Mladen Bajić i Lora u spisu Europskog suda za ljudska prava (66060/10)

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM OTVARANJA SPISA PROTIV MLADENA BAJIĆA ZBOG RATNIH ZLOČINA U LORI PRED EUROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU
Nakon što su publicist Darko Petričić i novinar Domagoj Margetić u listopadu 2010. godine Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dostavili dokumente koji dokazuju umiješanost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora u Splitu,    Europski sud za ljudska prava otvorio je dana 15. studenog 2010. godine sudski spis pod brojem 66060/10, vezano uz slučaj Bajić, odnosno vezano za slučaj umiješanosti Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora u Splitu 1992. godine.

Tonći Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta, Mladen Bajić, zamjenik vojnog tužitelja u slučaju Lora i bivši vojni policajac Mario Barišić

Nakon što je pred Europskim sudom za ljudska prava otvoren spis pod navedenim brojem, Tajništvo suda posebnim je dopisom pod oznakom ECHR-PCro0; ELG/ELG/kac, od Petričića i Margetića zatražilo dopunu dokumentacije koju su predali Sudu.
Na zahtjev Tajništva Europskog suda za ljudska prava, Darko Petričić i Domagoj Margetić, dostavili su Sudu dana 10. siječnja 2011. godine, u zadanom roku, dopunjenu dokumentaciju o umiješanosti Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora u Splitu.
“Ovim zahtjevom, podnositelji se žale na postupanje državnih institucija u Republici Hrvatskoj u slučajevima procesuiranja teških slučajeva ratnih zločina na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno na (ne)postupanje nadležnih državnih institucija u Republici Hrvatskoj, prije svega; Ministarstva unutarnjih poslova, policije, Državnog odvjetništva RH, Ministarstva pravosuđa, te  sudskog sustava.
Točnije, ovim zahtjevom podnositelji upozoravaju Europski sud za ljudska prava da državne institucije Republike Hrvatske u kontinuitetu organizirano, u pravnom smislu produženo, krše odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na način da organizirano sprječavaju i onemogućavaju procesuiranje pojedinih slučajeva ratnih zločina.
Nadležne institucije Republike Hrvatske organizirano, smišljeno i planski krše odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe.
Naime, činjenice i dokazi kojima raspolažemo kao podnositelji ovog zahtjeva dokazuju kako državni sustav u Republici Hrvatskoj, prije svega Ministarstvo unutarnjih poslova, policija, pravosuđe, obavještajne službe, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, ali i sama Vlada Republike Hrvatske, te najviši dužnosnici tih institucija, organizirano prikrivaju najteže oblike kršenja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Takvim prikrivanjem, prije svega pojedinih slučajeva ratnih zločina Republika Hrvatska izravno krši odredbe Konvencije i to: odredbe Članka 1.; Članka 2.; Članka 3.; Članka 4.; Članka 5., te Članka 14. Konvencije. Također se na isti način krše i odredbe Protokola br. 4., i to Članka 2.; Članka 3., te Članka 4. Protokola, zatim odredbe Protokola br. 12., i to odredbe Članka 1., i to na način da državne institucije smišljeno, organizirano, planirano i sustavno prikrivaju slučajeve ratnih zločina i onemogućavaju pokretanje istraga i kaznenih sudskih postupaka u pojedinim slučajevima ratnih zločina, a posebno onemogućavaju istrage i procesuiranje onih ratnih zločina u čijem su počinjenju sudjelovali i najviši državni dužnosnici, kao primjerice trenutni glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.
U konkretnom slučaju sustav Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, dakle “neovisnog” tijela kaznenog progona u Republici Hrvatskoj, koje je i zaduženo za procesuiranje svih slučajeva ratnih zločina, vodi čovjek koji je i sam sudjelovao i umiješan je u najmanje jedan slučaj ratnog zločina, javnosti poznat kao “Slučaj Lora”, u kojem su mučeni i ubijani civili srpske narodnosti, koji su prethodno protupravno zatvarani u vojni logor Lora na širem području grada Splita u Republici Hrvatskoj”, navode Petričić i Margetić u dopunjenoj dokumentaciji pred Europskim sudom za ljudska prava.
“Podnositelji podnose ovaj zahtjev Europskom sudu za ljudska prava kako bi ukazali na činjenicu da hrvatsko pravosuđe, prije svega sudstvo i Državno odvjetništvo, dakle sudovi i tijela kaznenog progona, nisu u mogućnosti ozbiljno, dosljedno i neovisno procesuirati pojedine slučajeve ratnih zločina, koji do danas nisu kazneno procesuirani, prije svega iz razloga što su i najviši državni dužnosnici u Republici Hrvatskoj izravno umiješani bilo u počinjenje pojedinih ratnih zločina, bilo u njihovo prikrivanje, ili u pomaganje ratnim zločincima u bijegu, skrivanju i izbjegavanju kaznene odgovornosti za počinjena kaznena djela.
Time dokazujemo da tijelo kaznenog progona, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nikako nije neovisno i samostalno, odnosno nije nepristrano, jer je čelni čovjek te institucije glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i sam umiješan kako u najmanje jedan slučaj ratnog zločina, tako i u druge manipulacije u slučajevima ratnih zločina, koje smo opisali u ovom zahtjevu.
Stoga smatramo da takve institucije, organizirano prikrivaju pojedine ratne zločine, čime zapravo produljeno krše odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te smatramo kako slijedom toga u ovom slučaju proizlazi i neposredna nadležnost Europskog suda za ljudska prava nad ovim predmetom.
Naime, državne institucije u Republici Hrvatskoj, odnosno njihovi vodeći dužnosnici, kontinuirano zlorabe službeni položaj i ovlasti kako bi onemogućavali pojedine istrage i kaznene procese u pojedinim predmetima za slučajeve ratnih zločina.

Bivši vojni policajac Mario Barišić prvi je upozorio nadležne na ratne zločine u Lori

Kako iz navedenog proizlaze jasne posljedice u vidu kršenja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, smatramo kako je za intervenciju po ovom zahtjevu nadležan upravo Europski sud za ljudska prava”, naglasili su Petričić i Margetić.
Petričić i Margetić dostavili su 10. siječnja 2011. godine Tajništvu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i sve dokumente koji dokazuju neposrednu umiješanost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora 1992. godine.

Darko PetričićDomagoj MargetićEuropski sud za ljudska pravaLoraMario BarišićMladen BajićTonći Majić
Nekategorizirano
Comments (1)
Add Comment