Mrčela i Turudić protiv Udbe u utrci za predsjednika VS-a

Mrčela i Turudić su po Zdravku Mustaču najodgovorniji što su on i Josip Perković izručeni Njemačkoj. Zoran Milanović vjerno slijedi Mustačeve upute iz zatvora.

Suci koji su se osobito zamjerili osuđenim šefovima Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, Marin Mrčela i Ivan Turudić obznanili su preko Jutarnjeg lista da će se javiti u trećem krugu na javni poziv za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Sva je prilika da će se Zdravko Mustač, koji se od početka godine, kako je krenula kampanja za čelno mjesto na Vrhovnom sudu, oglašava napadima na njih dvojicu da su najodgovorniji jer su on i Perković izručeni Njemačkoj, uskoro opet oglasiti iz glinskog zatvora.

Javljanje dvojice sudaca na treći javni poziv nakon debakla koji je predsjednik Zoran Milanović doživio s predlaganjem profesorice Zlate Đurđević, moglo bi se poklopiti sa slanjem njemačkih uhidbenih naloga u Zagreb za jednog službenika i četvoricu suradnika Udbe, optuženih da su sudjelovali u udbaškim ubojstvima na tlu Njemačke 1979, 1980 i 1983.

Predsjednik Zoran Milanović je posjetivši Križevce proljetos otvoreno rekao da se on zalaže za ukidanje prakse izručivanja hrvatskih građana temeljem EUN-a ako su djela zbog kojih ih se traži u Hrvatskoj u zastari. To se podudara i s osnovnom tezom u svim Mustačevim javljanjima da su on i Perković nezakonito izručeni jer je ubojstvo Stjepana Đurekovića iz 1983 u Hrvatskoj u zastari, a da su Mrčela i Turudić glavni kršitelji zakona.

Sasvim je jasno da ni jedan od ovih sudaca neće biti predložen od predsjednika Milanovića parlamentu kao kandidat za predsjednika VS-a.  Javi li se na treći poziv sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Radovan Dobronić, lako je moguće da on bude predsjednikov kandidat. No to ne znači da će ga saborska većina koju kontrolira HDZ i potvrditi bez obzira na njegove stručne i moralne reference. Još manje bi kao predsjednikov kandidat imao šanse Orsat Miljenić s čijim imenom također neki mediji špekuliraju. Naime, rok za prijavu na javni poziv istječe 06. kolovoza, a upravo nakon tog datuma trebali bi stići i novi EUN-ovi za udbaše. Vijest o EUN-ovima u javnosti automatski će biti povezana s imenima Mrčele, Turudića i Miljenića (sadašnji predstojnik Ureda Predsjednika kao ministar pravosuđa u Milanovićevoj vladi zaslužan je za Lex Perković). Predsjednik Milanović će  se naći pred zidom. Naprosto neće moći izbjeći prigovore da se on kroz priču o čelnoj osobi Vrhovnog suda protivi izručenjima udbaških ubojica. Posebno će biti zaniljivo što će ga zbog toga najviše napadati Milorad Pupovac obzirom na činjenicu da su neki od optuženih već robijali u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad Srbima devedesetih.

Paradoksalno je ali sasvim izvjesno da će predsjednik imati najviše šanse da se sa što manje štete izvuče iz ove priče ako odmah u startu dade do znanja da će on birati upravo između Mrčele i Turudića.

Ivan TurudićJosip PerkovićMarin MrčelaMilorad PupovacOrsat MiljenićRadovan DobronićStjepan ĐurekovićZZdravko Mustač
Comments (7)
Add Comment