Bauk lustracije kruži svijetom – U ime obitelji Orešković

Tihomir Orešković najpoznatiji je osuđeni hrvatski ratni zločinac. Kada mu je sud odmjeravao 15-godišnju kaznu za zločine u Gospiću kao olakotna okolnost uzeto mu je to što ima obitelj s troje djece.

Veliko zgražanje u njemačkoj javnosti, a osobito u hrvatskoj, onom dijelu koji se kune u lustraciju, izazvala je činjenica da Saša Perković savjetnik predsjednika Ive Josipovića, a istodobno je u Njemačkoj tražen zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića. Josipović je Sašu branio riječima kako djeca ne smiju snositi eventalne grijehe svojih otaca. Naravno da ne trebaju, ali Saša Perković ne bi bio to što jest da mu otac nije Josip Perković.

Sličan je slučaj s Croatianom Orešković, jednom od kćeri Tihomira Oreškovića. Ona je ovih dana u pratnji Zvonka Milasa, predstojnika Središnjeg ureda Vlade RH za Hrvate izvan RH, na turneji po Australiji.

Croatiana Orešković, druga s desna, sa svojim šefom Zvonkom Milasom, treći s lijeva, i gradonačelnikom Vukovara, Ivanom Penavom, četvrti s desna, u službenom posjetu australskoj dijaspori.

Izaslanstvo u kojem je Croatiana posjetit će sutra Melbourne, gdje je još jak utjecaj Hrvatskog državnotvornog pokreta, emigrantske terorističke organizacije koju je su osnovale jugoaslavenske tajne službe, a kojoj je pripadao i njen otac. U Melbourneu će ih dočekati Dinko Dedić, Mate Bašić i Katarina Brozović Bašić, istaknuti članovi proustaškog “Projekta Velebit”. Izaslanstvo će boraviti i na Novom Zelandu.

We will also be holding a function on Sunday the 8th of
October to celebrate Croatian Independence Day. We
will have the following distinguished guests attending
this function from Croatia – Mr. Zvonko Milas (Head of
the State Office for Croats Abroad), Mr. Ivan Penava
(Mayor of Vukovar), Mrs. Croatiana Orešković, Mr. Dario
Magdić, Mr. Damir Plavšić and Mr. Damir Markuš. This
will be another great, must-attend function, so please put
this date in your diary.
Bog i Hrvati
Len Stulich
Croatian Cultural Society Of New Zealand (Inc)

Tihomir Orešković najpoznatiji je osuđeni hrvatski ratni zločinac. Kada mu je sud odmjeravao 15-godišnju kaznu za zločine u Gospiću kao olakotna okolnost uzeto mu je to što ima obitelj s troje djece.

Optuženiku Tihomiru Oreškoviću kao olakotno je cijenjeno njegovo zdravstveno stanje, te činjenica da je otac troje malodobne djece na što ponovo upire u žalbi…

Oreškovići su aktivni u udruzi Željke Markić “U ime obitelji”, gdje imaju velike preporuke novinarke Nove TV, Ivane Petrović, partnerice Ivice Oreškovića. Jadranka Orešković, druga Tihomirova kćer, posebno je bila aktivna na društvenim mrežama ove godine na pozivanju mladih volontera za redarsku službu na ovogodišnjoj manifestaciji Markićkine udruge “Hod za život”.

Novinarka Ivana Petrović brine se za obitelj Orešković i na planu duhovnog uzdizanja. Croatiana potvrđuje da će Tihomiru biti drago primiti Ivanin poklon.

No, čini se da posao voditeljice tri službe u Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Croatiana Orešković može zahvalati prije svega dobrim vezama svog oca s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Kad je premijer bio Tihomir Građevina Orešković, Karamarko je kao prvi poptredsjednik Vlade inzistirao da taj ured preuzme Zvonko Milas i da sobom dovede i Croatianu Orešković. Zbog istog prezimena, mnogi su pomislili da je Croatiana zapravo došla tamo preko premijera, ali nije bilo tako.

Tomislav Karamarko bio je šef kabineta Franje Gregurića, premijera Vlade nacionalnog jedinstva. Sve informacije koje su iz Gospića dolazile u Vladu o zločinima koji su tamo počinjeni po Oreškovićevoj naredbi, morale su prije nego ih je Gregurić dobio, proći kroz Karamarkove ruke. Neki izvori tvrde da je i sam Karamarko, kao i Orešković, pored članstva u HDZ-u, za vrijeme rata bio član i Hrvatskog državotvornog pokreta. Izvjesno je, kao što sam bezbroj puta objavio da je Karamarko kao predstojnik Ureda predsjednika Mesića i predstojnik UNS-a 2000-e opstruirao istragu o ubojstvu Milana Levara, svjedoka gospićkih zločina koji je krivnju za iste svaljivao upravo na Tihomira Oreškovića. Uostalom, to je bio i razlog zbog kojeg me je Karamarko s pozicija moći godinama kasnije na razno razne načine progonio.

Obitelj Tihomira Oreškovića bespravno je devedesetih uselila u poslovni prostor sarajevske firme “Šipad” u središtu Zagreba, u Boškovićevoj ulici 7. Riječ je o prostoru nešto većem od 150 kvadratnih metara. Tihomiru Oreškoviću je to omogućio pokojni ministar obrane Gojko Šušak, a podrška su bili vojni policajci pod zapovjedništvom Zdravka Galića, koji je pak bio izravno podređen Josipu Perkoviću, Šuškovom pomoćniku za sigurnost. Zanimljivo je da je po odlasku Tihomira Oreškovića “Šipad” pokrenuo sudski postupak za iseljenje Oreškovićevih iz njihovog prostora. Tada je obitelj Orešković protiv Šipada zastupao odvjetnik Branko Šerić. Isti odvjetnik je istodobno zastupao obitelj Milana Levara u parnici protiv RH za naknadu štete jer vlast nije čuvala ubijenog u atentatu iako se to obvezala u dogovoru s Haškim sudom.

Odvjetnik Šerić je skromnoj obitelji Levar uslugu, za koju je preda mnom kao svjedokom rekao da će biti besplatna, naplatio 60 000 kuna, a uspio je dobiti i “Šipad” na sudu jer su Oreškovići i dan-danas u istom stanu. Nije mi poznato koliko je njima naplatio honorara.

U Njemačkoj istraga o povezanosti Tihomira Oreškovića s ubojstvom Đure Zagajskog, a moguće i Stjepana Đurekovića, traje dulje nego je Croatiana Orešković zaposlena u Vladinu uredu za dijasporu. Tomislav Karamarko, koji je inzistirao na njenu zaposlenju, bio je upoznat s nekim pojedinostima njemačkih istraga preko svjedoka njemačkog tužiteljstva Bože Vukušića.

Karamarko je sišao s vlasti. Na njegovo je mjesto u HDZ-u došao Andrej Plenković koji je postao i premijer, ali je zadržao Zvonka Milasa i njegovu ekipu u Središnjem uredu za dijasporu. Tako je Milas koncem prošle godine na put u glavni grad Njemačke, koja istražuje povezanost njenog oca s udbaškim ubojstvima, poveo i Croatianu Orešković.

Ubrzo su Zvonko Milas i Croatiana Orešković bili u posjetu Hrvatima u Austriji.

A sada su na višednevnoj turneji po Australiji.

Croatiana Orešković se ne odvaja od svog šefa Zvonka Milasa ni na privatnim druženjima u Australiji. Fotografija preuzeta s fb zida Zvonka Milasa.

Croatiana Orešković nije odgovorna za djela svoga oca, ali ona se njime ponosi. Na susretima s dijasporom nju se predstavlja kao kći heroja Domovinskog rata koja je provela djetinjstvo u dijaspori i roditelji joj dali tako jedinstveno ime. Njena pozicija svima u dijaspori jest poruka da njen otac nije nikakav ratni zločinac. Može li ona s te pozicije utjecati na aktualnu njemačku istragu? Svakako da može. U zemljama koje službeno posjećuje još uvijek žive ljudi koji mogu posvjedočiti o emigratskoj prošlosti Tihomira Oreškovića. Hoće li se oni to usuditi nakon što su se sreli s predstavnicom hrvatske vlasti Croatianom Orešković, koja danas brine o njima.

Andrej PlenkovićCroatiana OreškovićFranjo GregurićGojko ŠušakIvana PetrovićIvica OreškovićIvo JosipovićJosip PerkovićMilan LevarSaša PerkovićTihomir OreškovićTomislav KaramarkoZdravko GalićŽeljka MarkićZvonko Milas
Comments (5)
Add Comment