Nobilo htio postati predsjednik da pomiluje Perkovića i Mustača

Sada Mesić i Nobilo guraju Milanovića da postane predsjednik, jer ako neće on, Nobilo će. Netko iz tog kruga treba postati predsjednik, jer jedino privilegija predsjedničke milosti može jamčiti Perkoviću i Mustaču mogućnost da neće umrijeti u zatvoru.

Anto Nobilo je pustio “patku” u Nacionalu u utorak da želi postati predsjednik. Jedina spomenuta imena iz njegova tima su Saša Perković i Jelena Veljača. To je isti dan prenio Večernji list izdvojivši da se odvjetnik napenalio da izgura Zorana Milanovića iz predsjedničke utrke. Onda je u srijedu Vrhovni sud objavio da je Nobilovom svjetski poznatom klijentu, Sašinom ocu Josipu, potvrdio kaznu od 30 godina, te izrazio žaljenje da nije mogao dosuditi maksimalnih 40 godina, jer se državno odvjetništvo nije žalilo na prvostupanjsku presudu. Zapamtite za kasnije da je prvostupanjsku izrekao sudac Ivan Turudić, a da se Nobilo nadao da neće biti viša od 15 godina.Isti dan je uz komentar o političkim ambicijama  bivšeg suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića da postane predsjednik, potvrdio pisanje “Nacionala” da je i njega nekoliko krugova kontaktiralo da ga nagovori na predsjedničku kandidaturu, ali da on ne ide u tu izbornu utrku, “barem ne za sada”.  Osvrnuo se i na presudu Vrhovnog suda omiljenom klijentu Perkoviću:

 

“Problem je u tome što Vrhovni sud nije htio taj predmet poslati na Europski sud u Luksemburgu jer ne postoji ni europski ni hrvatski zakon, koji kaže da se provodi kazna na način da se primjenjuje sadašnji zakon. Htio sam da se primjeni zakon iz vremena počinjenja dijela, ali Vrhovni sud, jer nema zakonskog uporišta sam je na jednoj sjednici donio da će isključivo primjenjivati sadašnji zakon premda nemaju uporišta. Bitna je razlika, da se primjenio zakon iz vremena izvršenja kaznenog djela, tad bi maksimalna kazna bila 15 godina. Međutim, nadam se da će to doći u pitanje jer Europski sud za ljudska prava, gdje sam ranije digao tužbu, mogao utvrditi pozitivan rezultat”, objasnio je Nobilo.

Anto Nobilo u razgovoru sa Zoranom Šprajcom, RTL Direkt, 29.05.2019 22:47

Nema sumnje da su Nobilova patka da hoće postat predsjednik, kritika Zorana Milanovića da je nacionalist, pa kasnije “barem za sad” odustajanje od utrke za predsjednika i komentar još jedne izgubljene bitke za svog svjetski poznatog klijenta, sve odreda poruke da Perkovića treba pomilovati bude li predsjednik Milanović ili on.

Naravno da je znao on znao za odluku Vrhovnog Broj: Kž-eu 2/2019-4, jer je ista dosena još 14. svibnja 2019. i njemu je kao branitelju otpravljena prije nego je o njoj objavljeno priopćenje, ali i najava odvjetnikove predsjedničke kandidature. U tekstu u Nacionalu na kojeg se naslanja Večernjak Nobilo je kritizira Zorana Milanovića da se previše udvarao desnici. U razgovoru sa Zoranom Šprajcom Milanovića se više nije spominjalo, kao ni navodne članove izbornog tima Sašu Perkovića i Jelenu Veljaču. Ali, potvrdio je da su ga lijevo-liberalni krugovi nagovarali da se on kandidira. A ti lijevo-liberalni krugovi lako bi mogli biti oni koji su mu bili na predstavljanjima knjige o obrani Josipa Perkovića u Zagrebu i Sarajevu: Ivo Josipović, Stjepan Mesić, Budimir Lončar, Josip Manolić, Vesna Pusić, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan, sudac Ustavnog suda Rajka Mlinarić, kontorverzni poduzetnik Petar Pripuz… Ranije je i Mesić najavljivao svoju kandidaturu za predsjednika, pri čemu se bio osvrnuo i na Milanovića kao kandidata: “Milanović, kad bi sigurno shvatio da ono što nije bilo dobro, da to više ne može ponoviti… Fajter je, ima znanja, možda bi bio prihvatljiv.”

Stjepan Mesić, Zoran Milanović i Ivo Josipović u restoranu Baltazar sklapaju pakt o Perkoviću

Stjepan Mesić se protivio procesuiranju Josipa Perkovića još kad je Njemačka 2005-e objavila tjeralicu za njim u sklopu suđenja Krunoslavu Pratesu za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Nobilov sadašnji poslovni partner i spominjani član izbornog tima Saša Perković tada je bio Mesićev savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Saša Perković je bio i savjetnik Ivi Josipoviću u vrijeme kada je tadašnji premijer Zoran Milanović diplomatski zaratio s EU komisijom i Njemačkom oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Pa i na Badnjak 2013-e, dok je Josip Perković, navodno bio privremeno hospitaliziran u nekoj zagrebačkoj bolnici, ta se državnička ekipa sastala u restoranu “Baltazar” da pod okriljem nazovi proslave nadolazećeg Božića, razmotri još jednom sve mogućnosti kako tatu Perkovića ne izručiti Njemačkoj.

Zoran Milanović je između ostalog izgubio nije dobio drugi premijerski mandat u srazu s Andrejom Plenkovićem, jer se, pored ulagivanja desnici iz šatora u Savskoj 66, nije mogao obraniti od primjedbe da je on kriv za Lex Perković i sukob s EU, odnosno kancelarkom Merkel.

Sada Mesić i Nobilo guraju Milanovića da postane predsjednik, jer ako neće on, Nobilo će. Netko iz tog kruga treba postati predsjednik, jer jedino privilegija predsjedničke milosti može jamčiti Perkoviću mogućnost da neće umrijeti u zatvoru. Recimo, predsjednik Mesić je tako pomilovanjem skratio kazne Siniši Rimcu, osuđenom za ratni zločin u Pakračkoj Poljani i Stjepanu Grandiću, osuđenom za ratni zločin u Gospiću.

Ta se ekipa nada da će se Perković, obzirom da je presuda Vrhovnog suda pravomoćna, u roku 30 dana stići u Hrvatsku. No, kako nas je još početkom godine obavijestio najbolji pravni stručnjak među hrvatskim novinarima o pitanjima EUN-a, posebno cijelog slučaja “Perković-Mustač, Željko Petrušić: Tek nakon što oba slučaja priznanja presude budu pravomoćno riješena na Vrhovnom sudu, počinje teći rok od 30 dana u kojem osuđenici moraju biti premješteni u Hrvatsku. A kao što nam je poznato, protiv Zdravka Mustača je tek nedavno donijeta prvostupanjska presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom mu je njemačka kazna doživotnog zatvora, preinačena u 40 godina. Obzirom da je Vrhovni sud izrazio žaljenje jer nije mogao kazniti Perkovića sa 40 godina, jer se državno odvjetništvo nije žalilo, Zdravko Mustač se ne mora nadati boljem ishodu svoje žalbe na Vrhovnom sudu.  No to ne znači da će potvrđena prvostupanjska presuda od 40 godina zatvora stići sutra. Ivan Turudić donio je prvostupanjsku presudu protiv Josipa Perkovića još 13. prosinca 2018-e. Vrhovnom sudu je trebalo skoro pet mjeseci da donese i pravomoćnu presudu u Perkovićevom slučaju. Prvostupanjska protiv Mustača donesena je pred mjesec dana, a nakon sljedećih mjesec nastupa ljetna stanka na sudovima. Sve se čini da pravomoćna presuda protiv Mustača neće biti donijeta prije rujna, pa bi tek onda trebalo čekati mjesec dana da Njemačka vrati u Hrvatsku obojicu. Zaključno, po ovoj računici nema njih do listopada.

I takav razvoj događaja bi odgovarao lobijima koji hoće da njihov predsjednik pomiluje Perkovića i Mustača. Vlada je dužna osigurati uvjete da se predsjednički izbori održe do konca ove godine. Perković i Mustač mogli bi iz hrvatskog kućnog pritvora snažno utjecati na predsjedničke izbore, kao što je to poglavito Perković radio od 1990-e do 2014-e. Zauzvrat, Milanović ili Nobilo bi ih pomilovali.

No, to je račun bez krčmara. Nove optužnice protiv Perkovića i Mustača, za organizaciju ubojstva Đure Zagajskog, očekuje se da će stići do istih prvostupanjskih sudaca, koji su im preinačili njemačke u hrvatske kazne, prije nego li istekne rok od 30 dana da moraju biti vraćeni u Hrvatsku.

 

Na ručku s Milanovićem bili su saborski zastupnici Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, koji su prije nekoliko mjeseci suspendirani s dužnosti u Predsjedništvu SDP-a. U “dobrom društvu” uz spomenutog Željka Jovanovića bili su zastupnici Damir Mateljan i Damir Tomić, Dalibor Prevendar iz zagrebačkog SDP-a te Roland Fable iz porečkog ogranka stranke, koji je ujedno bio domaćin.

Ove Nobilove i Mesićeve igre oko predsjedničke kandidature, u ovom su trenutku pritisak na SDP da kao stranka potpuno stane iza Zorana Milanovića. Perković i Mustač u SDP-u kao podršku njihovom kandidatu Zoranu Milanovića mogu ponajprije računati na Freda Matića (plasirao se u EU parlament), Biljanu Borzan (ušla u EU parlament), Ranka Ostojića, Orsata Miljenića i Gordana Marasa (opet podbacili na izborima), Ivu Josipovića (Bernardić ga vratio u SDP) i gore spomenutu ekipu s ručka.

No ovaj pritisak na SDP teško da će proći kod Tonina Picule (opet izabran u EU parlament) i ostalih koji su se Milanoviću otvoreno suprotstavili upravo zbog kršenja europskih normi i običaja s inzistiranjem na lex Perkoviću.

I koliko god se na prvi pogled činilo da je Andrej Plenković objektivno lošije prošao od SDP-a na EU izborima, pa će desnica u jačanju (između ostalih i bivši sudac Mislav Kolakušić za kojeg se iznosi sve više detalja da je zapravo čovjek Ive Sanadera, Tomislava Karamarka, Vladimira Šeksa i Milijana Brkića), doći glave predsjedniku HDZ-a prije predsjedničkih izbora, ovaj slučaj s udarom udbaških lobista na SDP, pokazuje da je situacija upravo suprotna. Plenković će samo nastaviti s unutarstranačkom lustracijom i čekati nove optužnice protiv Perkovića i Mustača, dakle negdje (rujan, listopad) i onda raspisati predsjedničke izbore. Valja nadodati da je sudac koji će opet biti zadužen za Perkovića, Ivan Turudić, posvađan s Perkovićevim čovjekom na čelu Ustavnog suda, Miroslavom Šeparovićem. Potonji je čak zatražio od Vrhovnog suda prebacivanje izuzeće Županijskog suda odlučivanja o predmetu u kojem je on tužio profesora Pravnog fakulteta Vjekoslava Milčića za klevetu jer ga je ovaj u svojoj knjizi Ćudoređe i deontologija znanstvenoga rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja uvrstio u plagijatore,zbog osobnih odnosa između privatnog tužitelja i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.  U ništa boljim odnosima Turudić nije ni s Mislavom Kolakušićem (kandidatom desnih udbijaških lobija). S pravom je izjavio početkom ožujka: Da je Kolakušić na Županijskom sudu, pokrenuo bih stegovni postupak protiv njega.

Ozbiljno sumnjam da će bilo tko postane novi predsjednik/ca biti u mogućnosti pomilovati Perkovića i Mustača sve dok oni ne postignu nagodbu s Glavnim državnim odvjetništvom u Karlsruheu, a to potvrdi tamošnji Vrhovni sud, jer se do tada oni neće ni naći u Hrvatskoj.

 

nastavlja se

 

Anto NobiloDinko CvitanGordan MarasIvan TurudićIvo JosipovićIvo SanaderJelena VeljačaJosip PerkovićKrunoslav PratesMilijan BrkićMislav KolakušićOrsat MiljenićPeđa GrbinPetar PripuzRajko MlinarićSaša PerkovićSiniša RimacStjepan GrandićStjepan MesićTomislav KaramarkoZdravko MustačŽeljko JovanovićZoran Milanović
Comments (6)
Add Comment