Nobilo zabrinut zbog još dvije optužnice za Perkovića i Mustača

– Ne vjerujem da je Merkel  Plenkoviću spominjala optužnice protiv udbaša. Nije to njena razina. Istina je da je zbog Lex Perkovića odbila doži na proslavu ulaska RH u EU u Zagreb, ali ove sad optužnice nisu predmet kojim se ona osobno bavi. No da je hrvatski ministar Božinović o tome razgovarao sa svojim njemačkim kolegom, Bavarcem Seehoferom u lipnju, pored toga što je službena tema bila migrantska politika, u to sam skoro siguran”, otkrio mi je jedan diplomatski izvor iz Berlina. 

Odvjetnik Anto Nobilo ovih dana je kukao u medijima kako Njemačka još nije vratila u Hrvatsku šefove UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača iako im je još u svibnju izrečena pravomoćna presuda na doživotni zatvor za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića 1983-e u Njemačkoj. Desetljećima je većina hrvatskih novinara koji se bave crnom kronikom pod snažnim, neobjašnjivim utjecajem tog advokata, pa su tako uputili upit Županijskom sudu što je s tim predmetom. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić je rekao da iz Njemačke već tri mjeseca nisu stigli potrebni dokumenti kako bi taj sud preveo presudu Perkoviću i Mustaču, odnosno odredio koliko će i gdje izdržavati kaznu.

Vjerujete li da su njemačke pravosudne vlasti aljkave? Ja baš i ne. Meni se čini da je Anto Nobilo veoma zabrinut da bi mogle bi podignute nove optužnice protiv Perkovića i Mustača, a time i vjerojatnosti da njih dvojica razvežu usta u njemačkom pritvoru.

Spomenuta većina novinara naklonjena Nobilu zaboravila ga je pitati da kako to još nije uputio žalbu na presudu sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a time se prijeti zapravo od početka procesa. Naravno, nisu ga ni pitali je li podnio tužbu Ustavnom sudu Njemačke u roku od 30 dana od pravoćne presude što je uvjet da bi se mogao žaliti Strasbourgu. Prošlo je više mjeseci od pravomoćne presude i za upućivanje te žalbe ne trebaju nikakvi dodatni papiri osim onih koje već ima: prvostupanjsku i pravomoćnu presudu. Zašto se još nije žalio ako je na njemačkom sudovima sve gotovo?

Prema odlukama županijskih sudova u Zagrebu i Varaždinu o predaji temeljem EUN-a Perković i Mustač trebaju biti vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne po pravomoćnosti osuđujuće presude. Međutim, tu su još i neki drugi zanimljivi uvjeti:

[box type=”custom” color=”#000000″ bg=”#bc6b07″ border=”#ad354f”]- da se bez dopuštenja Republike Hrvatske protiv Zdravka Mustača (i Josipa Perkovića) ne smije voditi kazneni postupak niti izvršiti kazna zatvora za drugo kazneno djelo počinjeno prije predaje;

– da bez dopuštenja Republike Hrvatske Zdravko Mustač (i Josip Perković) ne smije biti predan drugoj državi članici radi vođenja kaznenog postupka iii izvršenja kazne zatvora za djelo počinjeno prije predaje;

– da bez dopuštenja Republike Hrvatske Zdravko Mustač (i Josip Perković) ne smije biti izručen trećoj drzavi zbog kaznenog djela iii izvšenja kazne zatvora za djelo počinjeno prije predaje;[/box]

Rješenje o predaji Josipa Perkovića je po pitanju ovih uvjetima istovjetno ovome za Zdravka Mustača.

Bože Vukušić je više puta ustvrdio da je preko pokojnog arhivara UDBA-e Jana Gabriša  sudjelovao u pregovorima s Josipom Perkovićem da se sam preda njemačkim vlastima i da govori sve što zna te da bi za uzvrat dobio najviše tri godine zatvora.

Njemačko pravosuđe radi na potpunom rasvjetljavanju dva i jednom pokušaju ubojstva iz 1983. Perković i Mustač su osuđeni za organiziranje ubojstva Stjepana Đurekovića. Pripremaju se optužnice za grupu Hrvata neposrednih izvršitelja tog ubojstva. Ista je grupa, navodno prethodno ubila Đuru Zagajskog, a nakon Đurekovića pokušala ubiti Luku Kraljevića. Perković i Mustač su i u slučajevima Zagajski i Kraljević obavljali iste funkcije i zadatke kao i u slučaju Đureković. Normalno je da će po dovršetku ovih istraga oni dobiti optužnice i za ubojstvo Zagajskog te pokušaj ubojstva Kraljevića.

Prema gore citiranim uvjetima predaje da bi protiv njih bile podignute nove optužnice potrebna je suglasnot RH. Tko kaže da ta suglasnost već nije dobijena ili da neće biti dadena? Tko kaže da Perković i Mustač već ne surađuju s istražiteljima oko optuživanja ostalih u smrtonosnom lancu? Zanimljiva je tu i srednja karika, Mišo Deverić, u inkriminirano vrijeme načelnik II odjela Centra SDS-a Zagreb. Franjo Vugrinec, načelnik Centra SDS-a Zagreb je umro i kremiran uz prisustvo nekolicine svećenika na Mirogoju. 

Nekadašnji suradnik njemačkih istražitelja i svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču Bože Vukušić gostujući kod Velimira Bujanca nakon pravomoće presude, više puta je ponovio kako je on Nijemcima poslao i sve UDBA-ine materijale vezane za ubojstvo Đure Zagajskog. Vukušić je lagao kod Bujanca da zaštiti svog prijatelja iz Hrvatskog državotvornog pokreta Tihomira Oreškovića, kojeg se sumnjiči kao jednog od glavnih izvršitelja u svim spomenutim slučajevima. Isto tako, moguće je da se Vukušić pod pritiskom njemačkih vlasti, opet počeo surađivati, ali ovaj put u potpunosti. Protjeran je iz Njemačke u ožujku 1991 iz zatvora gdje je služio doživotnu kaznu za ubojstvo Jusufa Tatara i nije smio dolaziti u tu zemlju osim u svojstvu svjedoka. U odluci o otpuštanju iz zatvora, navodno stoji i da se ne smije ogriješiti o njemačke zakone, inače će u protivnom biti poništena ta odluka. Vukušić se ogriješio o njemačko pravosuđe svjesno štiteći neposredne izvršitelje ovih ubojstava. Nigdje se ne pojavljuje u javnosti od tog nastupa kod Bujanca, a neki izvori vele da tajno posjećuje Njemačku.

Premijer Andrej Plenkvoić i urednica Nove TV Ivana Petrović u lipnju u Münchenu na sastanku EPP-a.

Istup Ante Nobila poklopio se sa susretom premijera Andreja Plenkovića i kancelarke Angele Merkel u Berlinu, na 18 godišnjicu ubojstva Milana Levara. Podsjećam da je i za to ubojstvo sumnjičen Tihomir Orešković. No, nakon što su se njemačke vlasti uvjerile da je spomenuta novinarka u sukobu interesa, kao Oreškovićeva snaha, ona ovaj put nije izvještavala sa susreta Plenković-Merkel.

– Ne vjerujem da je Merkel  Plenkoviću spominjala optužnice protiv udbaša. Nije to njena razina. Istina je da je zbog Lex Perkovića odbila doći na proslavu ulaska RH u EU u Zagreb, ali ove sad optužnice nisu predmet kojim se ona osobno bavi. No da je hrvatski ministar Božinović o tome razgovarao sa svojim njemačkim kolegom, Bavarcem Seehoferom u lipnju, pored toga što je službena tema bila migrantska politika, u to sam skoro siguran”, otkrio mi je jedan diplomatski izvor iz Berlina.

“Die Belagerung ist fast vorbei”, reklo bi se na njemačkom.

Andrej PlenkovićAnto NobiloBože VukušićDavor BožinovićFranjo VugrinecHorst SeehoferIvana PetrovićJosip PerkovićJusuf TatarMišo DeverićVelimir BujanecZdravko Mustač
Comments (3)
Add Comment
  • HDP planirao ubojstvo novinara Vjesnika Đorđa Ličine - 45lines

    […] Istrage o ubojstvima emigranata Đure Zagajskog, Stjepana Đurekovića i pokušajem ubojstva Luke Kr…, uglavnom se bave ovdje spominjanim članovima “terorističkog” HDP-a. Božu Vukušića to ne zabrinjava. Njegova ekipa je već prodala njihov serijal “Rat prije rata” HTV-u. Đorđe Ličina objavljuje fikcijske romane. […]