Osnivač HDZ-a osramoćen dokazima o suradnji s UDBA-om i KOS-om

Upravo je Vladimir Šeks kao predsjednik Sabora u jeku procesa protiv Krunoslava Pratesa dao otkaz ključnom svjedoku Boži Vukušiću, što je sudac u tom procesu u presudi prokomentirao kao instituncionalni pritisak na svjedoka. Vladimir Šeks je u postupku Pratesu predstavljao hrvatsku državu koja ometa postupak. Obzirom da je u to vrijeme predsjednik države bio Stjepan Mesić koji je javno bio na strani Josipa Perkovića i protivio se postupcima njemačkih vlasti protiv udbaša, s razlogom se pretpostavljalo da su Mesić i Perković izvršili utjecan na Šeksa da da otkaz Vukušiću. 

HDZ-e i Karmarkova desnica: Esih, Hasanbegović i Glasnović, šute o prvi put objavljenim nedvojbenim dokazima suradnje Vladimira Šeksa s UDBA-om i KOS-om, a koje je u Jutarnjem listu u dva nastavka iznio Željko Petrušić. Dokazi iz državnog arhiva, i to samo iz jednog pomoćnog dosjea bili su dovoljni da prestane politikanska galama na desnici o udbašima, lustraciji itsl.

Zbog čega je Vladimir Šeks još bitan u ovoj priči osim što je osnivač HDZ-a i čovjek koji desetljećima kontrolira desnu stranu političkog spektra? Vladimir Šeks je 2013-e bio oslonac onim snagama koje su se usprotivile lex Perkoviću, zakonu koji je izglasala Kukuriku koalicija u Saboru da ne dođe do izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, šefova UDBA-e Njemačkoj, a upravo ga Šeks krstio tim imenom. Sada, gurajući izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, upravo je Vladimir Šeks, glavna smetnja da se nastavi s procesuiranjem zločina UDBA-e i kao takav, logično je da se našao na meti onih koji se desetljećima bave ovom temom. Postupak Perkoviću i Mustaču bio je otežan upravo zbog zakonskih ograničenja koja je dijelom otklonio MOST-ov zakon sad na snazi, a lex Šeksom bi se uvela nova ograničenja i opet onemogućilo postupke u Njemačkoj koji su tijeku.

Vladimir Šeks nije izvukao pouku iz vlastitog svjedočenja na suđenju Perkoviću i Mustaču.

Dauster je ustvrdio kako je Vukušić 2006. dobio otkaz kao tajnik povjerenstva zbog odsustva s posla, a to vrijeme je proveo svjedočeći u procesu protiv Krunoslava Pratesa, te je upitao Šeksa, koji je tada bio predsjednik Sabora, bi li on danas učinio isto.
“Da sam to znao, ne bi dobio otkaz jer bi to značilo da nije neopravdano izostao s posla”, rekao je Šeks.

HINA, 19.01.2016

Upravo je Vladimir Šeks kao predsjednik Sabora u jeku procesa protiv Krunoslava Pratesa dao otkaz ključnom svjedoku Boži Vukušiću, što je sudac u tom procesu u presudi prokomentirao kao instituncionalni pritisak na svjedoka. Vladimir Šeks je u postupku Pratesu predstavljao hrvatsku državu koja ometa postupak. Obzirom da je u to vrijeme predsjednik države bio Stjepan Mesić koji je javno bio na strani Josipa Perkovića i protivio se postupcima njemačkih vlasti protiv udbaša, s razlogom se pretpostavljalo da su Mesić i Perković izvršili utjecan na Šeksa da da otkaz Vukušiću.

Krajem 2008-e, godine u kojoj je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor, predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je Vladimira Šeksa, najvišim državnim odlikovanjem – Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Kada je dobio poziv na svjedočenje u postupku Perković-Mustač, Vladimir Šeks je bio dosta nervozan.

Šeks kaže da nema apsolutno nikakve veze s tim slučajem i navodi kako je jedini dodir s cijelom pričom bio poziv Kunoslava Pratesa (osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića) da posjeti tiskaru u Wolfrathausenu (u kojoj je ubijen Đureković), jer je Šeks ondje tiskao svoju disidentsku knjigu. Šeks veli kako mu se taj poziv učinio sumnjivim i nije onamo otišao.

Drago Hedl, Telegram,  11.12.2015

Spekuliralo se da bi na tom svjedočenju Josip Perković mogao ispitivati Šeksa o njegovoj suradnji s UDBA-om, obzirom da je Perkovićev čovjek Zdravko Pejić, više puta u javnost pustio informacije iz dosjea “Sova”. Naravno da Perković, a ni njegov odvjetnik o tome nisu Šeksa ništa pitali. Prvo, Perković se branio šutnjom. Drugo, ni Nobilo nije išao diskreditirati Šeksa tim informacijama jer to ne bi bilo ni od kakve koristi Perkoviću i Mustaču obzirom da nema izravne veze s predmetom. Odnosno, mogli su dokazivati da Šeks laže kako nikad nije bio suradnik UDBA-e, ali Šeks ne laže da on je on bio u prilici saslušavati Ivana Lasića, koji je prethodno rekao da ga je ovaj trebao ispitivati, što da je njemu bilo smiješno, jer da je Šeks bio suradnik UDBA-e, a on šef iste. Diskreditacijom Šeksa na sudu obrana ne bi ništa dobila, ali bi izgubila mogućeg saveznika u Hrvatskoj. Uskoro bi trebala biti izrečena pravomoćna presuda Perkoviću i Mustaču,  a ako sud potvrdi prvostupanjsku Perković i Mustač doći će izdržavati kaznu u Hrvatsku. Obzirom na Šeksov poslovični utjecaj na hrvatsko pravosuđe, šefovima UDBA-e iznimno bi bile od koristi njegove usluge kad se vrate kući. Od koristi bi im bile Šeksove usluge i u slučaju da sud poništi prvostupanjsku presudu i vrati predmet na ponovno suđenje, ali za to su stvarno male šanse. Kako god, obrana je smatrala da bi rušenje mostova sa Šeksom bilo samo kontraproduktivan potez.

Svi koji su u tekstovima Jutarnjeg lista vidjeli nekakvu urotu Andreja Plenkovića protiv Vladimira Šeksa, koji mu se navodno zamjerio jer se hvalio kako on stoji u premijerovoj smjeni, potpuno su u krivu. Uostalom, kao i Branimir Glavaš, koji u ovoj aferi vidi prste Ured Predsjednice RH. Vladimir Šeks nije se oslobodio udbaške prošlosti i to ga je skupo stajalo u europskim okolnostima. Da je optužen za ratni zločin, bolje bi prošao.

Bože VukušićBruna EsihDrago HedlJosip PerkovićKrunoslav PratesStjepan ĐurekovićStjepan MesićVladimir ŠeksZdravko MustačZdravko PejićŽeljko GlasnovićZlatko Hasanbegović
Comments (3)
Add Comment
  • Tomislav Mičić objašnjava ubojstva Miloša i Miličevića - 45lines

    […] Suradnici UDBA-e zbili su redove otkako je postalo izvjesno da će njihovim šefovima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču biti potvrđena kazna doživotnog zatvora. Više ne vode međusobne ratove. Bože Vukušić pomaže Vladimiru Šeksu da opere sa sebe optužbe da je bio operativna veza “Kolega”. Uskoro će u izdanju Jutarnjeg lista izaći feljton Šeksovog biografa povjesničara Ivice Miškulina temeljen na dokumenkoju je preko Dinka Čuture, ravnatelja HDA pribavio Bože Vukušić.   Za vrijeme suđenja Krunoslavu Pratesu Vladimir Šeks kao predsjednik Sabora dao je otkaz Vukušiću na mjestu tajnika Komisije za istraživanje žrtava 2. svjetskog rata i poraća, za što se pokajao na svjedočenju u procesu Perkoviću i Mustaču. […]