Osječka UDBA: Vladimir Šeks se susreo s drugom Gligorov Kirom

Osječka UDBA, čini se, osnovano je sumnjala da Vladimir Šeks ima veze s KOS-om

U srpnju prošle godine tri su medija (Nacional, Express i Index.hr) razgovore Vladimira Šeksa s operativcem osječke UDBA-e Zdravkom Pejićem iz 1983-e. Index.hr je inzistirao na tome da je Šeks alkoholičar, Express je tvrdio da nije nacionalist, ali da je sistem od njega napravio neprijatelja, a Nacional je objavio Šeksovo priznaje Zdraavku Pejiću da je s UDBA-om surađivao od 1974-e do svog hapšenja 1981. Nacionalova novinarka Orhidea Gaura citirala je neimenovag UDBA-ša koji joj je pojasnio da je osječka UDBA u tim razgovorima sa Šeksom nakon njegova uhićenja 1981-e sumnjala da on radi za KOS.

Isječak iz Nacionalovog teksta od. 04. srpnja 2017-e o Šeksovim ragovorima s operativcem osječke UDBA-e Zdravkom Pejićem, gdje se iznosi sumnja da je Šeks radio za KOS.

Sva tri navedena medija raspolagala su i dijelom razgovora gdje se Šeks Pejiću žali da ga osječka UDBA nije zaštitila kao suradnika kad je ranije cinkao jednog svog klijenta, mladića, koji je nakon odsluženja JNA završio u Njemačkoj.

Na tom papiru netko je, na margini transkripta, napisao kako su te rečenice dokaz da je Šeks surađivao s Udbom. Šeks se, naime, žali kako je tu njegovu dojavu netko otkucao, pa su to saznali emigranti u Njemačkoj.

Šeks se Pejiću žali da nakon toga više od straha ne ide u Njemačku, i to navodi kao dokaz da je Služba državne sigurnosti neozbiljna…

Ovo je taj dio transkripta: Šeks: Vidiš, da ti kažem, prijatelju, jednu stvar. Kad sam ja bio informirao o jednom mladcu, da on po mojim nekim procjenama okuplja jednu grupu koja je, koja se može razviti u nešto opasno, kad je taj mladac bio verificiran i otišao u vojsku, onda je to preneseno tamo, vojnoj službi. Pa je netko odavde iz te vojne službe, ja znam otprilike tko, napravio takvu blesavost i glupost. Slušaj, pa je tom malom rekao da je to njima rekao Šeks. Taj mali je izašao iz vojske, taj mali je otišao u Njemačku i to je u određenim krugovima pričao. Ja više nisam išao u Njemačku, poslije toga više nikad nisam išao u Njemačku, već 5-6 godina, jer bojim se otići tamo…

Boris Rašeta,  Express 15. srpnja 2017

Sve dok Željko Petrušić u studenom 2017 u HDA nije otkrio da je Vladimir Šeks pod suradničkim imenom Kolega, 1974-e cinkao Zlatka Bagarića, ubijenog 90-ih u Zagrebu kao kralja mafijaškog podzemlja, nije se znalo tko je taj mladac zbog kojeg je Šeks imao problema s emigracijom.

Vladimir Šeks je lagao Zdravku Pejiću 1983-e da je osječka UDBA-a obavijestila KOS o njegovim saznanjima o Zlatku Bagariću. Željko Petrušić u Jutarnjem listu je objavio dokument KOS-a kojeg potpisuje major Lazar Boričić, a koji je s Šeksom razgovarao o Zlatku Bagariću.

Lazar Boričić je javnosti do sada bio poznatiji kao iz Beograda instalirani šef crnogorske UDBA-e u razdoblju neposredno nakon antibirokratske revolucije od 1989-1991. On je iz KOS-a na čelo crnogorskog SDS-a došao tada već u činu pukovnika.

Tim otkrićem, zapravo, dobiva na važnosti ona sumnja koju je umirovljeni udbaš izrekao novinarki Nacionala – da je osječka UDBA osamdesetih  strahova da Šeks ima moćnije zaštitnike u KOS-u i općenito u Beogradu.

Za neke Šeksove beogradske veze i veze s JNA, osječka je UDBA mogla znati i od njega samog. On je koncem prosinca 1981. žaleći se svim instancama u Jugoslaviji, da je nepravomoćno osuđen na 13 mjeseci zatvora zbog pirenja neprijateljske propagande, naveo da mu je otac bio sudionik NOR-a kao ilegalac u Osijeku, da mu je ujak bio prvi ratni komandat inžinjerijske brigade III Armije, a poslije rata i u to vrijeme “istaknuti društveno politički radnik”, da mu je stric član KPJ od 1929. da je isti prije rata i za rata bio istaknuti  partijski radnik u Beogradu, a nakon rata se “nalazi na istaknutim mjestima u društveno-političkom i privrednom životu”. Za sebe je napisao da je u JNA bio “sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SK. Primjerak ove Šeksove predstavke upućen Predsjedništvu SFRJ, a zaprimljen od Skupštine SFRJ, odjela za predstavke i pritužbe, prvi je na svojoj web stranici, objavio Branimir Glavaš kada mu se u Osijeku sudilo za slučajeve “garaža” i “selotejp”.

Kada je  Vrhovni sud SRH koncem 1983-e, nakon na početku citiranih razgovora s operativcem Pejićem, smanjio Šeksu kaznu s 13 na 8 mjeseci, isti je nastavio s povlačenjem veza u Beogradu kako bi savezni tužitelj uputio zahtjev za zaštitu zakonitosti u njegovom predmetu i on ne bi morao ići u zatvor i izgubiti odvjetničku licencu na 10 godina. Tako isti onaj operativni radnik osječke UDBA-e Zdravko Pejić 19. prosinca 1983 piše svom pretpostavljenom šefu Dragoljubu Krniću Informaciju broj 842, u kojoj upozorava da je primjenom OTS-a (operativno tehničkih sredstava – uglavnom prisluškivanja) doznao da je Šeks u Beogradu potegnuo svoju strinu, a koja je dobra s “drugom Gligorov Kirom” kako bi mu izložio svoju situaciju. Zdravko Pejić piše da je Šeks već jednom bio s drugom Kirom Gligorovim. bio predsjednik Savjeta Federacije. Ne izrazito utjecajna funkcija, ali svako je imao određene veze.

 

Od 1976 do 1978 Kiro Gligorov bio je predsjednik Skupštine SFRJ. Na ovoj slici  iz tog vremena vidimo kako je donio Titu na potpis neke zakone.

Nakon kontroverzne smrti Jana Gabriša, krugovi bliski Vladimiru Šeksu sve  se nervoznije raspituju za mikrofilmiranu građa UDBA-e, koju je Josip Perković povjerio na čuvanje svom nerazdvojnom prijatelju i suradniku. Od te građe ne strahuje samo Šeks. Ona je opasna i za Stjepana Mesića, ustavne suce Miroslava Šeparovića i Matu Arlovića, te druge osobe iz političkog i javnog života Hrvatske. Dokumenti razgovora Vladimira Šeksa sa Zdravkom Pejićem koje su u srpnju objavili Nacional, Express i Index.hr nisu iz Gabriševe kolekcije.

Jan Gabriš je još u rujnu prošle godine sa susjedima i prijateljima u dvorištu kuće u Pavlovčanima kod Jastrebarskog uživao u pripremi drva za zimu.

 

Branimir GlavašDragoljub KrnićJan GabrišJosip Broz TitoKiro GligorovKOSLazar BoričićOrhidea GauraUDBAVladimir ŠeksZdravko PejićŽeljko PetrušićZlatko Bagarić
Comments (5)
Add Comment
  • Partizanski korijeni B. Vukušića, zamjenika glavnog tajnika PBV-a - 45lines

    […] Vladimir Šeks je sam pisao o svom antifašističkom porijeklu. On je koncem prosinca 1981. žaleći se svim instancama u Jugoslaviji, da je nepravomoćno osuđen na 13 mjeseci zatvora zbog širenja neprijateljske propagande, naveo da mu je otac bio sudionik NOR-a kao ilegalac u Osijeku, da mu je ujak bio prvi ratni komandat inžinjerijske brigade III Armije, a poslije rata i u to vrijeme “istaknuti društveno politički radnik”, da mu je stric član KPJ od 1929. da je isti prije rata i za rata bio istaknuti  partijski radnik u Beogradu, a nakon rata se “nalazi na istaknutim mjestima u društveno-političkom i privrednom životu”. Za sebe je napisao da je u JNA bio “sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SK.  […]