njemačkoj provodi istraga protiv njega za ubojstvo Nikole Miličevića Bebana. Koliko god da je bila zaljubljena u Mičića, s Julienne Zdravku vežu čvršće spone. Silno razočarana napustila je je Mičića i sama se odlučila umiroviti nakon EU parlamentarnih izbora, uvjerava me Plenkovićev bliski prijatelj iz HDZ-a.

Zdravka Bušić i Ivana Petrović na tribini o Lex Perković u Matici Hrvatskoj u studenom 2013-e. Foto: HDZ.

Plenković i Bušić uz podršku EPP-a protiv Milanovićevog Lex Perkovća

Ne vjerujem da je Andrej Plenković toliko naivan. Nije on morao znati istinsku prošlost Zdravke Bušić. On i ona bili su vodeći kandidati Karamarkovog HDZ-a na prvim hrvatskim izborima za EU parlament 2013-e. Ona je kao najbliža savjetnica pokojnog Franje Tuđmana bila lice koje je tadašnju stranku najbliže povezivalo s utemeljiteljem HDZ-a.

Čim su Plenković i Bušić našli u Briselu dočekao ih je Lex Perković. Danas se doima ironičnim da je upravo Zdravka Bušić kao europarlamentarka žestoko napadala Milanovićevu Vladu zbog tog spornog zakona. U Zagrebu je nakon sukoba EU komisije s Milanovićevom Vladom organizirala okrugli stol pod naslovom “Hrvatski sukob s Europskom unijom i iskustva drugih zemalja članica”. Na njega je pozvala i tadašnjeg pravnog savjetnika europskih pučana u EU parlamentu Olivera Dreutea i danas bliskog s Manfredom Weberom.  Njih dvoje i Ivana Petrović, za koju ćemo tek mnogo kasnije doznati da je snaha Tihomira Oreškovića, ratnog zločinca, kojeg se sumnjiči da je u Njemačkoj 1983-e u organizaciji šefova UDBA-e Mustača i Perkovića, sudjelovao u ubojstvu emigranata Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića, bili su neumoljivi u kritici Milanovićeve Vlade zbog pokušaja da onemogući izručenje šefova UDBA-e.

Viviane Reding, potpredsjednica EU komisije 2013-e je zaprijetila Milanovićevoj Vladi sankcijama zbog Lex Perković. Ovdje je je na slaici s Manfredom Weberom i Oliverom Dreuteom 2017-e na nekom skupu u Rumunjskoj. Foto: EPP.

Manfred Weber, za kojeg Andrej Plenković tvrdi da mu je prijatelj otvoreno je za strane, ali i domaće medije, napadao Milanovićevu Vladu podupirući Viviane Reding u prijetnji sankcijama zbog Lex Perkovića. Prethodno se i njemačka kancelarka Angela Merkel odbila pojaviti na svečanoj proslavi ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu ispričavši se nekim navodnim domaćim obavezama. Novinar DW-a Srećko Matić je u izjavi za Dnevnik 3 HTV-a otkrio da Merkel u svom službenom kalendaru za taj dan nije imala ništa zakazano.

Sada su Angela Merkel i Manfred Weber došli u Zagreb podržati Andreja Plenkovića i HDZ na izborima za EU parlament, ali Zdravka Bušić nije im bila u prilici pružiti ruku.

Zdravka Bušić (desno) je 2015-e zajedno sa Željko Glasnovićem bila na Bleiburgu. Šest dana su hodali do Bleiburga, a hodočašće su započeli s mjesta masovne grobnice na zagrebačkoj Kustošijanskoj cesti. Željko Glasnović, inače odlično surađuje s njemačkim poduzetnikom Antom Zovkom, za kojeg tri izvora tvrde da je pomogao suradniku UDBA-e Petru Gudelju da pobjegne u Jugoslaviju nakon ubojstva Brune Bušića

Pleković opet uz Šeksa omogućio progon udbaša

Ove godine Željko Glasnović se natjecao na izborima za EU parlament na listi NZH-HSP i bio je na Bleiburgu. Zdravku Bušić u Austriji nitko nije vidio.

Izvori iz Hrvatske bliski SOA-i  upozoravali su me da pišem gluposti kad tvrdim da se u Njemačkoj nastavljaju istrage udbaških ubojstava i da će uskoro stići nove optužnice. Između ostalog, tvrdili su mi da u Njemačkoj ne postoji politička volja za daljnjim suđenjima udbašima, jer da je Andrej Plenković omiljen od strane Angele Merkel i Manfreda Webera, a da je predsjednik HDZ-a okružen ljudima koje se povezuje s UDBA-om (Vladimir Šeks, Zdravka Bušić…). Vladimir Šeks bi preživio atomski napad, kako mi je to slikovito opisao jedan upućeni izvor, a da ne bi otkrivanje počinitelja udbaških ubojstava.

Stipe Orešković, sin osumnjičenog Tihomira Oreškovića, vjenčani je kum Karla Resslera, posinka Vladimira Šeksa. On je ovih dana poželio izborni uspjeh HDZ-ovom špic kandidatu za EU parlament. Pridružila mu se i sestra Croatiana, koju je Zdravka Bušić zaposlila u Vladinom uredu za Hrvate izvan Hrvatske. Objavu na FB-u lajkao je i Ivica Orešković, Tihomirov brat i suprug novinarke Ivane Petrović. Karlo Ressler ničim javno nije zahvalio na ovim izrazima “ljubavi”.

U Njemačkoj politika ne utječe na rad pravosuđa. Istina, nove optužnice za udbaška ubojstva možda  malo kasne. Ali gledaj, nitko u njemačkoj politici nije vjerovao da bi Vlada Zorana Milanovića, samo dva dana pred ulazak u EU, a nakon što je njemački parlament ratificirao odluku o primanju Hrvatske u članstvo, mogao donijeti Lex Perković. Možda je naše pravosuđe ovaj put malo opreznije pa nije žurilo dok se ne stvore političke pretpostavke za nove optužnice protiv Josipa Perkovića, Zdravka Mustača, Miše Deverića, Milana Štimca, Tomislava Mičića i Tihomira Oreškovića. Andrej Plenković je sigurno sposoban političar. On je vješto otklonio mogućnost sukoba s njemačkim i EU partnerima kakav pamtimo iz vremena Zorana Milanovića, rekao mi je u današnjem razgovoru izvor s početka teksta.

Andrej PlenkovićAngela MerkelAnte ZovkoFranjo TuđmanHDZIvana PetrovićIvica OreškovićJosip PerkovićKarlo ResslerLex PerkovićManfred WeberMilorad PupovacNikola Miličević BebanOliver DreuteTomislav KaramarkoTomislav MičićViviane RedingVladimir ŠeksZdravka BušićZdravko MustačZoran Milanović
Comments (5)
Add Comment